Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Adana'da ziyaretler gerçekleştirdi.
Bakan Yumaklı, kentteki programı kapsamında Adana Valiliğini ziyaret etti. Valilik şeref defterini imzalayan Yumaklı, daha sona Vali Yavuz Selim Köşger ile basına kapalı görüştü.
Bakan Yumaklı, kentteki programı kapsamında, İmamoğlu ilçesindeki Yedigöze Sulama Projesi'nin 2. kısım boru montaj sahasında incelemelerde de bulundu.
Burada konuşan Yumaklı, yaptıkları yatırımlarla Adana'nın mümbit topraklarını suyla buluşturmak üzere çalışmalara hız verdiklerini söyledi.
İklim değişikliğinin etkilerini çok ciddi hissedilen bu dönemde su ve sulama yatırımlarına ayrı bir önem verdiklerini belirten Bakan Yumaklı, son 23 yılda Adana'ya Devlet Su İşleri eliyle yapılan yatırımların toplam maliyetinin 165 milyar lira olduğunu ifade etti.
Adana'da 140 su ve sulama tesisinin hizmete alındığının bilgisini veren Yumaklı, "Bu eserler arasında 12 baraj ve 1 gölet, 28 HES ve 24 sulama tesisi, 60 taşkın koruma ve 15 arazi toplulaştırma tesislerini tamamlamış durumdayız. Adana'nın Devlet Su İşleri yatırımlarına ilişkin 2024 yılı sene başı yatırım ödeneği yaklaşık 887 milyon lira idi. 2025 yılında bu ödeneği 3,5 milyar liraya çıkardık ve 3 kat artırmış olduk." diye konuştu.
Bakan Yumaklı, bölgenin en büyük projelerinden olan Yedigöze Barajı sulamasının tamamlandığında İmamoğlu, Sarıçam, Ceyhan, Kozan ve Yüreğir ilçelerindeki 1,1 milyon dekar arazinin modern sistemle sulama imkanına kavuşacağını belirtti.
“ÖNÜMÜZDEKİ YIL 700 BİN DEKARLIK BİR ALAN SULAMAYA AÇILMIŞ OLACAK"
Bu dev projenin ana kaynağının Seyhan Nehri üzerinde kurulu olan Yedigöze Barajı olduğunu anımsatan Yumaklı, şöyle devam etti:
"Projenin toplam maliyeti 44 milyar lira. Halihazırda yüzde 61'lik bir tamamlanma oranına sahip. Proje bittiğinde bizim öngörülerimiz 100 bin kişiye istihdam sağlamış olacak. Ekonomiye katkısı yıllık yaklaşık 13 milyar lira olacak. 1,1 milyon dekardan bahsetmiştim. Bunun şu ana kadar 300 bin dekarını sulamaya açmış durumdayız. Yaklaşık 400 bin dekarlık alanın da sulama şebekesini tamamladık. İnşallah önümüzdeki yıla kalmadan bu alanı da sulamaya açmış olacağız. Yani önümüzdeki yıl 700 bin dekarlık bir alan sulamaya açılmış olacak. Kalan 400 bin dekarlık alan için yatırımlarımız, çalışmalarımız devam ediyor."
Bakan Yumaklı, iklim değişikliğinin küresel bir olgu olduğunu belirterek, bütün devletlerin kendi imkân ve koşullarıyla bundan en az şekilde etkilenmek üzere çalışmalar yapıldığını kaydetti.
İklim değişikliğine bağlı olarak kuraklığa dikkati çeken Yumaklı, "Dün itibarıyla Adana'dan gelen haberleri bütün Türkiye'de izledik. Lokal yağışlar, düzensiz yağışlar aynı zamanda sele de sebebiyet verebiliyor. Dolayısıyla bir tarafta kuraklıkla mücadele edecek yatırımları oluştururken diğer taraftan taşkın ve taşkın korumayla ilgili yatırımlarımıza devam ediyoruz." diye konuştu.
