Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
EĞİTİM VE YAYIN DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Görme Engelli
×
  • Anasayfa
  • KURUMSAL YAPI
    BAŞKAN
    DAİRE BAŞKANLARI
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
  • FAALİYETLER
    EĞİTİM VE YAYIM HİZMETLERİ
    YAYIN VE TANITIM HİZMETLERİ
    TÜRKİYE AGRIS MERKEZİ
  • YAYINLAR
    MEVZUAT
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksEğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı > Duyuru

2021 Yılı İŞKUR Uygulama Talimatı

9.02.2021 / Gösterim Saysı : 169 / Arşiv

2021 YILINDA DÜZENLENECEK SÜRÜ YÖNETİMİ ELEMANI BENİM, TARIMSAL NÜFUS GENÇLEŞİYOR PROJELERİ KAPSAMINDAKİ KURSLARA AİT UYGULAMA TALİMATI

1.     İlinizde 2021 yılında "Tarımsal Nüfus Gençleşiyor Projesi" ve "Sürü Yönetimi Elemanı Benim Projesi" kapsamında açılacak olan kurslar için İliniz Çalışma ve İŞKUR İl Müdürlüğü ile irtibata geçilerek söz konusu eğitimlerin İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu İl Yıllık Mesleki Eğitim planlarında yer alması sağlanacaktır.

2.     Önceki yıllarda kurs ve katılımcı sayıları ile planlamalara ait verilerin karşılaştırılması sonucunda; gerçekleşmelerin düşük olduğu görülmüş olup, bu durum projeye destek sağlayan İŞKUR'un projelere ve illere tahsis ettiği bütçenin harcanmaması sonucunu ortaya çıkarmaktadır. Bilindiği gibi, İŞKUR'a onay sürecinin tamamlanması amacıyla gönderilen kursların programı; İl Müdürlüklerimiz tarafından hazırlanmıştır. İş yoğunluğu gibi bir gerekçeyle kurslara eğitici görevlendirilmemesi, uygun olmayan kurs yeri veya yetersiz kursiyer müracaatı vb. gibi planlama aşamasında dikkate alınması gereken hususlar, kurs açılmaması için gerekçe olarak hiçbir aşamada ifade edilmeyecektir. Projelerin yerel paydaşları ile mutabakata varılarak, kurs yerinin başka bir yere (ilçeye) alınması, kurs konusu değişikliği, çeşitli yol ve yöntemlerle daha fazla sayıda kişinin kurslardan haberdar edilmesi için proje ve sektör paydaşları ile işbirliği vb. yollarla İŞKUR'un ilinize tahsis ettiği ödeneklerin harcanması ve proje gerçekleşmelerinin olumsuz etkilenmemesi için gerekli gayret ve özen gösterilecektir. Planlamalarda yapılan değişikliklerin Başkanlığımıza bir yazı ile bildirilmesi yeterlidir.

3.     Kurslar açılmadan uygun zaman önce mutlaka Milli Eğitim/Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ve Çalışma ve İŞKUR il Müdürlüğü ile görüşme yapılarak; kurs açılması için yapılması gereken iş ve işlemler hakkında bilgi sahibi olunacak, kursla ilgili eksik işlem/evrak kalması önlenecektir.

4.     Başkanlığımızca yapılan izleme sırasında, bazı İllerimizde İŞKUR onayı çıkan kurslardan ilgili Şube Müdürlüklerinin haberdar olmadığı anlaşılmıştır. Her iki proje kapsamında 2021 yılında düzenlenecek olan kurslara ait programlar ve diğer belgeler Başkanlığımız internet sayfasında Duyurular bölümünde yer almaktadır. Projelerin 2021 yılı faaliyetleri ve uygulama talimatı Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürlüğü tarafından ilgili Şube ve İlçe Müdürlüklerine yazılı ile  duyurulacaktır.

