ALO 174
ALO 177
Görme Engelliler
TR
  • EN

T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
TARIM REFORMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
  • Anasayfa
  • KURUMSAL
    • HAKKIMIZDA
    • VİZYON VE MİSYON
    • YÖNETİM
      • MAKAM
      • DAİRE BAŞKANLARI
    • BAŞKANLIKLAR
    • ORGANİZASYON ŞEMASI
    • MEVZUAT
    • KAMU ETİĞİ
    • BİLGİ EDİNME
  • UYGULAMALAR
  • E-HİZMETLER
  • İSTATİSTİKLER
  • YAYINLARIMIZ
    • E-BÜLTEN
    • YAYINLAR
  • İletişim
Ara
    Skip Navigation LinksTarım Reformu Genel Müdürlüğü

BAŞKANLIKLAR

AVRUPA BİRLİĞİ VE YAPISAL UYUM YÖNETİM OTORİTESİ DAİRE BAŞKANLIĞI GÖREVLERİ

​

Avrupa Birliği Yapısal Uyum Yönetim Otoritesi Daire Başkanlığının görevleri şunlardır:

 

a) Tarım sektörünün geliştirilmesi, kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, tarıma dayalı yatırımların desteklenmesi, alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması, kırsal alandaki insan kaynakları kapasitesinin geliştirilmesi için Avrupa Birliği programları kapsamında, ülkesel program ve projeler hazırlamak/hazırlatmak, değerlendirmek, uygulamak ve izlemek.

b) Ulusal Kırsal Kalkınma Stratejisi ve Kırsal Kalkınma Planının hazırlanması, izlenmesi, değerlendirilmesi ve planla ilgili kurumlar arası koordinasyonu sağlamak.

c) 4 sayılı Bakanlıklara Bağlı, İlgili, İlişkili Kurum ve Kuruluşlar İle Diğer Kurum ve Kuruluşların Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi uyarınca kurulan İzleme Komitesinin sekretarya işlemlerini yürütmek, "Kırsal Kalkınma Programı Yönetim Otoritesinin Görevleri ile Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik" uyarınca Kırsal Kalkınma Programını hazırlamak, Program ile ilgili uygulamaların etkin, verimli ve doğru bir şekilde yönetilmesi, izlenmesi, değerlendirilmesi, raporlanması, koordinasyonu, tanıtımı ve Programa ilişkin değişiklikler ile ilgili faaliyetleri yürütmek.

ç) Kırsal Kalkınma Planı İzleme Komitesinin sekretarya görevini yürütmek.

d) Daire Başkanlığınca yürütülen proje ve hizmetlere ait bütçenin ödeme emirlerini takip etmek, ilgili birimlere iletmek.

e) Genel Müdür tarafından verilen benzeri görevleri yapmak.


ENTEGRE İDARE VE KONTROL SİSTEMİ DAİRE BAŞKANLIĞI GÖREVLERİ
  • a) Entegre İdare ve Kontrol Sistemi kapsamında kurulan Arazi Parsel Tanımlama Sistemi için güncelleme ve geliştirme çalışmaları yapmak.
  • b) Faaliyet alanları ile ilgili harita, uydu görüntüsü ve Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) verilerini sağlamak ve güncellemek.
  • c) Entegre idare ve kontrol sistemini işletmek ve yönetmek.
  • d) Çiftlik muhasebe veri ağını kurmak, işletmek ve yönetmek.
  • e) Tarımsal Üretim Kayıt Sistemi (TÜKAS) ve Çiftlik Muhasebe Veri Ağı (ÇMVA) sistemi kapsamında verileri toplamak ve ilgili birimler ile paylaşmak.
  • f) Tarımsal üretim kayıt sistemini işletmek ve yönetmek.
  • g) Genel Müdür tarafından verilen diğer görevleri yapmak.



ETÜT VE PROJELER DAİRE BAŞKANLIĞI GÖREVLERİ

Etüt ve Projeler Daire Başkanlığı'nın görevleri şunlardır: 

a) Kalkınma planları ve hedefleri doğrultusunda uluslararası finans kuruluşlarından temin edilecek kredilerle yürütülecek tarımsal ve kırsal kalkınma projeleri ile ilgili diğer kurumlarla koordinasyonu sağlamak.

b) Genel Müdürlüğün görev alanı ile ilgili dış kaynaklı kalkınma projelerini ilgili hizmet birimleri ile işbirliği yaparak hazırlamak ve hazırlatmak, ulusal projelerle entegrasyonunu sağlamak, bölgesel projelerde, uluslararası finans kuruluşlarından kaynak sağlanmasına yönelik işlemleri yürütmek, projeler ile ilgili olarak uluslararası ikili ve teknik işbirliği anlaşmaları yapmak ve projeleri uygulamak ve uygulatmak, uygulanacak projelerin bünyesinde bulunan yatırım konularını belirlemek.

c) Projelerin; hazırlık döneminde, uygulama safhasında ve proje sonrasında ilgili verileri toplamak, düzenli bilgi akışını sağlamak, verilerin takibini yapmak, değerlendirmek, sonuçlarına göre gerekli tedbirleri almak.

