ALO 174
ALO 177
Görme Engelliler
TR
  • EN

T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
TARIM REFORMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
  • Anasayfa
  • KURUMSAL
    • HAKKIMIZDA
    • VİZYON VE MİSYON
    • YÖNETİM
    • BAŞKANLIKLAR
      • ARAZİ EDİNDİRME VE DEĞERLEME DAİRE BAŞKANLIĞI
      • AVRUPA BİRLİĞİ YAPISAL UYUM YÖNETİM OTORİTESİ DAİRE BAŞKANLIĞI
      • ENTEGRE İDARE VE KONTROL SİSTEMİ DAİRE BAŞKANLIĞI
      • ETÜT VE PROJELER DAİRE BAŞKANLIĞI
      • İDARİ İŞLER VE KOORDİNASYON DAİRE BAŞKANLIĞI
      • KIRSAL KALKINMA VE KREDİLENDİRME DAİRE BAŞKANLIĞI
      • KONTROLÖRLER BAŞKANLIĞI
      • ORGANİZE TARIM VE HAYVANCILIK BÖLGELERİ DAİRE BAŞKANLIĞI
      • SULAMA SİSTEMLERİ VE TARIMSAL ALTYAPI HİZMETLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI
      • TARIM ARAZİLERİ YÖNETİMİ DAİRE BAŞKANLIĞI
      • TARIM SİGORTALARI VE DOĞAL AFETLER DAİRE BAŞKANLIĞI
      • TARIM TEKNOLOJİLERİ VE MEKANİZASYON DAİRE BAŞKANLIĞI
      • TARIMSAL ÇEVRE VE DOĞAL KAYNAKLARI KORUMA DAİRE BAŞKANLIĞI
      • TARIMSAL DESTEKLEMELER DAİRE BAŞKANLIĞI
      • TEŞKİLATLANMA DAİRE BAŞKANLIĞI
      • TOPRAK KORUMA VE ARAZİ DEĞERLENDİRME DAİRE BAŞKANLIĞI
    • ORGANİZASYON ŞEMASI
    • MEVZUAT
    • KAMU ETİĞİ
    • BİLGİ EDİNME
  • UYGULAMALAR
  • E-HİZMETLER
  • İSTATİSTİKLER
  • TAKİP EDİN
    • SOSYAL MEDYA
    • RSS
  • YAYINLARIMIZ
    • E-BÜLTEN
    • YAYINLAR
  • İletişim
Ara
    Skip Navigation LinksTarım Reformu Genel Müdürlüğü

TARIM ARAZİLERİ YÖNETİMİ DAİRE BAŞKANLIĞI

DAİRE BAŞKANI


BAŞKANLIĞIN GÖREVLERİ

Tarım Arazileri Yönetimi Daire Başkanlığı'nın görevleri şunlardır: 

a) Yeter gelirli arazi büyüklüklerini, bölgesel şartlara ve ilçelere göre belirlemek, ihtiyaç duyulması halinde belirlenen arazi büyüklüklerinin artırılması veya azaltılması ile ilgili çalışmalar yapmak veya yaptırmak, buna dair Cumhurbaşkanı kararı ile ilgili işlemleri yürütmek.

b) Tarım arazilerinin bölünmesini engellemek amacı ile gerekli çalışmaları yapmak.

c) Tarım arazilerinde satış, hibe veya takas yolu ile devir işlemlerinin 3/7/2005 tarihli ve 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu ve 22/11/1984 tarihli ve 3083 sayılı Sulama Alanlarında Arazi Düzenlenmesine Dair Tarım Reformu Kanunu hükümleri doğrultusunda yapılmasını sağlamak.

ç) Tarım arazilerine ilişkin tevhit, ifraz ve vasıf değişikliği gibi talepleri değerlendirmek. 

d) Mirasa konu tarım arazilerinde intikal işlemlerinin 5403 sayılı Kanun hükümleri doğrultusunda yapılmasını sağlamak.

 e) 5403 sayılı Kanunun 8/Ç maddesinde öngörülen süre içerisinde yeter gelirli tarımsal arazi mülkiyetinin devredilmemesi halinde, bu madde kapsamında Bakanlık il müdürlükleri ile koordineli olarak Bakanlıkça açılacak davalara ilişkin tüm bilgi ve belgeleri, Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğüne intikal ettirmek.

 f) Yabancı gerçek kişilerin tarımsal arazi edinimi ile ilgili Bakanlık yetki alanına giren usul ve esasları belirlemek, işlemlerin yürütülmesini sağlamak. 

g) Genel Müdür tarafından verilen diğer görevleri yapmak.

