ALO 174
ALO 177
Görme Engelliler
TR
  • EN

T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
DOĞA KORUMA VE MİLLİ PARKLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
  • Anasayfa
  • YÖNETİM
  • TEŞKİLAT YAPISI
  • BÖLGE MÜDÜRLÜKLERİ
  • KORUNAN ALANLAR
    • MİLLİ PARKLAR
    • TABİAT PARKLARI
    • TABİAT ANITLARI
    • TABİAT KORUMA ALANLARI
    • SULAK ALANLAR
    • YABAN HAYATI GELİŞTİRME SAHALARI
  • KÜTÜPHANE
    • CITES TANIMLAMA REHBERİ
    • TEMEL KAVRAMLAR
    • E-KİTAP
    • KORUNAN ALAN VE TABİATI KORUMA FAALİYETLERİ İSTATİSTİK RAPORLARI
  • RESMİ İSTATİSTİKLER
    • KORUNAN ALAN İSTATİSTİKLERİ
    • YABAN HAYATI İSTATİSTİKLERİ
    • BİYOÇEŞİTLİLİK İSTATİSTİKLERİ
    • İSTATİSTİKİ BAĞLANTILAR
  • İletişim
Ara
    Skip Navigation LinksDoğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü > Menu
Genel Müdürlüğümüz merkez teşkilatı; 1 Genel Müdürlük, 4 Genel Müdür Yardımcılığı, 7 Daire Başkanlığı, 40 çalışma grubu şeklinde yapılandırılmıştır.



Teşkilat Yapısı

Av Yönetimi Daire Başkanlığı
A) YÖNETİM
5.jpg
Mustafa Tuğrul ŞAHİN
Daire Başkanı


B-ŞUBE MÜDÜRLÜKLERİ

1- Etüt ve Envanter Şube Müdürlüğü
2- Av Turizmi ve Avlak Yönetimi Şube Müdürlüğü
3- Koruma ve Kontrol Şube Müdürlüğü
4- Avcılık Hizmetleri Şube Müdürlüğü
5- Yaban Hayvanı Üretim Şube Müdürlüğü

Başkanlığın Görevleri:
a) Ulusal ve uluslararası mevzuat çerçevesinde avlanma ve avcılıkla ilgili iş ve işlemleri yürütmek. 

b) Mevzuat hükümleri uyarınca, usulsüz avcılığın önlenmesi ile ilgili av koruma, kontrol ve denetim faaliyetlerini yürütmek. 

c) 4915 sayılı Kanun çerçevesinde ava konu olan hayvanların ve hayat ortamlarının etüt ve envanterlerini yapmak ve yaptırmak. 

ç) Envanter sonuçlarına göre avlanma plânlarını yapmak, avlakların tesisi, tescili ve işletilmesi ile ilgili iş ve işlemleri yürütmek. 

d) Merkez Av Komisyonu çalışmalarıyla ilgili iş ve işlemleri yürütmek. 

e) Av hayvanları üretme istasyonları tesis etmek, ettirmek, bu tesisleri işletmek ve bunlar ile ilgili iş ve işlemleri yürütmek ve koordine etmek. 

f) Tabiata av hayvanı yerleştirilmesi ve tabiattan av hayvanlarının ve/veya yumurtalarının alınmasıyla ilgili iş ve işlemleri yapmak ve yaptırmak. 

g) Av hayvanları üretme istasyonlarından satışı yapılacak av hayvanları ile tabiattan alınacak av hayvanları ve/veya yumurtalarının bedellerinin belirlenmesi ile ilgili iş ve işlemlerini yürütmek. 

ğ) Orman içi sulardaki balık varlığının sürdürülebilirliğini sağlamak maksadıyla üretme istasyonları tesis etmek, ettirmek ve doğadan bu amaç için anaç balık almakla ilgili iş ve işlemleri yürütmek. 

h) Av hayvanları ve orman içi su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımını sağlamak maksadıyla kamu kurum ve kuruluşları, köy tüzel kişilikleri ve sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yapmak. 

