ALO 174
ALO 177
Görme Engelliler
TR
  • EN

  • ANA SAYFA
  • BAKAN
    • BAKANIMIZ
    • FOTOĞRAF GALERİSİ
  • BAKANLIĞIMIZ
    • BAKAN YARDIMCILARI
      • ​

        EBUBEKİR GİZLİGİDER
      • ​

        DR. NİHAT PAKDİL
      • ​

        VEYSEL TİRYAKİ
    • POLİTİKALARIMIZ
      • STRATEJİK PLAN
      • ETİK KOMİSYON
    • MEVZUAT
    • KURUMSAL KİMLİK
    • ORGANİZASYON ŞEMASI
    • BAKANLARIMIZ LİSTESİ
  • BİRİMLER
    • MERKEZ BİRİMLER
    • BAĞLI VE İLGİLİ KURULUŞLAR
    • TAŞRA BİRİMLERİ
  • MİRASIMIZ YEREL TOHUM
  • HİZMETLER
    • KAMU HİZMET ENVANTERİ
    • FAALİYET RAPORLARI
    • E-HİZMETLER
  • BİLGİ MERKEZİ
    • KONULAR
      • VETERİNER HİZMETLERİ
      • TARIMSAL DESTEKLER
      • TARIM SİGORTALARI VE DOĞAL AFETLER
      • TARIM HAVZALARI
      • TOPRAK KORUMA VE ARAZİ DEGERLENDİRME
      • SU ÜRÜNLERİ
      • RİSK DEĞERLENDİRME HİZMETLERİ
      • PROJELER VE KREDİLENDİRME
      • FAALİYET RAPORLARI
      • MAKRO EKONOMİK GÖSTERGELER
      • KIRSAL KALKINMA
      • HAYVANCILIK
      • GIDA VE YEM HİZMETLERİ
      • EĞİTİM VE YAYIM
      • COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ
      • BİTKİSEL ÜRETİM
      • BİTKİ SAĞLIĞI HİZMETLERİ
      • AVRUPA BİRLİĞİ VE DIŞ İLİŞKİLER
      • ARAZİ TOPLULAŞTIRMA
      • TARIM TEKNOLOJİLERİ VE MEKANİZASYON
      • KORUNAN ALANLAR ÜCRET TARİFESİ
    • VERİLER
      • BALIKÇILIK VE SU ÜRÜNLERİ VERİLERİ
      • BİTKİSEL ÜRETİM VERİLERİ
      • ÇAY İŞLETMELERİ VERİLERİ
      • ET VE SÜT KURUMU VERİLERİ
      • GIDA VE KONTROL VERİLERİ
      • HAYVANCILIK VERİLERİ
      • TARIMSAL ARAŞTIRMA VERİLERİ
      • TARIM İŞLETMELERİ VERİLERİ
      • TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU VERİLERİ
      • TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ VERİLERİ
      • TARIM REFORMU VERİLERİ
      • STRATEJİ GELİŞTİRME VERİLERİ
      • TOPRAK SU GÜBRE TAVSİYE VERİLERİ
  • BASIN
    • HABERLER
    • FOTOĞRAF GALERİ
    • BASIN İLETİŞİM
    • İDDİALAR VE GERÇEKLER
  • İLETİŞİM
    • TOB BİLGİ EDİNME
    • MERKEZ TEŞKİLAT
Ara
    Skip Navigation LinksT.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI

TÜRKİYE’DE ÇELTİK ÜRETİMİ 1 MİLYON TONA ÇIKTI

22.09.2022 / Gösterim Saysı : 39779 / Arşiv

EN FAZLA ÇELTİK, YÜZDE 70,2 ORANIYLA MARMARA BÖLGESİ'NDE ÜRETİLDİ

EDİRNE, YÜZDE 41,2'LİK ÜRETİM ORANIYLA 28 İL İÇİNDE İLK SIRADA YER ALIYOR

ÜLKEMİZDE EN FAZLA TAGEM'E BAĞLI TRAKYA TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ TARAFINDAN GELİŞTİRİLEN AROMATİK-1, MİS-2013 VE İNCİ ÇEŞİTLERİ RAĞBET GÖRÜYOR

TÜRKİYE'NİN İLK SİYAH PİRİNÇ ÇEŞİDİ SİYAH-1'DE TERCİH EDİLEN TÜRLER ARASINDA BULUNUYOR

Türkiye'de, "Kabuğu çıkarılmamış pirinç" olarak adlandırılan çeltik üretimi, 1 milyon tona ulaştı.

Ülkemizde 28 ilde üretilen çeltik en fazla, üretimin yüzde 70,2'sini karşılayan Marmara Bölgesi'nde yapılıyor.

Sofralarda tercih edilen ürünlerin başında gelen pirincin üretimi giderek artıyor.

Bu artışta 2000 yılından sonra, başta Osmancık-97 çeşidi olmak üzere, yüksek verimli çeşitlerin kullanılması, yetiştirme tekniklerinin iyileştirilmesi, üretimde lazer kontrollü tesviye aleti gibi modern tarım alet ve ekipmanlarının kullanılmasının yanı sıra ekimden hasada kadar mekanizasyonun sağlanması önemli rol oynuyor.

Türkiye'de 2002 yılında 60 bin hektar alanda çeltik ekimi yapılırken, bu alan 2021 yılında 129 bin 490 hektara çıktı.

Aynı şekilde, 2002'de 360 bin ton olan çeltik üretimi, 2021 yılında 1 milyon tona (pirinç karşılığı 600 bin ton) yükseldi. Kişi başına yıllık ortalama pirinç tüketimi 10 kilogram civarında bulunuyor.

Ülkemizde en fazla çeltik üretimi, 2021 yılı itibarıyla yüzde 70,2 oranı ile Marmara Bölgesi'nde gerçekleştiriliyor. 

Bu bölgeyi yüzde 19,4 ile Karadeniz, yüzde 8,6 ile İç Anadolu Bölgeleri izliyor.  Diğer bölgelerin üretimi ise yüzde 1,8 düzeyinde bulunuyor. 

Toplam 28 ilde yapılan çeltik üretiminde Edirne ilk sırayı alıyor. Bu ilde toplam üretimin yüzde 41,2'si gerçekleştiriliyor.

Bu ilimizi Samsun (yüzde 15,3) ve Balıkesir (yüzde 13,7) izliyor.

Çanakkale ( yüzde 9,8), Çorum ( yüzde 5,9), Sinop (yüzde 2,8), Çankırı (yüzde 2,2), Bursa (yüzde 1,9), Kırklareli (yüzde 1,7) ve Tekirdağ (yüzde 1,6) da üretim yapılan iller arasında yer alıyor.

VERİM ARTIRMA ÇALIŞMALARI

Tarım ve Orman Bakanlığı, çeltikte verim artırma çalışmalarına ağırlık veriyor. 

Osmancık-97 çeltik çeşidinin ıslahına 1982 yılında TAGEM'e bağlı Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünde başlandı ve 1997 yılında tescil edildi.

Osmancık-97 çeşidinin geliştirilmesi öncesi, dekara 500 kg olan ortalama çeltik verimi, Osmancık-97'nin üretimde yer almasından sonra 800 kg'ın üzerine çıkmıştı. 2011 yılı FAO verilerine göre 905 kg/da ile çeltik veriminde Türkiye ilk sırada yer aldı. 

Uluslararası Çeltik Araştırma Enstitüsü (IRRI) ile 2011 yılından bu yana yürütülen  "Çeltik Yanıklık Hastalığına Tolerant Çeşit Geliştirme" projesi çerçevesinde, bugüne kadar, çeltik yanıklık hastalığına dirençli Aslı, Zeybek, Bereket, Hasat, Aliço, Yanmaz, TARI2020 olmak üzere 7 çeltik çeşidi geliştirilip tescil ettirildi.

Ayrıca, çeltik yanıklık hastalığına toleranslı olan bu çeşitlere, çeltik verimini artırıcı genler de aktarıldı.

Bu genler bitkilerin sap sağlamlığı, salkım boyu ve salkımda tane sayısını arttırarak, çeltik verimini yükseltti.

2020 yılında Türkiye genelinde 9 bin 975 ton sertifikalı çeltik tohumluk üretimi gerçekleştirildi. Çeltik tohumluğunun yüzde 50,1'i, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) bünyesindeki Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsüne ait çeşitlerden oluştu.

Üretilen çeltik ürünleri sanayide yoğun olarak kullanılıyor.

Türkiye genelinde 111 faal çeltik fabrikası faaliyette bulunuyor.

En fazla çeltik fabrikası Edirne'de faaliyet gösteriyor.  39 fabrikanın bulunduğu Edirne'yi 22 fabrika ile Balıkesir, 16 fabrika ile Samsun ve 12 fabrika ile Mersin izliyor.

İZİNSİZ ÇELTİK EKİMİNE CEZA

Çeltik ekimi için Tarım ve Orman Bakanlığından ruhsat almak gerekiyor. 3039 sayılı Çeltik Ekim Kanunu'na göre bunun ürünün yetiştirilmesi izne tabi olup; çeltik ekimi yapmak isteyen üreticilere, tarım yapacağı arazinin tapu senedi, kira sözleşmesi (Köy muhtarlığınca onaylı) ve/veya Komisyon tarafından hazırlanan keşif raporuna (kişi beyanı esas alınarak) dayanarak ruhsat düzenleniyor.

Çeltik ekimine izin verildiği takdirde üreticilerden "ruhsat ücreti" adı altında bir ücret alınıyor. 2021 yılı için ruhsat ücreti dekara ve bölgelere göre değişmekle birlikte 5-5,5 TL olarak uygulandı.

İzinsiz çeltik eken veya arazisinde çeltik ekimine izin verilmeyen üreticilerden "kaçak ekim ücreti" altında bir ücret alınıyor. Bu ücret de 2021 yılı için genelde dekara 167 TL olarak uygulandı.

