Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü ile Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) tarafından düzenlenen 3. Ulusal Yaban Hayvanları Kongresi başladı.
"Doğaya ilk günkü gibi" sloganıyla düzenlenen kongreye ev sahibi olan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinin yanı sıra 17 farklı üniversiteden ilgili akademisyenler katılım sağladı.
Kongrede, doğa ve yaban hayatı üzerine yapılan güncel bilimsel çalışmalar, Türkiye'nin yaban hayatına dair önemli veriler, araştırmalar ve koruma stratejileri ele alındı.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı Katılımcılara Video Mesaj ile Seslendi
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı da söz konusu kongreye bir video mesaj göndererek katılımcılara seslendi.
Doğayı toplumun tüm kesimleriyle işbirliği içinde yönetmeye çalıştıklarını belirten Bakan Yumaklı, "Korunan alanlarımızı bilimsel temelli stratejilerle artırıyor, türlerimizin izlenmesini ve korunmasını ileri teknolojilerle destekliyor, geleneksel bilgiyi kayıt altına alarak, kültürel mirasımızı da koruyoruz." ifadelerini kullandı.
Organizasyonun, akademik temelli olmasının ötesinde ülkenin doğayı koruma politikalarına yön veren bir buluşma haline geldiğine işaret eden Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Bugün aynı zamanda 22 Mayıs Uluslararası Biyolojik Çeşitlilik Günü. Bu özel gün, kongremize ev sahipliği yapan kadim Van şehrimizde, doğa ile insanın uyumunu daha güçlü bir biçimde konuşmamıza imkan sunuyor. Uluslararası Biyolojik Çeşitlilik Günü bu yıl tüm dünyada, 'Doğa ile Uyum ve Sürdürülebilir Kalkınma' temasıyla kutlanıyor. Bu önemli gün, doğa ile kurduğumuz ilişkiye dair farkındalığı daha da derinleştirmemiz gerektiğini bizlere hatırlatıyor."
Bakan İbrahim Yumaklı, biyolojik çeşitliliğin yalnızca bir çevre meselesi olarak değil, gıda güvenliğinin, iklim direncinin, kalkınma hedeflerinin ve gelecek kuşaklara bırakılacak yaşam kalitesinin temeli olarak görülmesi gerektiğini belirtti.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı mesajını ülkemizin yaban hayatında çok büyük önemi bulunan ve koruma altında olan Anadolu parsına ait ilk kez yayınlanan görüntülere yer vererek tamamladı.
"Türkiye'nin Biyoçeşitlilik Haritası Ortaya Çıkarıldı"
Kongrede bir konuşma yapan Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Kadir Çokçetin, doğanın sessiz tanıkları, yaşamın görünmeyen kahramanları olan yaban hayvanlarını konuşmak, korumak ve gelecek nesillere aktarma çalışmalarını değerlendirmek üzere bir araya geldiklerini söyledi.
Kongrenin, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü için son derece önemli bir tarih olan 22 Mayıs Uluslararası Biyolojik Çeşitlilik Günü'ne tevafuk etmesinin ayrı bir anlam ve değer taşıdığını belirten Genel Müdür Çokçetin şunları söyledi: “Doğa ile Uyum ve Sürdürülebilir Kalkınma" temasıyla tüm dünyada kutlanan bu özel günde bir araya gelmekten onur duymaktayız. Aynı zamanda, biyolojik çeşitliliğin korunması ve sürdürülebilirliğin sağlanması hususunda doğanın sesi olmayı büyük bir sorumluluk olarak görmekteyiz."
Kongre boyunca her biri kendi alanında uzman bilim insanının katkılarıyla yaban hayatına dair bilgi ve birikimlerinin artacağı ayrıca Genel Müdürlüğün koruma politikalarına yön verecek çok değerli bilimsel içerikler paylaşılacağını kaydeden DKMP Genel Müdürü Kadir Çokçetin “Kongrede nesli tehlike altındaki türler, genetik çeşitliliğin korunması, popülasyon dinamiği ile rehabilitasyon ve adaptasyon süreçleri ile dahil olmak üzere pek çok önemli başlık ele alınacaktır." diye konuştu.
Ayrıca yaban hayvanlarının doğaya salınması çalışmaları, hayvanat bahçeleriyle iş birlikleri ve doğal afet senaryolarına dair teknik yaklaşımların da kongrenin gündeminde yer alacağı bilgisini veren Çokçetin, kongrenin doğayla olan ilişkinin yeniden tanımlanması ve yaban hayatına dair toplumsal farkındalığın artırılması adına da büyük bir fırsat olacağını kaydetti.
Genel Müdürlük olarak, yaban hayatının korunması ve biyolojik çeşitliliğin sürdürülebilir yönetimi konusunda hem saha uygulamaları hem de idari düzeyde kapsamlı ve sistematik çalışmalar yürüttüklerini söyleyen Kadir Çokçetin şu değerlendirmelerde bulundu; “Bilimsel verilere dayalı koruma stratejilerimiz, yaban hayatı rehabilitasyon merkezlerimiz, ulusal izleme programlarımız ve sivil toplum kuruluşlarıyla tesis edilen güçlü iş birlikleri aracılığıyla, ülkemizin yaban hayatının korunması ve gelecek nesillere aktarılması yönündeki çalışmalarımızı azim ve kararlılıkla sürdürmekteyiz."
DKMP Genel Müdürü Çokçetin konuşmasının sonunda başta Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi olmak üzere tüm paydaş üniversitelere, bilgi ve tecrübeleriyle kongreye değer katan bilim insanlarına, teknik destekleriyle sürece katkı sunan personellerine ve yaban hayatına gönül vermiş bütün katılımcılara teşekkür etti.
Genel Müdür Çokçetin ayrıca katılımcıların 22 Mayıs Uluslararası Biyolojik Çeşitlilik Gününü kutlayarak, 3. Ulusal Yaban Hayvanları Kongresi'nin ülkemize, bilim dünyasına ve doğaya hayırlı olmasını temenni etti.