Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
Görme Engelli
×
  • ANA SAYFA
  • BAKAN
    BAKANIMIZ
    FOTOĞRAF GALERİSİ
  • BAKANLIK
    BAKAN YARDIMCILARI
    • ​Ebubekir Gizligider

      EBUBEKİR GİZLİGİDER
    • ​Ahmet Gümen

      PROF. DR. AHMET GÜMEN

    • DR. AHMET BAĞCI
    • ​​ Abdulkadir Polat

      ABDULKADİR POLAT
    POLİTİKALARIMIZ
    • STRATEJİK PLAN
    • ETİK KOMİSYON
    MEVZUAT
    KURUMSAL KİMLİK
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    BAKANLARIMIZ LİSTESİ
  • BİRİMLER
    MERKEZ BİRİMLER
    BAĞLI VE İLGİLİ KURULUŞLAR
    TAŞRA BİRİMLERİ
  • HİZMETLER
    MİRASIMIZ YEREL TOHUM
    KAMU HİZMET ENVANTERİ
    E-HİZMETLER
  • FAALİYETLER
    FAALİYETLER
    • VETERİNER HİZMETLERİ
    • TARIMSAL DESTEKLER
    • TARIM SİGORTALARI VE DOĞAL AFETLER
    • TARIM HAVZALARI
    • TOPRAK KORUMA VE ARAZİ DEGERLENDİRME
    • SU ÜRÜNLERİ
    • RİSK DEĞERLENDİRME HİZMETLERİ
    • PROJELER VE KREDİLENDİRME
    • FAALİYET RAPORLARI
    • MAKRO EKONOMİK GÖSTERGELER
    • KIRSAL KALKINMA
    • HAYVANCILIK
    • GIDA VE YEM HİZMETLERİ
    • EĞİTİM VE YAYIM
    • COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ
    • BİTKİSEL ÜRETİM
    • BİTKİ SAĞLIĞI HİZMETLERİ
    • AVRUPA BİRLİĞİ VE DIŞ İLİŞKİLER
    • ARAZİ TOPLULAŞTIRMA
    • TARIM TEKNOLOJİLERİ VE MEKANİZASYON
    • KORUNAN ALANLAR ÜCRET TARİFESİ
  • İSTATİSTİK
    İSTATİSTİK BÜLTENLERİ TAKVİMİ - 2025
    İSTATİSTİK BÜLTENLERİ - 2025
    • KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARI, 2024
    • GIDA İŞLETMELERİ YURTİÇİ DENETİMLERİ, ŞUBAT, 2025
    • İKLİM, FENOLOJİK DURUM VE SULAMA İZLEME İSTATİSTİKLERİ, ŞUBAT 2025
    • DEVLET DESTEKLİ TARIM SİGORTASI UYGULAMALARI, II. DÖNEM VE YILLIK: TEMMUZ-ARALIK 2024
    • GIDA İŞLETMELERİ YURT İÇİ DENETİMLERİ, MART 2025
    • İKLİM, FENOLOJİK DURUM VE SULAMA İZLEME İSTATİSTİKLERİ, MART 2025
    • TARIMSAL DESTEK ÖDEMESİ, I. ÇEYREK: OCAK-MART, 2025
    • İKLİM, FENOLOJİK DURUM VE SULAMA İZLEME İSTATİSTİKLERİ, NİSAN, 2025
    • BİTKİSEL ÜRETİM I. TAHMİNİ, 2025
    • GIDA İŞLETMELERİ YURT İÇİ DENETİMLERİ, NİSAN 2025
    • SU ÜRÜNLERİ İSTATİSTİKLERİ, 2024
    • GIDA İŞLETMELERİ YURT İÇİ DENETİMLERİ, MAYIS 2025
    • İKLİM, FENOLOJİK DURUM VE SULAMA İZLEME İSTATİSTİKLERİ, MAYIS, 2025
    • ORMANCILIK İSTATİSTİKLERİ, 2024
    • GIDA İŞLETMELERİ YURT İÇİ DENETİMLERİ, HAZİRAN 2025
    • TARIMSAL DESTEK ÖDEMESİ, II. ÇEYREK: NİSAN-HAZİRAN, 2025
    • İKLİM, FENOLOJİK DURUM VE SULAMA İZLEME İSTATİSTİKLERİ, HAZİRAN 2025
    • GIDA İŞLETMELERİ YURT İÇİ DENETİMLERİ, TEMMUZ 2025
    • İKLİM, FENOLOJİK DURUM VE SULAMA İZLEME İSTATİSTİKLERİ, TEMMUZ 2025
    • GIDA İŞLETMELERİ YURT İÇİ DENETİMLERİ, AĞUSTOS 2025
    • HAYVAN VARLIĞI İSTATİSTİKLERİ, HAZİRAN 2025
    • İKLİM, FENOLOJİK DURUM VE SULAMA İZLEME İSTATİSTİKLERİ, AĞUSTOS 2025
    • DEVLET DESTEKLİ TARIM SİGORTASI UYGULAMALARI, I. DÖNEM: OCAK-HAZİRAN 2025
    • TARIMSAL AMAÇLI ÖRGÜTLER, 2024
    • GIDA İŞLETMELERİ YURT İÇİ DENETİMLERİ, EYLÜL 2025
    • İKLİM, FENOLOJİK DURUM VE SULAMA İZLEME İSTATİSTİKLERİ, EYLÜL 2025
    • TARIMSAL DESTEK ÖDEMESİ, III. ÇEYREK: TEMMUZ-EYLÜL, 2025
    • BİTKİSEL ÜRETİM 2. TAHMİNİ, 2025
    • GIDA İŞLETMELERİ YURT İÇİ DENETİMLERİ, EKİM 2025
    • İKLİM, FENOLOJİK DURUM VE SULAMA İZLEME İSTATİSTİKLERİ, EKİM 2025
    İSTATİSTİK BÜLTENLERİ - 2024
    • TARIMSAL DESTEK ÖDEMESİ II. ÇEYREK: NİSAN-HAZİRAN, 2024
    • DEVLET DESTEKLİ TARIM SİGORTASI UYGULAMALARI I. DÖNEM: OCAK-HAZİRAN 2024
    • TARIMSAL DESTEK ÖDEMESİ III. ÇEYREK: TEMMUZ-EYLÜL, 2024
  • BASIN
    HABERLER
    BASIN İLETİŞİM
    İDDİALAR VE GERÇEKLER
    SORULARLA TARIMSAL ÜRETİM PLANLAMASI VE YENİ DESTEKLEME MODELİ
    TARIMSAL ÜRETİM PLANLAMASI
    ORMAN YANGINLARI İLE İLGİLİ İDDİALAR VE GERÇEKLER
  • İLETİŞİM
    BAKANLIK MERKEZ
    BİLGİ EDİNME
Skip Navigation LinksT.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI > Haber

