Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
Görme Engelli
×
  • ANA SAYFA
  • BAKAN
    BAKANIMIZ
    FOTOĞRAF GALERİSİ
  • BAKANLIK
    BAKAN YARDIMCILARI
    • ​Ebubekir Gizligider

      EBUBEKİR GİZLİGİDER
    • ​Ahmet Gümen

      PROF. DR. AHMET GÜMEN

    • DR. AHMET BAĞCI
    • ​​ Abdulkadir Polat

      ABDULKADİR POLAT
    POLİTİKALARIMIZ
    • STRATEJİK PLAN
    • ETİK KOMİSYON
    MEVZUAT
    KURUMSAL KİMLİK
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    BAKANLARIMIZ LİSTESİ
  • BİRİMLER
    MERKEZ BİRİMLER
    BAĞLI VE İLGİLİ KURULUŞLAR
    TAŞRA BİRİMLERİ
  • HİZMETLER
    MİRASIMIZ YEREL TOHUM
    KAMU HİZMET ENVANTERİ
    E-HİZMETLER
  • FAALİYETLER
    FAALİYETLER
    • VETERİNER HİZMETLERİ
    • TARIMSAL DESTEKLER
    • TARIM SİGORTALARI VE DOĞAL AFETLER
    • TARIM HAVZALARI
    • TOPRAK KORUMA VE ARAZİ DEGERLENDİRME
    • SU ÜRÜNLERİ
    • RİSK DEĞERLENDİRME HİZMETLERİ
    • PROJELER VE KREDİLENDİRME
    • FAALİYET RAPORLARI
    • MAKRO EKONOMİK GÖSTERGELER
    • KIRSAL KALKINMA
    • HAYVANCILIK
    • GIDA VE YEM HİZMETLERİ
    • EĞİTİM VE YAYIM
    • COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ
    • BİTKİSEL ÜRETİM
    • BİTKİ SAĞLIĞI HİZMETLERİ
    • AVRUPA BİRLİĞİ VE DIŞ İLİŞKİLER
    • ARAZİ TOPLULAŞTIRMA
    • TARIM TEKNOLOJİLERİ VE MEKANİZASYON
    • KORUNAN ALANLAR ÜCRET TARİFESİ
  • İSTATİSTİK
    İSTATİSTİK BÜLTENLERİ TAKVİMİ - 2025
    İSTATİSTİK BÜLTENLERİ - 2025
    • TARIMSAL DESTEK ÖDEMESİ, IV. ÇEYREK VE YILLIK: EKİM-ARALIK, 2024
    • İKLİM, FENOLOJİK DURUM VE SULAMA İZLEME İSTATİSTİKLERİ, ARALIK, 2024
    • GIDA İŞLETMELERİ YURTİÇİ DENETİMLERİ, ARALIK VE YILLIK 2024
    • ORGANİZE TARIM BÖLGELERİ, 2024
    • HAYVAN VARLIĞI İSTATİSTİKLERİ, 2024
    • TARIMSAL ALET VE MAKİNE İSTATİSTİKLERİ, 2024
    • İKLİM FENOLOJİK DURUM VE SULAMA İZLEME İSTATİSTİKLERİ, OCAK,2025
    • GIDA İŞLETMELERİ YURTİÇİ DENETİMLERİ, OCAK, 2025
    • KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARI, 2024
    • GIDA İŞLETMELERİ YURTİÇİ DENETİMLERİ, ŞUBAT, 2025
    • İKLİM, FENOLOJİK DURUM VE SULAMA İZLEME İSTATİSTİKLERİ, ŞUBAT 2025
    • DEVLET DESTEKLİ TARIM SİGORTASI UYGULAMALARI, II. DÖNEM VE YILLIK: TEMMUZ-ARALIK 2024
    • GIDA İŞLETMELERİ YURT İÇİ DENETİMLERİ, MART 2025
    • İKLİM, FENOLOJİK DURUM VE SULAMA İZLEME İSTATİSTİKLERİ, MART 2025
    • TARIMSAL DESTEK ÖDEMESİ, I. ÇEYREK: OCAK-MART, 2025
    • İKLİM, FENOLOJİK DURUM VE SULAMA İZLEME İSTATİSTİKLERİ, NİSAN, 2025
    • BİTKİSEL ÜRETİM I. TAHMİNİ, 2025
    • GIDA İŞLETMELERİ YURT İÇİ DENETİMLERİ, NİSAN 2025
    • SU ÜRÜNLERİ İSTATİSTİKLERİ, 2024
    • GIDA İŞLETMELERİ YURT İÇİ DENETİMLERİ, MAYIS 2025
    • İKLİM, FENOLOJİK DURUM VE SULAMA İZLEME İSTATİSTİKLERİ, MAYIS, 2025
    • ORMANCILIK İSTATİSTİKLERİ, 2024
    İSTATİSTİK BÜLTENLERİ - 2024
    • TARIMSAL DESTEK ÖDEMESİ II. ÇEYREK: NİSAN-HAZİRAN, 2024
    • DEVLET DESTEKLİ TARIM SİGORTASI UYGULAMALARI I. DÖNEM: OCAK-HAZİRAN 2024
    • TARIMSAL DESTEK ÖDEMESİ III. ÇEYREK: TEMMUZ-EYLÜL, 2024
  • BASIN
    HABERLER
    FOTOĞRAF GALERİSİ
    BASIN İLETİŞİM
    İDDİALAR VE GERÇEKLER
    SORULARLA TARIMSAL ÜRETİM PLANLAMASI VE YENİ DESTEKLEME MODELİ
    TARIMSAL ÜRETİM PLANLAMASI
  • İLETİŞİM
    BAKANLIK MERKEZ
    BİLGİ EDİNME
Skip Navigation LinksT.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI > Haber

BAKAN PAKDEMİRLİ, CEVİZ İŞLEME VE GES PROJESİ AÇILIŞINDA KONUŞTU:

9.10.2020 / Gösterim Sayısı : 1532 / Arşiv

​"Türkiye, 250 bin tonluk ceviz üretimiyle dünyada dördüncü sırada"

"Sertifikalı ceviz fidanı kullanan üreticilerimize dekarda 100 ile 280 lira arasında destek veriyoruz"

"IPARD kapsamında yüzde 65'e varan oranda destek sağlıyoruz"

 

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Manisa'da, Concept Investment Tarım İşletmesine ait ceviz işleme tesisi ve GES projesinin açılışına katıldı.

Şehzadeler şehri Manisa'da bulunmaktan ve Manisalı olmaktan gurur duyduğunu belirten Pakdemirli, "Toprağın emekle, emeğin bereketle buluştuğu bu günde, Manisa'nın girişimci, emektar, vefakâr, çalışkan insanıyla bir arada bulunmaktan, son derece mutluyum, gururluyum." dedi.

Kökeni itibariyle, dünyada büyük bir doğal yayılma alanına sahip olan Anadolu cevizinin tropik bölgeler dışında hemen hemen dünyanın her yerinde yetiştiriciliğinin yapıldığı dile getiren Pakdemirli, cevizin Türk kültüründe önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.

Pakdemirli, cevizin diyabetten kansere, tansiyondan kolestrole, zihin sağlığına kadar insan sağlığına faydalarının saymakla bitirilemeyeceğini belirterek, içerdiği besin değeri kadar ekonomik getirisinin de yüksek olan bir ürün haline geldiğini ifade etti.

Günümüzde ekonomik değerinden dolayı ceviz üretiminin daha bilinçli yapıldığını anlatan Pakdemirli, FAO verilerine göre, 250 bin tonluk ceviz üretimiyle Türkiye'nin dünyada dördüncü sırada bulunduğuna işaret etti.

Bakan Pakdemirli, verdikleri destekler ve uyguladıkları politikalarla ceviz üretiminin son 18 yılda % 87,5, son iki yılda ise % 7,1 artış kaydettiğini ifade eti.

Cevizin yatırımcıların tercih ettiği ürünler içerisinde ilk sıralarda yer aldığını dile getiren Pakdemirli, "Manisa'mız da 77.122 dekar alanda, 1.275.420 adet ağaç sayısı ile toplam 5.394 ton ceviz üretimi yapılmaktadır." dedi.

"SERTİFİKALI CEVİZ FİDANI KULLANAN ÜRETİCİLERİMİZE DEKARDA 100 İLE 280 LİRA ARASINDA DESTEK VERİYORUZ"

Ceviz üreticilerine, sertifikalı fidan desteği kapsamında sertifikalı/standart aşılı fidan kullanmak şartı ile bahçe tesislerine, dekarda 100 ile 280 lira arasında ödeme yaptıklarına işaret eden Pakdemirli, şunları kaydetti:

"Ayrıca dekarda 19 lira mazot gübre desteği ödemesi yapıyoruz. Tarsim poliçelerinin %50'sini karşılıyoruz. Organik Tarımda kategorilere göre dekarda 20 ila 40 lira arasında, İyi Tarım Uygulamalarında ise 15 ila 30 Lira arasında ödeme yapıyoruz. Kırsal Kalkınma Yatırım Destekleri (KKYDP) kapsamında; ambalaj-paketleme, depolama gibi yatırımlarda proje tutarının % 50'sini hibe ediyoruz. Modern basınçlı sulama sistemleri, iyi tarım/organik tarım uygulamaları, Yurt içi sertifikalı fidan üretimi ve kullanımı ile tarımsal mekanizasyon alanlarında Ceviz Üreticilerimize Düşük Faizli Yatırım Ve İşletme Kredisi kullandırıyoruz. Küçük Aile İşletmesi Desteği kapsamında ceviz üreticisi olan, ÇKS'ye kayıtlı ve işletme büyüklüğü toplam 5 dekar veya altında olan işletmelerimize dekara 100 Lira ödeme yapıyoruz."

