Tarım Reformu Genel Müdürlüğü ve FAO tarafından 2015-2022 yılları arasında Konya Kapalı havzasında uygulanan 5 750 000 $ bütçeye sahip "Sürdürülebilir Arazi Yönetimi ve İklim Dostu Tarım Projemiz" 2 Aralık 2022 tarihi itibariyle tamamlanmıştır.
Proje kapanışında Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü Sayın Viorel GUTU, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Tarımsal Çevre ve Doğal Kaynakları Koruma Daire Başkanı Dr. Ali Kılıç ÖZBEK, Konya ve Karaman Tarım Orman İl Müdürleri, proje uygulayıcı teknik personeli, projenin diğer paydaşları, STK'lar ve hibe programından faydalan çiftçilerimiz katılmıştır.
Proje ile: Arazi bozulumu, iklim değişikliği, biyolojik çeşitliliğin korunması, tarım ve orman alanlarının verimli kullanımı çerçevesinde düşük karbon salımı teknolojilerinin adaptasyonu ve yaygınlaştırılması sureti ile tarım ve orman alanları arazi kullanımı yönetiminin sürdürülebilirliğinin geliştirilmesi hedeflenmiştir.
Projenin üç temel bileşeni mevcuttur.
Bileşen 1: Bozulmuş Orman ve Meraların Rehabilitasyonu; Bu bileşen altında Bozulmuş orman ve meraların rehabilitasyonu ve yönetim uygulamalarının iyileştirilmesi,
Bileşen 2: İklim Dostu Tarım; Üretim peyzajlarında iklim dostu tarım tekniklerinin uygulanması ve yaygınlaştırılması,
Bileşen 3: Sürdürülebilir arazi yönetimi için kolaylaştırıcı ortamın güçlendirilmesi; Sürdürülebilir arazi yönetimi için kolaylaştırıcı ortamın güçlendirilmesi sağlanmıştır.
Söz konusu projenin "Bileşen 2. ve 3." kapsamında, iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak üzere, Konya Kapalı Havzası'nda; İklim Dostu Tarım Uygulamaları ile ilgili kurumsal kapasite geliştirme, farkındalık oluşturma ve proje sahasındaki bazı alanlarda demonstrasyonlar faaliyetleri gerçekleştirilmiştir.
Proje Kapsamında;
- Proje sahası Konya ve Karaman illerinde özel çiftliklerde koruyucu tarım demonstrasyonları için modeller geliştirilmesi tarımsal atıklardan metan alınması ve elektrik üretimi için biyolojik çürütücülere pilot ölçekte yatırım yapılması, bu anlamda 2 adet Konya 2 adet Karamanda olmak üzere 4 adet hayvancılık işletmesi biogaz tesisi kurularak faaliyete geçirilmiştir. Burada hedeflenen amaç ise; hayvansal gübrenin işlenmesi, çıkan gazın enerjiye çevrilmesi, katı ve sıvı gübrenin tekrar tarımsal üretimde kullanılmasını sağlamaktır.
- İklim dostu tarım teknolojilerinin benimsenmesinin izlenmesi, toprağın işlenmesinin azaltılması, malçlama, organik ve inorganik gübre ve uygun sulama gibi farklı yönetim uygulamaları kapsamında toplam 900 da alanda basınçlı sulama sistemleri tesis edilmiştir.
- Elma bahçesi, şekerpancarı ve mısır demonstrasyonlarında, programlı sulama yöntemiyle hem %26'lık su tasarrufu, %23'lük elektrik enerjisi tasarrufu sağlanmıştır. Ayrıca, bütün bu tasarrufların yansıra programlı sulama uygulamaları ile şeker pancarında % 9, danelik mısırda % 29, silajlık mısırda ise %32,9'luk bir verim artışı sağlanmıştır.
- Her biri minimum bir hektarlık alanda olmak üzere, yedi ilçede, mısır, ayçiçeği, fasulye ve burçak gibi yazlık ürünlerde çiftçilere toprak işlemesiz tarım uygulamaları gösterilmiştir.
- İklim dostu tarım uygulamaları kapsamında İl Mera Komisyon Karar'ı ile proje sahası Cihanbeyli ilçesi Böğrüdelik köyünde 400 da'lık alanda mera ve otlak alan rehabilite edilmiştir.
- İklim dostu ve sürdürülebilir tarım uygulamalarının tanıtılmasına ve bu konularda çiftçilerin eğitimine katkı sağlanmıştır. Bu sonuç altındaki ilk hedef Konya Kapalı Havzası'nda 40.000 hektarlık alanda Koruyucu Tarım uygulamalarının gerçekleştirilmesi hedeflenmiştir. Bu hedefe 2021 yılı itibariyle yaklaşık 60.000 hektarlık alana ulaşılarak başarılı bir şekilde uygulanmıştır.
- Hem Biyogaz tesisleri ve hem de Koruyucu Tarım teknikleri uygulanarak 4,3 milyon ton CO2 eşdeğeri emisyon azaltımı sağlanmıştır.
- İklim dostu tarım tekniklerinin uygulamasına yönelik rüzgâr erozyonu nedeniyle toprak bozulumunu önlemek, karbon stoklarını artırmak ve iklim değişikliği ile mücadele ve biyolojik çeşitliliğin korunmasını desteklemek amacıyla 24 km uzunluğunda rüzgâr perdesi tesis edilmiştir.
- Tüm bu yapılan çalışmalar ile Sürdürülebilir Arazi Yönetimi için Uygun Ortamın Yaratılması Yerel düzeydeki yayıncı ve teknik çalışanlar için kapasite geliştirme; sürdürülebilir yayım hizmetlerini amaçlayan 4 pilot alanda toplam 31 adet Uygulamalı Çiftçi Okulu kurulmuş ve çiftçilerimizin iklim değişikliğine uyum ve azaltım konusunda bilgilendirilmeleri sağlanmıştır.
- İklim dostu tarım tekniklerinin yaygınlaştırılması amacıyla proje sahası Konya ve Karaman illerinde farklı tip ve özellikte 52 adet iklim dostu makine çiftçimize dağıtılmıştır.
- Sonuç olarak; 2015-2022 yılları arasında Konya Kapalı Havzasında (Konya, Karaman) uygulanan bu proje ile tarım sektöründe iklim değişikliğinin etkilerinin azaltılmasını amaçlamış olup, tüm uygulamalarda Çiftçimize % 100 hibe kapsamında destekler verilmiştir. Ülkemiz tarımsal üretimi açısında önemli olan bu projenin farklı bölgelerde de uygulanmasının faydalı olacağı kaatine varılmıştır.