ULUSLARARASI SIFIR ATIK FORUMU'NUN TAMAMLAYICI OTURUMU, YÜKSEK DÜZEYLİ TARIM BAKANLARI PANELİ İSTANBUL’DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

28.11.2025 / Gösterim Sayısı : 187 / Arşiv

​

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Sıfır Atık Vakfı işbirliğinde, "Gıda ve Su İsrafını Önlemek-Geleceği Sahiplenmek" temasıyla İstanbul'da düzenlenen "Yüksek Düzeyli Tarım Bakanları Paneli", Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ile Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın katılımıyla gerçekleştirildi.

Uluslararası Sıfır Atık Forumu'nun tamamlayıcı oturumu olan panelin açılışında konuşan Emine Erdoğan, insanlığın geleceğini doğrudan ilgilendiren gıda ve su israfına odaklanan panelde bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

İstanbul'un artık Sıfır Atık'ın başkenti, insanlığın sürdürülebilir gelecek vizyonunun merkezi olduğunu belirten Erdoğan, panelde gıda ve su israfının ulaştığı kritik boyutları konuşacaklarını ve birlikte çözüm yolları arayacaklarını ifade ederek, "Ümit ediyorum ki geleceğimizi sahiplenmek için burada ortaya koyacağımız irade, en başta çocukların yüzlerini güldürsün ve büyük bir uyanışın başlangıcı olsun." dedi.

Emine Erdoğan, adil bir dünyanın, tüm insanlığın ortak ideali, hayali ve özlemi olduğunu kaydederek, "Ne var ki bizler bugün, her yıl 1,3 milyar ton gıdanın çöpe atıldığı, buna karşın 700 milyondan fazla insanın bir lokma ekmeğe muhtaç olduğu, 190 milyon çocuğun açlıktan gözünün karardığı bir dünyada yaşıyoruz. Dünyanın bir ucundaki sofralarda yemekleri koyacak yer kalmazken, Sudan'da, Yemen'de, Gazze'de ve daha birçok coğrafyadaki milyonlarca çocuk sağlıklı büyümeleri için gerekli olan en temel gıdalara dahi ulaşamıyor." diye konuştu.

