ALO 174
ALO 177
Görme Engelliler
TR
  • EN

  • ANA SAYFA
  • BAKAN
    • BAKANIMIZ
    • FOTOĞRAF GALERİSİ
  • BAKANLIĞIMIZ
    • BAKAN YARDIMCILARI
      • ​ozgecmis.jpeg

        EBUBEKİR GİZLİGİDER
      • ​

        VEYSEL TİRYAKİ
      • ​

        DR. AHMET BAĞCI
      • ​Bakan Yard. Ahmet Gumen100x100.jpg

        PROF. DR. AHMET GÜMEN
    • POLİTİKALARIMIZ
      • STRATEJİK PLAN
      • ETİK KOMİSYON
    • MEVZUAT
    • KURUMSAL KİMLİK
    • ORGANİZASYON ŞEMASI
    • BAKANLARIMIZ LİSTESİ
  • BİRİMLER
    • MERKEZ BİRİMLER
    • BAĞLI VE İLGİLİ KURULUŞLAR
    • TAŞRA BİRİMLERİ
  • MİRASIMIZ YEREL TOHUM
  • HİZMETLER
    • KAMU HİZMET ENVANTERİ
    • FAALİYET RAPORLARI
    • E-HİZMETLER
  • BİLGİ MERKEZİ
    • KONULAR
      • VETERİNER HİZMETLERİ
      • TARIMSAL DESTEKLER
      • TARIM SİGORTALARI VE DOĞAL AFETLER
      • TARIM HAVZALARI
      • TOPRAK KORUMA VE ARAZİ DEGERLENDİRME
      • SU ÜRÜNLERİ
      • RİSK DEĞERLENDİRME HİZMETLERİ
      • PROJELER VE KREDİLENDİRME
      • FAALİYET RAPORLARI
      • MAKRO EKONOMİK GÖSTERGELER
      • KIRSAL KALKINMA
      • HAYVANCILIK
      • GIDA VE YEM HİZMETLERİ
      • EĞİTİM VE YAYIM
      • COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ
      • BİTKİSEL ÜRETİM
      • BİTKİ SAĞLIĞI HİZMETLERİ
      • AVRUPA BİRLİĞİ VE DIŞ İLİŞKİLER
      • ARAZİ TOPLULAŞTIRMA
      • TARIM TEKNOLOJİLERİ VE MEKANİZASYON
      • KORUNAN ALANLAR ÜCRET TARİFESİ
    • VERİLER
      • BALIKÇILIK VE SU ÜRÜNLERİ VERİLERİ
      • BİTKİSEL ÜRETİM VERİLERİ
      • ÇAY İŞLETMELERİ VERİLERİ
      • ET VE SÜT KURUMU VERİLERİ
      • GIDA VE KONTROL VERİLERİ
      • HAYVANCILIK VERİLERİ
      • TARIMSAL ARAŞTIRMA VERİLERİ
      • TARIM İŞLETMELERİ VERİLERİ
      • TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU VERİLERİ
      • TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ VERİLERİ
      • TARIM REFORMU VERİLERİ
      • STRATEJİ GELİŞTİRME VERİLERİ
      • TOPRAK SU GÜBRE TAVSİYE VERİLERİ
  • BASIN
    • HABERLER
    • FOTOĞRAF GALERİ
    • BASIN İLETİŞİM
    • İDDİALAR VE GERÇEKLER
  • İLETİŞİM
    • TOB BİLGİ EDİNME
    • MERKEZ TEŞKİLAT
Ara
    Skip Navigation LinksT.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI



GIDA İSRAFI VE GIDA ATIĞINA GENEL BAKIŞ

GIDA İSRAFI VE GIDA ATIĞINA GENEL BAKIŞ

​İ​sraf lüzumundan fazla, gereksiz yere tüketme, savurganlık etme ve harcamadır.

Gıda israfı ise, üretilen gıdaların ölçüsüz ya da bilinçsizce kullanılması ve tüketilmeden çöpe gitmesidir. Gıda israfı, tarladan tedarik zincirine, satış noktalarından evlere ve sofralarımıza ulaşıncaya kadar üretilen gıdanın boşa gitmesi, yok olması veya tüketilemeyecek duruma gelmesiyle oluşur.

Dünyada her yıl gıdaların yaklaşık olarak üçte biri kaybedilmekte ya da israf edilmektedir. Türkiye'de ise her yıl kişi başına 93 kilogram yiyecek çöpe atılmaktadır. Bu miktar, küresel çapta perakende satış noktaları, evler ve restoranlardaki tüketime hazır gıdanın yüzde 17'sinin doğrudan çöpe gitmesi anlamına gelmektedir.

Gıda kayıp ve israfının %56'sı gelişmiş ülkelerde, geriye kalan %44'lük kısmı ise gelişmekte olan ülkelerde ortaya çıkmaktadır. Gelişmekte olan ülkelerde gıda kayıpları daha çok üretim, saklama, işleme, dağıtım ve pazarlama aşamalarındaki altyapı eksikliğinden, gelişmiş ülkelerde ise perakende ve tüketim aşamalarındaki gıda israfından kaynaklanmaktadır.

Gıdaların tarladan sofraya gelene kadar ki tedarik zincirinde meydana gelen kayıplar, aynı zamanda işçilik, lojistik, su kullanımı, pişirme ve depolamada kullanılan enerji kaynaklarının da kaybına sebep olmakta, bunun sonucunda gıda israfı, sera gazı salımını arttırarak iklim değişikliğine de neden olmaktadır.

Birleşmiş Miletler Çevre Programı (UNEP) tarafından hazırlanan 2021 Gıda İsrafı Endeksi Raporuna göre, gıda israfının %61'i evsel atık olarak israf edilirken, %26'sı hizmet sektöründe, %13'üyse perakende sektöründe ortaya çıkmaktadır.

Küresel olarak bakıldığında üretilen tüm gıdaların 1/3'ünden fazlası israf edilerek çöpe atılmaktadır. Dünya üzerinde her dokuz kişiden birinin açlıkla karşı karşıya olduğu düşünüldüğünde, gıdaların çöpe gitmesi çok vahim bir durumdur.

Dünyanın temiz su kaynağının %25'inin israf edilen gıdaları yetiştirmek için kullanıldığını ve Çin'den daha büyük bir alanın (9.600.000 km2), hiçbir zaman yenilmeyen ve çöpe giden israf edilmiş gıdaları yetiştirmek için kullanılması gerektiğini biliyor muydunuz?

Kıtlık ve kuraklığın gündemde olduğu çağımızda, 2050 yılına kadar 10 milyara ulaşması beklenen Dünya Nüfusu ile gıda üretimi ve gıda israfı önlemlerinin güvenlik meseleleri kadar önemli olduğunu unutmamalıyız!

Kurtarabileceğimiz her bir milyon kg gıda ile birlikte;

  • 74 milyon L su (40 Olimpik yüzme havuzunu doldurmaya yetecek kadar),
  • 6 milyon kJ enerji (bir televizyonu bin yıldan fazla açık bırakmaya eşdeğer) tasarruf edebilir ve
  • 6 milyon kg CO2-eş sera gazı salımını (yutak alan oluşturmak için yaklaşık 270 bin ağaç dikmeye eşdeğer) engelleyebiliriz.​​


GIDA İSRAFI VE GIDA ATIĞI NEDİR?

​ 

GIDA İSRAFI NASIL ÖNLENİR YA DA AZALTILIR?

​ 

GIDA ARTIK VE ATIKLARINDAN KOMPOST YAPIMI​

​GIDA ARTIK VE ATIKLARINDAN KOMPOST YAPIMI​

GIDANI KORU SOFRANA SAHİP ÇIK KAMPANYASI

​ 

GERÇEKLEŞTİRİLEN ÇALIŞMALAR

​ 

BAĞLANTILAR

15 Temmuz Destanı

15 Temmuz Destanı

III. Tarım Orman Şurası

III. Tarım Orman Şurası

11 Milyon Ağaç, Bugün Fidan Yarın Nefes

11 Milyon Ağaç, Bugün Fidan Yarın Nefes

Resmi İstatistik Portali

Resmi İstatistik Portali

Gıdanı Krou

Gıdanı Krou

Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi

Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi

Küpe Sorgulama

Küpe Sorgulama

Etik Rehberi

Etik Rehberi

Alo Gıda

Alo Gıda

Hayvan Sağlığı

Hayvan Sağlığı

Belgenet

Belgenet

Milli Parklar Genel Müdürlüğü

Milli Parklar Genel Müdürlüğü

Bagis

Bagis

Türkiye'nin Biyoçeşitliliği

Türkiye'nin Biyoçeşitliliği

İLETİŞİM

    T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
  • Adres : Üniversiteler Mah. Dumlupınar Bulvarı, No: 161, 06800, Çankaya/ANKARA

  • Telefon : 0312 287 33 60 (PBX)

  • KEP : tarimveormanbakanligi@hs01.kep.tr

Android
IOS

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Biyogüvenlik
  • e-Kütüphane
  • e-İmza Servisi
  • Intranet
  • Hizmet İçi Eğitim
  • Bakanlık e-Posta
  • Arabuluculuk
  • KVKK
YUKARI ​