Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
Görme Engelli
×
  • ANA SAYFA
  • BAKAN
    BAKANIMIZ
    FOTOĞRAF GALERİSİ
  • BAKANLIK
    BAKAN YARDIMCILARI
    • ​Ebubekir Gizligider

      EBUBEKİR GİZLİGİDER
    • ​Ahmet Gümen

      PROF. DR. AHMET GÜMEN

    • DR. AHMET BAĞCI
    • ​​ Abdulkadir Polat

      ABDULKADİR POLAT
    POLİTİKALARIMIZ
    • STRATEJİK PLAN
    • ETİK KOMİSYON
    MEVZUAT
    KURUMSAL KİMLİK
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    BAKANLARIMIZ LİSTESİ
  • BİRİMLER
    MERKEZ BİRİMLER
    BAĞLI VE İLGİLİ KURULUŞLAR
    TAŞRA BİRİMLERİ
  • HİZMETLER
    MİRASIMIZ YEREL TOHUM
    KAMU HİZMET ENVANTERİ
    E-HİZMETLER
  • FAALİYETLER
    FAALİYETLER
    • VETERİNER HİZMETLERİ
    • TARIMSAL DESTEKLER
    • TARIM SİGORTALARI VE DOĞAL AFETLER
    • TARIM HAVZALARI
    • TOPRAK KORUMA VE ARAZİ DEGERLENDİRME
    • SU ÜRÜNLERİ
    • RİSK DEĞERLENDİRME HİZMETLERİ
    • PROJELER VE KREDİLENDİRME
    • FAALİYET RAPORLARI
    • MAKRO EKONOMİK GÖSTERGELER
    • KIRSAL KALKINMA
    • HAYVANCILIK
    • GIDA VE YEM HİZMETLERİ
    • EĞİTİM VE YAYIM
    • COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ
    • BİTKİSEL ÜRETİM
    • BİTKİ SAĞLIĞI HİZMETLERİ
    • AVRUPA BİRLİĞİ VE DIŞ İLİŞKİLER
    • ARAZİ TOPLULAŞTIRMA
    • TARIM TEKNOLOJİLERİ VE MEKANİZASYON
    • KORUNAN ALANLAR ÜCRET TARİFESİ
  • İSTATİSTİK
    İSTATİSTİK BÜLTENLERİ TAKVİMİ - 2025
    İSTATİSTİK BÜLTENLERİ - 2025
    • KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARI, 2024
    • GIDA İŞLETMELERİ YURTİÇİ DENETİMLERİ, ŞUBAT, 2025
    • İKLİM, FENOLOJİK DURUM VE SULAMA İZLEME İSTATİSTİKLERİ, ŞUBAT 2025
    • DEVLET DESTEKLİ TARIM SİGORTASI UYGULAMALARI, II. DÖNEM VE YILLIK: TEMMUZ-ARALIK 2024
    • GIDA İŞLETMELERİ YURT İÇİ DENETİMLERİ, MART 2025
    • İKLİM, FENOLOJİK DURUM VE SULAMA İZLEME İSTATİSTİKLERİ, MART 2025
    • TARIMSAL DESTEK ÖDEMESİ, I. ÇEYREK: OCAK-MART, 2025
