T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ IFAD ÜLKE STRATEJİSİ VE PROGRAM DEĞERLENDİRMESİ ÇALIŞTAYI

Yayın Tarihi : 24.04.2024

Türkiye Cumhuriyeti IFAD Ülke Stratejisi ve Program Değerlendirmesi Çalıştayı, 16 Nisan 2024 tarihinde Ankara'da yapıldı.

IFAD'ın Ülke Stratejisi ve Program Değerlendirmesi'nden çıkan ana bulguların ele alındığı ve bir sonraki Ülke Stratejik Fırsatlar Programı için stratejik önceliklerin değerlendirildiği çalıştaya, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Dr. Ahmet BAĞCI, Tarım Reformu Genel Müdürü Dr. Osman YILDIZ, Orman Genel Müdür Yardımcısı İbrahim YÜZER, IFAD'tan Program Yönetim Birimi Başkan Yardımcısı Dr. Donal BROWN,  Bağımsız Değerlendirme Ofisi Direktörü Dr. Indran A. NAIDOO, Yakın Doğu-Kuzey Afrika ve Avrupa Bölümü Bölge Direktörü Dina SALEH, UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa VINTON ile birlikte, Tarım Bakanlığı'ndan AB Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, UNDP Türkiye Ofisi, FAO-Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü Orta Asya Alt-Bölge Ofisi ve Etüt ve Projeler Daire Başkanlığı'ndan yöneticiler, uzmanlar ve proje personeli katılım sağladı. 

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Dr. Ahmet BAĞCI'nın açılış konuşmasını yaptığı çalıştay, IFAD'ın Türkiye Ülke Stratejisi ve Program Değerlendirmesi'nin temel bulguları, sonuçları ve önerilerine ilişkin alanında uzman konuşmacıların değerlendirmeleriyle devam etti. Sonrasında gerçekleştirilen panele, Tarım Reformu Genel Müdürü Dr. Osman YILDIZ, IFAD Kuzey Afrika ve Avrupa Bölümü Bölge Direktörü Dina SALEH,  BM Mukim Koordinatörü Babatunde AHONSI ve Orman Genel Müdür Yardımcısı İbrahim YÜZER ile birlikte Göksu Taşeli Havzası Kalkınma Projesi ve Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi'nden destek alan üretici ve kooperatif temsilcileri katıldı.

1982 yılından bu yana, Türkiye Cumhuriyeti ve IFAD ortaklığında tamamlanan ve devam eden projelerdeki fırsatlar ve zorluklar gözden geçirildiği çalıştay, IFAD'ın Türkiye'de bir sonraki Ülke Stratejik Fırsatlar Programı için stratejik önceliklerin değerlendirilmesiyle devam etti.

Etüt ve Projeler Daire Başkanı Dr. A. Şule ÖZEVREN, IFAD fonu katkısıyla bugüne kadar Türkiye'de gerçekleştirilen projeler ve bu projeleri uygularken gözetilen Eylem Planı ve Yasal Dayanak ile birlikte Proje Yönetimi ve Uygulaması'ndan bahsetti. Göksu Taşeli Havzası Kalkınma Projesi ve Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi'nde Yenilikçi Yaklaşımlar ile birlikte, Projelerdeki Stratejik Hedefler ve Sonuçlar'ın üzerinden geçerek gelecek projelerdeki öncelikleri vurguladı.

Çalıştayın kapanış konuşmasını gerçekleştiren Tarım Reformu Genel Müdürü Dr. Osman YILDIZ,  “Bakanlık olarak kırsal kalkınmanın ayrı bir yerde tutulduğu, tarım ve kırsal kalkınma politikalarını uygularken, kalite, verimlilik, yatırım ve sürdürülebilirliğin üzerinde önemle durulduğunu belirterek, tüm projelerde olduğu gibi IFAD ile birlikte gerçekleştirilen projelerde de bütçelendirmeye çok önem verildiğini, Türkiye'nin bulunduğu coğrafyada öncü ve kritik bir rolü olduğunu, bu noktadan hareketle kırsal alanlardaki insanların bölgelerinde kalacağı, sosyal ve ekonomik yönden gelişmesine katkı sağlayacak projeler geliştirerek çalışmaların devam edeceğini vurguladı.