T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Arazi Kullanımı, Arazi Kullanım Değişikliği ve Ormancılık Sektöründe Gelişmiş Analitik Temelin Oluşturulmasına Yönelik Teknik Destek Projesi

Yayın Tarihi : 5.07.2019

Çevre ve Şehircilik Bakanlımız ile Ortak Olarak Yürtttüğümüz Avrupa Birliğinin IPA I fonu ile desteklenen "Arazi Kullanımı, Arazi Kullanım Değişikliği ve Ormancılık (AKAKDO - LULUCF) Sektöründe Gelişmiş Analitik Temelin Oluşturulmasına Yönelik Teknik Destek Projesi";  23 aylık uygulama süresinin sonunda 2 Temmuz 2019 tarihinde kapanış toplantısı ile sona ermiştir. 

Söz konusu toplantıya, Genel Müdür Yardımcısı Sayın Dr. Metin TÜRKER, Daire Başkanı Sayın Dr. Ali Kılıç ÖZBEK, Orman Genel Müdür Yardımcısı Mustafa ÖZKAYA, Dış İlişkiler Eğitim ve Araştırması Daire Başkanı Mehmet KOÇ, Çevre Şehircilik Bakanlığı İklim Değişikliği ve Uyum Daire Başkanı Orhan SOLAK, AESA Genel Müdürü Gianluca Vedova ve AB delegasyonundan Tibor SZTARICSKAI, Bakanlığımız teknik personelleri, Üniversiteler ve STK'lar katılım sağlamışlardır.

1- Projenin Genel Hedefi: AB'nin düşük karbon gelişimine yönelik iklim politikası ve mevzuatı ile uyumlu olarak, kısa ve orta dönemli iklim faaliyetlerinin hazırlanması için ulusal ve bölgesel kapasitenin arttırılmasıdır. Bu bağlamda BMİDÇS (birleşmiş milletler iklim değişikliği çerçeve sözleşmesi) ile AB'nin AKAKDO sektörü için aldığı kararlar ile uyumlu olarak, karbon stoklarının hesaplanması, AKAKDO sektöründen kaynaklanan salımlar ve Sera Gazı Emisyonlarının raporlanması için bilgi ve kapasitenin artmasına yönelik olarak Türkiye'ye teknik destek verilmesi amaçlanmıştır.

2- Bakanlığımıza Sağladığı Faydalar

  • Bakanlığımız merkez ve taşrada görev yapan İlgili teknik personellere AKAKDO sektörü hakkında ve IPCC  rehberinin nasıl kullanılacağı hakkında birebir ve çalıştaylar ile teknik eğitim verilmiştir. Bu sayede AKAKDO sektöründe Uluslararası düzeyde uzmanlar yetiştirilmiştir.
  • AKAKDO sektöründen kaynaklı Sera Gazı emisyon ve salımları tahmini ve raporlanmasına ilişkin olarak Türkiye'nin kapasite artırımı sağlanmıştır.
  • AKAKDO Sektörü yıllık çalışma planı hazırlanmıştır. ( Bu plan ulusal envanter ekibine faaliyetler ve zamanlama için rehberlik eder ve BMİDÇS gerekliliklerine göre geliştirilmiş raporlama sağlar.)
  • En önemli çıktılardan bir tanesi 1990-2015 yıllarını kapsayan AKAKDO sektörüne ilişkin "TÜRKİYE ARAZİ KULLANIM MATRİSİ" hazırlanmıştır.
  •  Arazi kullanım, Arazi kullanım değişiminin izlenmesi ve raporlama için sistem kurularak işlemler doğru, şeffaf, karşılaştırılabilir, bütün ve tutarlı bir şekilde yapılmaktadır.

3- Seragazı Emisyon Envanteri

Proje ile 1990 yılından günümüze 6 arazi (orman arazisi, tarım arazisi, mera arazisi, yerleşim alanları, sulak alanlar, diğer araziler) kullanımı için oluşturulan sistemle "Seragazı Envanter Raporu" yeniden hesaplanmıştır.