Beş yaş altı çocuk ölümlerinin neredeyse yarısının açlıktan kaynaklandığına dikkati çeken Erdoğan, "Küresel olarak israf edilen gıdanın sadece 4'te 1'inin dünyadaki tüm aç insanları doyurabilecek olması vicdanlarımızı paramparça eden çok acı bir gerçek. Henüz raf ömrü dolmadan çöpe atılan yiyecekler, estetik kriterleri karşılamadığı için elenen tarım ürünleri, restoran ve otel gibi yerlerde oluşan atıklar ve niceleri gıda israfının artık sistemsel bir sorun olduğunu gösteriyor." değerlendirmesinde bulundu.

"ÇÖPE GİDEN GIDALARIN YETİŞTİRİLMESİ İÇİN TEMİZ SU KAYNAKLARIMIZIN YÜZDE 25'İNİ HARCIYORUZ"

Emine Erdoğan, Gıda İsrafı Endeksi Raporu'na göre, israfın yüzde 60'ının evlerde gerçekleştiğini aktararak, "Üstelik, sadece gıdayı değil, israf ettiğimiz her lokmayla beraber su, enerji ve insan emeği gibi kaynakları da boşa harcıyor, doğanın kendini yenileme kapasitesini elinden alıyoruz. Hiç yenilmeden çöpe giden gıdaların yetiştirilmesi için temiz su kaynaklarımızın yüzde 25'ini harcıyor, Çin'in yüzölçümünden daha büyük bir alanı kullanıyoruz." ifadelerini kullandı.

Bu durumun, değişimin önce evlerde, sofralarda ve alışkanlıklarda başlaması gerektiğini gösterdiğine işaret eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sıfır atık prensiplerini uygulayarak kendimizi ve hayatlarımızı değiştirmeye başladığımızda göreceğiz ki dünya da bizimle birlikte değişecek. Çünkü bir dilim ekmeği çöpe atmadığımızda 40 litre suyu, bir yumurtanın bozulmasına izin vermediğimizde 196 litre suyu, bir elmayı buzdolabında çürütmediğimizde 822 litre suyu kurtaracağız. Evimizdeki organik atıkları kompostladığımızda çöp miktarını azaltacak, çöplerin taşınması ve işlenmesi için gereken maliyetleri düşürecek, ayrıca karbon emisyonlarının azalmasına katkıda bulunacağız. En önemlisi de bu çabamız tüm insanlığa ulaşan büyük bir iyilik etkisine dönüşecek. Kronik açlığın pençesindeki çocuklara sağlıklı büyüyebilme ve ekmek kırıntılarından başka hayaller de kurma hakkını teslim edeceğiz. Afrika'da su kaynaklarına erişebilmek için her gün kilometrelerce yol yürüyen kadın ve çocukların yorgunluğunu alacağız."

Emine Erdoğan, dünyanın içilebilir tatlı su miktarının yeryüzünün toplam su varlığının sadece yüzde 1'ini oluşturduğunu aktararak, mevcut şartlarda dünyadaki yaklaşık 4 milyar insanın yılda en az 1 ay su kıtlığı yaşadığını, gelecek 100 yıl içinde su kaynaklarının yüzde 25'e varan oranlarda azalabileceğinin öngörüldüğünü, gıda ve su israfı meselesinin insanlık için artık bir beka meselesi olduğunu belirtti.

"TÜRKİYE, ULUSLARARASI DÜZEYDE DE GIDA İSRAFININ AZALTILMASI ALANINDA ÖNCÜ ÜLKELERDEN"

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı ise programda yaptığı konuşmada, "Gıda ve Su İsrafını Önlemek-Geleceği Sahiplenmek" temasının sadece israfa karşı bir duyarlılık çağrısı değil, insanlığın geleceğini sahiplenme iradesinin ifadesi olduğunu söyledi.

Bu önemli toplantıya, medeniyetlerin buluşma noktası, barışın ve paylaşımın simgesi olan İstanbul'un ev sahipliği yapıyor olmasının ayrıca anlamlı olduğunu dile getiren Yumaklı, tarih boyunca ticaretin, kültürün ve inancın kesiştiği şehrin bugün de doğanın, suyun ve gıdanın korunması için ortak bilincin merkezi haline geldiğini ifade etti.

