2023'te imzaya açılan Devletlerin Yargı Yetkisi Dışında Kalan Deniz Alanlarında Deniz Biyolojik Çeşitliliğinin Korunması ve Sürdürülebilir Kullanımı Anlaşması (BBNJ) 2024 yılı Eylül ayında Türkiye tarafından imzalandı ve anlaşmanın ulusal odak noktalığını yürütme görevi Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü'ne tevdi edildi.
2004 yılında başlayan BBNJ sürecine aktif bir şekilde katılım sağlayan ve takip eden DKMP Genel Müdürlüğü, BBNJ Anlaşması'nın yürürlüğe girmesi için gerekli hazırlıkların ele alındığı New York'taki BM Genel Merkezi'nde 14–25 Nisan 2025 tarihleri arasında düzenlenen Hazırlık Komisyonu I. Toplantısı'na katılım sağladı. DKMP Genel Müdürlüğü adına toplantıya Deniz ve Kıyı Biyolojik Çeşitliliği Şube Müdürü V. Hatice Şahin katıldı.
Toplantıda, Taraflar Konferansı'nın (COP) usul kuralları, Bilimsel ve Teknik Organ başta olmak üzere tüm alt organların üye seçim süreçleri ve çalışma usulleri, mali düzenlemeler, sekretaryanin işleyişi ve yeri, takas odası mekanizması ve GEF ile yapilacak düzenlemelere ilişkin taslak dokümanlar ele alındı. Hazırlık Komisyonu'nun hazırladığı belgeler, komisyonun ikinci ve üçüncü oturumları için temel oluşturacaktır.
BBNJ Anlaşması, ulusal yetki alanları dışındaki deniz alanlarında biyolojik çeşitliliğinin korunması ve sürdürülebilir kullanımı için küresel ölçekte bağlayıcı kurallar getiren ilk kapsamlı uluslararası belge olma özelliğini taşıyor ve toplantıda alınan kararlar, Anlaşma'nın etkili bir şekilde uygulanmasını sağlayacak yönetişim yapılarının kurulması açısından büyük önem taşıyor.