    • İKLİM, FENOLOJİK DURUM VE SULAMA İZLEME İSTATİSTİKLERİ, NİSAN, 2025
    • BİTKİSEL ÜRETİM I. TAHMİNİ, 2025
    • GIDA İŞLETMELERİ YURT İÇİ DENETİMLERİ, NİSAN 2025
    • SU ÜRÜNLERİ İSTATİSTİKLERİ, 2024
    • GIDA İŞLETMELERİ YURT İÇİ DENETİMLERİ, MAYIS 2025
    • İKLİM, FENOLOJİK DURUM VE SULAMA İZLEME İSTATİSTİKLERİ, MAYIS, 2025
    • ORMANCILIK İSTATİSTİKLERİ, 2024
    • GIDA İŞLETMELERİ YURT İÇİ DENETİMLERİ, HAZİRAN 2025
    • TARIMSAL DESTEK ÖDEMESİ, II. ÇEYREK: NİSAN-HAZİRAN, 2025
    • İKLİM, FENOLOJİK DURUM VE SULAMA İZLEME İSTATİSTİKLERİ, HAZİRAN 2025
    • GIDA İŞLETMELERİ YURT İÇİ DENETİMLERİ, TEMMUZ 2025
    • İKLİM, FENOLOJİK DURUM VE SULAMA İZLEME İSTATİSTİKLERİ, TEMMUZ 2025
    • GIDA İŞLETMELERİ YURT İÇİ DENETİMLERİ, AĞUSTOS 2025
    • HAYVAN VARLIĞI İSTATİSTİKLERİ, HAZİRAN 2025
    • İKLİM, FENOLOJİK DURUM VE SULAMA İZLEME İSTATİSTİKLERİ, AĞUSTOS 2025
    • DEVLET DESTEKLİ TARIM SİGORTASI UYGULAMALARI, I. DÖNEM: OCAK-HAZİRAN 2025
    • TARIMSAL AMAÇLI ÖRGÜTLER, 2024
    • GIDA İŞLETMELERİ YURT İÇİ DENETİMLERİ, EYLÜL 2025
    • İKLİM, FENOLOJİK DURUM VE SULAMA İZLEME İSTATİSTİKLERİ, EYLÜL 2025
    • TARIMSAL DESTEK ÖDEMESİ, III. ÇEYREK: TEMMUZ-EYLÜL, 2025
    • BİTKİSEL ÜRETİM 2. TAHMİNİ, 2025
    • GIDA İŞLETMELERİ YURT İÇİ DENETİMLERİ, EKİM 2025
    • İKLİM, FENOLOJİK DURUM VE SULAMA İZLEME İSTATİSTİKLERİ, EKİM 2025
    İSTATİSTİK BÜLTENLERİ - 2024
    • TARIMSAL DESTEK ÖDEMESİ II. ÇEYREK: NİSAN-HAZİRAN, 2024
    • DEVLET DESTEKLİ TARIM SİGORTASI UYGULAMALARI I. DÖNEM: OCAK-HAZİRAN 2024
    • TARIMSAL DESTEK ÖDEMESİ III. ÇEYREK: TEMMUZ-EYLÜL, 2024
  • BASIN
    HABERLER
    BASIN İLETİŞİM
    İDDİALAR VE GERÇEKLER
    SORULARLA TARIMSAL ÜRETİM PLANLAMASI VE YENİ DESTEKLEME MODELİ
    TARIMSAL ÜRETİM PLANLAMASI
    ORMAN YANGINLARI İLE İLGİLİ İDDİALAR VE GERÇEKLER
  • İLETİŞİM
    BAKANLIK MERKEZ
    BİLGİ EDİNME
Skip Navigation LinksT.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI > Haber

