Genel Müdürlüğümüzce uygulanan Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi kapsamında Türkiye’de ilk niteliği taşıyan kaz yetiştiriciliğinde geleneksel üretimle organik tarımı buluşturan Organik Kaz Yetiştiriciliği Projesi Kars’ta başlatıldı.
Projenin tanıtım programına Kars Valisi Ziya POLAT, İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım Daire Başkanımız Dr. Başak EGESEL, İl Müdürü Enver AYDIN, Kurum Temsilcileri, Sivil Toplum Kuruluşu Temsilcileri ve üreticiler katıldı.
Çevre, insan ve hayvan sağlığını gözeten bir üretim modeli olan organik tarımın yaygınlaştırılması ile proje kapsamında hem üretimin hem de bölgesel kalkınmanın desteklenmesi amaçlanmaktadır.
Projenin uygulama alanları arasında 1.500 baş anaç kaz yetiştiriciliği kapasitesine sahip bir işletme ve Karakale Girişimci Kadınlar Kooperatifi’ne üye kadın üreticiler ile birlikte toplamda 270 da alanda 6.750 kg organik arpa, yulaf, buğday tohumu ekilişi yapılarak yem bitkisi üretimine başlanmıştır.
Bu üretimlerden elde edilecek ürünlerin organik kaz yemi olarak değerlendirilmesi planlanmaktadır. Ekimi yapılan tohumların bütçesinin Genel Müdürlüğümüzce desteklenmesi ile bölgedeki yem ihtiyacı yerelden karşılanırken, kadınların üretim ve istihdama katılarak ekonomik yönden güçlendirilmesi hedeflenmektedir.