15.12.2022 Perşembe günü saat: 15.30'da Bakanlığımız Merkez Kafeteryada Sosyal İşler Daire Başkanı İrfan Türkmen ve velilerin katılımıyla "Tutum Yatırım ve Türk Malları (Yerli Malı) Haftası " kutlandı.
1914 yılında başlayan 1.Dünya Savaşı ve hemen akabinde 1919 yılında başlayan Kurtuluş Savaşı ülkemizdeki kaynakların tükenmesine sebep olmuştu. Yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti Devleti ekonomik yönden kötü durumdaydı. Sanayi kuruluşumuz neredeyse hiç yoktu ve tarıma elverişli alanların çok azı ekilebiliyordu. Tarımla uğraşan köylüler yoksuldu. Kaldı ki peş peşe girdiğimiz savaşlar tarım yapacak genç nüfusu tüketmişti. Birçok ürünü yabancılardan almak zorunda kalmıştık. Bu zorlu süreçte kendi kendimize yetmek ve kendi ürettiklerimizle yetinmek zorundaydık. 12 Aralık 1929 günü Türkiye Büyük Millet Meclisinde yapılan konuşmalarda yerli malı kullanmanın ve tutumlu olmanın öneminden ve gerekliliğinden bahsedilmesinin hemen ardından ülke olarak harekete geçildi. 1946 yılında Milli Eğitim Bakanlığının "Belirli Günler ve Haftalar Çizelgesi" ne girerek okullarımızda "Yerli Malı Haftası" adı altında kutlanan 12-18 Aralık tarihleri arası, 1983 yılından bu yana da "Tutum Yatırım ve Türk Malları Haftası" adıyla kutlanmaya başlandı.
Hafta boyunca sınıflarda yerli ürünler kullanmanın, tükenen ve tüketilen her şeye karşı tutumlu olmanın öneminden bahsedilerek "Kumbara" temalı etkinlikler yapıldı. Ülkemizde üretilen meyve- sebzelerle ilgili şiirler ezberleyen çocuklar, programda ezberledikleri şiirlere uygun olarak velileri tarafından hazırlanan kostümleriyle yaptıkları defilenin ardından da şiirlerini okudu. Sonrasında çocukların haftanın anlam ve önemine uygun olarak sınıflarında hazırlamış oldukları kumbaralarına Sosyal İşler Daire Başkanı İrfan Türkmen, Merkez Kreş ve Gündüz Bakımevi ile Çocuk Kulübü Çalışma Grup Sorumlusu Aynur Şehitoğlu ve bazı veliler 1 (bir) Türk lirası "Bereket Parası" attı. 6 yaş grubu çocuklarımızın Sayın Türkmen'e hediye ettikleri kumbaraya, Sayın Şehitoğlu'nun 1 (bir) Türk lirası atmasıyla "Bereket Parası Seremonisi", katılımcıların hazırlanan açık büfe-self servis ikramlıklardan yemesiyle birlikte de "Yerli Malı Haftası Seremonisi" son buldu.
Program sonunda Merkez Kreş ve Gündüz Bakımevi ile Çocuk Kulübü öğrencilerine haftanın anlam ve önemine katkıda bulunmak amacıyla Bakanlığımızın ilgili kuruluşu Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğünün sponsorluğunda naturel fındık ve kuru üzüm dağıtıldı.