Başbakanlık AFAD (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı) tarafından başlatılan Türkiye Ulusal Afet Müdahale Planlaması çalışmalarında Bakanlığımızın görev ve sorumlulukları çerçevesinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Hizmetleri Grubu oluşturulmuş ve Başkanlığımız koordinesinde Bakanlığımız birimleri ile yapılan çalışmalar sonuçlanarak Sayın Bakanımızın Onayı ile yürürlüğe girmiş ve Başbakan Yardımcımız Sayın Beşir ATALAY’a sunulmuştur.
Başbakanlığın ve görevlendirilen 6 Bakanlığın planları; Üniversitelerin incelemesine açılmış, uyumlulukları akademisyenlerce incelenmiş ve Bakanlığımızın planı da ODTÜ tarafından incelenerek Akademisyenler tarafından da onay görmüştür.
Planlama çalışmalarında ki hedefimiz ise;
Afete uğrayan köylü-çiftçi ve üreticilerin en kısa zamanda yanında olmak, halk sağlığını korumak ve sürdürmek, afete maruz kalan tarımsal ve hayvansal kayıpların en aza indirilmesini sağlamak, salgın ve bulaşıcı hastalıklar konusunda tedbir alarak, halk sağlığını korumak ve sürdürmek Bakanlığımızın başlıca hedefleri arasında yer almaktadır.
Başkanlığımızca hazırlanan Plan ile;
Afet ve acil durumlarda ortaya çıkabilecek ihtiyaçların Türkiye Ulusal Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında; afet bölgesinde gıda denetimlerini gerçekleştirmek, afet sonrasında hayvan kaynaklı her türlü salgın hastalığın önlenmesi için gerekli tedbirleri almak, afetzede çiftçilerin bitkisel, hayvansal ve su ürünleri üretiminde meydana gelen zararların tespitlerini yapmak, afet sonrasında hayvanlarda ortaya çıkabilecek hastalıklarla mücadele için gerekli aşılama ve tedavi çalışmaları yapmak, bu amaçla aşı dezenfeksiyon ve hijyen malzemeleri temin etmek, afet bölgesinde sahipsiz ve barınaksız hayvanların tespit ve değerlendirmesini yapmak gibi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Hizmet grubuna verilen görevlerin yerine getirilmesi, ihtiyaçların etkin ve en kısa sürede karşılanması amaçlanmaktadır.
Genel Müdürlüklerimizin görüş ve önerileri doğrultusunda 4 ekip tasarlanmıştır.
BULAŞICI HASTALIKLARLA MÜCADELE VE GIDA DENETİM HİZMET EKİBİ
HASAR TESPİT HİZMET EKİBİ
İYILEŞTİRME HİZMET EKİBİ
PLANLAMA HİZMET EKİBİ
Planlama çalışmalarında taşra merkez paralelliğini sağlayabilmek amacıyla il planlarının da neredeyse %80 bitirilmiş aşamaya getirilmiştir. İllerin tasarlanmasında ekiplerin isimleri, görevleri, ekip personellerinin sayıları, bölgeye intikal şekli, raporlama usulleri gibi ayrıntılar düşünülmüştür.
Bakanlığımız Afet Müdahale Planımızın; Nisan ayında Antalya’da düzenlenen eğitim seminerinde 81 İl İdari ve Mali İşler Şube Müdürlerimize sunumu gerçekleştirilmiştir.
PLANLAMA HİZMET EKİBİ
*Planlamanın yapılması, afet anında planın uygulamaya konulması,
*Faaliyetlerin programlamasının yapılması, işleyişte standart süreçlerin belirlenmesi,
*Operasyonel eğitim ve tatbikatların yapılması,
*Yerelde hizmet grubu planlarının yaptırılması ve takibi,
*Afet bölgesine gidecek personele standart kıyafet ve kimlik kartı temin edilmesi,
*Durum tespitinin yapılması,
*Afette görev alacak personelin belirlenmesi ve intikalinin sağlanması,
*Afet riski olan bölgelerdeki hayvan barınakları için standartların belirlenmesi ve teknik destek sağlanması,
*Afette görev alan personele yönelik psiko-sosyal destek aldırılmasının sağlanması,
*İzleme, değerlendirme ve raporlama hizmetlerinin yürütülmesi.
HASAR TESPİT HİZMET EKİBİ
*Bitkisel, hayvansal ve su ürünlerinde oluşacak olan zarar ziyanın hasar tespitinin yapılması,
*Mecburi kesim yapılacak hayvanların kesimhanelere sevki ve değerlendirilmesi,
*Tespiti yapılan zarar-ziyanın raporlanması,
*Afetzede borçlarının ertelenmesi için Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı ile koordinasyon yapılması.
BULAŞICI HASTALIKLARLA MÜCADELE VE GIDA DENETİM HİZMET EKİBİ
*Afet sonrası telef olan hayvanların gömülme yerlerinin belirlenmesi ve ölen hayvanların kireçlenerek gömülmesinin sağlanması,
*Salgın sebebiyle hayvanların itlaf edilmesi,
*Laboratuvarların güçlendirilmesi,
*Hayvan hastanelerinin belirlenmesi, mobil hayvan hastanelerin kurulmasının sağlanması,
*Aşı üretim merkezlerinin planlaması,
*Aşı ve ilaç ihtiyacının belirlenmesi,
*Salgın hastalıkların tespiti ve aşılama çalışmalarının yapılması,
*Afet bölgesinde toplu gıda tüketimi yapılan yerlerin denetlenmesi,
*Afet bölgesinde oluşturulan gıda depolarının denetlenmesi,
*Bölgeye sevk edilen gıda maddelerinin, bölgeye girişi aşamasında kolluk kuvvetlerince talep edilmesi halinde gıda denetiminin ekiplerimizce gerçekleştirilmesi,
*Denetimlerde ihtiyaç duyulması halinde örnek alınarak laboratuvar analizlerinin yaptırılması.
İYİLEŞTIRME HİZMET EKİBİ
*Açıkta kalan hayvanların iklim şartları göz önünde bulundurularak barındırılması,
*Yem ve tohum desteğinin sağlanması.