5.     Bakanlık düzeyinde; üretici örgütleri, sektör paydaşları ve Bakanlığın konu ile ilgili birimlerinin işbirliği ve katkılarıyla hazırlanan bir yayım ve eğitim projesi olduğundan ayrıca önem taşıyan;

a-) Sürü Yönetimi Elemanı Eğitimleri; Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı (EYDB), Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) ve Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) arasındaki işbirliği ve katkılar ile,

b-) Tarımsal Nüfus Gençleşiyor Projesi kapsamında çeşitli tarımsal konularda planlanmış olan kurslar, Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı (EYDB) ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) arasındaki işbirliği ve katkılar ile yürütülecek,

c-) Süt Hijyeni Eğitimleri ve Basınçlı Sulama Sistemleri Eğitimleri; ilde konuyla ilgili birliklerin katkısı ve işbirliği ile yürütülecek,  

d-) İŞKUR desteği olsun veya olmasın tüm eğitimler İl/İlçe Müdürlüklerimiz tarafından Halk Eğitim Merkezi Müdürlükleri ile işbirliği yapılarak gerçekleştirilecektir.

6.     Söz konusu kurslar Başkanlığımızca yayınlanan Çiftçi Kursları Açılması Yetki Devri Olur'u çerçevesinde gerçekleştirilecek olup, daha sonraki yıllarda söz konusu Olur'da değişiklik yapılması durumunda, yapılacak değişiklikler uygulamaya yansıtılacaktır.

7.     Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünün web sitesinin (http://hbogm.meb.gov.tr/moduler programlar/) modüler programlar bölümüne zaman zaman yeni modüler programlar eklenmekte, mevcut modüler programlarda da bazı yeni düzenlemeler yapılmaktadır. Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü, proje ve sektör paydaşı kuruluşlarla görüşülerek Tarımsal Nüfus Gençleşiyor Projesi kapsamında açılamayacağı anlaşılan herhangi bir kursun yerine, yukarıda belirtilen ve ihtiyaç duyulan kurslardan birinin açılması konusunda mutabakat sağlanması durumunda farklı bir konuda kurs açılması yararlı olacaktır. Bu konuda Başkanlığımızdan yazılı izin almaya gerek olmayıp, ilgili kurumların mutabakatı sonucu kurs konusunun değiştirildiğinin Başkanlığımıza yazılı olarak bildirilmesi yeterli olacaktır.

8.     İl merkezi ve merkeze bağlı köylerde açılacak kurslar, kursun konusu ile ilgili Şube Müdürlüğü tarafından İlçelerde ise kursun konusu ile ilgili Şube Müdürlüğünün destek ve katkısı ile İlçe Müdürlüğü tarafından düzenlenecektir.

9.     Başkanlığımızın 07.11.2013 tarih ve 33735898-604-4383 sayılı yazısı ile İl Müdürlüklerimize bildirildiği gibi, eğitimlerden daha fazla kişinin yararlandırılabilmesi amacıyla Başkanlığımızca yapılan müracaata, İŞKUR Genel Müdürlüğünün 31.10.2013 tarih ve 934179474-204-36854 sayılı yazısı Aktif İşgücü Hizmetleri Yönetmeliğinin "Ortak Hükümler, Özel Düzenleme ve Politika ve Uygulamalar" başlıklı altıncı bölümünde Kurs ve programlar başlıklı 90/2.maddesinde yer alan 5510 sayılı kanunun 4.maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (4) numaralı alt bendine tabii olarak tarımsal faaliyette bulunanlar ile isteğe bağlı sigortalılar, işsiz olmak şartı dışında belirtilen diğer şartları taşımak kaydıyla TYP hariç kurslara ve programlara katılabilirler. Engelli olmaları nedeniyle aylık bağlananlar ile dul ve yetim aylığı alanlar da TYP hariç kurslardan ve programlardan yararlanabilir" hükmü doğrultusunda; 5510 sayılı kanunun 4. maddesinin 1.fıkrasının (b) bendinin (4) numaralı alt bendine tabii olarak tarımsal faaliyette bulunanların da kurslardan yararlanabilecekleri değerlendirmesi dikkate alınmalıdır.