ı) Avcılık eğitimi, avcılık belgelerinin düzenlenmesi, vizesi, iptali, avlanma izin ücretleri, av turizmi uygulamaları ve fahri av müfettişleri ile ilgili iş ve işlemleri yürütmek. 

i) Sürdürülebilir Avcılık Stratejisi ve Eylem Planlarını hazırlamak, iş ve işlemlerini yürütmek. 

j) Görev alanına giren konularla ilgili uluslararası sözleşmeler ve uluslararası mevzuattan kaynaklanan iş ve işlemleri yürütmek. 

k) Zararlılarla mücadele maksatlı av organizasyonları ile ilgili iş ve işlemleri yürütmek. 

l) Av turizmi kapsamında avlattırılan yaban hayvanlarının avlanma plânları ve yıllık avlanma kotaları ile ilgili iş ve işlemleri yürütmek. 

m) Genel Müdür tarafından verilen diğer görevleri yapmak.





Biyolojik Çeşitlilik Daire Başkanlığı
A- YÖNETİM
6.jpg
Cihad ÖZTÜRK
Daire Başkanı


B -ŞUBE MÜDÜRLÜKLERİ
1- Araştırma Şube Müdürlüğü
2- Envanter Şube Müdürlüğü
3- Biyoteknoloji Şube Müdürlüğü
4- İzleme ve Değerlendirme Şube Müdürlüğü


Başkanlığın Görevleri:
a) Ulusal seviyede biyolojik çeşitlilik bileşenlerinin belirlenmesi, korunması ve biyolojik kaynakların sürdürülebilir kullanımı ile ilgili araştırma önceliklerini belirlemeye yönelik iş ve işlemleri yapmak, gerekli koordinasyonu sağlamak. 

b) Biyolojik çeşitlilik ile ilgili araştırma izin başvurularını değerlendirmek ve görüş bildirmek, izin verilmesine ilişkin iş ve işlemleri yürütmek. 

c) Başta Milli parklar, tabiat parkları, tabiat anıtları, tabiatı koruma alanları, uluslararası öneme sahip sulak alanlar, yaban hayatı geliştirme sahaları ile hassas bölgeler olmak üzere ülkenin biyolojik çeşitliliğinin belirlenmesi, korunması ve sürdürülebilir kullanımı için gerekli inceleme ve araştırmaları yapmak veya yaptırılmasını temin etmek, sosyal ve ekonomik aktivitelerin bu alanların biyoçeşitliliği üzerindeki etkilerini koruma ve kullanma esasları çerçevesinde incelemek veya incelettirmek, risk-tehdit analizi yapmak, yaptırmak ve değerlendirmek, envanter çalışmaları yapmak ve yaptırmak, mevcut durumunu ve gidişatını izlemek, raporlamak, biyolojik çeşitliliğin korunması ve sürdürülebilir kullanımı için gerekli tedbirlerin belirlenmesine ve bu tedbirlerin alınmasına katkı sağlamak. 

ç) Biyolojik çeşitliliğin korunması ve izlenmesinde kullanılacak göstergelerin belirlenmesine ve kullanılmasına yönelik iş ve işlemleri yapmak veya yaptırmak. 

d)Başta Milli parklar, tabiat parkları, tabiat anıtları, tabiatı koruma alanları, uluslararası öneme sahip sulak alanlar, yaban hayatı geliştirme sahaları ile hassas bölgelerde ülkenin biyolojik çeşitlilik açısından önemli diğer alanlarda ekosistem hizmetlerinin belirlenmesi ve envanterinin çıkartılmasına yönelik iş ve işlemleri yapmak veya yaptırmak. 

e) Ulusal biyoçeşitlilik bilgi alışverişi mekanizmasını düzenlenmek, biyolojik çeşitlilik ile ilgili verilerin Bakanlık Geodata (Ağ Tabanlı Coğrafi Bilgi Sistemleri Veri Altyapısı) ve ulusal biyoçeşitlilik veri tabanı ile uyumlu nitelikte üretilmesine ve hazırlanmasına katkı sağlamak. 

f) Genel Müdürlüğün ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde etkin ve güvenli bilgi sistemlerinin kurulması için ihtiyaçları tespit etmek, planlamak, projelendirmek ve tedarik kriterlerini Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı ile koordine etmek suretiyle oluşturmak. 

g) İhtiyaç duyulan bilgi sistemlerinin geliştirilmesi çalışmalarında Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı ile Genel Müdürlüğümüz arasındaki koordinasyonu sağlayarak bilgi sistemlerinin temin edilmesine katkıda bulunmak. 