ÇALIŞMA GRUPLARI

 

YABANCILARIN TARIM ARAZİSİ EDİNİMİ ÇALIŞMA GRUBU

Bakanlığımız merkez teşkilatı birimlerinin görev,  yetki ve sorumluluklarını düzenleyen 2022/2 sayılı Tarım ve Orman Bakanlığı Merkez Teşkilatı Birimlerinin Görev, Yetki ve Sorumluluklarına Dair Yönerge 26/01/2022 tarihli ve 3629479 sayılı Bakanlık Makamı Olur'u ile yürürlüğe girmiştir. Yönerge ile "Yabancı gerçek kişilerin tarımsal arazi edinimi ile ilgili Bakanlık yetki alanına giren usul ve esasları belirlemek,  işlemlerin yürütülmesini sağlamak."  konusu Daire Başkanlığımızca yürütülmeye başlanmıştır.

Türkiye'de yabancı gerçek kişilerin tarım arazisi niteliğindeki taşınmaz edinimleri 6302 sayılı Kanun ile değişik 2644 sayılı Tapu Kanununun 35. maddesi gereği alınan 25.06.2012 tarih 2012/3504 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı gereği Tarım ve Orman Bakanlığının izni ile gerçekleşmektedir.

Diğer tarımsal arazilerin devir işlemlerinde olduğu gibi Yabancı Gerçek Kişilerin Tarımsal Arazi Edinim işlemlerinin de TAY Portal Sistemi üzerinden online olarak yapılması konusunda Daire Başkanlığımız tarafından çalışmalar yapılmaktadır.

 

ARAZİ DEVİR İŞLEMLERİ ÇALIŞMA GRUBU

5403 ve 3083 sayılı Kanun kapsamında arazi devir işlemleri ile ilgili ekonomik bütünlük, yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüğü (kuru, sulu, dikili ve örtü altı) ve asgari tarımsal arazi büyüklük kriterlerine göre değerlendirmeleri, müşterek ve paylı mülkiyetli taşınmazların satış, hisselendirme, trampa, ökba, çıplak mülkiyet, irtifak hakkı vb. işlemlerini, imar planları içerisinde tarımsal niteliği korunacak alanlarda Kanun hükümlerinin uygulanması ve takibini, tarım arazilerinde rehin, ipotek ve cebri satış işlemlerini yürütür.

 

MİRAS İŞLEMLERİ ÇALIŞMA GRUBU

5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda 15.05.2014 tarihinde yapılan değişiklik ile mirasa konu olan tarım arazilerinin devir işlemleri, yeter gelirli tarımsal arazi büyüklükleri, ekonomik bütünlük ve asgari tarımsal arazi büyüklüğü kriterleri esas alınarak, üzerinde tarımsal arazi bulunan murislerin, varislerine intikal işlemlerinin kanuna uygun olarak yapılması konusundaki iş ve işlemlerin, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ile oluşturulan online (Tay Portal-Takbis) sistem üzerinden takibi ile miras yoluyla arazilerin bölünmesini önlemek ve sürdürülebilir tarımsal üretimi sağlamak görevini üstlenir.  

DUYURULAR

- Sulu ve kuru tarım arazilerinde 20 dekardan küçük, dikili tarım arazilerinde 5 dekardan küçük ve örtü altı tarım arazilerinde 3 dekardan küçük hisselerin diğer paydaşlara satışı halinde vergi, harç ve döner sermaye ücretleri tahsil edilmeyecektir.

-Mirasa konu tarım arazilerinde intikal işlemlerinin vefat tarihinden itibaren bir yıl içinde yapılması halinde, vergi ve harç alınmayacaktır.


SIKÇA SORULAN SORULAR

​

5403 SAYILI TOPRAK KORUMA VE ARAZİ KULLANIMI KANUNU KAPSAMINDA TARIM ARAZİLERİNİN SATIŞ VE MİRAS YOLU İLE DEVRİ KONUSUNDA SIKÇA SORULAN SORULAR


1) Ekonomik bütünlük nedir?