Bakan Yumaklı, İstanbul'un, geçmişle geleceği buluşturan bu toplantıya evrensel bir mesaj kattığını belirterek, "O da şudur, 'İsrafı önlemek, insanlığa hizmet etmektir." diye konuştu.

Bakan Yumaklı, bir yanda çöpten yiyecek toplayan çocukların olduğu Gazze ve açlıkla sınanan coğrafyalar ve toplumlar varken, diğer yanda lüks sofraların, israfın ve hatta obezitenin sağlık sorunu haline geldiği ülkeler bulunduğuna işaret etti.

Yumaklı, "Kültürümüzde gıdanın değeri çok büyüktür. Peygamber Efendimiz, 'Bir lokma ekmeğin kıymetini biliniz.' buyurmuştur. Bu anlayış, israfı önlemenin sadece ekonomik bir gereklilik değil, ahlaki bir sorumluluk olduğunu bize hatırlatır. Bugün iklim krizinin, kuraklığın ve diğer hususların baskısı altında, her damlanın, her lokmanın değeri anbean artıyor." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin uzun yıllardır kararlı bir şekilde bu bilincin öncülüğünü yaptığını dile getiren Yumaklı, 2008 yılında başlatılan "Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası" ile gıda israfının yalnızca ekonomik değil, aynı zamanda sosyal ve çevresel bir sorun olduğuna dikkati çektiklerini, 2015'te G20 Dönem Başkanlığı'nda "Sürdürülebilir Gıda Sistemleri Kapsamında Gıda Kayıpları ve İsrafının Azaltılması" temasını gündeme taşıdıklarını, bu çabaların sonucunda BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Sekreterliği tarafından Roma'da "Gıda Kaybı ve İsrafının Ölçülmesi ve Azaltılması Teknik Platformu"nun kurulduğunu anlattı.

Bakan Yumaklı, Emine Erdoğan'ın himayelerinde yürüttükleri "Gıdanı Koru-Sofrana Sahip Çık" kampanyasının 7'den 70'e toplumsal farkındalığı artırdığını ve milyonlarca vatandaşa ulaştığını söyledi.

FAO işbirliğiyle yürüttükleri kampanyanın uluslararası alanda ödüle layık görüldüğünü anımsatan Yumaklı, "Türkiye, artık sadece kendi içinde değil, uluslararası düzeyde de gıda kaybı ve israfının azaltılması alanında öncü ülkelerden biri olmakta." dedi.

"SU FAKİRİ ÜLKE KONUMUNA DÜŞME RİSKİYLE KARŞI KARŞIYAYIZ"

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, iklim değişikliğinin etkisiyle su kaynaklarının her geçen gün azaldığını ve suya erişimin gittikçe zorlaştığını belirterek şöyle devam etti:

"Bunun yanında, israf edilen her bir kilogram gıdanın üretimi için harcanan litrelerce su, dünya genelinde yaşanan su kıtlığını derinleştiriyor. Türkiye olarak 'su stresi altındaki ülkeler' arasındayız. Önlemler almak ve bunun etkisini önümüzdeki yıllarda çok daha yıkıcı bir şekilde görmemek için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu konuda 2023 yılında Saygıdeğer Emine Erdoğan Hanımefendi'nin himayelerinde Su Verimliliği Seferberliği'ni başlattık. Ancak çok kısa süre sonra maalesef çok yıkıcı bir depremle karşı karşıya kaldı ülkemiz. Son çeyrekten itibaren bütün faaliyetlerimize kaldığımız yerden devam ettik."

Yumaklı, "Suda sıfır kayıp" ilkesiyle yürütülen bu seferberliğin yalnızca bir kampanya olmadığını, bir zihniyet dönüşümü olduğunu dile getirerek şu değerlendirmede bulundu:

"Su israfı, sadece bir musluğu açık bırakmamaktan ibaret değildir. Üretimde, tarımda, sanayide ve bireysel kullanmada bireysel dönüşümü ifade etmeye çalışıyoruz. Evlerde gri su sistemlerinin kullanılması, sanayide geri dönüşüm ve kazanım teknolojilerinin uygulanması, tarımda basınçlı ve damla sulama sistemlerinin uygulanması Suda Sıfır Kayıp hedefine ulaşmak için son derece önemli metotlar."