ğ) Mevcut bilgi sistemleri ile ilgili iş ve işlemleri Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı ile koordine etmek suretiyle yürütmek; veri kaynaklarının hizmet sürekliliğini izlemek ve gereken biçimde yönlendirerek kullanıcılara etkin ve yetkin hizmet verilmesine katkı sağlamak, izleme ve denetleme çalışmaları yapmak. 

h) Genel Müdürlüğün bilgi teknolojileri kapsamında ihtiyaç duyduğu hizmetlerin temininde Bakanlığımızın ilgili birimleri ile koordinasyonu sağlamak ve web hizmetlerini yürütmek. 

ı) Biyolojik çeşitliliğin araştırma ve envanterine dair uluslararası gelişme ve süreçleri takip etmek, uluslararası sözleşmelerden kaynaklanan bu konudaki yükümlülükleri yerine getirmek. 

i) Modern biyoteknoloji uygulamalarında kullanılma potansiyeline sahip genetik çeşitlilik unsurlarının belirlenmesi ve kayıt altına alınması ile ilgili iş ve işlemleri yapmak, yaptırmak ve koordinasyon sağlamak. 

j) Biyolojik çeşitlilik unsurlarının izinsiz kullanımına ve yurt dışına çıkartılmasına (biyokaçakçılığa) karşı tedbirler almak, aldırmak ve uygulanmasında koordinasyon sağlamak. 

k) Modern biyoteknoloji uygulamalarından kaynaklanabilecek risklerin belirlenmesi ve izlenmesi ve önlenmesi veya yönetilmesi ile ilgili çalışmalara katkı sağlamak. 

l) Genel Müdür tarafından verilen diğer görevleri yapmak. 



Doğa Koruma Daire Başkanlığı
A- YÖNETİM
3.jpg
​Hakan ORHAN
Daire Başkanı


B- ŞUBE MÜDÜRLÜKLERİ
1- Politika ve Programlar Şube Müdürlüğü
2- Sektörel İlişkiler Şube Müdürlüğü
3- Dış İlişkiler Şube Müdürlüğü
4- Tabiat Turizmi Şube Müdürlüğü
5- Ar-Ge Şube Müdürlüğü


Başkanlığın Görevleri:
a) Doğa koruma ile ilgili uluslararası gelişmeleri takip etmek, ilgili birimleri bilgilendirmek, uluslararası sözleşme ve protokollerden kaynaklanan yükümlülükler ile Avrupa Birliği uyum çalışmalarını koordine etmek. 

b) Tabiatın korunmasına ilişkin politikalar geliştirmek, biyolojik çeşitliliğin ve peyzajın korunması ve biyolojik kaynakların sürdürülebilir kullanımı ile ilgili, strateji, ilke ve kriterlerin oluşturulması ile ilgili iş ve işlemleri yapmak, yaptırmak, uygulanmasını izlemek, değerlendirmek ve bununla ilgili iş ve işlemleri yapmak. 

c) Dış kaynaklı proje tekliflerine ilişkin Genel Müdürlük görüşünü oluşturmak, katılım sağladığımız ve/veya yürüttüğümüz projelerin etkin ve verimli olarak yürütülmesine katkı sağlamak. 

ç) Doğa korumanın sosyal ve ekonomik politikalarla uyumlulaştırılması ve ilgili sektörlerle entegrasyonu yönünde politikalar geliştirmek; mümkün ve uygun olduğu ölçüde sektörel veya sektörler arası planlar, programlar ve politikalarla bütünleştirecek işbirliği ve koordinasyonu sağlamak. 

d) İhtiyati tedbir yaklaşımıyla, kaza ve doğal afet gibi çeşitli sebeplerle aniden ortaya çıkan ekolojik tahribatlarla ilgili acil eylem planı oluşturmak ve hızlı ekosistem değerlendirmesi çalışmalarını yapmak ve yaptırmak, işbirliği çerçevesinde yapılmasına ilişkin iş ve işlemleri yürütmek. 

e) Çevresel Etki Değerlendirmesi kapsamında Genel Müdürlük görüşünün oluşturulması için gerekli çalışmaları yapmak ve koordinasyonu sağlamak, izlemek ve bununla ilgili iş ve işlemeleri yapmak ve yaptırmak. 

f) Biyolojik çeşitlilik ve doğa koruma ile ilgili araştırma-geliştirme projelerinin yürütülmesine dair iş ve işlemleri gerçekleştirmek, ar-ge programlarını ve projelerini belirlemek ve uygulamaya konulması için gerekli işlemleri yapmak, yaptırmak ve sonuçlarını değerlendirmek. 

g) Üniversiteler, TÜBİTAK, gönüllü kuruluşlar, özel sektör ve benzeri kuruluşlarla işbirliği yaparak biyolojik çeşitlilik ve doğa koruma konusundaki araştırma ve geliştirme projelerinin yapılması konusunda Genel Müdürlükçe uygun görülenlere gerekli desteği vermek. 

ğ) Doğa koruma, biyolojik çeşitlilik ve korunan alanlar konusunda mevzuat hazırlanmasına ilişkin iş ve işlemleri yürütmek, koordine etmek, Genel Müdürlüğün görüşüne gönderilen mevzuatla ilgili görüş oluşturmak. 

h) Doğa koruma konusundaki ulusal mevzuatı; mümkün ve uygun olduğu ölçüde uluslararası mevzuat ile uyumlaştırmak ve geliştirmek için iş ve işlemleri yapmak. 

ı) Genel Müdürlüğün öğrenci staj işlerinin yıllık planlamasını ve koordinasyonunu sağlamak için gerekli iş ve işlemleri yapmak. 

i) Doğa koruma, biyolojik çeşitlilik ve korunan türler ve alanlar konusunda farkındalığı arttırmak amacıyla ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde eğitim, tanıtım ve bilinçlendirme programlarını geliştirmek, yürütmek, yürütülmesini koordine etmek, bu amaçla gerekli diğer iş ve işlemleri yapmak, her türlü basılı, sesli, görüntülü ve elektronik içerik ve yayını desteklemek, hazırlamak, hazırlatmak ve bu hususta ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlarla gerektiğinde işbirliği gerçekleştirmek. 

j) Genel Müdür tarafından verilen diğer görevleri yapmak.



Hassas Alanlar Daire Başkanlığı
A- YÖNETİM
2.jpg
​Mehmet ÖZDEMİR
​Daire Başkanı


B-ŞUBE MÜDÜRLÜKLERİ

1- Etüt ve Envanter Şube Müdürlüğü
2- Planlama Şube Müdürlüğü
3- Alan Yönetimi Şube Müdürlüğü
4- Sulak Alanlar Şube Müdürlüğü
5- Peyzaj Koruma Şube Müdürlüğü
6- Mağara Koruma Şube Müdürlüğü
7- Deniz Koruma Alanları Şube Müdürlüğü

Başkanlığın Görevleri:
a) Herhangi bir yasal statüyle koruma altına alınmamış, tabi ve çevresel etkilere karşı korunması gereken alanlarla ilgili etüt-envanter çalışmalarını yapmak veya yaptırmak, uygun görülenlere statü verilmesi için ilgili kurumlara teklifler sunmak, ilgili iş ve işlemlere görüş vermek. 

b) Statü verilmeyen korunması gerekli alanların ulusal mevzuat ve uluslararası koruma sözleşmeleri kapsamında koruma ve kullanma esaslarını belirlemek, koruma ve geliştirmeye yönelik hedef, ilke ve stratejileri belirlemek ve uygulanmasına yönelik eylem planlarını hazırlamak, hassas alanlarda ilgili eğitimi ve bilimsel çalışmaları desteklemek. 

c) Koruma altına alınmamış ve bozulmuş alanların rehabilitasyon, restorasyon ve tanıtımına ilişkin projeleri hazırlamak, hazırlatmak ve uygulanmasını sağlamak. 

ç) Hassas alanlarda koruma, geliştirme, yönetim, işletme-işlettirme, tanıtım ile ilgili her türlü idari ve teknik tedbirleri almak, bunlara ilişkin iş ve işlemleri yapmak. 

d) Sulak Alan Koruma Bölgelerini belirlemek, Sulak Alan Yönetim Planlarını yapmak veya yaptırmak, ilgili işlemlerle alakalı koordinasyonu sağlamak, Ulusal Sulak Alan Komisyonunun sekretarya iş ve işlemlerini yürütmek. 

e) Uluslararası, ulusal ve yerel öneme sahip sulak alanların izlenerek sulak alan envanterinin ve sulak alan listelerinin güncellenmesini sağlamak, proje yapmak, yaptırmak ve desteklemek. 

f) Ülke peyzaj karakter tiplerinin ve alanlarının belirlenerek peyzaj envanterinin çıkarılması, peyzaj veri tabanının oluşturulmasını ve peyzaj atlasının (haritasının) hazırlanmasını sağlamakla ilgili iş ve işlemleri yürütmek, ulusal ve uluslararası mevzuat kapsamında peyzajlar, koruma altına alınan denizel ve sucul canlı türler ve yaşama alanlarıyla ilgili yükümlülükleri yerine getirmek. 

g) Mağaraların etüt ve envanter çalışmalarını yürütmek, ulusal mağara veritabanını oluşturmak, izleme ve kontrol faaliyetlerini gerçekleştirmek, mağaralara yönelik araştırma ve uygulama taleplerine ilişkin iş ve işlemleri yürütmek. 

ğ) Turizme açılmış veya farklı amaçlarla kullanılmakta olan mağaraların yönetim etkinliğinin sağlanması amacıyla kullanıcılarla gerekli koordinasyonu sağlamak, her türlü kullanım talebine ilişkin iş ve işlemleri yürütmek, mağaralardan yarasa gübresi alımı, turizme açma, kazı vb. talepleri değerlendirmek. 

h) Ekosistemin korunmasını sağlamak amacıyla araştırma, rehabilitasyon, restorasyon, istilacı yabancı türlerle ilgili çalışmalar ile yönetim planlarını yapmak, yaptırmak ve uygulanmasını sağlamak. 

ı) Ekolojik koridor ve ulusal biyolojik çeşitlilik ağı çalışmalarını yürütmek, koruma ve kullanma esaslarını belirlemek ve izlemek. 

i) Denizel hassas alanların korunması ile ilgili iş ve işlemleri yürütmek. 

j) Genel Müdürlükçe verilen diğer görevleri yapmak.



Milli Parklar Daire Başkanlığı
A- YÖNETİM
4.jpg
​Ali ÖZEL
Daire Başkanı​


B-ŞUBE MÜDÜRLÜKLERİ

1- Etüt ve Envanter Şube Müdürlüğü
2- Gelişme Planları Şube Müdürlüğü
3- Proje Uygulama Şube Müdürlüğü
4- Alan ve Ziyaretçi Yönetimi Şube Müdürlüğü
5- İzin ve Mülkiyet Şube Müdürlüğü
6- Yapım İşleri Şube Müdürlüğü

Başkanlığın Görevleri:
2873 sayılı Milli Parklar Kanununda tanımlanan ve ayrılma esasları belirlenen; milli park, tabiat parkı, tabiat anıtı ve tabiatı koruma alanlarında; 

a) Milli park, tabiat parkı, tabiat anıtı ve tabiatı koruma alanları envanterlerini yaparak kaynak değerlerini tespit etmek, gerekli görülenlerin sınır ve statü değişikliklerini gerçekleştirmek, 

b) Kuruluşu tamamlananların uzun devreli gelişme planı ve diğer gerekli planları ile mevcut planlarda ihtiyaç duyulan revizyon çalışmalarını yapmak veya yaptırmak, Uzun devreli gelişme planları ile yönetim planları tamamlanmış korunan alanlar dahilinde diğer kurumlarca hazırlanacak her ölçekteki (1/1000, 1/5000, 1/10000 ve 1/25000) planlara ilişkin görüş vermek, 

c) Milli park, tabiat parkı, tabiat anıtı ve tabiatı koruma alanları içerisinde, açık alan düzenlemesi, peyzaj projeleri, alt ve üst yapı projelerini yapmak veya yaptırmak, değişen ve gelişen koşullara göre, ihtiyaç duyulabilecek revizyon çalışmalarını yapmak veya yaptırmak, 

d) Milli park, tabiat parkı, tabiat anıtı ve tabiatı koruma alanları uygulama planına uygun olarak eko turizm faaliyetlerini yürütmek. 