10.  Kursiyerlerin kurs süresince Genel Sağlık Sigortaları yapılması ve bazı kursiyerlerin yeşil kart olarak bilinen sağlık güvencesi sahibi olmaları nedeniyle kurs süresince kapsam dışına çıkarılmaları ve kurs sonunda tekrar kapsama alınmalarının uzun sürmesi ve zor olması nedeniyle kursa katılma oranlarını olumsuz etkilediği İl Müdürlüklerimizden Başkanlığımıza iletilen bir sorundur. Bu konuda Başkanlığımızca Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı'na görüş sorulmuş olup, İŞKUR tarafından düzenlenen kurslara katılan kursiyerler bu sürelerde 5510 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi gereğince 60 ıncı maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayıldığından (60/c) bendi kapsamındaki genel sağlık sigortalılıklarının sonlandırıldığı; bu iki farklı sigortalılık statüsünün aynı anda uygulanmasının mümkün olmadığı belirtilmiştir. Bu durumun önüne geçebilmek için; 07.05.2015 tarih ve 33735895.774.02/2162 sayılı yazımızda belirtildiği gibi, sigortalı olanlar için proje kapsamı dışında da eğitimlerin açılması veya proje kapsamındaki kurslara; sigortalı olup, İŞKUR desteğinden ve Genel Sağlık Sigortasından faydalanmayacağını yazılı olarak beyan eden kursiyerlerin de dahil edilmesi tercih edilebilir.

11.  Kursların açılması öncesinde Çalışma ve İŞKUR İl Müdürlüğünce ve Milli Eğitim İl/İlçe Müdürlüğünce imzalanması talep edilen sözleşme/işbirliği belgesi, Şube Müdürlükleri tarafından açılan kurslarda İl Müdürü, İlçelerde açılan kurslarda İlçe Müdürü tarafından imzalanacaktır.

12.  "Sürü Yönetimi Elemanı" eğitimlerinin, hayvanların ağılda bulunduğu dönemler dikkate alınarak düzenleneceği aşikardır. Bu amaçla İl/ilçelerde özellikle küçükbaş hayvancılık işletmelerinin yoğun olarak bulunduğu köylerdeki potansiyel kursiyer adaylarının uygun yayım araçları ile eğitimlerden haberdar edilmeleri sağlanacaktır. Konu Başkanlığımız tarafından Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) ve Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliğine (TÜDKİYEB) yazılı olarak duyurulmuş olup, konuyu kendilerine bağlı il birliklerine ve il/ilçe ziraat odalarına duyurmaları hususu yazılı olarak istenmiştir.

13.  Projede yer aldığı üzere 2014 yılında başlayan belirli miktarda koyun varlığına sahip olup (2014 yılında 500 Baş  Koyun İşletmesi , 2015 yılında ise 300 Baş Koyun İşletmesi, 2016 ve 2017 yılında 250 Anaç Koyun-keçi İşletmesi, 2018 yılında 200 Anaç Koyun-keçi İşletmesi, 2019 ve 2020 yılında 100 Anaç Koyun-keçi İşletmesi ) "Sürü Yönetimi Elemanı" belgesi bulunan kişileri istihdam eden küçükbaş hayvancılık işletmelerinin HAYGEM tarafından verilecek desteklerden yararlandırılması amacıyla konunun ilgililere duyurulması önem arz etmektedir.

14.  Söz konusu eğitimlere il/ilçe müdürlüğü personeli öğretici olarak görevlendirilecek, öğretici sayısının yetersizliği durumunda; İlde/İlçede bulunan Tarımsal Araştırma Enstitüsünden, Üniversitelerin tarımla ilgili fakültelerinden öğretim üyelerinin, TİGEM'lerden ilgili unvanlarda eğitici görevlendirilmesi suretiyle kursların açılması sağlanabilecektir.

15.  a-) Eğitimlere katılacak kişilerin belirlenmesinde İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri, proje ortakları ve/veya kursun konusu ile ilgili birlik/kooperatif ile işbirliği yapılacaktır.

b-) Eğitime katılacakların listesi kurs başlama tarihinden uygun bir zaman önce İŞKUR il birimine ulaştırılarak, Çalışma ve İŞKUR İl Müdürlüklerinin gerekli kontrol ve sisteme giriş yapmalarına imkan sağlanacaktır.

c-) Kurslara katılması kesinleşen kursiyer listesi, İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri tarafından kursun başlamasından uygun bir zaman önce İl/İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürlüklerine bildirilecektir.

16.  Kurs sonunda yapılacak değerlendirme 21 Mayıs 2010 tarih ve 27587 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan Milli Eğitim Bakanlığı "Yaygın Eğitim Kurumları Yönetmeliği" ne uygun olarak yapılacaktır.

17.  Kurs sonunda yapılacak sınavda başarılı olan kursiyerlere verilecek olan, "Kurs Bitirme Belgeleri" İl/İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürlükleri tarafından hazır hale getirilecektir.