SİYAH PİRİNCE İLGİ ARTIYOR

Bu arada tüketicilerin siyah pirince ilgisi de giderek artıyor. Türkiye'de Edirne'de 120 dekar ve Samsun'da 60 dekar olmak üzere 180 dekar alanda siyah pirinç üretimi yapılıyor.

Ülkemizde 2 adet tescilli siyah pirinç çeşidi bulunuyor. Ülkemizin ilk siyah pirinç çeşidi olan Siyah 1, Trakya Tarımsal araştırma Enstitüsü tarafından 2015 yılında tescil edildi. Bu çeşidin sertifikalı tohumluk üretimi bulunuyor.

Ermes çeşidi ise Harman Tarım Tohumculuk adına 2016 yılında tescil edildi ancak sertifikalı tohumluk üretimi gerçekleşmedi.

Genetik olarak kendine has aroması ve kokusu olan siyah pirinç, beyaz pirince göre daha yüksek antioksidan, B vitamini ve hazmedilebilir selüloz içeriyor. Yine çinko, demir, fosfor, kalsiyum ve magnezyum bakımından beyaz pirince göre daha yüksek içeriğe sahip.

COĞRAFİ İŞARETLİ PİRİNÇLER

Yerel ürünlerde ayrıcalık oluşturulmasında ve bu ürünlerin kırsal ekonomiye katkısının yükselmesinde önemli yer tutan 'coğrafi işaretler' pirinçte de ürünün değerini artırıyor.

Türk Patent ve Marka Kurumundan Karacadağ pirinci, İpsala pirinci, Tosya pirinci, Bolu Kıbrıscık pirinci ve Konuralp pirinci için coğrafi işaret tescili alındı.  Ayrıca İpsala pirinci için AB coğrafi işaret başvurusu yapıldı. Terme pirinci, Gönen pirinci, Biga inci pirinci ve Yusufeli pirinci için coğrafi işaret tescili başvurusu bulunuyor.

ÇELTİĞE VERİLEN DESTEKLER

"Bitkisel Üretime Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliğ" kapsamında, 2021 yılında çeltikte fark ödemesi desteği 10 krş/kg, yurt içi sertifikalı tohum kullanım desteği 16 TL/da, mazot desteği 68 TL/da, gübre desteği ise 8 TL/da olarak belirlendi.

Organik tarım kapsamında üretimi yapılanan çeltik için destek miktarı bireysel ürün sertifikası için 40 TL/da, üretici grubu üretim sertifikası için ise 20 TL/da; İyi tarım uygulamaları destekleri çeltik üretiminde bireysel veya grup sertifikasyonu fark etmeksizin 10 TL/da olarak tespit edildi.

Yurt içi sertifikalı tohumluk üretim desteği sertifikalı kademe 0,25 TL kg/da, orijinal temel/üst kademe 0,35 TL kg/da olarak belirlendi.

2022 yılı sertifikalı tohum kullanım desteği çeltik için 24 TL/da olarak uygulanıyor.


Son Haberler

  • Tarım Ve Orman Bakanlığında Görev Değişikliği ...
  • Su Ürünlerinde Yeni Üretim Rekoru
  • 197 Milyon 283 Bin Liralık Destekleme Ödemesi ...
  • Özel Sektöre Kesimlik Hayvan Ve Karkas Et İtha ...
  • Bakan Kirişci, Deprem Bölgesinde Telef Olan 43 ...
  • Tarım Ve Orman Bakanlığından Depremde Hayvanla ...

Haber Arşiv

BAĞLANTILAR

15 Temmuz Destanı

15 Temmuz Destanı

III. Tarım Orman Şurası

III. Tarım Orman Şurası

11 Milyon Ağaç, Bugün Fidan Yarın Nefes

11 Milyon Ağaç, Bugün Fidan Yarın Nefes

Resmi İstatistik Portali

Resmi İstatistik Portali

Gıdanı Krou

Gıdanı Krou

Dijital Tarım Pazarı

Dijital Tarım Pazarı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi

Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi

Küpe Sorgulama

Küpe Sorgulama

Etik Rehberi

Etik Rehberi

Alo Gıda

Alo Gıda

Hayvan Sağlığı

Hayvan Sağlığı

Belgenet

Belgenet

Milli Parklar Genel Müdürlüğü

Milli Parklar Genel Müdürlüğü

Bagis

Bagis

Türkiye'nin Biyoçeşitliliği

Türkiye'nin Biyoçeşitliliği

İLETİŞİM

    T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
  • Adres : Üniversiteler Mah. Dumlupınar Bulvarı, No: 161, 06800, Çankaya/ANKARA

  • Telefon : 0312 287 33 60 (PBX)

  • KEP : tarimveormanbakanligi@hs01.kep.tr

Android
IOS

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Biyogüvenlik
  • e-Kütüphane
  • e-İmza Servisi
  • Intranet
  • Hizmet İçi Eğitim
  • Bakanlık e-Posta
  • Arabuluculuk
YUKARI ​