Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
Görme Engelli
×
  • ANA SAYFA
  • BAKAN
    BAKANIMIZ
    FOTOĞRAF GALERİSİ
  • BAKANLIK
    BAKAN YARDIMCILARI
    • ​Ebubekir Gizligider

      EBUBEKİR GİZLİGİDER
    • ​Ahmet Gümen

      PROF. DR. AHMET GÜMEN

    • DR. AHMET BAĞCI
    • ​​ Abdulkadir Polat

      ABDULKADİR POLAT
    POLİTİKALARIMIZ
    • STRATEJİK PLAN
    • ETİK KOMİSYON
    MEVZUAT
    KURUMSAL KİMLİK
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    BAKANLARIMIZ LİSTESİ
  • BİRİMLER
    MERKEZ BİRİMLER
    BAĞLI VE İLGİLİ KURULUŞLAR
    TAŞRA BİRİMLERİ
  • HİZMETLER
    MİRASIMIZ YEREL TOHUM
    KAMU HİZMET ENVANTERİ
    E-HİZMETLER
  • FAALİYETLER
    FAALİYETLER
    • VETERİNER HİZMETLERİ
    • TARIMSAL DESTEKLER
    • TARIM SİGORTALARI VE DOĞAL AFETLER
    • TARIM HAVZALARI
    • TOPRAK KORUMA VE ARAZİ DEGERLENDİRME
    • SU ÜRÜNLERİ
    • RİSK DEĞERLENDİRME HİZMETLERİ
    • PROJELER VE KREDİLENDİRME
    • FAALİYET RAPORLARI
    • MAKRO EKONOMİK GÖSTERGELER
    • KIRSAL KALKINMA
    • HAYVANCILIK
    • GIDA VE YEM HİZMETLERİ
    • EĞİTİM VE YAYIM
    • COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ
    • BİTKİSEL ÜRETİM
    • BİTKİ SAĞLIĞI HİZMETLERİ
    • AVRUPA BİRLİĞİ VE DIŞ İLİŞKİLER
    • ARAZİ TOPLULAŞTIRMA
    • TARIM TEKNOLOJİLERİ VE MEKANİZASYON
    • KORUNAN ALANLAR ÜCRET TARİFESİ
  • İSTATİSTİK
    İSTATİSTİK BÜLTENLERİ TAKVİMİ - 2025
    İSTATİSTİK BÜLTENLERİ - 2025
    • GIDA İŞLETMELERİ YURTİÇİ DENETİMLERİ, ARALIK VE YILLIK 2024
    • ORGANİZE TARIM BÖLGELERİ, 2024
    • HAYVAN VARLIĞI İSTATİSTİKLERİ, 2024
    • TARIMSAL ALET VE MAKİNE İSTATİSTİKLERİ, 2024
    • İKLİM FENOLOJİK DURUM VE SULAMA İZLEME İSTATİSTİKLERİ, OCAK,2025
    • GIDA İŞLETMELERİ YURTİÇİ DENETİMLERİ, OCAK, 2025
    • KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARI, 2024
    • GIDA İŞLETMELERİ YURTİÇİ DENETİMLERİ, ŞUBAT, 2025
    • İKLİM, FENOLOJİK DURUM VE SULAMA İZLEME İSTATİSTİKLERİ, ŞUBAT 2025