18.  a-) Bilindiği gibi çiftçi kurslarına ait verilerin güncel olarak izlenmesi amacıyla yapılan düzenleme 08.02.2019 tarih ve 33735898-774.01.02-E.420828 sayılı yazımızla İl Müdürlüklerimize bildirilmiştir. Kurslara ait veriler; Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Bilgi Sisteminin Çiftçi Eğitim ve Yayım Modülüne ilgi yazıda istendiği şekilde girilecektir.

İŞKUR desteği olsun veya olmasın İlde/İlçede düzenlenecek olan tüm çiftçi kurslarını başarıyla bitirerek kurs bitirme belgesi alanların isim listesi geçmişte olduğu gibi, (TC kimlik no, adı soyadı, ikamet adresi, cep telefonu, varsa e-posta adresi, en son mezun olduğu okul, sürü yönetimi kursları için halihazırda çobanlık yapıp yapmadığı bilgileri de dahil) il, ilçe ve tarih bilgilerini de içerecek şekilde ilgili şube müdürlüğünde muhafaza edilecek ve aynı liste eğitimin bitimini takip eden hafta içerisinde üst yazı ekinde belge.net üzerinden Başkanlığımıza gönderilecektir.

b-) İlde/ilçede düzenlenecek tüm eğitimlerde kurs bitirme belgesi alanların listesi excel belgesi olarak, kurslara ve kurs kapsamında yapılan etkinliklere ve düzenlendi ise belge dağıtım törenlerine ait resim, görüntü, kursla ilgili haber ve bilgiler kurs veya belge töreni bitiminden sonraki hafta içerisinde e-posta ile iskuryayim@tarimorman.gov.tr internet adresine de gönderilecektir.

 c-)Yapılan izlemeyi kolaylaştırmak amacıyla düzenlenen eğitimin İŞKUR desteği olup olmadığı üst yazıda mutlaka belirtilecektir.  

19.  Kamuoyunun haberdar edilmesine katkı sağlamak üzere proje kapsamında gerçekleştirilen eğitimlerin bitiminde belgelerin dağıtımı amacıyla düzenlenecek törene proje ve sektör paydaşları yetkilileri davet edilecektir. Eğitimlerin başlamasından bitimine kadar olan süredeki tüm faaliyetler ile ilgili olarak kamuoyuna yapılacak her türlü açıklamada, hazırlanacak yazılı ve görsel materyallerde; eğitimlerin İŞKUR-TZOB-EYYDB işbirliği protokolü kapsamında ve Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan Sürü Yönetimi Elemanı Benim Projesi ve Tarımsal Nüfus Gençleşiyor Projesi sayesinde, TZOB, TİGEM, TÜDKİYEB veya bağlı il birliklerinin katkısıyla gerçekleştirildiğinin ifade edilmesine gereken özen gösterilecektir.

20.  Gerçekleşecek eğitimlerin yapıldığı yerlere "Burada İŞKUR tarafından desteklenen eğitimler düzenlenmektedir" ifadesi bulunan afiş/tabelalar, eğitimlerin gerçekleştirildiği müdürlükler tarafından asılarak bu konuda kamuoyu ve farkındalık oluşturulacaktır.

21. Gerçekleşen tüm kurslarda çiftçi eğitim kurslarında görev alacak öğreticilerle ilgili olarak, Başkanlığımızın 08/06/2016 tarih ve 33735898.774.020-2468 sayılı yazısında belirtilen hususlara, öğretici olarak görevlendirilen personele yapılacak ödemelerle ilgili olarak; Başkanlığımızın 01.09.2016 tarih ve 35735898.774.020-3639 sayılı yazısında ve ekinde yer alan hususlara uygun hareket edilecektir.

Ek Dosyalar

  • 2021 yılı sürü yönetimi elemanı projesi 402 KB
  • 2021 yılı tarımsal nüfus gençleşiyor projesi 405 KB

İLETİŞİM

    Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı
  • Adres : T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı Bankacılar Sokak No: 10 Yenimahalle/ANKARA

  • Telefon : 0312 315 65 55

  • Faks : 0312 344 81 40

  • E-Posta : eydb@tarimorman.gov.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Biyogüvenlik
  • e-Kütüphane
  • e-İmza Servisi
  • Intranet
  • Hizmet İçi Eğitim
  • Bakanlık e-Posta
  • Arabuluculuk
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın
©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI