T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İklim Esnekliği ile Ekosistem Yönetimini Geliştirerek Gıda Güvenliğine Yönelik Entegre Arazi Kullanım Planlaması projesi Açılış Toplantısı

Yayın Tarihi : 10.07.2019

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü ile Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) arasında yapılan sözleşme kapsamında ortaklaşa yürütülecek olan "İklim Esnekliği ile Ekosistem Yönetimini Geliştirerek Gıda Güvenliğine Yönelik Entegre Arazi Kullanım Planlaması" projesinin lansmanı, 4 Temmuz 2019 tarihinde Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir PAKDEMİRLİ, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Yunus KILIÇ, FAO Türkiye Temsilcisi Viorel GUTU'nun katılımlarıyla gerçekleştirilmiştir.

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir PAKDEMİRLİ; " Tarım sektörümüz 82 milyon Ülke nüfusunun yanı sıra yaklaşık 5 milyon mülteci ve göçmen ile 35 milyon turisti beslerken, yıllık 17 milyar dolar ihracat geliri sağlamaktadır. Yapılan çalışmalar ve uygulanan akılcı politikalarla Türk Tarımı, Dünyanın 7. Büyük, Avrupa'nın ise en büyük tarımsal ekonomisi haline gelmiştir.

 Ancak, küresel ısınma, çölleşme, erozyon,  tarımsal veya tarım dışı amaçlı kullanımda yapılan yanlışlıklar  tarıma elverişli arazilerimizi tehdit etmektedir. Bu sebeple genişletme olanağı olmayan tarım arazileri, artan nüfusun gıda ihtiyacını karşılamak için tüm doğal kaynaklarla birlikte rasyonel kullanılmak zorundadır.

Toprak kaynaklarımızın korunması, geliştirilmesi, sürdürülebilirliğinin sağlanması, en üst düzeyde üretimde kullanılması çok iyi hazırlanmış entegre arazi kullanım planları ile mümkün olacaktır." şeklindeki ifadesi ile tarım alanlarında planlamanın önemine dikkat çekmiştir.  

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Yunus KILIÇ, ise konuşmasında projenin önemine dikkat çekmiş, toprağı tanıyarak, ihtiyaçlarının bilimsel yollarla tespit edilmesinin ve bu doğrultuda planlı bir üretimin zorunlu olduğunu, pilot bölge olarak belirlenen, çok kıymetli tarım ürünleri olan  Ayaş ilçesinin doğru bir seçim olduğunu belirtmiştir.

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu da "Amaçlarının sınırlı miktardaki toprak kaynaklarının yönetimini iyileştirmek, gıda güvenliğini sağlamak ve üretken topraklara erişmek." olduğunu belirtmiştir.

Tarım Reformu Genel Müdürü Hasan ÖZLÜ projeye ait "5403 sayılı "Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu" kapsamında toprak ve su potansiyeli belirlenerek Gıda Güvenliğine Yönelik Entegre Arazi Kullanım Planının yapılarak, tarım alanlarının korunması ve üretim potansiyeline uygun kullanılması ile diğer sektörler için de alternatif alanların belirleneceğini, yaklaşık 50 000 ha tarım alanında toprak etüt haritalama ve laboratuvar analiz çalışmasının yapılacağını, ülkemizde bu kapsamda ilk defa gerçekleştirilecek olan proje ile strateji barındıran bir metodoloji geliştirilerek ülkenin her noktasına yaymak için uygulanacağını, veri toplama, analiz ve yönetim konularında Bakanlık kapasitesinin geliştirileceğini, çiftçi katılımının sağlanarak,  kırsalın sürdürülebilir kalkınması ve kırsaldaki yaşam kalitesinin artırılarak nüfusun kırsalda kalmasının sağlanması" konularında teknik bilgilendirme konuşması yapmıştır.

Ankara ili, Ayaş ilçesinin pilot bölge olarak belirlendiği projenin süresi 2 yıl olup, ilçe sınırlarında yaklaşık 115 000 ha alanda yürütülecektir. Proje lansmanı'nın devamında gerçekleştirilen Çalıştay'da üniversiteler, kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, yöredeki çiftçiler ile ulusal ve uluslararası konu uzmanlarının görüş ve önerileri alınmıştır.