Tarım ve Orman Bakanlığı ortaklığıyla yürütülen “INSURE – Kırsal Alanlarda Mevsimlik Tarımsal Kapasitelerin Güçlendirilmesi Projesi"nin açılış etkinliği, 27 Haziran 2025 tarihinde Ankara'da gerçekleştirildi. Çok sayıda kamu kurumu, uluslararası kuruluş ve sivil toplum temsilcisinin katılımıyla düzenlenen etkinlikte, projenin kırsal alanlarda sosyal ve ekonomik kalkınmayı destekleyecek bütüncül ve kapsayıcı bir kamu politikası olduğu vurgulandı.
2024 yılında uygulamaya alınan ve 2027 yılı sonuna kadar devam edecek şekilde planlanan INSURE Projesi; Tarım ve Orman Bakanlığı, UNDP, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), Türk Kızılay ve diğer paydaş kurumlarla iş birliği içinde yürütülmektedir.
Tarıma ve Kırsala Yönelik Çok Boyutlu Destek
Projenin Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen ana bileşeni olan “Kırsal Alanlarda Mevsimlik Tarımsal Kapasitelerin Güçlendirilmesi Projesi" kapsamında;
- Mevsimlik tarım işçilerinin yaşam ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi,
- Tarımsal amaçlı örgütlerin kapasite gelişiminin desteklenmesi,
- Kayıtlı istihdamın yaygınlaştırılması,
- METİP alanlarının modernizasyonu
gibi çok boyutlu hedeflerin hayata geçirilmesi planlanmaktadır.
Ayrıca, il bazlı iş gücü analizleri, tarım sektörüne yönelik mesleki eğitim faaliyetleri ve ayni destek programlarıyla tarımsal üretim altyapılarının geliştirilmesi hedeflenmektedir.
Uluslararası Katılım ve Güçlü İş Birliği
Açılış töreninde; Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Mukim Temsilcisi Sn. Monica Merino, Türk Kızılay Genel Sekreteri Sn. Yusuf Ramazan Saygılı, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu'ndan Büyükelçi Sn. Thomas Hans Ossowski ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Sn. Prof. Dr. Lutfihak Alpkan da söz alarak projeye dair destek ve dayanışma mesajlarını paylaştılar.
Bakanlığımızı temsilen katılımcılara hitap eden Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Sayın Bekir Yücel Tanrıkulu, yaptığı konuşmada kırsal kalkınmanın sürdürülebilirliğinin, tarım ve hayvancılık sektörlerinde nitelikli iş gücünün güçlendirilmesine bağlı olduğunu vurguladı.
Tanrıkulu, proje kapsamında özellikle mevsimlik tarım işçileri olmak üzere kırsaldaki üreticilerin yaşam ve çalışma koşullarının iyileştirilmesinin hedeflendiğini belirterek, tarımsal amaçlı örgütler ve sektör paydaşlarının desteklenmesi yoluyla üretim ve verimliliğe önemli katkılar sunulmasının amaçlandığını ifade etti.