YAPAY ZEKÂ DESTEKLİ SULAMA SİSTEMLERİ
Bakan Yumaklı, suyun doğru şekilde kullanılmasına vurgu yaparak, şöyle konuştu:
"Biz de bunun için 40 yıllık üretim planlaması hasretini 2024 yılı itibarıyla dindirmiş durumdayız. Özellikle Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) akıllı sulama sistemlerinin ortalama yüzde 25 verim ve suda da yüzde 30 tasarruf sağladığına dair istatistikleri var. Bizler de Bakanlık olarak bu oranların daha da üzerinde bir performans yakalamak üzere çalışmalarımıza devam ediyoruz. Aynı zamanda bu sulama sistemlerinin yapay zekâ destekli şekilde yapılması için çalışmalarımız devam ediyor. Halihazırda bu sulama sistemleriyle ilgili hem Türk Devletleri Teşkilatı'ndaki kardeş ülkelerimizden hem de farklı ülkelerden bu projeyi görmek için Türkiye'ye, Adana'ya gelen uzmanlar ve bu konuda çalışmak, yatırım yapmak isteyen kurumlar var."
Yumaklı, bu projenin yapay zekâ destekli kısmını 33 bin dekar üzerinde gerçekleştirdiklerini ifade ederek, "Devamında Afyon ve Denizli'de uyguladık. Bu örneklerle, FAO'nun yüzde 30'luk tasarrufunu biz yüzde 40'lık oranla yakalamak istiyoruz." dedi.
Suyu daha az kullanan yapay zekâ destekli sulama otomasyonu ve elektronik su yönetim sistemlerinin bu proje kapsamında olduğuna değinen Bakan Yumaklı, sözlerini şöyle tamamladı:
"Bu yıl 7 bölgede 20 pilot sahayı aynı sistemle sulamaya açmış olacağız. Diğer yandan bu sulama sistemlerini yapıyorsunuz ama elbette toplulaştırma çalışmaları son derece önemli. Özellikle Yedigöze Barajı'nın sulama projesinde toplulaştırma alakalı, toplamda 758 bin dekarlık alanı toplulaştırmış olacağız. Adana'nın tamamında toplulaştırmada 3 milyon dekarı geçmiş olacağız. Şu ana kadar biten kısmı ve devamında bitecek olan kısımlarıyla beraber, bu dev projenin Adana'mıza, bölgemize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum."
“ÜRETİCİLERİMİZİ KORUYAN KOLLAYAN, TÜKETİCİLERİMİZİ HİÇBİR ZAMAN UNUTMAYAN BİR POLİTİKA İZLEMEYE GAYRET EİYORUZ"
Bakan Yumaklı ddaha sonra, Karataş Sera Organize Tarım Bölgesi Altyapı İnşaat Başlangıcı ve AR-GE Merkezi'nin açılışına katıldı. Yumaklı, burada yaptığı konuşmada, Adana'nın tarımsal üretim altyapısına yeni bir hizmet kalemini eklemek için bir araya geldiklerini söyledi.
Bugün Adana'ya gelmelerinin önemli sebebinin buğday hasadı olduğunu belirten Yumaklı, hava şartlarından dolayı hasadı gerçekleştiremediklerini ifade etti.
Üreticilere hayırlı ve bereketli bir sezon dileyen Bakan Yumaklı, "Bakanlık olarak bu sezonu yakından takip ediyoruz. İklim değişikliğinden kaynaklı birçok olayı, hususları yakından izliyoruz. Bu manada üreticilerimizi koruyan kollayan, tüketicimizi hiçbir zaman unutmayan bir politika izlemeye gayret ediyoruz." diye konuştu.
Bakan Yumaklı, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da kendisine arz edilecek tüm ürünleri almak için hazırlıklarını tamamladığını, Türkiye'de 600'ün üzerindeki alım yerinin ürünlerin hızlı şekilde alınmasıyla ilgili dizayn edildiğini belirtti.
Buğday fiyatıyla ilgili açıklanacak haberin beklendiğini vurgulayan Yumaklı, şöyle devam etti:
"Bu konudaki çalışmalarımızın devam ettiğini söylemek istiyorum. Ürünlerini Toprak Mahsulleri Ofisine vermek isteyen üreticilerimizin taahhütname karşılığında ürünlerini alım yerlerine götürüp teslim edebileceklerini buradan ifade etmek istiyorum. Sizlerin ürün teslimiyle alakalı fiyatı beklemenize gerek yok. Toprak Mahsulleri Ofisi bu konuda açıklamasını yaptı. Getirilen her ürünü almış olacak ya da lisanslı depolara teslim edilebilir, Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) sistemi ve daha sonra isterlerse TMO'ya farklı şekilde ürünlerini pazarlayabilirler. Hayırlı bir hasat sezonu diliyorum."
