Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Bakanlığımız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Ankara Valiliği iş birliğinde Polatlı ilçesinde yapılan Sarıoba Mevsimlik Tarım İşçileri Yerleşkesi'nin açılış törenine katıldı.
Fakıbaba, açılışta yaptığı konuşmada "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın" düşüncesiyle yollarına devam ettiklerinin altını çizerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde çok daha büyük işler yapacaklarını vurguladı.
Fakıbaba, yeni kurulan yerleşkenin örnek bir proje alanı olduğunu, tarım işçilerine büyük saygı duyduğunu ifade ederek "Çiftçi olmazsa biz aç kalırız, bunun farkındayız. İnşallah bundan sonra sizleri çok daha insanca yaşayabileceğiniz ortamlarda çalıştırmak, refah seviyenizi yükseltmek bizim en önemli görevlerimizden birisidir." diye konuştu.
Fakıbaba, şunları kaydetti:
"İnşallah biz Şanlıurfalıların da bütün problemlerini bir bir halledeceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın en büyük dileği GAP'ın bitirilmesi. Bundan sonra Şanlıurfa'da enerji ve GAP problemini çözeceğiz. Çok kısa zamanda Şanlıurfalı tarım işçisini burada göremeyeceksiniz. Artık Sarıoba, tarım işçisi kardeşlerimi başka illerden alacak."
Fakıbaba, 58 ilde mevsimlik tarım işçisi bulunduğunu, bu illerde de aynı projenin hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.
Hizmeti ibadet olarak gören bir partinin üyesi olduklarını ifade eden Fakıbaba, "İstenildiğinde oluyor, biz isteriz ve yaparız. Onun için inşallah her şey daha güzel olacak." ifadelerini kullandı.
"Tarım işçilerinin yaşam şartlarını düzeltmek için 100 milyon liralık yatırım yaptık"
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu da yaptığı konuşmada, Ankara'nın en fazla tarım işçisinin bulunduğu şehir olduğunu belirterek, bakan olarak göreve geldiğinde ilk ziyaretini mevsimlik tarım işçilerine yaptığını hatırlattı.
Sarıeroğlu, o zaman gerçekleştirdiği ziyarette mevsimlik tarım işçilerinin şartlarının uygun olmadığını gördüklerini, bu nedenle talep ve ihtiyaçlara göre bu yerleşkenin inşa edildiğini anlattı.
Sarıeroğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak 11 aylık süre içerisinde önemli projelere imza attıklarını, bu dönemde en hassasiyetle üzerinde durdukları konuların "çocuk işçiliğiyle mücadele ve mevsimlik tarım işçilerinin çalışma şartlarının düzenlenmesi" olduğunu söyledi.
Mevsimlik işçilerinin çalışma şartlarının düzenlenmesiyle ilgili 2011'de yürürlüğe giren genelgenin çok sıkı şekilde takibini yaptıklarını belirten Sarıeroğlu, "2010 yılından bu yana toplam mevsimlik tarım işçilerinin yaşam ve çalışma şartlarının düzenlenmesiyle ilgili 100 milyon liralık yatırım yaptık." dedi.
Bu yerleşkenin pilot model olarak önemini dile getiren Sarıeroğlu, tesisin çocuklara yönelik eğitim ve sosyal donatı alanları ve 200 çadırla hizmet vereceğini anlattı.
"Sırada Adana ve Şanlıurfa var"
Çadır talebinin vatandaşlardan geldiğini vurgulayan Sarıeroğlu, şöyle konuştu:
"Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak bu pilot uygulamayı, gönderdiğimiz ödeneklerle mevsimlik tarım işçilerimizin en yoğun şekilde çalıştığı illerimizde yaygınlaştıracağız. Bizim için ilk uygulama örneğiydi. İkincisinin de geçen hafta ödeneği gitti. Adana Karataş bölgesinde ve Şanlıurfa'da işçilerimizin yoğun yaşadığı bölgede bu sene inşa edeceğiz. Ordu, Eskişehir, Bursa, Sakarya, Düzce önümüzdeki dönemde bu alanda çalışma yapacağımız diğer illerimiz olacak."
"Çocuk işçiliğine kesinlikle toleransımız yok"
Jülide Sarıeroğlu, mevsimlik tarım işçisi ailelere seslenerek, şunları söyledi:
"Buradaki ailelerimizden kesinlikle şunun sözünü almak istiyorum, kesinlikle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak altını çizerek söylüyorum, çocuk işçiliğine kesinlikle toleransımız yok. Kimsenin gözünün yaşına da bakmayız. Çocuklarımızın yeri tarla değil. Hepsi için bakın parklar, eğitim alanları yaptık. Milli Eğitim Bakanlığımızdan, Aile Bakanlığımızdan haftalık uzmanlarımız gelecekler. Doktorlarımız her hafta gelecekler, çocuklarımızın, ailelerimizin durumlarıyla ilgili. Biz çocuklarımızın üzerine bu kadar devlet, hükümet ve ben Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak titrerken sizlerin de bu konuda bizlere yardımcı olmanızı özellikle belirtmek istiyorum. Bu konuda gözümüz üzerinizde."
Bakan Sarıeroğlu, yaklaşık 2 bin kişinin yerleşkede hayatını sürdüreceğini, yerleşkenin güvenlik ve temizlik işlerinin ilgili bakanlıklarca yaptırılacağını belirtti.
Konuşmaların ardından Bakan Fakıbaba, Bakan Sarıeroğlu, Vali Topaca ve diğer ilgililerle yerleşkenin açılış kurdelesini kesti.
Törenin ardından yerleşkeyi gezen Fakıbaba, gazetecilerin sorularını cevapladı.
"Patates fiyatları bir hafta içinde daha da düşecek"
Fakıbaba, Aksaray, Niğde mitingleri sırasında patates üreticilerinin ihracat desteği istediklerini ve bu desteğin sağlandığını belirterek, "Ne oldu da depolarda bu kadar patates varken ve bunlar için ihracat desteği istenirken seçim öncesinde 50 kuruştan 6 liraya çıktı. Seçimden sonra 'patates fiyatları düşecek' dedim, bugün düştü, bir hafta sonra daha fazla düşecek. Yeterli patatesimiz var ama fırsatçılardan dolayı fiyat yükseliyor. Biz de bunu regüle etmek için ithal etmek durumunda kalıyoruz." diye konuştu.