e) Kamulaştırma taleplerinin incelenmesi, idari ve kaynak bütünlüğünü sağlamak amacı ile yapılacak olan kamulaştırma iş ve işlemlerini yapmak veya yaptırmak, 

f) Milli park, tabiat parkı, tabiat anıtı ve tabiatı koruma alanlarındaki ormanlık sahalarda; altyapı uygulamaları, planlarının öngördüğü faaliyetler veya iklim şartları nedeniyle oluşabilecek durumlara ilişkin her türlü araştırma ve incelemeyi yapmak veya yaptırmak, alınacak önlemleri belirlemek, bunlara ilişkin iş ve işlemleri yapmak, 

g) Daire Başkanlığı adına proje teklifleri hazırlamak, diğer kurumlar veya sivil toplum örgütleri ile birlikte ulusal veya uluslar arası düzeydeki projeleri yürütmek, 

ğ) Planları doğrultusunda büfe kır gazinosu, kır kahvesi, satış ünitesi, giriş kontrol ünitesi ve benzeri tesislerin işletilmeleri ile ilgili ücret tarifelerini belirlemek, 

h) Milli park, tabiat parkı, tabiat anıtı ve tabiatı koruma alanlarında ziyaretçi yönetim programlarını geliştirmek, alt planını yapmak ve/veya yaptırmak, uygulamak ve hazırlanan ziyaretçi yönetim programları doğrultusunda ziyaretçi sayılarını ve profilini izlemek ve ziyaretçi etkilerini değerlendirmek, 

ı) 2873 Sayılı Milli Parklar Kanunu kapsamında yönetilen alanların yönetsel etkinliğini, ekosistem, habitat ve tür değişimleri ile sahanın kaynak değerlerine ilişkin izleme çalışmalarını (flora ve faunaya ilişkin tespit ve inceleme çalışmaları, erozyon, kirlilik izleme vb) yapmak veya yaptırmak, 

i) Milli park, tabiat parkı, tabiat anıtı ve tabiatı koruma alanları planlarının uygulama etkinliklerini; işletmecilik faaliyetlerini, izin ve tahsisli alanlara yönelik çalışmaları, korunan alanlardan elde edilen gelirler ile korunan alanlara yönelik tüm gelişmeleri izlemek ve değerlendirmek, 

j) Milli Parklar Kanunu kapsamındaki orman vasıflı alanlarda, devlet idareleri, kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve özel hukuk tüzel kişileri lehine verilecek kesin izin işlemlerini, 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu hükümlerine göre, Kültür ve Turizm Bakanlığına turizm amaçlı tahsis işlemlerini gerçekleştirmek, bunların takip ve kontrolünü yapmak, 

m) Milli Parklar Kanunu kapsamındaki orman vasıflı alanlarda, kesin izne konu edilmiş tesisler için verilecek irtifak haklarına ilişkin iş ve işlemleri, Maliye Bakanlığının görüşleri alınmak suretiyle yürütmek, Kesin izinlerle ilgili hususların mahkemeye intikal etmesi halinde, gerekli bilgi ve belgeleri sağlamak ve ilgili mercilere konuya ilişkin görüş sunmak, 

o) Milli park, tabiat parkı, tabiat anıtı ve tabiatı koruma alanları içinde kalıp; planların uygulanması için gerekli olan Hazine ve Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan arazilerin İdaremize tahsisiyle ilgili iş ve işlemleri yapmak, 



Yaban Hayatı Daire Başkanlığı
A- YÖNETİM

Hüseyin Gökçe Meşe
Daire Başkanı

B-ŞUBE MÜDÜRLÜKLERİ
1- Etüt ve Envanter Şube Müdürlüğü
2- Yaban Hayatı Geliştirme Şube Müdürlüğü
3- Hayvanları Koruma Şube Müdürlüğü
4- İzleme ve Kontrol Şube Müdürlüğü
5- Tür Koruma Şube Müdürlüğü


Başkanlığın Görevleri:
a) 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu ve ilgili mevzuatlar çerçevesinde Bakanlıkça belirlenen türleri ve yaşam ortamlarının etüt, envanter, izlemesini yapmak ve yaptırmak; ulusal ve uluslararası listelerde yer alan korunması gereken türlere ait popülasyonları tespit ederek; tür eylem planlarını yapmak ve bunların korunması ile ilgili esas ve usulleri belirlemek, yaban hayatı koruma ve geliştirme sahaları ile korunan yaban hayvanlarına yönelik destekleme sistemi geliştirmek, uygulanmasını sağlamak, özel sektörün üretimine ait hizmet ve faaliyetlerle ilgili gerekli izinleri vermek, takip etmek. 