"IPARD KAPSAMINDA YÜZDE 65'E VARAN ORANDA DESTEK SAĞLIYORUZ"

Diğer taraftan, IPARD programı kapsamında; ceviz kırma, depolama, işleme ve paketleme tesisleri ile cevizden elde edilen katma değerli ürünlerin üretildiği tesisler ve fidan üretimine yönelik yatırımlara hibe desteği de sağladıklarını vurgulayan Pakdemirli, "Hem mevcut hem de yeni yatırımlara %55 ile %65 arasında destek sağlanıyor. Bugüne kadar ceviz mamullerinin üretilmesi ve işlenmesiyle ilgili 7 yatırımcı ile hibe sözleşmesi imzalandı. Bu projelerin toplam hibe tutarı 6 milyon lira, toplam yatırım tutarı ise 16 milyon lira olup, 2 yatırımcıya 667 bin lira ödenmiştir. Kalan projeler için yatırım ve ödeme süreci devam etmektedir." ifadelerini kullandı. 

Pakdemirli, LEADER yaklaşımıyla ise 12 ilde hibe desteği ile vereceklerini, Manisa'dan Gördes ve Selendi ilçelerinin de hibe programından faydalanacağını, bu kapsamda sözleşme imzalanan Gördes Yerel Eylem Grubuna %100 hibe olmak üzere,1,9 milyon lira kaynak ayrıldığını dile getirdi.

"CEVİZ İŞLEME TESİSİNE 2,3 MİLYON LİRA HİBE VERİLECEK"

Açılışını yapacakları tesisle ilgili de bilgi veren Pakdemirli, şöyle konuştu:

"Concept Investment Tarım İşletmesi Manisa bölgesinde 7 bin 500 dönüm dikili ceviz alanı ile Türkiye'nin en büyük ceviz yetiştiricilerinden biri durumunda. AB standartlarında ceviz işleme tesisi kurmak için 2019 yılında, TKDK Manisa İl Koordinatörlüğüne proje başvurusunda bulunmuştur. "Concept Tarım Ceviz İşleme ve GES Projesi", TKDK tarafından incelenerek kabul edilmiş ve sözleşme imzalamaya hak kazanmıştır.

Toplam yatırım tutarı 6.226.630 Lira olan Ceviz İşleme Tesisine, 2.371.825 Lira hibe desteği verilecektir. 13 dönüm arazi üzerine kurulu olan tesisin 2.550 m2 inşaat alanı bulunmaktadır. Saatte 1 ton ceviz soyma, kurutma ve kırma kapasitesine sahip tesisimiz, yenilenebilir enerjiye de yatırım yapmıştır. 242 kilowattpeak gücünde çatı üstü fotovoltaik güneş enerjisi santrali kurarak, kendi tükettiği enerjiyi üreterek, hem çevreye duyarlı, hem de günümüz rekabet şartlarına uygun, verimli bir tesise hibe desteği verilmiştir.

Bakan Pakdemirli, tesiste yaklaşık 20 kişinin istihdam edileceğini ve bölgede üretilen cevizin katma değerinin artacağını da sözlerine ekledi.


Son Haberler
...
Bakan Yumaklı, Ülkemizde Devam Eden Orman Yang ...
...
Tmo, Hububat Alım Bedellerini Üreticilerin Hes ...
...
Bakan Yumaklı'dan "Orman Yangınlarına Karşı To ...
...
Bakan Yumaklı'dan Orman Yangınlarına İlişkin A ...
...
5.5 Milyar Liralık Destekleme Ödemesi Bugün He ...
...
Bakan Yumaklı, “Ipard Kapsamında Sulama Harcam ...

Haber Arşiv

İLETİŞİM

    T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
  • Adres : Üniversiteler Mah. Dumlupınar Bulvarı, No: 161, 06800, Çankaya/ANKARA

  • Telefon : 0312 287 33 60 (PBX)

  • KEP : tarimveormanbakanligi@hs01.kep.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Intranet
  • Bakanlık e-Posta
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın

MOBİL UYGULAMALAR

©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI