Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından kalkınma ajansları (SERKA) eliyle yürütülen 2022 yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında destek almaya hak kazanan 5 projeden biri olan ''Arı Ürünleri İşleme ve Paketleme Tesisi'' projemiz kapsamında; Kafkas Arısı Üretim Eğitim ve Gen Merkezi Müdürlüğümüzde bulunan Arı Ürünleri İşleme Tesisi içerisinde kurulumu tamamlanan propolis işleme hattı, proje danışmanlarımız olan Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevgi KOLAYLI , Prof. Dr. Oktay YILDIZ ve Kurum personelimizin de katılımıyla ilk üretime geçildi.
Propolis, çiçek ve tomurcukların koruyucu reçinelerinin bal arıları tarafından toplanarak kendine has enzimler ekleyerek kıvama getirdikleri bir ürün olup Kafkas arı ırkımız, bal arıları (apis mellifera) içerisinde en iyi propolis toplayıcısıdır. Bal arıları propolisi kovan içerisine taşıyarak delik ve çatlakların kapanmasında dolgu malzemesi olarak, peteklerin hijyen ve onarımında, mikroorganizmalara karşı kullanmaktadır.
Propolisin antibakteriyel, antifungal, antioksidan antitümoral, antioksidatif gibi özelliklerinin tespit edilmesiyle, apiterapi ve fitoterapinin vazgeçilmez doğal ürünü haline gelmiştir.
Ardahan coğrafyasının yaklaşık olarak 1500 çeşit bitki türüne ev sahipliği yapması, zirai ilaç kullanımının ve kimyasal kirliliğin olmayışı toprak, su kaynaklarının ve bitkilerin temiz kalmasına dolayısı ile elde edilen propolislerin kalitesine etki etmiştir. Yaptığımız çalışmalarda Ardahan propolis içeriğinin polifenol bileşikler ve antioksidan aktivitesinin yüksek olması özellikle CAPE (Kafeik asit fenil ester) ve Krisin gibi bazı fenolik bileşiklerin oranlarının yüksek çıkması gelecekte Ardahanlı arıcılarımız için umut vaadetmiştir.
Arı Ürünleri İşleme ve Paketleme Tesisi içerisinde kurulan propolis üretim hattı ile Ardahan ilimizde ilk ham propolisin ekstraksiyonu yapılarak 20 ml'lik şişelerde yerini aldı. Elde edilen propolisler laboratuvar analizleri yapıldıktan sonra tüketiciler ile buluşturulması planlanmaktadır. Bu tesis ile birlikte Arı yetiştiricilerimiz kendi ürettikleri propolislerini profosyenel ve hijyenik bir ortamda işleyip, analizlerini yaptırarak kullanabilecekler. Bu vesile ile bal dışında katma değeri yüksek arı ürünlerinin üretilmesi ile yetiştiricilerimizin alternatif arı ürünleri üretmesinin önü açılmıştır.