T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

GTHKP’DE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK GÖZETİLİYOR, TARIMSAL VERİMLİLİK ARTIRILIYOR

Yayın Tarihi : 15.03.2024

Göksu Taşeli Havzası Kalkınma Projesi (GTHKP), 2017 yılından bu yana Konya ve Karaman'ın 11 ilçesine bağlı 247 köyde uygulanıyor. Proje kapsamında, 600 ila 1800 metre rakımda yer alan dağlık kısımlarda kadın, erkek, genç çiftçilerle birlikte, üretici birlikleri, kooperatifler ve KOBİ'ler destekleniyor. Projede Bireysel Hibe Destekleri, Kümelenme Yatırım Ortaklığı, Çiftçi Örgütleri Yatırımları, 40 Yaş Altı Gençlerin Desteklenmesi, Özel Sektör Yatırımları ve Hassas Grupların Desteklenmesi kategorilerinde %70 ila %100 aralığında destek veriliyor. Köy Bazlı Sulama Sistemleri, Soğuk Hava Deposu Çatı GES, Kırsal Turizm Yatırımları, Küçükbaş Hayvan Bakım İstasyonları, Hayvan Refahı ve Sağlığı Merkezleri, Mera Gölgelikleri, GES'li İçme Suyu Sistemleri gibi yatırımlarla da bölgenin sosyal ve ekonomik yönden gelişmesine katkı sağlanıyor.

2025 yılında son uygulama yılına girecek olan GTHKP'nin birinci bileşeni “Tarımsal Verimlilik" ve alt bileşeni olan “Doğal Kaynak Yönetimi" ile ikinci bileşeni “Pazara Erişimin Güçlendirilmesi" temelinde yürütülen destekleme faaliyetleriyle iklim değişikliğine duyarlı yatırımlar yapılarak sürdürülebilirlik gözetiliyor ve tarımsal verimlilik artırılıyor. Aynı zamanda üreticilerin pazar bilgileri ve bağlantıları da iyileştirilerek gelirlerinin artırılması için çalışmalar yapılıyor.

Konya ve Karaman'da gerçekleştirilen tüm faaliyetler sadece kırsal ekonominin gelişmesi için değil, aynı zamanda kırsal çevre ve doğal hayat açısından da büyük önem taşıyor. Bu kapsamda; su kaynakları doğru ve verimli kullanılarak bilinçli sulama yapılması teşvik ediliyor, basınçlı sulama sistemleri destekleniyor. İklim değişikliğinin kaçınılmaz sonuçlarından biri olan kuraklıkla mücadele edilerek çiftçilerin sulama maliyetleri düşürülüyor. Entegre Zararlı Mücadele Yönetimi ile de, zararlılara karşı biyolojik mücadele yöntemleri yaygınlaştırılıyor.  Üreticilere bağ ve bahçeleri için; Damla Sulama

Sistemleri ve Köy Bazlı Sulama Sistemleri destekleri veriliyor. Bununla birlikte, Güneş Enerji Sistemleri destekleriyle, bölgenin ekonomik ve sosyal refahı artırılıyor. Soğuk hava depolarında, şebeke elektriğinin olmadığı bölgelerde ve meralarda enerjiye erişim sağlanırken maliyetlerin düşmesine de katkıda bulunuluyor.