    • DEVLET DESTEKLİ TARIM SİGORTASI UYGULAMALARI, II. DÖNEM VE YILLIK: TEMMUZ-ARALIK 2024
    • GIDA İŞLETMELERİ YURT İÇİ DENETİMLERİ, MART 2025
    • İKLİM, FENOLOJİK DURUM VE SULAMA İZLEME İSTATİSTİKLERİ, MART 2025
    • TARIMSAL DESTEK ÖDEMESİ, I. ÇEYREK: OCAK-MART, 2025
    • İKLİM, FENOLOJİK DURUM VE SULAMA İZLEME İSTATİSTİKLERİ, NİSAN, 2025
    • BİTKİSEL ÜRETİM I. TAHMİNİ, 2025
    • GIDA İŞLETMELERİ YURT İÇİ DENETİMLERİ, NİSAN 2025
    • SU ÜRÜNLERİ İSTATİSTİKLERİ, 2024
    • GIDA İŞLETMELERİ YURT İÇİ DENETİMLERİ, MAYIS 2025
    • İKLİM, FENOLOJİK DURUM VE SULAMA İZLEME İSTATİSTİKLERİ, MAYIS, 2025
    • ORMANCILIK İSTATİSTİKLERİ, 2024
    • GIDA İŞLETMELERİ YURT İÇİ DENETİMLERİ, HAZİRAN 2025
    • TARIMSAL DESTEK ÖDEMESİ, II. ÇEYREK: NİSAN-HAZİRAN, 2025
    • İKLİM, FENOLOJİK DURUM VE SULAMA İZLEME İSTATİSTİKLERİ, HAZİRAN 2025
    • GIDA İŞLETMELERİ YURT İÇİ DENETİMLERİ, TEMMUZ 2025
    • İKLİM, FENOLOJİK DURUM VE SULAMA İZLEME İSTATİSTİKLERİ, TEMMUZ 2025
    • GIDA İŞLETMELERİ YURT İÇİ DENETİMLERİ, AĞUSTOS 2025
    • HAYVAN VARLIĞI İSTATİSTİKLERİ, HAZİRAN 2025
    • İKLİM, FENOLOJİK DURUM VE SULAMA İZLEME İSTATİSTİKLERİ, AĞUSTOS 2025
    • DEVLET DESTEKLİ TARIM SİGORTASI UYGULAMALARI, I. DÖNEM: OCAK-HAZİRAN 2025
    • TARIMSAL AMAÇLI ÖRGÜTLER, 2024
    İSTATİSTİK BÜLTENLERİ - 2024
    • TARIMSAL DESTEK ÖDEMESİ II. ÇEYREK: NİSAN-HAZİRAN, 2024
    • DEVLET DESTEKLİ TARIM SİGORTASI UYGULAMALARI I. DÖNEM: OCAK-HAZİRAN 2024
    • TARIMSAL DESTEK ÖDEMESİ III. ÇEYREK: TEMMUZ-EYLÜL, 2024
  • BASIN
    HABERLER
    BASIN İLETİŞİM
    İDDİALAR VE GERÇEKLER
    SORULARLA TARIMSAL ÜRETİM PLANLAMASI VE YENİ DESTEKLEME MODELİ
    TARIMSAL ÜRETİM PLANLAMASI
    ORMAN YANGINLARI İLE İLGİLİ İDDİALAR VE GERÇEKLER
  • İLETİŞİM
    BAKANLIK MERKEZ
    BİLGİ EDİNME
Skip Navigation LinksT.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI > Konu
Skip Navigation Links.
Risk Değerlendirme Hizmetleri