ç) Genel Müdürlükçe uygulanacak olan münferit projelerden bitkisel üretim, hayvancılık ve su ürünleri üretim ve geliştirme projelerini hazırlamak, hazırlatmak,   hazırlanan projelerin proje tekniğine uygun olup olmadığını incelemek, yürütülmesini sağlatmak.

d) Uygulanan projeler için gerekli taşıt, alet, makine, ekipman ve diğer girdileri tespit etmek, bunların tedariki ve tahsisini sağlayıcı tedbirlerin alınmasını sağlamak.

e) Genel Müdürlüğün sorumluluğunda bulunan projelerin; uygulama safhasında proje hedefleri doğrultusunda izleme ve değerlendirme çalışmalarını yürütmek.

f) Genel Müdür tarafından verilen benzeri görevleri yapmak.

 


İDARİ İŞLER VE KOORDİNASYON DAİRE BAŞKANLIĞI GÖREVLERİ

İdari İşler ve Koordinasyon Daire Başkanlığının görevleri şunlardır:

 

a) Genel Müdürlüğün yürüttüğü projelere ilişkin yatırım programı teklifini hazırlamak, izlemek, değerlendirmek ve koordine etmek.

b) Genel Müdürlüğün cari ve yatırım bütçeleri ile performans programını, kalkınma plan ve programları ile stratejik plan çerçevesinde hazırlamak, değişiklik tekliflerini ilgili birimler ile işbirliği yaparak değerlendirmek.

c) Genel Müdürlüğün iç ve dış kaynaklı projelerinin belirli periyotlarla fiziki ve nakdi performanslarını izlemek, gelişmelere ilişkin raporları ilgili birimlere göndermek.

ç) Bütçe, proje ve programlarla ilgili konularda daireler arası koordinasyonu sağlamak ve ilgili birimlere iletmek.

d) Genel Müdürlük bütçesi ile ilgili tenkis, ödenek gönderme işlemleri yapmak ve yıllık kesin hesap kanun tekliflerine ilişkin bilgileri hazırlamak ve ilgili birime göndermek.

e) Genel Müdürlüğün iç kontrol ile ilgili çalışmalarını yürütmek ve birimler arasında koordinasyonu sağlamak.

f) 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa göre kamuoyuna açıklanacak raporları periyodik olarak hazırlamak ve ilgili birime iletmek.

g) Genel Müdürlüğün görev alanına giren konulardaki mevzuat tekliflerini hazırlamak, taslaklar hakkında görüş oluşturulmasını sağlamak, diğer kurumlardan gelen kanun, yönetmelik gibi mevzuata ilişkin düzenlemelerle ilgili Genel Müdürlük görüşünü oluşturmak.

ğ)  Avrupa Birliği ve uluslararası kuruluşlar ile yapılacak çalışmalarda Genel Müdürlük birimleri arasında koordinasyonu sağlamak.

h) Ülkemizin diğer ülkelerle ikili ilişkiler çerçevesinde yürüttüğü çalışmalarda Genel Müdürlük birimleri arasında koordinasyonu sağlamak.

ı) Genel Müdürlüğe intikal etmiş talep, şikayet ve soru önergeleri ile diğer yazışmaların cevaplandırılmasında koordinasyonu sağlamak.

i) Genel Müdürlük personeliyle ilgili izin, rapor, tayin, terfi, görevlendirme, ödül, ceza gibi tüm iş ve işlemler ile ilgili yazışmaları yürütmek. Koordineli olarak, Genel Müdürlük içerisinde ve Bakanlığın diğer birimleriyle ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarla yazışmaları yapmak.

j) Genel Müdürlüğün evrak, kayıt, dosyalama ve arşiv hizmetlerini yürütmek, gelen yazı ve belgelerin ilgili daire başkanlıklarına ve Makama sunulmasını sağlamak.

k) Genel Müdürlüğün temizlik, aydınlatma, ısıtma, haberleşme, taşıma, bakım, onarım hizmetlerinin ilgili birim ile koordinasyonunu sağlamak.

l) Genel Müdürlüğün ve daire başkanlıklarının malzeme, araç, gereç, kırtasiye ve sarf malzemesi ve demirbaş malzeme ihtiyaçlarının talebi üzerine, teminine yönelik satın alma işlemlerini gerçekleştirmek.

m) Genel Müdürlük emrindeki hizmet taşıtlarının, daire başkanlıklarının ihtiyaçlarına göre tahsis, kullanım ve kontrolünü yapmak, bunların bakım, onarım ve yakıt ikmali işlerini yürütmek.

n) Genel Müdürlük sivil savunma hizmetlerini ilgili mevzuat çerçevesinde yürütmek, seferberlik ve koruyucu güvenlik hizmetlerini denetlemek.

o)  Kalkınma plan ve programları ile icra planında yer alan tedbirlerin uygulamalarını takip etmek, gerekli tedbirleri almak, koordinasyonu sağlamak.