CEVAP: Malikin aynı ilçe sınırları içerindeki tarım arazilerinin aralarındaki Yönetmelikte belirlenen 3 km içerisinde yer alan mesafe ile sulu ve kuru tarım arazilerinde 10 dekar, dikili tarım arazilerinde 5 dekar ve örtü altı tarım arazilerinde 1 dekar ve üzerinde ise bu araziler ekonomik bütünlük oluşturduğu kabul edilir. Mülkiyeti aynı kişiye ait, sınırdaş olan tarımsal arazilerde de bu büyüklükler dikkate alınır.

 

2) Asgari tarımsal arazi büyüklüğü nedir?

CEVAP: Asgari tarımsal arazi büyüklüğü; mutlak tarım arazileri, marjinal tarım arazileri ve özel ürün arazilerinde 20 dekar, dikili tarım arazilerinde 5 dekar ve örtü altı tarım arazilerinde 3 dekardır.

 

3) Yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüğü nedir?

CEVAP: Yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüğü; örtü altı tarım arazilerinde 3 dekar, dikili tarım arazilerinde 10 dekar, sulu ve kuru tarım arazilerinde ise il ve ilçelerin bölge farklılıkları göz önünde bulundurularak 5403 sayılı Kanuna ekli (1) sayılı listede belirtilmiştir.

 

4) 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'nun 8/İ maddesinin ikinci fıkrasında yer alan "Tarımsal arazilerin satılması halinde sınırdaş tarımsal arazi malikleri de önalım hakkına sahiptir…" maddesi 04 Kasım 2020 tarih ve 31294 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlükten kaldırılmıştır. Bu tarihten önce açılmış ve devam eden (derdest) davaların durumları nasıl olacaktır?

CEVAP: Anayasanın 2. maddesinde yer alan "Hukuk devleti ilkesinin vazgeçilmez unsurlarından birisi, hukuk devletinde güven ve istikrarın korunabilmesi için kural olarak kanunlar yürürlüğe girdikleri tarihten sonraki olaylara uygulanırlar." hükmüne göre kanunda geriye dönük davalarla ilgili bir düzenleme yapılmamış ve devam eden yargı süreçleri mahkemelerin takdirine bırakılmıştır.

 

5) Belirlenen büyüklüklerin altında olan tarım arazileri 15 Mayıs 2014' te çıkarılan Kanun nedeniyle hisselendirme ve ifraz işlemlerine kısıtlama gelmiştir. Bu nedenle hisselendirme ve ifraz işlemleri hangi şartlara göre yapılabiliyor?

CEVAP: 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'nun 8 maddesinin üçüncü fıkrasında, "Asgari tarımsal arazi büyüklüğü; mutlak tarım arazileri, marjinal tarım arazileri ve özel ürün arazilerinde 2 hektar, dikili tarım arazilerinde 0,5 hektar, örtü altı tarımı yapılan arazilerde 0,3 hektardan küçük belirlenemez…" ve 8/A maddesi "Tarımsal araziler bu Kanuna ekli (1) sayılı listede belirlenen yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüklerinin altında ifraz edilemez, bölünemez…" hükmü bulunmaktadır. Bu nedenle, belirlenen büyüklüklerin altında ifraz ve hisselendirme yapılamamaktadır.   

Örneğin; Kırşehir Merkez ilçesi tarım arazilerinde yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüklerinin katları şeklinde olması durumunda (Sulu:85, Kuru:160, Dikili:10,Örtü altı:3 dekar) ifraz edilerek bölünebilir.

 

 

 

6) 15 Mayıs 2014 tarihinden sonra vefat eden murisin üzerinde bulunan tarımsal nitelikli taşınmazların mirasçılarına intikal işlemleri nasıl yapılır?

CEVAP: 5403 sayılı Toprak Koruma ve Kullanımı Kanunun yürürlük tarihinden sonra vefat eden murisin üzerindeki terekede bulunan tarımsal araziler, Kanun'un 8/B maddesinin birinci ve ikinci fıkrasına göre "Mirasa konu tarımsal arazilerde mülkiyetin devri esastır. Mirasçılar arasında anlaşma sağlanması hâlinde, mülkiyeti devir işlemleri mirasın açılmasından itibaren bir yıl içinde tamamlanır." Muristen kalan tarımsal araziler Kanun'un 8/C maddesi hükümleri doğrultusunda intikal işlemleri yapılır.

