Yürütücülüğünü Karadeniz Teknik Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Oktay YILDIZ'ın yaptığı, "Geleneksel Gümüşhane Pestil ve Kömesinin Üretim Yöntemlerinin ve Kalite Parametrelerinin İncelenmesi" isimli projenin açılış toplantısı, 26.12.2014 tarihinde gerçekleştirildi.
Gümüşhane Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Vali Gazi Şimşek Çiftçi evinde gerçekleştirilen açılış toplantısına; AK Parti Gümüşhane Milletvekili Doç.Dr. Kemalettin AYDIN, Genel Müdürlüğümüzden Daire Başkanı Dr. Mustafa ÇETİNDAĞ ve Koordinatör Mehmet GÜMÜŞ, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Bakan Danışmanı Yusuf ÖZGÜN, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Edip BİRŞEN, proje danışmanı Prof. Dr. Sevgi KOLAYLI, üniversite temsilcileri, İl Müdürlüğü personeli ve üreticiler katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Edip BİRŞEN, Gümüşhane'de tarıma dayalı sanayi alanında öne çıkan pestil ve kömenin son 10-15 yıl içerisinde önemli bir ticari ürün haline geldiğini belirterek, 29 işletmenin yıllık ortalama 4 bin ton pestil ve köme ürettiğini söyledi.
Daha sonra Daire Başkanı Dr. Mustafa ÇETİNDAĞ tarafından TAGEM çalışmaları ve Bakanlık Ar-Ge destekleri konusunda sunu yapıldı ve kamu, üniversiteler ve özel sektör arasındaki işbirliğinin önemli olduğu vurgulanarak Tarımda 2023 vizyonu kapsamında çalışmaların devam ettiği belirtildi.
Toplantıda konuşan ve aynı zamanda partisinin AR-GE Başkan Yardımcısı olan Gümüşhane Milletvekili Doç.Dr. Kemalettin AYDIN tarafından Türkiye'nin şu anda AR-GE'ye büyük önem verdiği, gelişmiş ülkelerde yüzde 2,5-3 seviyesinde olan AR-GE bütçe paylarının ülkemizde bugün yüzde 1 seviyelerine çıktığı, Türkiye'nin 2023 hedefleri için AR-GE'ye daha fazla önem vermesi gerektiği, pestil ve kömenin bizim önemli değerimiz olduğu ve kooperatifleşmenin artık pestil üreticileri olarak değerlendirmesi gerektiği belirtildi.
Daha sonra proje lideri Yrd.Doç.Dr. Oktay YILDIZ tarafından proje hakkında bilgiler verildi. Proje ile geleneksel Gümüşhane pestil ve kömesinin üretim yöntemlerinin ve kalite parametrelerinin belirlenmesi, değişik kurutma şartlarında ürün özelliklerinin incelenmesi, gelenekselliği korunarak optimum üretim, kurutma ve saklama şartlarının araştırılması hedeflenmektedir.