Eğitimler, Çalıştaylar, Toplantılar

TAIEX - Gıda Tüketim Verilerinin Toplanmasına İlişkin Uzman Misyonu
Genel Müdürlüğümüz ve Avrupa Komisyonu Teknik Destek ve Bilgi Değişim Ofisi (TAIEX) işbirliği ile 5 – 6 Temmuz 2017 tarihlerinde Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünde “Gıda Tüketim Verilerinin Toplanmasına İlişkin Uzman Misyonu” eğitimi gerçekleştirilmiştir. Toplantıya Genel Müdürlüğümüz ilgili Daire Başkanlıkları, , Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü ve Sağlık Bakanlığı ilgili birimlerinden 16 katılımcı iştirak etmiştir.
Hırvatistan Gıda Ajansı, Veri Yönetimi ve Beslenme Bölüm Başkanı Darja SOKOLIC’in uzman olarak bilgi ve tecrübelerini paylaştığı eğitim toplantısı Genel Müdürlüğümüz Risk Değerlendirme Daire Başkanı Şenay EKEN’in başkanlığında gerçekleşmiştir. 
Temel amacı Bakanlığımız personelinin gıda tüketim verilerinin toplanması ve kullanılması konusunda bilgi birikiminin ve kapasitesinin artırılması olan eğitim aynı zamanda AB genelinde gıda tüketim verilerinin uyumlu olarak toplanmasını sağlayan EU Menu projesinin Hırvatistan’da uygulanması sırasında ortaya çıkan tecrübenin paylaşılmasına da olanak vermiştir. 
Eğitimde gıda tüketim verilerinin toplanmasına ve analiz edilmesine ilişkin yöntemler, beslenme alanında değerlendirme yapma yöntemleri ve yazılımları, gıda tüketim verileri kullanarak maruz kalma değerlendirmesi yapılması başlıklarında bilgi aktarımı gerçekleştirilmiştir.
Eğitim sonucunda Bakanlığımız bünyesinde kurulan Bilimsel Komisyonların risk değerlendirmenin temel bileşenlerinden olan maruz kalmanın değerlendirilmesi aşamasında muhakkak ihtiyaç duydukları gıda tüketim verilerinin en doğru şekilde nasıl toplanabileceği ve var olan verinin nasıl kullanılabileceği konusunda farkındalık yaratılmıştır. 

Pestisitlerde Aktif Maddenin Mevcut MRL Değerinin Modifikasyonu TAIEX Uzman Misyonu 
Genel Müdürlüğümüz ve TAİEX (Teknik Destek ve Bilgi Değişim Mekanizması) işbirliğinde “Pestisitlerde Aktif Maddenin Mevcut MRL Değerinin Modifikasyonu " konulu çalışma gerçekleştirilmiştir.
Söz konusu çalışma "24-27 Ekim 2016 "  tarihlerinde TAİEX Uzmanları, Almanya Gıda Güvenliği ve Tüketici’ nin Korunması Federal Ofisinden Bölüm Başkanı Mr. Dr. Hohgardt KARSTEN ve İspanya Sağlık Bakanlığı / Gıdalarda Veteriner İlaçları ve Pestisitler Bölümünden Mr. Casado de Santiago SEZAR katılımıyla Müdürlüğümüzde gerçekleştirilmiştir.
Uzman heyet, Risk Değerlendirme Daire Başkanlığı, Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı, Bitki Koruma Ürünleri Daire Başkanlığı ile Ankara Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü ve Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsünden katılan konu uzmanları ile değerlendirmelerde bulunmuştur.
4 gün süren eğitimde; Bitkisel ve hayvansal orijinli gıda ve yemlerde pestisitlerin maksimum kalıntı seviyelerine ilişkin (EC) No 396/2005 sayılı mevzuat hakkında bilgilendirme, AB ‘de MRL belirleme idari prosedürleri, EFSA (Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi )mevcut MRL lerin belirlenmesinde veri ihtiyaçları,  MRL uygulama formunun doldurulması ve rehber dokümanlar hakkında bilgi, toksikolojik veri gereksinimleri, analiz metotlarının veri gereksinimleri, ithalat toleransı için özel gereklilikler, EFSA-Primo modeli hakkında bilgilendirmeler yapılmış ve örnek çalışmalar gerçekleştirilmiştir.
Herhangi bir aktif maddeye ilişkin MRL belirleme ve/veya modifikasyonu konusunda Avrupa Birliği nezdinde takip edilmesi gereken prosedür, başvuru süreci öncesi/sonrasında yapılması gerekenler değerlendirilerek misyon Risk Değerlendirme Daire Başkanı Sn. Şenay Eken’in kapanış konuşması ile tamamlanmıştır.




 Gıda Güvenilirliğinde Risk Değerlendirme ve Risk İletişimi Üzerine BfR Yaz Akademisi 

Risk Değerlendirme Daire Başkanlığı personeli tarafından yürütülen bilimsel sekretarya görevi kapsamında, mesleki bilginin yanı sıra dünyada da yeni bir yaklaşım olan risk değerlendirmenin tüm aşamalarının genel olarak ve konuya göre (kimyasal, mikrobiyolojik, beslenme) nasıl uygulanması gerektiğinin bilinmesi gerekmektedir. Bu amaçla, daha önce temel seviyedeki eğitimlere katılarak başlangıç eğitimlerini almış olan iki personel, BfR (Almanya Federal Risk Değerlendirme Enstitüsü) tarafından 27 Haziran – 8 Temmuz 2016 tarihleri arasında Berlin/Almanya’da düzenlenen ve ileri düzeyde bir eğitim olarak planlanan “Gıda Güvenilirliğinde Risk Değerlendirme ve Risk İletişimi Üzerine Yaz Akademisi”ne katılım sağlamıştır.

BfR Yaz Akademisi süresince, gıda güvenilirliğinde risk değerlendirme ve risk iletişimi konularında teorik bilgiler verilmiş ve bunun yanı sıra uygulamalı çalışmalar yaptırılmıştır. Pratiğe yönelik uygulamalı çalışmalarda, mikrobiyolojik ve kimyasal risk değerlendirme (bulaşanlar, pestisit kalıntıları, gıda ile temas eden materyallerden gıdaya madde geçişi)  konularına odaklanılmıştır. Eğitim kapsamında ele alınan konular, programdaki sıralamaya göre aşağıdaki başlıklarda toplanmıştır:

- Risk değerlendirmeye giriş ve Almanya ve Avrupa’da gıda güvenilirliği alanında yasal ve kurumsal altyapı

- Maruz kalmanın değerlendirilmesi: Giriş, metotlar ve modeller, konsantrasyon verilerinin üretilmesi, beslenme ile ilgili değerlendirme metotları

- Entegre risk yönetimine yönelik sörvey, müdahale ve değerlendirme; gıda kaynaklı enfeksiyonlar ve intoksikasyonlar; uygulamalı çalışma

- Küresel veriler, uluslararası salgınlar ve işbirliği, koordinasyon ve iletişimin önemi; antimikrobiyal direnç; BfR ziyareti

- Maruz kalmanın değerlendirilmesinde kullanılan modeller; risk iletişimine giriş; uygulamalı çalışmalar

- Gıdalarda bulunan arsenik hakkında uygulamalı risk değerlendirme çalışması

- Pestisitler hakkında uygulamalı risk değerlendirme çalışması

- Tehlikenin tanımlanması ve tehlikenin niteliklerinin belirlenmesi/subkronik çalışmalar; tehlikenin değerlendirilmesinde üreme toksisitesi çalışmaları; iyi laboratuvar uygulamaları (GLP); analitik güçlükler

- Plastikleştiricilerin gıdalara geçişi hakkında uygulamalı risk değerlendirme çalışması

- Endokrin aktif maddelerin neden olduğu sağlık riskleri; gıda katkı maddeleri ve aroma vericilere ilişkin risk değerlendirme; son tartışmalar ve değerlendirme

 


Mikrobiyolojik Risk Değerlendirme Çalıştayı 

Genel Müdürlüğümüz ve Avrupa Komisyonu Teknik Destek ve Bilgi Değişim Ofisi (TAIEX) işbirliği ile iç ve dış paydaşlarımızdan Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünün ilgili Daire Başkanlıkları, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, Araştırma Enstitüleri, Gıda ve Kontrol Laboratuvar Müdürlükleri, Sağlık Bakanlığı ve Üniversitelerin ilgili bölümlerinin katılımı ile 6-7 Haziran 2016 tarihleri arasında Ankara Plaza Otel’de “Mikrobiyolojik Risk Değerlendirme Çalıştayı” gerçekleştirilmiştir.

Çalıştay; TAIEX uzmanlarından Mr. Romano ZİLLİ (İtalya, Araştırma ve İşbirliği Birimi, Kontrol ve Programlama Bölümü), Dr. Anja BUSCHULTE (Almanya Federal Risk Değerlendirme Enstitüsü, Biyolojik Güvenlik Birimi), Dr. Alexandra FETSCH (Almanya Federal Risk Değerlendirme Enstitüsü, Mikrobiyal Toksin Birimi) ve Dr. Joost SMİD’in (Utrecht, Risk Değerlendirme Bilimleri Enstitüsü) katılımı ile Genel Müdürlüğümüz Risk Değerlendirme Daire Başkanı Şenay EKEN’in başkanlığında gerçekleşmiştir.

Çalıştayda risk analizi ve mikrobiyolojik risk değerlendirmenin bileşenleri, risk yöneticilerinin mikrobiyolojik risk değerlendirmeyi ulusal ve uluslararası platformlarda nasıl kullanacakları üzerinde durulmuş, interaktif çalışmalar ile verilen eğitim desteklenmiştir. Söz konusu çalıştayda tehlikenin tanımlanması, tehlike karakterizasyonu, maruz kalmanın değerlendirilmesi ve risk karakterizasyonu gibi risk değerlendirme bileşenleri üzerinde oldukça detaylı bilgilendirmeler yapılmış, tehlike karakterizasyonu ve maruz kalmanın değerlendirmesinde kullanılan modeller ile mikrobiyolojik risk değerlendirmede kullanılan program araçlarına yönelik açıklamalar yapılmıştır. Çalıştay sonunda Almanya’da ortaya çıkan gıda kaynaklı iki ayrı salgın örneğinde bilime dayalı olarak gerçekleştirilen mikrobiyolojik risk değerlendirme faaliyetlerinin nasıl yürütüldüğü ve risk yöneticilerinin bilime dayalı karar verme mekanizmalarındaki işleyişine yönelik bilgilendirmeler yapılmıştır.

Gıda mühendisi, ziraat mühendisi, veteriner hekim, tıp doktoru, biyolog gibi birçok farklı branşı temsil eden katılımcılarda mikrobiyolojik risk değerlendirme konusundaki farkındalığın arttırılmasına yönelik yapılan bu çalıştay;

Gıda güvenilirliği ve halk sağlığı ile uluslararası ticaret için önemli olan “bilimsel verilerin oluşturulması gerekliliği” yanında “risk yönetiminde bilime dayalı karar verme mekanizmaları” nın geliştirilmesinin önemine yönelik farkındalıklar da kazandırılmıştır.