"HER DAMLANIN HESABINI YAPAN BİR TOPLUM BİLİNCİ OLUŞTURMAYI HEDEFLİYORUZ"

Bakan Yumaklı, su israfını azaltmak ve su kaybını önlemeye dönük ek tedbirlere ilişkin, suya göre ürün planlaması, kuraklığa dayanıklı bitki türlerinin yaygınlaştırılması, erken uyarı sistemleri ve uydu tabanlı izleme, veri temelli sulama planları gibi yenilikçi uygulamaların hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

"Havza Bazlı Su Yönetimi" anlayışıyla suyu kaynağından denize kadar bir bütün olarak ele aldıklarını dile getiren Yumaklı, her bölgenin su kapasitesine uygun ürün desenleri belirlediklerini, kurak havzalarda su dostu ürünleri teşvik ettiklerini dile getirdi.

Yumaklı, "Ayrıca bütün bunların ötesinde bir hedefimiz var, her damlanın hesabını yapan bir toplum bilinci oluşturmak." ifadesini kullandı.

"BU PANELDE KONUŞULACAKLAR, TÜM DÜNYAYA KÜRESEL BİR ÇAĞRI NİTELİĞİ TAŞIYACAK"

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, Türkiye olarak artık tarımsal üretimde arz-talep dengesi, su kıtlığı riski ve iklim etkilerini aynı anda değerlendirdiklerini belirterek şunları söyledi:

"Yakın dönemde başlatılan Yakınsama Girişimi ile yol haritasında belirlenen hedefleri iklim eylemleriyle bütünleştirerek somut adımlara dönüştürmeyi amaçlıyoruz. Bu girişim, gıda sistemleri dönüşümü ile iklim eylemini tek bir çerçevede ele alan bütüncül yaklaşımıyla, hem ulusal politikaya hem de uluslararası işbirliklerimize önemli katkıda bulunmaktadır. Türkiye, bu süreçte elde ettiği deneyimleri bölgesel ve küresel düzeyde paylaşarak, gıda sistemlerinin daha dayanıklı, kapsayıcı ve iklim dostu hale gelmesine katkı sağlamaya kararlıdır."

Yumaklı, İstanbul'un sadece coğrafi olarak doğu ile batıyı değil, aynı zamanda bilgiyle eylemi, vizyonla kararlılığı birleştiren bir merkez olduğunu dile getirerek, "Bugün burada, bu panelde konuşulacak olanlar, buradan tüm dünyaya küresel bir çağrı niteliği taşıyacaktır. Bu noktada, Sıfır Atık Vakfı Onursal Başkanı Saygıdeğer Emine Erdoğan Hanımefendi'nin öncülüğünde yürütülen Sıfır Atık Hareketi'nin, sadece Türkiye'de değil dünyada da önemli bir dönüşüm başlattığını ifade etmek istiyorum." diye konuştu.

"İSRAFLA MÜCADELEDE HERKESİN YAPABİLECEĞİ BİR ŞEY VARDIR"

Bakan Yumaklı, bu panelin, sıfır atık felsefesinin en önemli iki unsuru olan "gıda ve suyun korunması" konularını bütüncül bir yaklaşımla ele alarak, dünya için yol gösterici bir sonuç ortaya koyacağını ifade etti.

"Geleceği Sahiplenmek" ifadesinin sloganik olmadığını, herkese düşen tarihi bir görev olduğunu dile getiren Yumaklı, "Her birey, her üretici, her tüketici bu zincirin bir halkasıdır. İsrafla mücadelede herkesin yapabileceği bir şey mutlaka vardır. Amacımız çöp depolarını değil, insanları besleyen bir dünya inşa etmektir. Bizim için israfla mücadele yalnızca ekonomik bir tercih değil, inancımızın ve değerlerimizin bir yansımasıdır." dedi.

 


Son Haberler
...
Tarım Ve Orman Bakanlığının 2026 Yılı Bütçesi ...
...
Yaklaşık 332 Milyon Liralık Destekleme Ödemesi ...
...
Taşlıçay Derecek Barajında Su Tutulmaya Başlan ...
...
Bakan Yumaklı: “Yenice Ihlamur Balı Ab’Den Coğ ...
...
Bakan Yumaklı: "Sokak Lezzetleri Satışı Yapıla ...

Haber Arşiv

İLETİŞİM

    T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
  • Adres : Üniversiteler Mah. Dumlupınar Bulvarı, No: 161, 06800, Çankaya/ANKARA

  • Telefon : 0312 287 33 60 (PBX)

  • KEP : tarimveormanbakanligi@hs01.kep.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Intranet
  • Bakanlık e-Posta
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın

MOBİL UYGULAMALAR

©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
N