 

7) 15 Mayıs 2014 tarihinden önce vefat eden murisin üzerinde bulunan tarımsal nitelikli taşınmazların, mirasçılarına intikal işlemleri nasıl yapılır?

CEVAP: 5403 sayılı Kanun'un geçici 5. maddesinin birinci fıkrasında; "Bu maddenin yayımı tarihinde mirasçılar arasında henüz paylaşımı yapılmamış tarımsal arazilerin devir işlemleri, bu maddeyi ihdas eden Kanundan önceki kanun hükümlerine göre tamamlanır." hükmü, ikinci fıkrasında geçen, "Bu maddenin yayımı tarihinden önce tarımsal arazilerin paylaşımına ilişkin olarak açılmış ve hâlen devam etmekte olan davalarda, bu maddeyi ihdas eden Kanundan önceki kanun hükümleri uygulanır."  hükmüne göre işlemler yapılır.

 

8) Tarımsal arazilerin devir işlemlerinde mirasçılar hangi durumlarda harç muafiyetlerinden yararlanabilir?

CEVAP: 5403 sayılı Kanunu'nun 8/I maddesinin üçüncü fıkrasında "Tarımsal arazilerin mülkiyetinin devri konusunda mirasın açılmasından itibaren (vefat tarihinden itibaren) bir yıl içinde anlaşmaları durumunda mirasçılar, bu taşınmazların devri ile ilgili yapılacak işlemlere ilişkin harçlardan ve bu işlemlerle ilgili düzenlenecek kâğıtlara ilişkin damga vergisinden muaftır."

 

9) Paylı mülkiyette, bir paydaşın taşınmaz üzerindeki payının tamamen devri halinde, paydaşlar harç muafiyetinden yararlanabilir mi?

CEVAP: 5403 sayılı Kanunun 8/I maddesinin dördüncü fıkrasında "Tarım arazilerinde asgari tarımsal arazi büyüklüğünün altındaki payların paydaşlara aynen devri halinde paydaşlar, bu taşınmazların devri ile ilgili yapılacak işlemlere ilişkin harçlardan, bu işlemlerle ilgili düzenlenecek kâğıtlara ilişkin damga vergisinden ve tapu döner sermaye ücretlerinden muaftır."

Muafiyetten faydalanabilmesi için satışa konu arazinin paylı (müşterek) mülkiyet ve asgari tarımsal arazi büyüklüklerin altında olması gerekmektedir.

 

10) Ehil mirasçı nasıl olunur?

CEVAP: 5403 sayılı Kanun kapsamında çıkarılan yönetmelikte belirtilen kriterler doğrultusunda yetkili sulh hukuk mahkemesince ehil mirasçı belirlenir. Ehil mirasçı olmak isteyen kişi, yetkili sulh hukuk mahkemesinde dava açması gerekmektedir.

 

11) Ehil mirasçı olabilme kriterleri nelerdir?

CEVAP: Tarımsal Arazilerin Mülkiyetinin Devrine İlişkin Yönetmeliğin 10. maddesinde ehil mirasçıya ait kriterler belirlenmiştir.  

 

12) Bakanlığımıza soru konusu edilmeksizin tapu müdürlüklerince doğrudan karşılanacak işlemler nelerdir?

CEVAP: Tam ve paylı taşınmazların aynen devir taleplerinde; Bakanlığımız il/ilçe tarım ve orman müdürlüklerine soru konusu edilmeksizin tapu müdürlükleri tarafından doğrudan yapılabilir. Paylı mülkiyetli taşınmazlarda,  payın tamamının hislendirilerek diğer paydaşlara devir işlemleri Bakanlığımız il/ilçe tarım ve orman müdürlüklerine soru konusu edilmeksizin tapu müdürlükleri tarafından doğrudan yapılabilir.

 

13) Paylı mülkiyetli tarımsal arazilerin devir işlemlerinde, hissedarlardan biri, hissesinin bir kısmını diğer hissedarlara verebilir mi?