Kimyasal, Mikrobiyolojik ve Beslenme Yönünden Risk Değerlendirme ve Maruziyetin Belirlenmesi Çalıştayı 
Bakanlığımız ve FAO işbirliği ile yürütülen " Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Gıda Güvenilirliğinde Risk Analizi Kapasitesinin Geliştirilmesi " Projesi çerçevesinde 2-4 Aralık 2014 tarihleri arasında Kimyasal, Mikrobiyolojik ve Beslenme Yönünden Risk Değerlendirme ve Maruziyetin Belirlenmesi Çalıştayı iç ve dış paydaşlarımızdan Sağlık Bakanlığı, İstatistik Kurumu, Üniversitelerin ilgili bölümleri, Veteriner Enstitülerimiz, Kontrol Laboratuvarlarımız ve Gıda Kontrol Genel Müdürlüğünün ilgili Daire Başkanlıklarının katılımı ile Uluslararası Tarımsal Eğitim Merkezinde (UTEM) gerçekleştirilmiştir. 
Proje çerçevesinde düzenlenen bu 3. Çalıştayda; Kimyasal, Mikrobiyolojik ve Beslenme yönünden risk değerlendirmesi ve maruziyet belirlenmesine   ilişkin olarak  FAO danışmanlarından  Mr. Dr. Jean Charles Leblanc (Fransa) ve Dublin Üniversitesinden Prof. Dr. Mr. Francis Butler (İrlanda) uluslararası ölçekte bilgilendirmelerde bulunmuştur. Çalıştayın devamında, mikrobiyolojik risk değerlendirme  ve beslenme açısından risk değerlendirme ile marurizyet hesaplamalarına dair vaka çalışmaları çalıştay esnasında oluşturulan gruplarca yürütülerek eğitimde alınan bilgiler pekiştirilmiştir. Toksikolog, tıp doktoru, veteriner hekim, gıda mühendisi, biyolog, diyetisyen gibi birçok farklı branşı temsil eden katılımcılar halk sağlığı ve uluslararası ticaret için önemli olan “bilimsel verilerin oluşturulması”  ve “risk yönetiminde bilime dayalı karar verme mekanizmalarına” ilişkin kapsamlı bilgiler edinmiş olup, bu bilgileri çalışma alanlarında bireysel olarak uygulamaları beklenmektedir. 
Bakanlığımız ve FAO işbirliği ile yürütülen projenin son bileşeni olan çalıştay Macaristan’da bulunan bölge ofisi tarafından takip edilerek web sayfalarında haber niteliği taşıyan aktivite olarak yayınlanmıştır. İlgili habere http://www.fao.org/europe/regional-home/93news/en/  bağlantısından ulaşılmaktadır.  
Etkinlik fotoğrafları için tıklayınız ...

"Risk Analizi Bileşenleri ve Risk Yönetiminin Rolü “ ve “Risk Analizi Bileşenleri, Risk Yönetiminin ve Risk İletişiminin Rolü” Çalıştayı 

Bakanlığımız ve FAO işbirliği ile yürütülen " Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Gıda Güvenilirliğinde Risk Analizi Kapasitesinin Geliştirilmesi " Projesi çerçevesinde 18-19 Eylül 2014 tarihlerinde "Risk Analizi Bileşenleri ve Risk Yönetiminin Rolü" , 20-21 Eylül 2014 tarihlerinde ise yöneticilere yönelik olarak "Risk Analizi Bileşenleri, Risk Yönetiminin ve Risk İletişiminin Rolü" Çalıştayı düzenlenmiştir.
Çalıştayda Bakanlığımızın Gıda Güvenilirliğine ilişkin hizmetleri yürüten bütün birimlerde görev yapan teknik uzmanlar ve risk iletişiminde paydaş olan taraflar ile dış paydaşlarımızdan Sağlık Bakanlığı katılım sağlamıştır. Çalıştayda risk analizinin bileşenleri ve özellikle risk yöneticisi olan ekiplerin risk değerlendirmeyi ulusal ve uluslararası platformlarda nasıl kullanacakları üzerinde durulmuş, interaktif çalışmalar ile verilen eğitim desteklenmiştir. Ayrıca söz konusu çalıştayda Codex Alimentarius Komisyonu ve AB perspektifi ile ilgili açıklamalarda bulunulmuş bu yapıların risk analizi sistemini nasıl uyguladığına dair bilgilendirme yapılmıştır. Çalıştayda eğitimci olarak Hollanda Risk Değerlendirme Biriminden Mr. Rob Theelen yer almış ayrıca FAO Bölge Ofisinden Mrs. Eleonora Dupouy Codex Alimentarius çalışmaları hakkında bilgiler paylaşmıştır.       

Etkinlik fotoğrafları için tıklayınız ...
 

İLETİŞİM

    T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
  • Adres : Üniversiteler Mah. Dumlupınar Bulvarı, No: 161, 06800, Çankaya/ANKARA

  • Telefon : 0312 287 33 60 (PBX)

  • KEP : tarimveormanbakanligi@hs01.kep.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Intranet
  • Bakanlık e-Posta
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın

MOBİL UYGULAMALAR

©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
N