2025 Yılı Mayıs Ayı Üretim İzni başvuruları 17.09.2024 tarih ve 32665 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Bitki Çeşitlerinin Kayıt Altına Alınması Yönetmeliğinin 27.Maddesine göre ve Mayıs ayının ilk 5 (beş) iş gününde alınacaktır.
Üretim İzninde başvurular 2 Mayıs 2025 tarihinde başlayacak olup 8 Mayıs 2025 tarihinde Saat 18.00'de sona erecektir.
DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR!
Yeni yönetmelik ile bazı değişiklikler yapıldığından başvuru sahibi firma ve kuruluşların aşağıdaki hususlara dikkat etmesi önemle rica olunur.
1-Üretim İzni başvuruları ve tescil başvuruları ayrı ayrı yapılacaktır. Üretim İzni Başvuru dilekçesine üretim izni dekontu ve tescil dosyasının dijital suretinin eklenmesi yeterli olacaktır.
2- Üretim izni, Tescil deneme başvuruları ve STK(tescil) kaydı* için TTSM internet sayfasındaki Başvuru Dilekçeleri bölümündeki başvurusuna uygun dilekçe kullanılacaktır.
3-Üretim İzninin komitede görüşülebilmesi için başvuru sahibi tarafından TTSM'ye yapılan tescil başvurusunun kabul edilmesi gerekir
4-Sadece tescil denemesi başvurusunda bulunulacak çeşitler için Mayıs ayı boyunca başvuruda bulunulabilir.
5-Her bir aday çeşit için ayrı bir başvuru dosyası hazırlanacak ve ayrı başvuru yapılacaktır
6-17.09.2024 tarihinden sonra yapılacak yurtdışı kayıtlı sebze başvurularında ön deneme yapılmayacak ve TTSM tarafından bir yıl FYD denemeleri yapılacaktır. Bu kapsamda yapılacak başvurularda üretim izni verilmez.
7-17.09.2024 tarihinde yayımlanan Yeni Yönetmelikten önce ön denemeleri başlayan ve kontrolleri yapılan sebze çeşitlerinin önceki yönetmeliğe göre işlemleri devam edecektir.
-Ücret Dekontu : Her bir aday çeşit için TDÖ, FYD, Teknolojik Analiz, Üretim İzni vb. için ücretler TTSM internet sitesindeki Ücretler dikkate alınarak, amacına uygun ayrı ayrı ve tam olarak yatırılmış ve dekontun açıklama kısmında ne için yatırıldığı belirtilmiş ücret dekontları olmalıdır.
-Yönetmeliğin 6.maddesinde de izah edildiği üzere, üretim izni başvuru dosyasında bulunması gereken 3 (üç) ana unsurdan birinin olmaması ve üretim izni ücretinin eksik ve amacına uygun olmaması halinde dosya toplantı gündemine alınmayacaktır. (Üretim İzni dosyalarında eksiklerin sonradan tamamlanması söz konusu değildir.)
Başvuruda bulunacak firma ve kuruluşların mağduriyet yaşamaması bakımından konuya hassasiyet göstermeleri önemle duyurulur.
Firmaların başvurularını yaparken isim önerilerini aşağıdaki linki verilen siteler üzerinden kontrol etmeleri toplantının sağlıklı ve hızlı bir şekilde yürütülmesi bakımından önemlidir.
- UPOV PLUTO https://pluto.upov.int/login1
- TÜRK PATENT ENSTİTÜSÜ https://www.turkpatent.gov.tr/arastirma-yap (Nice 31 kodu ile arama yapılmalı ve isim önerilerinin buradak marka ismi ile birebir aynı olmamalıdır
3-KAYIT LİSTELERİ https:// www.tarimorman.gov.tr/BUGEM/TTSM/Menu/30/Kayit-Listeleri