Bakanlığımız koordinasyonunda ve FAO-Türkiye Gıda ve Tarım Ortaklığı Programı (FTPP II) kapsamında yürütülen “Türkiye ve Ukrayna Arasında Sürdürülebilir Arıcılık Geliştirme ve Deneyim Paylaşımı” Projesi çerçevesinde hazırlanan sonuç raporlarının değerlendirildiği çalıştay, Muğla’nın Datça ilçesinde gerçekleştirildi.
Genel Müdürlüğümüzün yürütücülüğünü üstlendiği proje kapsamında düzenlenen çalıştayda, “Arıcılık İçin Politika Önerileri” ile “Öğretimi ve Bilgi Paylaşımını Modernleştirerek Eğitimciler İçin Kapasite Geliştirme” başlıklı sonuç raporları kapsamlı şekilde ele alındı.
Çalıştaya FAO üst düzey yetkilileri ve Ukrayna proje ekibinin yanı sıra; üniversiteler, bakanlık birimleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katılım sağladı. Ülkemizden ise Hayvancılık Genel Müdürlüğü, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitü Müdürlüğü, Ardahan Kafkas Arısı Üretim Eğitim ve Gen Merkezi, Amasya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Datça, Marmaris ve Köyceğiz İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, özel sektör temsilcileri, kadın arıcılar, genç girişimciler ve Arı Yetiştirici Birlikleri yer aldı.
Program kapsamında gerçekleştirilen saha ziyaretlerinde badem polinasyonunun yapıldığı arılık alanı incelendi; ormanlık alandaki doğal nektar kaynakları yerinde gözlemlendi. Ayrıca Muğla çam balının kaynağı olan ve halk arasında basra böceği olarak bilinen Marchalina hellenica türünün ağaç üzerindeki konumu gösterilerek teknik bilgi paylaşımında bulunuldu.
Geniş katılımla ve verimli bir şekilde gerçekleştirilen çalıştay sonunda FAO üst düzey yetkilileri ile Ukrayna heyeti memnuniyetlerini dile getirerek, uluslararası deneyim paylaşımı çerçevesinde Türkiye ile iş birliğinin gelecekte de sürdürülmesi yönündeki temennilerini ifade etti.