Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibariyle kökenin bulunduğu bir yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren ad veya işaretler anlamına gelen coğrafi işaretlerle ilgili olarak hazırlanan Ulusal Coğrafi İşaret Strateji Belgesi ve Eylem Planı (2015–2018) 4 Temmuz 2015 tarihli 29406 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Eylem Planı ile coğrafi işaretlerin ulusal ve uluslararası alanda etkin şekilde korunması için toplumca benimsenmiş bir coğrafi işaret sistemi oluşturmak ve coğrafi işaretli ürünlerden elde edilen katma değerin artırılması suretiyle kalkınma sürecine destek sağlanması amaçlanmaktadır.
Eylem Planı kapsamında Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Pazarlama Daire Başkanlığı personeli Nevzat PINARER, Dr. Neşe ALTINTAŞ, Z. Gülsüm BOZKURT, Deniz KÖKSAL ve Dilek DEMİRCİ tarafından Kastamonu ili ve ilçelerine ziyaret düzenlenmiştir. Kastamonu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personeli Şube Müdürü Sinan ÇELEBİCAN, Teknik personeli Neşe TARAK, Yılmaz KENAN ve Cihat SİPAHİ eşliğinde Taşköprü ve İhsangazi ilçelerine ziyaretler düzenlenmiştir.
Taşköprü Belediye Başkanlığı Toplantı salonunda düzenlenen organizasyonda Kastamonu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personelleri, Taşköprü ve Hanönü İlçe Tarım Müdürlüğü çalışanları, Taşköprü Belediye Başkanlığı çalışanları, Taşköprü Meslek Yüksek Okulu ve Üretici Örgütlerinden katılım sağlanmıştır. Toplantı sırasında katılımcılara ''Coğrafi İşaret Farkındalık Anketi' 'çalışması yapılmış ve ardından TRGM Pazarlama Daire Başkanlığınca bir sunum gerçekleştirilmiştir.
Taşköprü sarımsağı diğer sarımsak çeşitlerine oranla, demir (fe), kükürt (S) ve aroma bakımından en yüksek değerlere sahip olup, nitelik açısından dünyanın en iyi sarımsağı olarak kabul edilmektedir. Katılımcılar tarafından sarımsağın, yetiştirildiği toprağın fiziksel ve kimyasal özelliklerinden, selenyum içermesinden ve hormonal müdahaleye uğramamış olmasından dolayı kendine has yoğun kokusu, aroması, tadı ve boyutu gibi önemli üstünlüklere sahip olduğu belirtilmiştir. Kastamonu'nun beyaz altını olarak görüldüğü ve coğrafi işaret tescili aldıktan sonra gelir atışı olduğu belirtilmiş olup, AB'de Uluslararası tescil için görüş alışverişinde bulunulmuştur.
İhsangazi Kaymakamı Hakan GÜNER'in katılım sağladığı ve İhsangazi İlçe Tarım Müdürlüğünde düzenlenen, yöre çiftçilerinin, üretici örgütlerinin hazır bulunduğu toplantıda; yörelerine has coğrafi işaret potansiyeli olan siyez bulguru için yol haritası oluşturulması amacıyla görüş alışverişinde bulunulmuştur. Coğrafi işaret korumasının, belirli bir coğrafi alanda üretilmesi nedeniyle farklı özellikler taşıyan ve ürüne katma değer sağlayan bir unsur olduğu vurgulanmıştır. Coğrafi işaret korumasının sadece tescil ettirene değil, aynı coğrafi alandaki aynı coğrafi işaretli ürünün tüm üreticilerine ait ortak bir menfaat sağladığından hareketle üreticilerin birlikte hareket etmelerinin önemi ortaya konulmuştur. Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan coğrafi işaret konulu tanıtıcı broşürlerden ilgili kurumlara teslim edilerek kendileri tarafından düzenlenecek faaliyetlerde değerlendirmeleri istenmiştir.