Bakan Yumaklı, dünyanın bugün gıda konusunda çok farklı boyuta geçtiğini belirtti.
Bu süreçte önden gidilmesi gerektiğine dikkati çeken Yumaklı, "Bu husus bizim için son derece önemli. Dünyayla rekabet edebilir ölçülere, boyutlara gelmek durumundayız. Verimli ve kaliteli olmak, verimli ve kaliteli üretim yapmak bunun en önemli şartı. Sektörün nabzını tutup, sorunların çözümü noktasında önemli mesai harcadığımızı bunu hem Adana'da hem de Türkiye'nin farklı yerlerindeki üreticilerimizle yaptığımızı buradan ifade etmek istiyorum." diye konuştu.
Bakan Yumaklı, son 23 yılda Adana'ya 228 milyar liralık tarımsal destek verdiklerini, su ve sulama alanında 140 tesisin hizmete alındığını belirterek yatırımlarının devam edeceğini ifade etti.
Tarımsal üretim alanlarının korunması amacıyla yaklaşık 4,5 milyon dekar alana sahip Çukurova ovasını koruma altına aldıklarını anlatan Yumaklı, bu çalışmaları gıda arz güvenliğinin teminatı olarak gördüklerini dile getirdi.
ZİRAİ DONDAN ETKİLENEN ÜRETİCİLER
Adana'da yaşanan don olayına ilişkin bilgi veren Yumaklı, şu değerlendirmede bulundu:
"Üreticilerimiz belli oranlarda etkilendi. İl Müdürlüğümüz ve diğer arkadaşlarımız hasar tespit çalışmalarına derhal başladı. Özellikle ilk yaptığımız iş bu zirai dondan etkilenen üreticilerimizin geçmiş yıldan mazot-gübre desteklerinin ödenmesiydi. Cumhurbaşkanı'mız açıkladı, biz de bir kez daha tekrar edelim. Belirlenmiş olan meyve çeşitlerinden 16 ürünle ilgili TARSİM'i olan çiftçilerimizin hasar tespitleri çok hızlı şekilde tamamlanmış ve ödemelere başlanmış durumda. Ancak TARSİM'i olmayan üreticilerimizin de Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı olanların zirai don hadisesine kadar olan masraflarını hükümet olarak karşılamış olacağız."
Bakan Yumaklı, 2025 yılı üretim sezonu için Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında yüzde 50-75 oranlı hibelerle tohum dağıtımına devam edeceklerini belirtti.
ADANA'DA SU ÜRÜNLERİ ORGANİZE TARIM BÖLGESİ YATIRIMI
Organize tarım bölgelerine önem verdiklerini vurgulayan Yumaklı, şöyle konuştu:
"Ülkemizde toplam 61 organize tarım bölgesi var. Şu an içerisinde bulunduğumuz organize tarım bölgesi onlardan bir tanesi olacak. Bunlardan 44'üne tüzel kişilik kazandırmış durumdayız. 14'ünde üretim başlandı. Adana'da dünyada ilk ve tek olan Su Ürünleri Organize Tarım Bölgesi yatırımını gerçekleştireceğiz. Bunda da çalışmalar son evresine geldi. Bugün valilikte bu yatırımla ilgili tekrar son değerlendirmeyi yaptık. 10-15 gün içerisinde son rötuşları bitirip yatırımla ilgili düğmeye basmış olacağız."
Karataş Sera Organize Tarım Bölgesi'nde 44 seranın ve 12 sanayi parselinin yer alacağını belirten Yumaklı, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bunun anlamı ne? Üretilenle, tarımsal sanayisinin entegre olarak aynı kompleks içerisinde yer almasını sağlanması. 3 bin 750'si kadın olmak üzere burada 5 bin kişinin istihdam edileceğini belirtmek istiyorum. Amacımız, üreteceğiz, istihdam sağlayacağız, paketleyeceğiz, işleyeceğiz, markalayacağız, depolayacağız ve pazarlayacağız. Yani bir taşla 6 kuş vuracağız. Bu sene burada üretime başlanmasını hedefliyoruz."
Yumaklı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın özellikle altını çizdiği "Güçlü Türkiye'nin yolu, güçlü tarımdan geçer" düsturuyla çalışmaya devam ettiklerini kaydetti.