b) Yaban hayatının ve yaşam ortamlarının geliştirilmesine yönelik plan ve projeler oluşturmak, uygulamak ve kontrol etmek veya ettirmek, yaban hayatı koruma ve geliştirme sahalarının planlama çalışmalarını yapmak veya yaptırmak, türlerin korunması ile ilgili Köy Tüzel Kişilikleri ile işbirliği yapmak veya yaptırmak; korunması gereken türlerin eski yaşam alanlarını tespit etmek; tabiattan türlerin alınması ve yeniden yerleştirilmesi için gerekli çalışmalar yapmak veya yaptırmak; yaban hayvanları ile ilgili kafesleme, halkalama, markalama ve vericilerle izleme çalışmaları yapmak veya yaptırmak. 

c) Ulusal mevzuat ve uluslararası sözleşmeler ve organizasyonlar çerçevesinde koruma altına alınmış nadir ve nesli tehlike altına düşmüş veya düşebilecek türlerin ve yaşama ortamlarının korunması ile ilgili yükümlülüklerini yerine getirmek, uluslararası gelişmeleri takip etmek, gerekli çalışmaları yapmak ve yaptırmak için kurum ve kuruluşlar arasındaki koordinasyonu sağlamak. 

ç) Bakım ve tedaviye muhtaç yaban hayvanları için kurtarma, tedavi ve rehabilitasyon merkezleri tesis ve tefrik etmek, ettirmek ve bunlarla ilgili usul ve esasları belirlemek; hobi amaçlı canlı yaban hayvanlarının barındırılması, yaban hayvanlarına ait trofe ve benzeri ürünlerin bulundurulması ve koleksiyonculuğu ile ilgili iş ve işlemleri yapmak. 

d) Ulusal mevzuat ve Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin (CITES) Sözleşme’den kaynaklanan yükümlülükleri yerine getirmek, uluslararası gelişmeleri takip etmek, sözleşmenin ulusal yönetmeliğinin uygulanmasına yönelik çalışmaların sağlanması için kurum ve kuruluşlarla işbirliğini gerçekleştirmek. 

e) Kara Avcılığı Kanunu ve ilgili Kanunlar kapsamındaki türler, korunan alanlar, bilimsel araştırmalar, Merkez Av komisyonu, av turizmi ve yaban hayatının desteklenmesi amacıyla Milli Parklar ve Tabiat Parklarında oluşturulacak yaban hayatı destek üniteleri ile ilgili görüş vermek. 

f) 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve ilgili yönetmelikleri çerçevesinde hayvanların korunmasına yönelik çalışmaları ilgili Bakanlık, kurum ve kuruluşlar ve sivil toplum kuruluşları ile işbirliği içerisinde yapmak, yaptırmak, bu konuda yürütülen faaliyetleri desteklemek, denetlemek ve denetlenmesini sağlamak; kurulacak tesislerin vasıflarını belirlemek, kontrol etmek ve/veya ettirmek; hayvanları koruma ile ilgili uluslararası sözleşmelerin uygulamaya aktarılmasını sağlamak. 

g) Türlerin korunmasına yönelik komisyonlar oluşturmak. 

ğ) Kuş göç yolları ve kuşların göçüne yönelik izleme ve gözlem çalışmaları yapmak veya yaptırmak, koordine etmek, destek vermek. 

h) Ülkenin biyolojik zenginliği açısından bayrak türleri tespit ederek türlerin korunması, geliştirilmesi ve yönetimine yönelik görev alanına giren her konuda eğitim, tanıtım, yarışma ve bilinçlendirme çalışmalarını desteklemek. 

ı) Biyoçeşitlilik ve yaban hayatı koruma kontrol çalışmaları açısından gerek görülen türler için DNA ve hücre bankası oluşturulması çalışmaları yapmak veya yaptırmak. 

i) Genel Müdür tarafından verilen diğer görevleri yapmak. 




Yönetim Hizmetleri Daire Başkanlığı
A- YÖNETİM
1(1).jpg
Yasin ÇELTİK
Daire Başkanı

B-ŞUBE MÜDÜRLÜKLERİ
1- Destek Hizmetleri Şube Müdürlüğü
2- Stratejik Yönetim ve Bütçe Şube Müdürlüğü
3- İhale ve Satın Alma Şube Müdürlüğü
4- Koordinasyon Şube Müdürlüğü
5- İşletmeler Şube Müdürlüğü
6- Eğitim ve Tanıtım Şube Müdürlüğü
7- Mevzuat Takip Şube Müdürlüğü
8- Bilgi Sistemleri Şube Müdürlüğü


Başkanlığın Görevleri:
a) Genel Müdürlük personelinin görevlendirilmesine ve özlük haklarına ilişkin iş ve işlemlerini yürütmek ve koordine etmek. 

b) Genel Müdürlüğün evrak, arşiv ve taşınır hizmetlerini yürütmek ve koordine etmek. 

c) Genel Müdürlüğe ait temizlik, aydınlatma, ısıtma, bakım, onarım ve taşıma hizmetleri ile ilgili işlerin yürütülmek ve koordine etmek. 

ç) Genel Müdürlüğün sivil savunma ile ilgili hizmetlerini yürütmek. 

d) Kalkınma planları, stratejik plan ve performans programıyla ilgili çalışmaları koordine etmek. 

e) İdarenin geliştirilmesi, kamu hizmetlerinin iyileştirilmesi ve iç kontrol faaliyetleri ile ilgili çalışmaları yürütmek ve koordine etmek. 

f) Genel Müdürlüğün yatırım ve cari bütçelerinin hazırlanması, takibi ve koordinasyonu ile ilgili iş ve işlemleri yürütmek. 

g) Genel Müdürlüğün ihale ve satın alma süreçlerine ilişkin iş ve işlemleri yürütmek ve koordine etmek. 

ğ) Genel Müdürlük yatırım programlarında yer alan projelerin hazırlanması ile fiziki ve nakdi gerçekleşmelerini takip etmek. 

h) Döner sermaye ile ilgili iş ve işlemleri yapmak. 

ı) Genel Müdürlüğün görev alanlarında işletme ve kullanma izinleri ile ilgili iş ve işlemleri yürütmek. 

i) Uygulama imar plânları ve projeleri doğrultusunda altyapı ve üstyapı tesislerinin yapımları ile bunların bakım ve onarımlarına yönelik iş ve işlemleri yapmak veya yaptırmak. 

j) Genel Müdürlük birimleri ile ilgili her türlü istatistik ve koordinasyon iş ve işlemlerini yürütmek, faaliyet raporlarını hazırlamak. 

k) Genel Müdürlüğün sorumluluğundaki taşınmazların tasarrufuna ilişkin iş ve işlemleri yürütmek ve koordine etmek. 

l) Genel Müdür tarafından verilen diğer görevleri yapmak. 




E-HİZMETLER

Gübre Takip Sistemi

Gübre Takip Sistemi

Tarım Tv

Tarım Tv

III. Tarım Orman Şurası

III. Tarım Orman Şurası

Alo 180

Alo 180

Geleceğe Nefes

Geleceğe Nefes

Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık

Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık

Ekmeğini İsraf Etme

Ekmeğini İsraf Etme

Genç Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi

Genç Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi

Yeşil Masa Projesi

Yeşil Masa Projesi

http://www.evf.gov.tr/

http://www.evf.gov.tr/

Kulak Küpe Sorgulama

Kulak Küpe Sorgulama

Hayvan Bilgi Sistemi

Hayvan Bilgi Sistemi

Tarım Orman Bülteni

Tarım Orman Bülteni

Türk Tarım Orman Dergisi

Türk Tarım Orman Dergisi

İLETİŞİM

    Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü
  • Adres : T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, Beştepe Mahallesi, Alparslan Türkeş Caddesi No:71 YeniMahalle / ANKARA

  • Telefon : (+90 312) 207 5000

  • Faks : 0312 207 67 10

  • E-Posta : dkmp@tarimorman.gov.tr

Android
IOS

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Biyogüvenlik
  • e-Kütüphane
  • e-İmza Servisi
  • Intranet
  • Hizmet İçi Eğitim
  • Bakanlık e-Posta
  • Arabuluculuk
YUKARI ​