ALO 174
ALO 177
Görme Engelliler
TR
  • EN

T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
TARIM REFORMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
  • Anasayfa
  • KURUMSAL
    • HAKKIMIZDA
    • VİZYON VE MİSYON
    • YÖNETİM
    • BAŞKANLIKLAR
      • ARAZİ EDİNDİRME VE DEĞERLEME DAİRE BAŞKANLIĞI
      • AVRUPA BİRLİĞİ YAPISAL UYUM YÖNETİM OTORİTESİ DAİRE BAŞKANLIĞI
      • ENTEGRE İDARE VE KONTROL SİSTEMİ DAİRE BAŞKANLIĞI
      • ETÜT VE PROJELER DAİRE BAŞKANLIĞI
      • İDARİ İŞLER VE KOORDİNASYON DAİRE BAŞKANLIĞI
      • KIRSAL KALKINMA VE KREDİLENDİRME DAİRE BAŞKANLIĞI
      • KONTROLÖRLER BAŞKANLIĞI
      • ORGANİZE TARIM VE HAYVANCILIK BÖLGELERİ DAİRE BAŞKANLIĞI
      • SULAMA SİSTEMLERİ VE TARIMSAL ALTYAPI HİZMETLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI
      • TARIM ARAZİLERİ YÖNETİMİ DAİRE BAŞKANLIĞI
      • TARIM SİGORTALARI VE DOĞAL AFETLER DAİRE BAŞKANLIĞI
      • TARIM TEKNOLOJİLERİ VE MEKANİZASYON DAİRE BAŞKANLIĞI
      • TARIMSAL ÇEVRE VE DOĞAL KAYNAKLARI KORUMA DAİRE BAŞKANLIĞI
      • TARIMSAL DESTEKLEMELER DAİRE BAŞKANLIĞI
      • TEŞKİLATLANMA DAİRE BAŞKANLIĞI
      • TOPRAK KORUMA VE ARAZİ DEĞERLENDİRME DAİRE BAŞKANLIĞI
    • ORGANİZASYON ŞEMASI
    • MEVZUAT
    • KAMU ETİĞİ
    • BİLGİ EDİNME
  • UYGULAMALAR
  • E-HİZMETLER
  • İSTATİSTİKLER
  • TAKİP EDİN
    • SOSYAL MEDYA
    • RSS
  • YAYINLARIMIZ
    • E-BÜLTEN
    • YAYINLAR
  • İletişim
Ara
    Skip Navigation LinksTarım Reformu Genel Müdürlüğü

TEŞKİLATLANMA DAİRE BAŞKANLIĞI

DAİRE BAŞKANI


BAŞKANLIĞIN GÖREVLERİ

Teşkilatlanma Daire Başkanlığının görevleri şunlardır:

a) Çiftçi teşkilatlanması ve kooperatifçiliğin geliştirilmesi için etüt ve araştırmalar yapmak, yaptırmak, tarımla ilgili birlik ve konseylerin kurulma ve çalışma esaslarını belirlemek.

b) Kooperatifler Kanunu kapsamındaki tarımsal amaçlı kooperatif ve üst kuruluşları ile tarım kredi kooperatifleri ve üst kuruluşlarının kuruluş taleplerini incelemek, işlemlerini yürütmek.

c) Tarımsal amaçlı kooperatifler ve tarımsal amaçlı birliklerin kuruluş işlemlerini gerçekleştirmek, çiftçi kuruluşlarının ana sözleşme ve tüzük değişiklikleri ile ilgili taleplerini incelemek, uygun görülenleri kabul etmek, olağan ve olağanüstü genel kurullarında gerektiğinde temsilci bulundurmak, genel kurul evraklarını incelemek, fesih ve birleşme işlemlerini yapmak.

ç) Çiftçi kuruluşları için tip ve örnek ana sözleşme, tüzük, statü geliştirmek ve bunlarla ilgili uygulamaları takip etmek.

d) Gerekli hallerde kooperatifleri ve üst kuruluşları ile tarımsal amaçlı birlikleri olağanüstü genel kurul toplantısına götürmek, ana sözleşme değişikliklerini yapmak.

e) Ulusal ve uluslararası nitelikteki çiftçi kuruluşları, meslek odaları, vakıflar ve benzeri hizmet yapan kuruluşların teşkilatlanmasına yardımcı olmak.

f) Kooperatif ve birliklerin eğitim faaliyetlerinin ve ödüllendirmeleri ile ilgili mali konuların mevzuata uygun olarak yürütülmesini sağlamak.

g) Uluslararası çiftçi örgütleri ile işbirliği yapmak ve koordinasyonu sağlamak.

ğ) Çiftçilerin teşkilatlanması ve çiftçi kuruluşları konusunda Avrupa Birliğine uyum çerçevesinde faaliyette bulunmak.

h)  Kuruluşları Bakanlığımızca yapılan kooperatiflere ait bilgileri toplamak, değerlendirmek.

ı)  Tarımsal teşkilatların, yürürlükte olan gıda ve sağlıkla ilgili mevzuat hükümlerine uygun üretim yapmalarına yardımcı olmak.

i)  Genel Müdür tarafından verilen benzeri görevleri yapmak.

ÇALIŞMA GRUPLARI

​.

DUYURULAR

​.

SIKÇA SORULAN SORULAR

KOOPERATİFLER

Kooperatif nedir

Yeteri derecede iktisadi güce sahip olmayan gerçek ve tüzel kişilerin meslek ve geçimlerine ait ihtiyaçlarını, karşılıklı yardım, dayanışma ve kefalet suretiyle rasyonel şekilde ve ekonomik olarak karşılamak ve temin etmek amacıyla kurulan ortaklıklara kooperatif denir 

Kooperatif kaç kişi ile kurulur

Anasözleşmede belirlenen şartları taşıyan 7 kişi tarafından kurulur

Kooperatife herkes ortak olabilir mi

Kooperatif kuruluşu yapılacak yerde ikameti olan veya o yer nüfusuna kayıtlı olan ve anasözleşmede belirlenen şartları taşıyan herkes ortak olabilir

Kooperatifler nerde kurulur  

Bakanlığımız görev alanında bulunan ve 1163 Sayılı Kooperatifler Kanununa göre kuruluşları yapılan tarımsal amaçlı kooperatifler :

-Tarımsal Kalkınma Kooperatifi

-Sulama Kooperatifi

-Su Ürünleri Kooperatifi

-Pancar Ekicileri Kooperatifleri.

olmak üzere 4 grupta toplanmakta olup tarımsal amaçlı bu kooperatifler, tarımsal bir faaliyeti gerçekleştirmek üzere köy, belde, ve ilçe (kırsal alan özelliğini taşıyan) gibi yerleşim merkezinde kurulabilmektedir. 

Kooperatif kuruluşuna kim izin verir 

Tarım ve Orman İl Müdürlükleri Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürlüğü

Kooperatif Anasözleşmesi nerde doldurulur

MERSİS (https://mersis.gtb.gov.tr) web sayfası üzerinden doldurulan anasözleşmeler, Ticaret Sicil Müdürlüğünde çıktı alınarak görevli memur huzurunda imzalanarak onaya sunulur

Kooperatif ne zaman tüzel kişilik kazanır

Onaylanan Anasözleşmeler Ticaret Sicil Gazetesinde yayınlandığında Tüzel kişilik kazanılmış olur

ÜRETİCİ BİRLİKLERİ 

Üretici birliklerinin amacı nedir? 

5200 sayılı kanun kapsamında kurulan üretici birliklerinin amacı: üretimi talebe göre plânlamak, ürün kalitesini iyileştirmek, kendi mülkiyetine almamak kaydıyla pazara geçerli norm ve standartlara uygun ürün sevk etmek ve ürünlerin ulusal ve uluslararası ölçekte pazarlama gücünü artırıcı tedbirler almak üzere tarım üreticilerinin, ürün veya ürün grubu bazında bir araya gelerek, tüzel kişiliği haiz tarımsal üretici birlikleri kurmalarını sağlamaktır. 

Üretici birliklerinin kuruluşu için gerekli olan belgeler nelerdir? 

Kurucu üyelere ait nüfus cüzdan sureti, ziraat odasından alınan çiftçilik belgesi, su ürünleri ile ilgili kurulacak üretici birlikleri üyeleri için; yetiştiricilik yapıyorlarsa su ürünler yetiştiricilik, avcılık yapıyorlarsa su ürünleri ruhsat teskeresi, avcılık belgelerinin onaylı sureti, il müdürlükleri tarafından ilgili yönetmeliğe göre hazırlanacak bitkisel üretim, hayvansal üretim ve su ürünleri ile ilgili kurulacak üretici birlikleri için asgari pazarlanabilir üretim miktarını belirten kapasite raporu, organik ürünlerle ilgili kurulacak üretici birliklerinin üyeleri için, organik tarım üreticisi sertifikası veya kontrol belgesi ve kurucu üyelere ait üretim listesi, pazara yönelik üretim yapan tüzel kişiliklerin birliklere üyeliği için kendi yetkili organları tarafından birliğe katılım kararının alındığına dair belge ve pazara yönelik üretim yapılan ürün miktarını belirten belge ve üretici birliği tüzüğünün tanzim edilmesi şeklinde özetlenebilir. 

Giriş ve yıllık aidatlar nasıl belirlenir? 

Birliğin üyeleri genel kurul tarafından belirlenen giriş aidatı ve yıllık aidatları ödemekle yükümlüdürler. Giriş aidatı ile yıllık aidat, on altı yaşından büyükler için uygulanan aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde onundan az, yarısından fazla olamaz. Giriş aidatının alındığı yıl için ayrıca yıllık aidat alınmaz. Giriş aidatı ve yıllık aidat miktarları, belirlenecek dereceler üzerinden ve tarifelere göre yönetim kurulunun teklifi ile genel kurul tarafından belirlenir. 

Üyelikten çıkarılma nedenleri nelerdir? 

Kanun, yönetmelik ve tüzükte yer alan hükümleri yerine getirmemek, birliğin aleyhine faaliyet göstermek, birlik talimatlarına uymamak, üyelik aidatlarını ödememek ve birliğe karşı olan taahhütlerini yerine getirmemek, tüzükte gösterilmeyen nedenlerle üyeler üyelikten çıkarılamaz. Üyelikten çıkarılma birlik yönetim kurulu kararı ile geçici ihraç şeklinde olur. Üyenin kesin ihracı yapılıncaya kadar bütün hakları devam eder. Çıkarılan üyelerin durumu ilk genel kurulda görüşülerek karara bağlanır. 

Birliğin tüzük değişikliği nasıl yapılır? 

Tüzüğün, değiştirilmesi istenen maddeleri yönetim kurulunun kararı ile birlikte değiştirilmesi istenen maddelerinin eski ve yeni hali Bakanlığımıza gönderilir, Bakanlığımızca tüzük değişikliğine onay verilmesi halinde değişiklik yapılacak maddeler genel kurul ilanında gündeme alınır. Tüzük değişikliğinin yapılabilmesi için birliğe kayıtlı üyelerin en az 2/3' ünün toplantıya katılmış olması şartı aranır. Tüzük değişikliği kararlarında da bu üyelerin de 2/3' ünün oyu gerekir İlk toplantıda çoğunluğun sağlanamaması halinde ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz ve toplantıya katılan üyelerin 2/3'ünün oyu ile tüzük değişikliği yapılabilir. Ancak ikinci toplantıya katılan üyelerin sayısı yönetim ve denetim kurulu asil üyeleri toplamının iki katından az olamaz. 

ISLAH AMAÇLI YETİŞTİRİCİ BİRLİKLERİ 

Yetiştirici Birlikleri hangi yasaya göre kurulmaktadır?

Yetiştirici Birlikleri; 13/06/2010 tarih ve 27610 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5996  sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 10. Maddesine istinaden kurulmaktadır. İlgili anasözleşmelere Bakanlığımız sitesinden ulaşılabilmektedir. 

Yetiştirici Birliklerinin Amacı nedir?

Her türlü hayvansal üretim ve bu üretimi etkili kılan faaliyetler ile yarış, müsabaka ve iş maksadıyla yetiştirilen hayvanların verimlerinin artırılması için yapılacak ıslah çalışmalarını, evcil ve yabani hayvanların gen kaynaklarının korunmasını, hayvansal üretimin ekonomik olmasını ve rekabet gücünün artırılmasını, bu hususlarla ilgili faaliyetleri ve soy kütüğü kayıtlarının tutulması ile hayvan ırklarının ıslahını, damızlıkların sağlıklı ve hijyenik koşullarda yetiştirilmesini ve hastalıklardan ari bir şekilde üreticilere intikalini ve korunmasını sağlamaktır. 

Yetiştirici Birlikleri nasıl kurulmaktadır?

Yetiştirici Birlikleri örgütlenmesi İl bazında gerçekleşmektedir. Yetiştirici Birliği kurmak isteyen aynı il hudutları içinde  7 kişi/tüzel kişi Adı-Soyadı ve hayvan sayılarını belirten imzalı toplu dilekçe ile Valiliğe (Tarım İl Müdürlüğü) müracaat eder. İl Müdürlüğü gerekli incelemeyi yaptıktan sonra uygun ve/veya uygun olmayan görüşünü resmi yazı ile kurucu üyelere bildirir. Bakanlık görüşüne gerek yoktur.

Birliklere üye olmak için en az kaç hayvana sahip olmak gerekir?

Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği için 5 sığır, Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği için 25 koyun ya da keçi, Arı Yetiştiricileri Birliği için 30 arılı kovan, manda için 3 baş manda ve tavuk için 10.000 kapasiteye sahip olması gerekir.

Birlik üyelik şekli  hakkında bilgi verir misiniz?

Birlik üyeliği asıl üye ve aday üye olmak üzere 2 şekildedir. Asıl üyeler, Bakanlıkça belirlenen sayıda hayvan varlığına sahip, kendi türünün ülke genelinde ıslah programına dahil olan üyeler olup, giriş aidatı ve yıllık aidat ödemekle yükümlü olup, birlik genel kurul toplantılarına katılma hakkına sahiplerdir.

Aday üyeler ise, Bakanlıkça belirlenen sayının altına hayvan varlığına sahip, sığır türünde ön soykütüğü sistemine kayıtlı olması, diğer türlerde ise Ülke genelinde ıslah programı ve/veya soy kütüğü kayıt sistemi bulunmaması durumunda birlik imkanlarında kısıtlı faydalanmak isteyen üyeler ise  aday üye statüsünde yer alır. Aday üyeler, genel kurula katılamaz ve oy kullanamaz, yalnızca birlikten almış oldukları hizmetlerin bedelini ödemekle yükümlü olup, asıl üyeler için belirlenen ücretlerden az olmamak kaydıyla bu hizmetlerden yararlanabilirler. 

Şu ana kadar tür bazında kurulan birlikler nelerdir?

Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği,

Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği,

Arı Yetiştiricileri Birliği,

Manda Yetiştiricileri Birliği

Tavuk Yetiştiricileri Birliği kurulmuştur. 

Kurulacak birliklerde üye olmak için en az kaç hayvana sahip olmak gerekir?

Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği için 5 sığır,

Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği için 25 koyun ya da keçi,

Arı Yetiştiricileri Birliği için 30 arılı kovan,

Manda için 3 baş manda

Tavuk için 10.000 kapasiteye sahip olması gerekir. 

Kurulmuş Birliklerin genel kurul yapma süreleri nedir?

Birlikler 4 yılda bir Nisan ayının sonuna kadar genel kurullarını yapmaları gerekir. 

Birlik genel kurulunda kimler oy kullanır?

Genel kurul toplantıları yönetim kurulunun daveti üzerine, olağan genel kurul toplantısının dört yılda bir, mali toplantının ise iki yılda bir, en geç nisan ayının sonuna kadar birliğin bulunduğu il merkezinde yapılması zorunludur. 

Yönetim Kurulu kaç kişiden oluşur ve seçilme süresi nedir?

Yönetim kurulu genel kurul tarafından  4 yıllığına seçilen en az beş en fazla yedi üyeden oluşur. 

Yetiştirici Birlikleri üst örgütlenmesi hakkında bilgi verir mi siniz?

İl düzeyinde kurulmuş olan 7 adet il birliğinin iştiraki ile merkez birliği kurulur. Kurulmuş bulunan merkez birliğine, kuruluşunu tamamlamış ve 1. olağan genel kurulunu (kuruluş genel kurulu) yapmış birlikler üye olmaktadır. 

Kurulmuş bulunan kaç merkez birliği vardır

Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği,

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği,

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği

Türkiye Damızlık Manda Yetiştiricileri Merkez Birliği

olmak üzere 4  merkez birliği mevcuttur.


BAĞLANTILAR

​.

BAĞLANTILAR

15 Temmuz Destanı

15 Temmuz Destanı

Hayvancılık Çalıştayı

Hayvancılık Çalıştayı

’Su Ürünleri Üretici Örgütleri ve Bakanlık İl Müdürlüklerinin Ortak Piyasa Düzeni ile Uyumlu Olarak Kapasitesinin Geliştirilmesi

’Su Ürünleri Üretici Örgütleri ve Bakanlık İl Müdürlüklerinin Ortak Piyasa Düzeni ile Uyumlu Olarak Kapasitesinin Geliştirilmesi

Türkiye Tarımsal Finans Zirvesi

Türkiye Tarımsal Finans Zirvesi

Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi

Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi

 2016 Uluslararsı Bakliyat Yılı

2016 Uluslararsı Bakliyat Yılı

Etik Rehberi

Etik Rehberi

TARSİM

TARSİM

TARBİL

TARBİL

Gıdanı Koru

Gıdanı Koru

UZMAN ELLER

UZMAN ELLER

NEPİZ

NEPİZ

İLETİŞİM

    Tarım Reformu Genel Müdürlüğü
  • Adres : Üniversiteler Mah. Dumlupınar Bulvarı, No: 161, 06800, Çankaya/ANKARA

  • Telefon : 0312 287 33 60 (10 hat)

  • Faks : 0312 258 80 60

Android
IOS

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Biyogüvenlik
  • e-Kütüphane
  • e-İmza Servisi
  • Intranet
  • Hizmet İçi Eğitim
  • Bakanlık e-Posta
  • Arabuluculuk
YUKARI ​