ö) Mevzuat taslakları ile birden fazla birimi ilgilendiren konularda Genel Müdürlük görüşünü tespit etmek ve Bakanlık içi ve dışı kuruluşlarla koordinasyon ve işbirliğini sağlamak.

p) Genel Müdürlüğün bilgi işlem ve veri tabanları ile ilgili çalışmalarda koordinasyonu sağlamak.

r) Genel Müdürlüğün faaliyet raporlarıyla ilgili çalışmaları yürütmek.

s) Genel Müdürlük personelinin maaş, fazla mesai, harcırah işlemlerini yapmak, maaş verilerini Kesenek Bilgi Sistemi ile Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirmek, aile yardımı ve ek ödeme gibi sosyal yardımların takibi ve güncellemeleri ile Sosyal Güvenlik Kurumu HİTAP işlemlerini yürütmek.

ş) Genel Müdürlük SGB.net ve Muhasebat Yönetim Sistemleri kullanıcılarına şifre tanımlamak.

t) Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) sistemi üzerinden gelen vatandaş başvurularının cevaplandırılmasında koordinasyonu sağlamak.

u) Genel Müdürlüğün yurt dışı geçici görevlendirme ile ilgili yazışmaların birimler arasındaki koordinasyonunu sağlamak.

ü) Genel Müdürlüğümüzün kullanımında olan ve proje kapsamında temin edilen tüm demirbaşlarının taşınır mal işlemlerinin, 5018 sayılı Kanun ve Taşınır Mal Yönetmeliği kapsamında yürütmek.

v) Genel Müdür tarafından verilen benzeri görevleri yapmak.


İSTATİSTİK DAİRE BAŞKANLIĞI GÖREVLERİ

.

KIRSAL KALKINMA DAİRE BAŞKANLIĞI GÖREVLERİ

Kırsal Kalkınma ve Kredilendirme Daire Başkanlığı'nın görevleri şunlardır: 

a) 1163 sayılı Kanunla kurulan tarımsal amaçlı kooperatifler, 5200 sayılı Kanunla kurulan tarımsal üretici birlikleri, 5996 sayılı Kanunla kurulan ıslah amaçlı hayvan yetiştirici birlikleri ve 5553 sayılı Kanunla kurulan tohumculuk birlikleri ile bunların üst kuruluşları tarafından uygulanacak proje konularını tespit etmek, proje yapmak/yaptırmak, yatırım programına almak ve mali destek sağlamak.

b) Programa alınan projelerin kredi ve faiz desteği işlemlerini yürütmek, uygulamasına teknik destek vermek.

c) İşletmeye geçen projelerin faaliyetlerini izlemek, istatistiki verileri toplamak ve değerlendirmek.

ç) Mevcut tesislerin kapasite artırımı ve rehabilitasyonuna yönelik projelere teknik ve mali destek sağlamak.

d) Sabit yatırımını tamamlayan ve üretime geçen tesislerin işletme sermayesi ihtiyaçlarının karşılanması ile ilgili işlemleri yürütmek.

e) Çiftçi örgütlerine tahsis edilen ve kullandırılan ödenek ve kredilerin tahsil, tenkis ve takip işlemlerini izlemek ve yürütmek.

f) Tarım sanayi entegrasyonu sağlanması, tarımsal ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi, depolanması ve muhafazasına yönelik tesislerin kurulmasına yönelik plan ve projeler hazırlamak ve uygulamak.

g) Kırsal alanda proje ve program uygulamaları ile Genel Müdürlüğün görev alanına giren diğer konularda Bakanlık içi ve dışı kuruluşlarla işbirliği yapmak.

ğ) Tarıma dayalı kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi ile ilgili program ve projeler hazırlamak/hazırlatmak, değerlendirmek, uygulamak/uygulatmak, izlemek ve koordinasyonu sağlamak.

h) 5488 sayılı Tarım Kanunu hükümleri çerçevesinde istihsal edilen kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesine ilişkin Cumhurbaşkanı kararlarını uygulamak.

ı) Kırsal alanda, tarımsal altyapının, yaşam kalitesinin iyileştirilmesi, ekonomik çeşitliliğin geliştirilmesi, gelir düzeyinin yükseltilmesine yönelik program ve projeleri hazırlamak, hazırlatmak, uygulamak, uygulatmak, izlemek ve değerlendirmek, kırsal alanda yapılacak tüm faaliyetlerin Kırsal Kalkınma Stratejisi ve Kırsal Kalkınma Planları ile bütünlük teşkil etmesini sağlamak.

i) Tarımsal ürünlerin lisanslı depoculuk iş ve işlemleri ile ilgili ihtiyaç duyulan hususlarda, gerekli katılım, işbirliği ve katkıyı sağlamak.

i) Kırsal alanın toplumsal yapısıyla ilgili sosyolojik inceleme, değerlendirme ve raporlama gibi iş ve işlemleri yapmak.

j) Genel Müdür tarafından verilen benzeri görevleri yapmak. 


KONTROLÖRLER BAŞKANLIĞI GÖREVLERİ

Kontrolörler Başkanlığı görevleri şunlardır:

 

a) Kooperatif, birlik, oda, üretici örgütleri ve bunların iştiraklerini Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğünce Yapılacak Denetimler ve Kontrolörler Hakkında Yönetmelik hükümleri çerçevesinde denetlemek, bunların eylem ve işlemlerinin hukuka uygun olarak sonuçlandırılması için gerekli tedbirleri almak.

b) Genel Müdür tarafından verilen benzeri görevleri yapmak.