TARIM VE ORMAN BAKANI İBRAHİM YUMAKLI BİNGÖL’DE

1.08.2025 / Gösterim Sayısı : 2110 / Arşiv

​

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Bingöl'e giden Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Valiliği ziyaret etti, Vali Ahmet Hamdi Usta ile görüştü.

Daha sonra Valilikte düzenlenen toplantıda sektör paydaşlarıyla bir araya gelen Yumaklı, sektörü her yönüyle değerlendirmek ve geliştirilen politikaların yansımalarını gözlemlemek amacıyla saha ziyaretlerine devam ettiklerini söyledi.

İstişare odaklı yaklaşımı önemli bulduklarını, bunun sonuçlarını da gördüklerini ifade eden Yumaklı, toplantıda her bir sektör temsilcisinin ileteceği konuları tek tek not alacaklarını belirtti.

Bakan Yumaklı, tarım ve orman sektörünün dünyada stratejik bir sektör olduğunun artık bütün ülkeler tarafından kabul edildiğini vurguladı.

"Küresel iklim değişikliği, ısınma ve farklı faktörler bizi çok önemli sınamalarla karşı karşıya bırakmış durumda. Malumunuz 1 Haziran'dan bu zamana kadar orman yangınlarıyla mücadele ediyoruz. Havanın sıcak olması, nemin düşük olması, çok şiddetli ve kararsız rüzgarlar yeşil vatanımızı tehdit ediyor." diyen Yumaklı, sadece Türkiye'de değil, tüm dünyada bununla mücadele edildiğini ifade etti.

Yumaklı, "Dikkatsiz bir şekilde çıkartılan ya da çıkan bir kıvılcım maalesef koskoca bir ekosistemi yok edecek güce ulaşabiliyor. Orman kahramanlarımızdan, tüm kurumlarımızdan, tüm bakanlıklarımızdan bizlere destek olan vatandaşlarımızdan Allah razı olsun. Bu uğurda şehit olan tüm kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Onların, uğruna hayatlarını verdiği bu yeşil vatanı korumaya devam edeceğiz." diye konuştu.

"SUYUMUZU VERİMLİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİR KULLANMAK İÇİN GEREKLİ ADIMLARI ATMAMIZ GEREKİYOR"

Bakan Yumaklı, küresel ısınmanın yanı sıra önemli bir diğer konunun da su olduğunu belirterek, son 5 yıl ele alındığında su konusunun ülkenin yanı sıra dünyadaki ülkelerde de büyük bir problem olmaya doğru gittiğinin açık olduğunu vurguladı.

Yumaklı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Suyumuzu verimli ve sürdürülebilir kullanmak için gerekli adımları atmamız gerekiyor. Bu kapsamda özellikle sulama projelerine çok ciddi bir şekilde eğilmiş durumdayız. Yapay zekâ destekli sulama sistemleri ki Adana'da başlamıştı şimdi diğer 4 ilimize de yaygınlaştırıyoruz, atık suları ileri biyolojik arıtmayla arıtarak tekrar kullanımının sağlanması gibi pek çok projeyi uygulamak, suyun bir damlasını dahi zayi etmemek için var gücümüzle çalışıyoruz. En önemlisi de geçtiğimiz yılın eylül ayından itibaren uygulamaya başladığımız suyu merkeze alan üretim planlaması. Bitkisel üretim için artık bizim üretim planlaması konusunu bir teoriden pratiğe dönüştürme zorunluluğumuz olmuştu ki 40 yıldır konuşulan bir konuydu. Hamdolsun hem bitkisel hem de hayvansal üretimde artık bu konu uygulamaya alındı ve büyük oranda da üreticilerimiz tarafından sahiplenildi. Bu vesileyle ülkemizde tüm üreticilerimize canı gönülden teşekkür ediyorum."

Bitkisel üretimle alakalı en önemli konulardan birinin de zirai don olduğuna işaret eden Yumaklı, bir taraftan kuraklığı konuşurken diğer taraftan ısı değişimlerinin zirai don olayını beraberinde getirdiğini aktardı.

Bakan Yumaklı, "Bu yılın şubat ayında olmuştu bir de nisan ayında oldu. Burada birçok ilimiz farklı ürünlerde, farklı oranlarda etkilendi. Bingöl'de de ceviz, erik ve kayısı gibi ürünleri üreten üreticilerimiz etkilendi. Bunların arasında TARSİM sigortası olanlar ödemelerini aldılar ama olmayanlarla ilgili de malumunuz çiftçi kayıt sistemine kayıtlı olmayanların hasar tazminatlarının ödenmesi ile ilgili süreç çok kısa bir zamanda da tamamlanmış olacak." dedi.

"BESİ VE SÜT BÖLGELERİNDE TEMEL HEDEF EN DOĞRU YATIRIMI EN DOĞRU YERDE YAPMAK"

Geçen yıl hayvancılıkla ilgili de yol haritası açıkladıklarını ifade eden Yumaklı, bu kapsamda da çok yoğun bir çalışma başlattıklarını kaydetti.

Özellikle anaç hayvan sayısının arttırılması, aile işletmelerinin güçlendirilmesi, kadın ve genç girişimcilerin üretim sektöründe var olması ile ilgili konuların en önemli hedeflerinden olduğunu vurgulayan Yumaklı, üretim planlaması kapsamında besi ve süt bölgeleri ilan ettiklerini belirtti.

Yumaklı, "Buradaki temel hedefimiz en doğru yatırımı en doğru yerde yapmak. Yani bütün kaynaklarınızı göz önüne alarak üretimi nerede yapacağınıza karar vermiş olmanız gerekiyordu. Biz de bunu yaptık. Bu planlama kapsamına giren illerde yapılacak yatırımlara ekstra teşvik ve destek vereceğimizi söylemiştik. Bingöl hem besi hem süt hem de kanatlı üretim merkezi olması açısından her üçünün de birleşim noktası olan iki ilimizden biri oldu." diye konuştu.

"ŞU ANA KADAR 8,5 MİLYON DOZ AŞIYI SAHAYA GÖNDERDİK"

Serotip SAT-1 şap hastalığına da değinen Yumaklı, şunları söyledi:

"Türkiye'de yeni bir serotip SAT-1 şap hastalığı görüldü. Bunu pandemi gibi düşünün. Nasıl orada insan hareketleri kısıtlanmıştı aynı şekilde bunun ülkemizde yayılmasını engellemek için hızlıca hayvan pazarlarını kapattık, hayvan hareketlerini kısıtladık. Şap Enstitümüz bunun aşısını üretti. Şu ana kadar 8,5 milyon doz aşıyı sahaya gönderdik. Aşılamalar devam ediyor. Önümüzdeki hafta da 2,5 milyon doz aşıyı daha sahaya göndereceğiz. Aşılama yüzde 85'e ulaştığında bütün illerimizde peyderpey hayvan pazarlarını açmaya başlayacağız. Tüketicilerimiz açısından et tedariki perspektifinde herhangi bir sorun olmadığını belirtmek istiyorum."

"BİNGÖL'ÜN TARIMSAL HASILASI 34 KAT ARTIŞLA 5,1 MİLYAR LİRAYA ÇIKMIŞ DURUMDA"

Geleceğe yönelik hedefleri "Türkiye Yüzyılı" perspektifine uygun şekilde revize ettiklerini belirten Yumaklı, bu hedeflerden en önemlisinin tarım ve orman sektörü olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Güçlü Türkiye'nin yolu güçlü tarımdan geçer." ifadesinin kendilerine çok önemli bir yol ve vizyon çizdiğini ifade eden Yumaklı, sektörün rekabet gücünü artırmanın yolunun şehirlerin altyapısını güçlendirmekten geçtiğini söyledi.

Bingöl'ün düzenli şehirleşme yapısıyla son derece önemli bir kent olduğunu, aynı zamanda önemli bir tarım kenti olduğunu dile getiren Yumaklı, kentin bu özellikleri ile bölgenin hayvansal üretim merkezlerinden biri olduğunu vurguladı.

Bakan Yumaklı, Bingöl'ün üretimini de bu manada markalaştırarak ürünlerini satar hale geldiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Eğer bir ürünü üretip satamıyorsanız ya da katma değerli bir halde satamıyorsanız, marka konusunu göz ardı ediyorsanız maalesef burada sürdürülebilirlikten bahsetmek çok da mümkün olmuyor. Bingöl balı Türkiye sınırlarını da aşıp Avrupa Birliğinden tescil alan tek bal. Dolayısıyla bu anlamda da son derece kıymetli. Süt üretimi ve süt ürünleriyle ilgili işleme tesisleri var burada. Bingöl'ün bu manada çehresi de değişmiş durumda. Bugün Bingöl'ün topraklarının yarısında 6 bin çiftçimiz tarafından büyük bir emekle, gayretle üretim devam ediyor. Bingöl'ün ürettikleriyle toplamda bir marka şehri olması açısından bütün katkıyı yapmaya devam edeceğiz. Bu doğrultuda son 23 yılda Bingöl'e yapılmış olan yatırımın yaklaşık 133 milyar lira olduğunu da tekrar ifade etmek istiyorum. Su ve sulama alanında 164 tesis var devreye alınan. Hizmete aldığımız sulama tesisleriyle 112 bin dekarlık arazi sulamaya açıldı. Bunların ekonomiye katkısı yıllık yaklaşık 1 milyar lira civarında. Yine ORKÖY kapsamında hibe ve krediler var. Burada da yaklaşık 2 bin 231 proje desteklenmiş durumda."

