Antalya'nın Manavgat ilçesinde, Dünya Deniz Kaplumbağaları Günü dolayısıyla düzenlenen özel etkinlikte, deniz ekosisteminin simgelerinden olan Caretta caretta türü iki deniz kaplumbağası “Flora" ve “Fauna", uydu izleme cihazları takılarak denize bırakıldı.
Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü, Ekolojik Araştırmalar Derneği (EKAD) ve özel bir firmanın iş birliğiyle yürütülen “Miner Turtle (Madenci Kaplumbağa)" Projesi kapsamında gerçekleştirilen etkinlikte, kaplumbağaların göç yollarının takibi ve yaşam alanlarının belirlenmesi hedefleniyor.
“Flora" ve “Fauna" isimli kaplumbağalara takılan uydu takip cihazları sayesinde, kaplumbağaların göç rotaları, beslenme ve kışlama alanları bilimsel olarak izlenecek. Elde edilen veriler, deniz kaplumbağalarının denizel ortamlarda da korunmasını sağlamak amacıyla geliştirilecek koruma stratejilerine yön verecek.
DKMP Genel Müdürlüğü adına etkinliğe katılan ve bir konuşma yapan Genel Müdür Yardımcısı Ergül Terzioğlu, kurum olarak Türkiye'nin biyolojik çeşitliliğini koruma konusundaki kararlılıklarını vurgulayarak şunları söyledi:
“Doğanın korunması sadece bugünü değil, gelecek kuşakların yaşamını da doğrudan etkiliyor. Deniz kaplumbağaları gibi nesli tehlike altında olan türlerin korunması, ekosistem sağlığı açısından kritik öneme sahiptir. Sağlıklı biyolojik çeşitlilik, sağlıklı insan ve sağlıklı nesiller demektir."
Etkinliğe ev sahipliği yapan Kızılot Yuvalama Kumsalı'nın Akdeniz'in en büyük yuvalama alanlarından birisi olduğunu söyleyen Genel Müdür Yardımcısı Terzioğlu bu alanla birlikte ülke genelinde 20 önemli deniz kaplumbağası yuvalama alanında koruma ve izleme çalışmalarının başarıyla sürdüğünü belirtti.
DKMP verilerine göre, sadece 2024 yılında Türkiye kıyılarında toplam 760 bin 424 deniz kaplumbağası yavrusunun denizle buluşturulduğunu kaydeden Terzioğlu, “Gerçekleştirilen koruma faaliyetleri sayesinde kaplumbağaların doğdukları kumsallara yıllar sonra geri dönerek yumurtlama döngüsünü sürdürmelerini hedefliyor, ayrıca rehabilitasyon merkezlerinde tedavi edilen yaralı bireylerin doğaya kazandırılması için de paydaşlarımızla çalışmalar yürütüyoruz" dedi.
Kaplumbağaların doğaya dair en kıymetli canlılardan biri olduğunu ve onların korunmasının tüm ekosistemin korunması anlamına geldiğini vurgulayan Genel Müdür Yardımcısı Terzioğlu, “Unutmayalım, denizler kaplumbağalarıyla daha güzel, ekosistem onlarla daha güçlü." diyerek sözlerini tamamladı.
Etkinliğe Manavgat Kaymakamı Adil Karataş, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, akademisyenler ve çok sayıda doğasever katıldı.