 


ORGANİZE TARIM VE HAYVANCILIK BÖLGELERİ DAİRE BAŞKANLIĞI GÖREVLERİ

Organize Tarım ve Hayvancılık Bölgeleri Daire Başkanlığının görevleri şunlardır:

 

a) 12/4/2000 tarihli ve 4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanununun 26/A maddesi hükümlerince gerekli iş ve işlemleri yapmak.

b) Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgelerine ait proje, altyapı inşaatı, ihale ve denetimi ile ilgili iş ve işlemleri yürütmek, yapı ve tesislerin projelendirilmesi, inşası ve kullanımı ile ilgili ruhsat ve izin işlemlerini takip etmek.

c) Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgelerinin yer seçimi, kuruluşu, imar planı onayı, faaliyeti, işleyişi ve denetimine ilişkin usul ve esasları belirlemek üzere mevzuat çalışmaları yapmak.

ç) Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgelerinin rekabet edebilirliğinin artırılması, teknoloji ve yeniliklerin takip edilmesi amacıyla ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlar ile işbirliği yapmak, bilgi alışverişinde bulunmak.

d) Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri (TDİOSB)'nin planlanması ve geliştirilmesine yönelik politika oluşturmak.

e) Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgelerine ait yatırım programı ve bütçe tekliflerini hazırlamak, yatırımları kredi, hibe vb. uygulamalarla desteklemek.

f) Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri ile ilgili uygulama sonuçlarını izlemek.

g) Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgelerinin yurtiçi ve yurtdışında tanıtımına ve yatırımcı teminine yönelik çalışmalar yapmak, uygulamalarla ilgili rehberlik yapmak.

ğ) Faaliyet alanı ile ilgili olan hizmet birimleri ile koordinasyonu sağlamak.

h) Genel Müdür tarafından verilen benzeri görevleri yapmak.

 


SULAMA SİSTEMLERİ VE TARIMSAL ALTYAPI HİZMETLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI GÖREVLERİ

Sulama Sistemleri ve Tarımsal Altyapı Hizmetleri Daire Başkanlığının görevleri şunlardır: 

a) Bakanlığın, tarımsal sulama ve altyapı hizmetleri ile ilgili politika ve stratejileri belirlemek.

b) Sulama şebekelerinde sulama sonuçlarını değerlendirmek ve iyileştirici tedbirler almak, ilgili kurumlarla gerekli işbirliği ve koordinasyonu sağlamak.

c) Su tasarrufu sağlayacak tarla içi modern sulama sistemlerinin yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar ve projeler yapmak, yaptırmak ve desteklemek.

ç) Su kullanıcı örgütleri ile işbirliği yaparak tarımın sürdürülebilirliğini sağlayıcı tedbirler almak ve sulamada verimliliği artırıcı çalışmalar yapmak veya yaptırmak.

d) Sorunlu tarım arazilerini tespit etmek, ettirmek ve bu alanlara yönelik arazi ıslahı, heyelan önleme, tesviye, sekileme vb. işlemlerine ilişkin etüt ve projelerin uygulamalarını yapmak, yaptırmak.

e) Daire Başkanlığınca yürütülen projelerle ilgili; etüt, uygulama ve kesin hesap işlemlerini yapmak veya yaptırmak.

f) Tarla içi sulama sistemlerinin geliştirilmesi, yaygınlaştırılması ve modernizasyonu ile ilgili destekleme usul ve esaslarını belirlemek ve uygulanmasını sağlamak.

g) 3083 sayılı Kanun kapsamında uygulama alanı ilan edilen bölgelerde toprak ve su kaynaklarının korunması, geliştirilmesi kırsal alanda su temini ve kullanılmış suların uzaklaştırılması hizmetlerini yapmak veya yaptırmak.

ğ) Genel Müdür tarafından verilen benzeri görevleri yapmak.

TARIM ARAZİLERİ YÖNETİMİ DAİRE BAŞKANLIĞI GÖREVLERİ

Tarım Arazileri Yönetimi Daire Başkanlığı'nın görevleri şunlardır: 

a) Yeter gelirli arazi büyüklüklerini, bölgesel şartlara ve ilçelere göre belirlemek, ihtiyaç duyulması halinde belirlenen arazi büyüklüklerinin artırılması veya azaltılması ile ilgili çalışmalar yapmak veya yaptırmak, buna dair Cumhurbaşkanı kararı ile ilgili işlemleri yürütmek.

b) Tarım arazilerinin bölünmesini engellemek amacı ile gerekli çalışmaları yapmak.

c) Tarım arazilerinde satış, hibe veya takas yolu ile devir işlemlerinin 3/7/2005 tarihli ve 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu ve 22/11/1984 tarihli ve 3083 sayılı Sulama Alanlarında Arazi Düzenlenmesine Dair Tarım Reformu Kanunu hükümleri doğrultusunda yapılmasını sağlamak.

ç) Tarım arazilerine ilişkin tevhit, ifraz ve vasıf değişikliği gibi talepleri değerlendirmek. 

d) Mirasa konu tarım arazilerinde intikal işlemlerinin 5403 sayılı Kanun hükümleri doğrultusunda yapılmasını sağlamak.

 e) 5403 sayılı Kanunun 8/Ç maddesinde öngörülen süre içerisinde yeter gelirli tarımsal arazi mülkiyetinin devredilmemesi halinde, bu madde kapsamında Bakanlık il müdürlükleri ile koordineli olarak Bakanlıkça açılacak davalara ilişkin tüm bilgi ve belgeleri, Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğüne intikal ettirmek.

 f) Yabancı gerçek kişilerin tarımsal arazi edinimi ile ilgili Bakanlık yetki alanına giren usul ve esasları belirlemek, işlemlerin yürütülmesini sağlamak. 

g) Genel Müdür tarafından verilen diğer görevleri yapmak.

TARIM SİGORTALARI VE DOĞAL AFETLER DAİRE BAŞKANLIĞI GÖREVLERİ

Tarım Sigortaları ve Doğal Afetler Daire Başkanlığı'nın görevleri şunlardır: 

a)   Tarımsal ürünlere, riskler bölgeler ve işletme ölçekleri itibariyle sağlanacak prim desteğine ilişkin planlamalar yaparak, tekliflerin Cumhurbaşkanı onayına sunulmasını sağlamak.

b)  Tarım Sigortaları Kanunu ile Bakanlığa verilen görevleri yürütmek.

c) Bakanlık Çiftçi Kayıt Sistemindeki ve Bakanlıktaki diğer kayıtları dikkate alarak, havuz veri tabanında Cumhurbaşkanı Kararı ile teminat altına alınan riskler için sigorta şirketleri tarafından düzenlenecek standart devlet destekli tarım sigortaları poliçelerine istinaden Devlet tarafından karşılanacak toplam prim desteğine tarım sigortaları havuzu hesabına aktarılmasını sağlamak.

ç) Tarım sigortaları havuzu yönetimi tarafından onaylanan risk paylaşımı ve reasürans planına göre oluşabilecek hasar fazlasına ilişkin tarım sigortaları havuzuna devlet tarafından taahhüt edilecek hasar fazlası desteğine ilişkin karar tekliflerinin Cumhurbaşkanı onayına sunumunu ve oluşabilecek hasar fazlası desteğin tarım sigortaları havuzu hesabına aktarılmasını sağlamak.

d) Hasar tazminat ödemelerinin kontrolünü sağlamak ve düzenli bir şekilde yapılmasını sağlamak.

e) Havuz eksperliği konusunda eğitim düzenlemek ve bu eğitimle ilgili belge vermek.

f)  Tarım sigortası ile ilgili çalışmalara ve uygulamalara katılmak.

g) 2090 sayılı Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkında Kanun çerçevesinde tüm tarımsal varlığı zarar gören çiftçilere Kanunda belirtilen yardımların yapılması amacı ile afet tertiplerinde bulunan ödeneğin tahsisini sağlamak.

ğ) Afete uğrayan ve durumları 2090 sayılı Kanun çerçevesinde değerlendirilecek kredi verilen çiftçilerin kredi dönüşlerini takip etmek.

h)  2090 sayılı Kanun çerçevesinde kredi kullanan ve tekrar afete uğrayan çiftçilerin kredi borçlarının bir yıl süre ile ertelenmesini sağlamak.

ı) Tarım arazilerinin, ekili ve dikili alanlar ile bunların ürünlerinin, meyveli ağaçların ve çiftçi mallarının korunmasını sağlamak için ilgili kuruluşlarla iş birliği yapmak. Çiftçi Mallarının Korunması Hakkındaki 4081 sayılı Kanunun uygulanmasını sağlamak.

i)  Genel Müdür tarafından verilen benzeri görevleri yapmak.


TARIM TEKNOLOJİLERİ VE MEKANİZASYON DAİRE BAŞKANLIĞI GÖREVLERİ

a) Tarımda ileri teknoloji kullanımı ve mekanizasyon ile ilgili politika ve stratejiler geliştirmek, kamu, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerin katılımıyla ortak çalışmalar yapmak.

b) Tarımsal enerji, tarım teknolojileri ve mekanizasyonu ile ilgili tüm paydaşlarla işbirliği yaparak programlar ve projeler geliştirmek, projeleri, çalışmaları desteklemek, teşvik etmek, izlemek ve sonuçlarını değerlendirmek.

c) Tarımsal enerji, tarım teknolojileri ve mekanizasyon konusunda mevzuat çalışmaları yapmak.

