T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

10 Ocak 2019 Tarihinde Tarım Ve Orman Bakanlığı Mehmet Akif Ersoy Toplantı Salonunda “Ulusal Kırsal Ağ Bilgilendirme” Toplantısı Düzenlendi.

Yayın Tarihi : 18.01.2019

IPARD Programı kapsamında Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Avrupa Birliği Yapısal Uyum Yönetim Otoritesi Daire Başkanlığı tarafından 10 Ocak 2019 tarihinde Tarım ve Orman Bakanlığı Mehmet Akif Ersoy toplantı salonunda "Ulusal Kırsal Ağ Bilgilendirme" toplantısı düzenlendi.

Kırsal kalkınma programlarının daha etkin uygulanmasını sağlamak, belirlenen hedefleri desteklemek, uygulamada yer alan tüm paydaşlar arasında bilgi ve tecrübe paylaşımını sağlamak amacıyla kurulan Ulusal Kırsal Ağ bugüne kadar faaliyetlerini başarı ile tamamladı.

Toplantıya;

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Sn. Mustafa Aksu, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Elçi Müsteşarı Sn.Gabriel MUNUERA VINALS, Avrupa Komisyonu Temsilcisi Sn. Iwona LIZTSWAN, Tarım Reformu Genel Müdürü Sn. Hasan Özlü, Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı ve IPARD Yönetim Otoritesi Başkanı Sn. Dr.Muhammed Adak, TKDK Proje Hizmetleri Genel Koordinatörü Şerife Kontoğlu, TRGM Genel Müdür Yardımcıları, Bakanlık personelleri, ilgili tüm paydaşlar, STK Temsilcileri ve Ulusal Kırsal Ağ faaliyetleri kapsamında çeşitli illerde kurulan Yerel Eylem Grubu temsilcileri katılım sağladılar.

Ulusal Kırsal Ağ proje sorumlusu Dr. Şenay SEVENGÖR tarafından ülkemizde uygulanan kırsal kalkınma politikaları, Ulusal Kırsal Ağ faaliyetleri, LEADER yaklaşımı, Yerel Eylem Grubu ile STK'ların kırsal kalkınma tecrübeleri konusunda  sunum yapıldı ve hazırlanan kısa film izlenilip, deneyimler paylaşıldı.

Ulusal kırsal ağ faaliyetleri kapsamında gerçekleştirilen pilot çalışmalar ve  tematik çalıştaylar kapsamında ; Tıbbi ve aromatik bitkiler ve önemi üzerine Prof. Dr. Haluk DEDA tarafından, kısa tedarik zinciri konusunda çalışma grup sorumlusu Ali Fuat CEYLAN tarafından yapılan sunumların ardından protokol konuşmaları gerçekleştirilmiştir.

Tarım Reformu Genel Müdürü Hasan ÖZLÜ, AB Delegasyon Temsilcisi Sn. Gabriel MUNUERA VINALS, Avrupa Komisyonu Temsilcisi Sn. Iwona LIZTSWAN'ın konuşmalarının ardından Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Sn. Mustafa AKSU, Politikaların geliştirilmesinde aidiyet duygusunun çok önemli olduğuna vurgu yaparak , "Bakanlık olarak kırsaldaki gelişimin iş birliği ve karşılıklı güvenle sürdürülebileceğini çok iyi biliyoruz. Katılımcı ve birleştirici bir stratejiyle deneyimlerin paylaşılmasını benimseyerek insanlarımızın sahip olduğu birikim ve potansiyelin ortaya çıkmasına vesile olmayı amaçlıyoruz." diye konuşarak , Ulusal Kırsal Ağ çalışmalarının önemine değinmiştir.

Toplantıda çeşitli illerden gelen farklı YEG tarafından fuaye alanında stantlar kurulmuş ve YEG alanlarını tanıtan materyaller ile yerel ürünler sergilenmiştir. Katılımcılar tarafından stantlar ziyaret edilmiştir. 

UKA'nın geniş kapsamlı paydaş kümesinde ayrıca "LEADER" tedbiri kapsamında 12 ilde kurulan Yerel Eylem Grupları/Dernekleri de (YEG) bulunmaktadır. Bu tedbir kırsal kalkınmada yeni bir vizyon belirlemektedir. Hali hazırda 25 yerel eylem derneği kendi yörelerinin kalkınma stratejilerini hazırlamaktadır.

Ulusal Kırsal Ağ faaliyetleri kapsamında ilk etapta yapılan faaliyetler arasında;

- Kırsal kalkınma programlarının fark yaratan ve uygulanabilir iyi proje örneklerinin toplanması ve yaygınlaştırılması

- Tematik çalışma grupları, seminerler, eğitimler, çalıştaylar, bilgilendirme toplantıları, odak grup faaliyetleri ile bilgi ve deneyimlerin paylaşılması,

-  Tanıtım materyallerinin hazırlanması ve dağıtılması

-  Yerel Eylem Grupları arasında iletişim ağı kurularak işbirliğinin kolaylaştırılması

-  Avrupa Kırsal Kalkınma Ağı (ENRD) ve diğer ağlar ile işbirliği aktivitelerinde Türkiye'nin temsil edilmesi - Belirlenen sorunlara ortak çözümler aranması yer almaktadır.