CEVAP: Paylı tarım arazilerinde,  kendisine kalan pay miktarının asgari tarımsal arazi büyüklüğünün altına düşürülmemesi kaydıyla (sulu ve kuru tarım arazilerinde 20 dekardan küçük, dikili tarım arazilerinde 5 dekardan küçük ve örtü altı tarım arazilerinde 3 dekardan küçük) bir veya birden fazla paydaşa devrine izin verilir.

 

14) 15 Mayıs 2014 tarihinden önce vefat eden murisin mirasçıları, intikal işlemlerini nasıl yapmalıdır?

CEVAP: Kanunun, yayım tarihinden önce vefat eden kişilerin mirasçıları,  bu kanundan önceki kanun hükümlerine göre devir işlemlerini tamamlayabilir. 5403 sayılı Kanun'un hükümlerine tabi olmadığından eski hükümlere işlem tesis edebilirler.

 

15) Elbirliği mülkiyeti halindeki hissenin satışı nasıl yapılır?

CEVAP: Elbirliği mülkiyeti halindeki taşınmazlardaki pay, diğer paydaşlara pay temliki şeklinde satılabilir. Elbirliği grubu dışındakilere satışı yapılamaz.

 

16)  Mirasa konu ekonomik bütünlüğe sahip olmayan tarım arazilerinin devri nasıl yapılır?

CEVAP: 5403 Sayılı Kanun hükümlerine tabi mirasçılar, mirasın açılmasından (muris ölüm tarihi) itibaren mirasa konu tarım arazilerinden ekonomik bütünlüğe sahip olmayanları, mirasçılara veya üçüncü kişilere aynen (pay/paydaş sayısı artırılmadan) devrini gerçekleştirebilirler.

 

17) Mirasa konu ekonomik bütünlüğe sahip olan tarım arazilerinin devri nasıl yapılır?

CEVAP: 5403 Sayılı Kanun hükümlerine tabi mirasçılar, mirasın açılmasından itibaren, terekede bulunan ve ekonomik bütünlüğe sahip olan tarım arazilerinin tamamını mirasçılardan birine veya yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüklerinin katlarını sağlaması halinde birden fazla mirasçıya mülkiyet devirlerini aynı zamanda gerçekleştirebilirler.

 

18) 15 Mayıs 2014 tarihinden itibaren gerçekleşen ölümlerde, murisin ekonomik bütünlüğün üzerindeki payları, nasıl pay temliki yapılır?

CEVAP: Mirasa konu arazilerinin ekonomik bütünlüğün üzerinde olması halinde, mirasçıların ekonomik bütünlüğün üzerindeki miras paylarının tamamını aynı anda pay temliki yapması gerekmektedir.

 

19) Tarım arazilerinde ifraz işlemi nasıl yapılır?  

CEVAP: Tarım arazilerinde ifraz işlemi yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüklerine göre yapılır. Sahip olunan arazi miktarı yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüklerin altında ise ifraz işlemi yapılamaz.

 

20) Tarımsal arazi miktarı yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüğünün üzerinde olduğunda hisselendirme nasıl yapılır?

CEVAP: Gerçek ve tüzel kişilerin sahip olduğu tarımsal arazi miktarının yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüklerinin üzerinde olması halinde, sahip olunan arazi miktarının yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüklerinin altına düşmemesi şartı ile asgari tarımsal arazi büyüklükleri veya üzerinde hisselendirme yapılabilir.

 

21) Tarım arazilerinin dikili vasfına dönüştürülmesi talebi nasıl değerlendirilir?

CEVAP: Tarım arazilerinin dikili vasfına dönüştürülebilmesi için, Tarımsal Arazilerin Devrine Dair Yönetmelik ekinde bulunan tablodaki fidan veya köklerin, belirtilen cins ve sayıda bulunması gerekmektedir. Yeni dikimi yapılan alanlarda; bölge ekolojisine ve tekniğine uygun olarak dikimi yapılmış, doğal vejetasyon süresine devam eden fidan ve köklerin, raporu hazırlayan kişilerce tespiti yapıldıktan sonra arazinin "dikili tarım arazisi" olup olmadığına karar verilir.

 

22) Hazine arazileri ifraz edilebilir mi ve hisseli olarak satılabilir mi?

CEVAP: Hazine arazilerinin satışa konu olması durumunda, asgari tarımsal arazi büyüklüklerinin altına düşmeyecek şekilde ifrazına ve satılan hisse miktarına bakılmaksızın her türlü hisseli satışına izin verilir.

 

23) Mirasa konu olan tarım arazilerinin devir işlemleri, murisin ölümü tarihinden itibaren bir yıl içerisinde tamamlanmaması durumunda ne yapılır?

CEVAP: Mirasa konu olan tarım arazilerinin devir işlemleri, murisin ölümü tarihinden itibaren bir yıl içerisinde tamamlanması, tamamlanmaması durumunda, Kanunun 8/Ç maddesi hükümleri kapsamında Bakanlık tarafından mirasçılara Kanun hükümlerinin uygulanması için bildirim gönderilerek üç ay ek süre verilir. Bu süre sonunda da devir işlemlerinin tamamlanmaması durumunda, Bakanlık mirasa konu tarımsal arazilerin devri için Sulh Hukuk Mahkemesi nezdinde resen dava açabilir. Ayrıca, Kanun gereği verilen süreler içinde mirasçıların her biri yetkili Sulh Hukuk Mahkemesinde paylaşımla ilgili dava açabilir.

 

24) Miras ortaklığı giderilmesi davası hangi hallerde açılır?

CEVAP: Mirasçılar arasında kanun hükümleri doğrultusunda paylaşım yapılamadığı hallerde, hissedarlardan herhangi biri yetkili sulh hukuk mahkemesinde (izale-i şuyu) ortaklığın giderilmesi davası açılabilir.

 

25) Yabancı ülke vatandaşı ülkemizden en az ne kadar arazi edinebilir?

CEVAP: Yabancı gerçek kişilerin tarım arazisi edinim taleplerinde Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanuna ekli (1) sayılı listede il ve ilçeler bazında verilen yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüklerinin alt sınır miktarı esas alınması gerekir. 3083 sayılı kanun uyarınca tarım reformu uygulama alanı ilan edilen yerler de ise Bakanlar Kurulu Kararı ile sulu, kuru, zeytinlik kayısı v.b. norm olarak belirlenen büyüklükler, alt sınır miktarı olarak esas alınması gerekir.

 

26) Yabancı ülke vatandaşı ülkemizden en fazla ne kadar arazi edinebilir?

CEVAP: Yabancı uyruklu gerçek kişilerin edindikleri taşınmazlar ile bağımsız ve sürekli nitelikteki sınırlı ayni hakların toplam alanı, kişi başına ülke genelinde 30 ha (300 da) alanı geçemez.

BAĞLANTILAR

​.

BAĞLANTILAR

15 Temmuz Destanı

15 Temmuz Destanı

Hayvancılık Çalıştayı

Hayvancılık Çalıştayı

’Su Ürünleri Üretici Örgütleri ve Bakanlık İl Müdürlüklerinin Ortak Piyasa Düzeni ile Uyumlu Olarak Kapasitesinin Geliştirilmesi

’Su Ürünleri Üretici Örgütleri ve Bakanlık İl Müdürlüklerinin Ortak Piyasa Düzeni ile Uyumlu Olarak Kapasitesinin Geliştirilmesi

Türkiye Tarımsal Finans Zirvesi

Türkiye Tarımsal Finans Zirvesi

Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi

Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi

 2016 Uluslararsı Bakliyat Yılı

2016 Uluslararsı Bakliyat Yılı

Etik Rehberi

Etik Rehberi

TARSİM

TARSİM

TARBİL

TARBİL

Gıdanı Koru

Gıdanı Koru

UZMAN ELLER

UZMAN ELLER

NEPİZ

NEPİZ

İLETİŞİM

    Tarım Reformu Genel Müdürlüğü
  • Adres : Üniversiteler Mah. Dumlupınar Bulvarı, No: 161, 06800, Çankaya/ANKARA

  • Telefon : 0312 287 33 60 (10 hat)

  • Faks : 0312 258 80 60

Android
IOS

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Biyogüvenlik
  • e-Kütüphane
  • e-İmza Servisi
  • Intranet
  • Hizmet İçi Eğitim
  • Bakanlık e-Posta
  • Arabuluculuk
YUKARI ​