ç) Kırsal Kalkınma Daire Başkanlığı ile gerektiğinde koordineli olarak, tarım teknolojileri, mekanizasyon ve enerji tedarikinde destek politikalarının esaslarını belirlemek ve uygulamaya koymak, desteklemek ve sonuçlarını izlemek, değerlendirmek.

d) Yenilenebilir enerji, tarım teknolojileri ve mekanizasyon araçlarına ilişkin, deney ilke ve metotlarını belirlemek, deney sevklerinin yapılarak deney raporlarının hazırlanmasını sağlamak, desteklemelere yönelik belgelendirmek ve piyasa denetimini yapmak.

e) Tarım teknolojileri ve mekanizasyon araçları ile ilgili deney kurumlarının yeterlilik kriterlerini belirlemek, yetkilendirmek ve denetlemek.

f) Tarım Alet ve Makinaları Test Merkezi Müdürlüğü ile ilgili idari işleri yürütmek, çalışma usul ve esaslarını belirlemek.

g) Tarım teknolojileri ve mekanizasyonla ilgili olarak çalışma grupları ve benzeri yapıları oluşturmak, çalışmalarını yürütmek ve koordine etmek.

ğ) Tarım makine varlığının, teknolojilerinin ve enerjinin etkin ve verimli kullanılmasına yönelik çalışmalar yürütmek.

h) Tarımsal üretimde kullanılan yenilenebilir enerji, biyogaz, biyoyakıt gibi konularda kaynakları araştırmak, politika oluşturmak, ilgili kurum ve kuruluşlarla ortak çalışmalar yürütmek.

ı) Tarım teknolojisi ve mekanizasyon araçları ile ilgili envanter oluşturmak, izleme ve değerlendirme yapmak.

i) Tarımsal enerji ile ilgili projeleri ve desteklemeleri uygulamak ve uygulatmak.

j) Genel Müdür tarafından verilen diğer görevleri yapmak

 


TARIMSAL ÇEVRE VE DOĞAL KAYNAKLARI KORUMA DAİRE BAŞKANLIĞI GÖREVLERİ

Tarımsal Çevre ve Doğal Kaynakları Koruma Daire Başkanlığı'nın görevleri şunlardır: 

a) Tarım arazilerine yönelik toprak yapısını bozucu ve kirletici her türlü etmene karşı önlemler almak.

b) Toprak ve su kaynaklarını tarımsal faaliyetlerden kaynaklanan kirliliğe karşı korumak, kirli bölgeleri ve bu bölgelerde alınan tedbirlerin etkilerini belirlemek amacıyla izleme çalışmaları yapmak.

c) Nitrata hassas bölgelerin belirlenmesi ve iyi tarım uygulamaları kodu çerçevesinde tarımsal eylem planlarının hazırlamak, tarımsal faaliyetlerden kaynaklanan kirliliği önleyici projeler yapmak, yaptırmak, uygulamak ve uygulatmak.

ç) İlgili genel müdürlükler ile koordineli olarak atık su yönetimine yönelik çalışmalara destek vermek ve tarımsal kaynakları korumaya yönelik uygun teknolojilerin kullanılmasını teşvik etmek.

d) Toprak, su, bitki, hayvan varlığı ve benzeri tarımsal kaynakları korumak ve tarımsal çevrede ekolojik dengenin bozulmasını önlemek için alınması gerekli tedbirlerin belirlenmesi ve uygulanması hususunda ilgili kurum ve kuruluşlar ile koordineli olarak çalışmalar yapmak.

e) Hayvansal ve tarımsal artıklarının enerji alanında modern biyokütle yöntemleriyle verimli olarak değerlendirilmesine yönelik çalışmalar yapmak.

f) Tarımsal ekosistemlerde biyoçeşitlilik, iklim değişikliği, doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı, çevre ve iklim dostu tarımsal uygulamalara yönelik plan, program, ulusal ve uluslararası projeler hazırlamak, hazırlatmak, uygulamak ve gerekli desteklemeleri yapmak.

g) Küresel iklim değişikliğinden kaynaklı tarımsal kuraklık ve çölleşme ile ilgili çalışmalar yapmak ve yaptırmak.

ğ) Tarımsal kaynaklı sera gazı emisyon ve yutak hesaplamalarını yapmak, Ulusal Seragazı Envanterini hazırlamak.

h) Tarımsal sera gazı emisyonlarına neden olan faaliyetlerin ileriye dönük projeksiyonlarını yapmak ve modellemeler ile sera gazı emisyon azaltım potansiyelini belirlemek.

ı) Tarım arazilerinde erozyon ve çölleşmeyle mücadele konularına yönelik ulusal ve uluslararası program ve projeleri yapmak, yaptırmak, izlemek ve değerlendirmek.

i) Görev alanına giren konular ve anlaşmalar ile ilgili uluslararası çalışma ve müzakerelere katılım sağlamak ve söz konusu görevlerde Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü ile koordineli olarak çalışmak.

j) Genel Müdür tarafından verilen benzeri görevleri yapmak.

TARIMSAL DESTEKLEMELER VE FİNANS DAİRE BAŞKANLIĞI GÖREVLERİ

Tarımsal Desteklemeler Daire Başkanlığının görevleri şunlardır: 

a) Bakanlığın destekleme politikalarının belirlenmesine katkıda bulunmak ve bu politikaları uygulamak için gerekli tedbirleri almak.

b)  18/4/2006 tarihli ve 5488 sayılı Tarım Kanunun 19 uncu maddesinde istinaden Bakanlıkça yapılan tarımsal destekler ile ilgili bütçe ve ödemelere ait iş ve işlemleri gerçekleştirmek.

c) Tarımsal desteklerle ilgili olarak, Hazine ve Maliye Bakanlığı, T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğü ve diğer birimler ile koordinasyonu sağlamak.