Su, toprak ve yeşil vatanı koruma hedeflerinin olduğunu belirten Yumaklı, bu hedeflere yönelik her konuya ağırlık verdiklerini söyledi.

Yumaklı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bingöl özelinde birkaç istatistikten bahsetmek istiyorum. Özellikle bitkisel üretim miktarımızın 6,5 kat artarak 613 bin tona yükseldiğini, büyükbaş hayvan varlığımızın yüzde 109 artışla 132 bine çıktığını, küçükbaş hayvan varlığımızın potansiyelini korumaya devam ettiğini, bal üretiminin ise yüzde 82 artışta 1450 tona ulaştığını söylemek istiyorum. Bingöl'ün tarımsal hasılası ise 34 kat artışla 5,1 milyar liraya çıkmış durumda."

"MİLLİ AĞAÇLANDIRMA GÜNÜ'NDE VATANDAŞLARIMIZI FİDAN DİKMEK İÇİN SAHALARA BEKLİYORUM"

Bingöl'ün yeşiline daha da yeşil katılması amacıyla 9 milyon fidanın toprakla buluşturulduğunu belirten Yumaklı, son yaşanan yangınlardan sonra da bir fidanın, bir ağacın ne kadar önemli olduğu çok ciddi şekilde anlaşıldığını söyledi.

Bakan Yumaklı, "Özellikle 'Terörsüz Türkiye' süreciyle de bu topraklar sektörümüzün bölgede gelişimiyle ilgili önemli fırsatlar tanıyor. Buradan 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü'nde bütün vatandaşlarımızı şimdiden birer fidan dikmek için sahalara bekliyorum." dedi.

Merkez ilçeye hizmet verecek 700 milyon lira maliyetli Bingöl İçme Suyu Arıtma Tesisi'nin ihalesinin yapıldığını belirten Yumaklı, Bingöl'e orman parkı ve iki bal ormanı kuracakları müjdesini verdi.

Bakan Yumaklı, "Tarım sayımında, malumunuz TÜİK olarak başlattığımız süreçte ikinci aşamaya geçmiş durumdayız. Bu aşamada bütün bakanlık çalışanlarımız ve TÜİK personeli çalışmalarını birlikte yürütüyorlar. Tarım sayımında görevli arkadaşlarımız sahada mutlaka zaman zaman sizleri ziyaret edecekler. Bütün üreticilerimiz için söylüyorum bunu, görevli arkadaşlarımızın doğru verilere ulaşması için onlara destek olursanız şimdiden sizlere minnettarlığımı ifade etmek istiyorum." ifadelerini kullandı.


Son Haberler
...
Halk Elinde Islah Projeleri"Ne Toplam 2,7 Mily ...
...
Türkiye, 2027'Deki Dünya Su Kongresi Ev Sahipl ...
...
1.1 Milyar Liralık Destekleme Ödemesi Hesaplar ...
...
Bakan Yumaklı: "Mavi Yüzgeçli Orkinos Kotası 3 ...
...
Tarım Ve Orman Bakanlığı Kasımda 122 Bin 271 G ...
...
Üreticilere Ipard-Iıı Programı Kapsamında Kası ...

Haber Arşiv

İLETİŞİM

    T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
  • Adres : Üniversiteler Mah. Dumlupınar Bulvarı, No: 161, 06800, Çankaya/ANKARA

  • Telefon : 0312 287 33 60 (PBX)

  • KEP : tarimveormanbakanligi@hs01.kep.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Intranet
  • Bakanlık e-Posta
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın

MOBİL UYGULAMALAR

©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
N