ç) Tarım sektörüne ve kırsal kesimlere verilecek desteklere ilişkin çalışmalar yapmak, teklifte bulunmak ve 5488 sayılı Tarım Kanunu uyarınca Tarımsal Destekleme ve Yönlendirme Kurulunun sekretarya hizmetlerini ve koordinasyon faaliyetlerini yürütmek.

d) Çiftçi Kayıt Sistemi ile ilgili mevzuat ve işlemleri yürütmek.

e) Genel Müdür tarafından verilen benzeri görevleri yapmak.


TARIMSAL PAZARLAMA DAİRE BAŞKANLIĞI GÖREVLERİ

Tarımsal Pazarlama Daire Başkanlığının görevleri şunlardır:

a) Tarım ve orman ürünleri ile ilgili pazar araştırmaları yaparak/yaptırarak, pazarlama strateji, hedef ve planlarının belirlenmesine ve geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapmak.

b) Tarım ve orman ürünlerinin pazarlanmasına yönelik tüketici eğilimlerini izleyerek, üretimi yönlendirme çalışmaları yapmak.

c) Tarım ve orman ürünlerinin, yurt içi ve yurt dışı pazarlama imkânlarını araştırmak, tanıtımını sağlamaya yönelik etkinlikleri desteklemek, görsel ve yazılı basın ile işbirliğini sağlamak.

ç) Tarım ve orman ürünlerinin pazarlanması ile ilgili yurt içi ve yurt dışı kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmak.

d) Bakanlık faaliyet alanlarında, hedef kitlelere yönelik iletişim ihtiyacını yazılı ve görsel iletişim kanallarında karşılamak üzere, yazılı ve görsel iletişim materyalinin üretilmesini ve yayınlanmasını ilgili hizmet birimleri ile koordineli olarak sağlamak.

e) Bakanlığın faaliyet alanlarında üretilen ürünlerin yurtiçi ve yurtdışında pazarlanabilmesine yönelik marka yönetimi faaliyetlerini koordine etmek.

f) Tarım ve orman ürünlerine yönelik coğrafi işaretlerle ilgili veri tabanı oluşturma, sektörü bilgilendirme, ürün ve alan belirleme ve izinlendirme ile ilgili Türk Patent ve Marka Kurumu ile koordineli çalışmalar yapmak ve yaptırmak.

g) Tarım sektörüne yatırım yapmak isteyen ulusal ve uluslararası yatırımcılara ülkemizdeki fırsat ve imkânlar, sağlanan destekler ve teşvikler hakkında bilgi vererek yol göstermek, rehberlik etmek, gerektiğinde irtibat noktalarına veya ilgili kurumlara yönlendirmek.

ğ) Genel Müdür tarafından verilen diğer görevleri yapmak.


TEŞKİLATLANMA DAİRE BAŞKANLIĞI GÖREVLERİ

Teşkilatlanma Daire Başkanlığının görevleri şunlardır:

a) Çiftçi teşkilatlanması ve kooperatifçiliğin geliştirilmesi için etüt ve araştırmalar yapmak, yaptırmak, tarımla ilgili birlik ve konseylerin kurulma ve çalışma esaslarını belirlemek.

b) Kooperatifler Kanunu kapsamındaki tarımsal amaçlı kooperatif ve üst kuruluşları ile tarım kredi kooperatifleri ve üst kuruluşlarının kuruluş taleplerini incelemek, işlemlerini yürütmek.

c) Tarımsal amaçlı kooperatifler ve tarımsal amaçlı birliklerin kuruluş işlemlerini gerçekleştirmek, çiftçi kuruluşlarının ana sözleşme ve tüzük değişiklikleri ile ilgili taleplerini incelemek, uygun görülenleri kabul etmek, olağan ve olağanüstü genel kurullarında gerektiğinde temsilci bulundurmak, genel kurul evraklarını incelemek, fesih ve birleşme işlemlerini yapmak.

ç) Çiftçi kuruluşları için tip ve örnek ana sözleşme, tüzük, statü geliştirmek ve bunlarla ilgili uygulamaları takip etmek.

d) Gerekli hallerde kooperatifleri ve üst kuruluşları ile tarımsal amaçlı birlikleri olağanüstü genel kurul toplantısına götürmek, ana sözleşme değişikliklerini yapmak.

e) Ulusal ve uluslararası nitelikteki çiftçi kuruluşları, meslek odaları, vakıflar ve benzeri hizmet yapan kuruluşların teşkilatlanmasına yardımcı olmak.

f) Kooperatif ve birliklerin eğitim faaliyetlerinin ve ödüllendirmeleri ile ilgili mali konuların mevzuata uygun olarak yürütülmesini sağlamak.

g) Uluslararası çiftçi örgütleri ile işbirliği yapmak ve koordinasyonu sağlamak.

ğ) Çiftçilerin teşkilatlanması ve çiftçi kuruluşları konusunda Avrupa Birliğine uyum çerçevesinde faaliyette bulunmak.

h)  Kuruluşları Bakanlığımızca yapılan kooperatiflere ait bilgileri toplamak, değerlendirmek.

ı)  Tarımsal teşkilatların, yürürlükte olan gıda ve sağlıkla ilgili mevzuat hükümlerine uygun üretim yapmalarına yardımcı olmak.

i)  Genel Müdür tarafından verilen benzeri görevleri yapmak.

TOPRAK KORUMA VE ARAZİ DEĞERLENDİRME DAİRE BAŞKANLIĞI GÖREVLERİ

Toprak Koruma ve Arazi Değerlendirme Daire Başkanlığının görevleri şunlardır: 

a) Toprak ve arazilerin sınıflandırılması ve değerlendirilmesi için Bakanlık standartlarını oluşturmak.

b) Tarım arazilerinin korunması ve amacına uygun kullanımını sağlamak için gerekli tedbirleri almak, aldırmak ve tarımsal üretim amacı dışında kullanım taleplerini değerlendirmek.

c) Tarım arazilerinin korunması ve geliştirilmesi ile ilgili projeye esas etüt çalışmalarını yürütmek, uygulanmış veya planlanan projelerin tarımsal üretime etkilerini incelemek ve değerlendirmek, ilgili kuruluşlarla işbirliği yapmak, yatırım önceliklerinin belirlenmesine yardımcı olmak.

ç) Toprak veri tabanının iyileştirilmesi, güncelleştirilmesi ve tarımsal arazi kullanım planlarının gereksinim duyduğu temel altlıkların oluşturulmasını sağlamak.

d) Toprak ve erozyon konularına ilişkin risk haritalarını hazırlamak ve bu konuda ilgili diğer kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları ile iş birliği içerisinde faaliyet göstermek.

e) Toprak koruma kurullarının çalışma usul ve esaslarını belirlemek.

f) Ülke genelinde tarımsal ve tarım dışı kullanımlara yönelik toprak ve arazi etüdü, sınıflama ve haritalama işlemlerini yapmak, yaptırmak.

g) Ülke genelinde arazi ve toprak etüdü, sınıflama ve haritalama işlemlerini yapmak, yaptırmak.

ğ) Ülke genelinde yapılan tüm toprak haritalarını kontrol etmek, onaylamak ve ulusal toprak ve arazi veri tabanını oluşturmak.

h) Arazi kullanım planlarını yapmak veya yaptırmak.

ı) Daire Başkanlığının görev alanına giren konular ile ilgili ihale ve kesin hesap işlemlerini yapmak, yaptırmak.

i) Tarımsal üretim potansiyeli yüksek ovaların belirlenmesi işlemlerini yapmak veya yaptırmak.

j) Tarımsal amaçlı arazi kullanım planlarını ve/veya toprak koruma projelerini yapmak veya yaptırmak.

k) Toprak, bitki ve sulama suyu ile zemin mekaniği analiz laboratuvarlarının kuruluş ve çalışmaları ile ilgili mevzuatı hazırlamak izlemek ve konusu ile ilgili ulusal ve uluslararası kuruluşlarla işbirliği yapmak.

l) 3083 sayılı Kanun kapsamındaki uygulama alanlarında, zorunluluk hali ve Kanunun amaçları gözetilerek yürütülen tarım arazisinin tarım dışı amaçla kullanım izin işlemlerini yürütmek.

m) Toprak ve sulama suyu ile ilgili analizleri yapmak veya yaptırmak.

n) Genel Müdür tarafından verilen benzeri görevleri yapmak. 


BAĞLANTILAR

15 Temmuz Destanı

15 Temmuz Destanı

Hayvancılık Çalıştayı

Hayvancılık Çalıştayı

’Su Ürünleri Üretici Örgütleri ve Bakanlık İl Müdürlüklerinin Ortak Piyasa Düzeni ile Uyumlu Olarak Kapasitesinin Geliştirilmesi

’Su Ürünleri Üretici Örgütleri ve Bakanlık İl Müdürlüklerinin Ortak Piyasa Düzeni ile Uyumlu Olarak Kapasitesinin Geliştirilmesi

Türkiye Tarımsal Finans Zirvesi

Türkiye Tarımsal Finans Zirvesi

Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi

Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi

 2016 Uluslararsı Bakliyat Yılı

2016 Uluslararsı Bakliyat Yılı

Etik Rehberi

Etik Rehberi

TARSİM

TARSİM

TARBİL

TARBİL

Gıdanı Koru

Gıdanı Koru

UZMAN ELLER

UZMAN ELLER

NEPİZ

NEPİZ

İLETİŞİM

    Tarım Reformu Genel Müdürlüğü
  • Adres : Üniversiteler Mah. Dumlupınar Bulvarı, No: 161, 06800, Çankaya/ANKARA

  • Telefon : 0312 287 33 60 (10 hat)

  • Faks : 0312 258 80 60

Android
IOS

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Biyogüvenlik
  • e-Kütüphane
  • e-İmza Servisi
  • Intranet
  • Hizmet İçi Eğitim
  • Bakanlık e-Posta
  • Arabuluculuk
YUKARI ​