Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Türk Telekom arasında 2005-2010 yıllarını kapsayan Tarım-NET işbirliği protokolü Bakanlık menfaatlerine göre genişletilerek Temmuz 2011 tarihinde yenilenmiştir.Bakanlık İl Müdürlükleri ve İlçe Müdürlüklerinde internet bağlantısı mevcut altyapı olanakları ile düşük hızlarda ADSL internet erişimi sağlanmaktaydı. Bu sebeple; internet kullanımında, ÇKS ve diğer uygulama yazılımları veri girişlerinde kesintiler, veri ve zaman kayıpları yaşanmaktaydı. Bakanlığımız için çok önemli olan veri girişlerinin kesintisiz ve kayıpsız yapılabilmesi için bahsedilen bu Protokolle Türk Telekom 81 İl Müdürlüğünün 70’inde Fiber Optik altyapı kullanılarak Metro Ethernet teknolojisi ile 10 Mbps düzeyinde yüksek hızda kesintisiz internet erişimi sağlanmıştır. 7 İl Müdürlüğünde ise fiber optik alt yapı tesis çalışmaları devam etmektedir. 4 İl Müdürlüğünün ise iç kablolama sorunun çözülmesinden sonra hat çekim işleri tamamlanacaktır.
Türk Telekom tarafından ADSL internet hatlarının altyapısının iyileştirilmesi sağlanarak 861 adet İlçe Müdürlüğü’nden 705 adedinde 8 Mbps ve üzeri internet erişimi sağlanmıştır. Diğer İlçe Müdürlüklerinin de en az bu hızlarda çalışması için alt yapı iyileştirme ve geliştirme çalışmaları devam etmektedir.
Niçin Metro Ethernet?
Bakır kablo kullanılan altyapılarda bakım ve arıza tespiti zorlukla yapılmaktadır. Fiber kablonun kullanıldığı Metro Ethernet altyapılarında ise bakım ve arıza tespitleri daha hızlı yapılabilmektedir. Ayrıca, fiber hat kullanılması, son kullanıcının servis sağlayıcıya uzaklığını önemsiz kılmaktadır, diğer bir deyişle mesafe uzasa bile hızda bir azalma yaşanmamaktadır. Bakır hatlarda 10 km ile sınırlı olan hizmet mesafesi, Metro Ethernet ile 50 km üzerine çıkmaktadır.
Metro Ethernet servisinde 5 Mbps’tan 10 Gbps’a varan geniş hız ve simetrik iletişim seçenekleri sunmaktadır. Ayrıca, ileri teknolojisi sayesinde Metro Ethernet ağ yönetiminde kolaylıklar sağlanmakta ve yurtdışı link sıkışıklıklarından etkilenilmemektedir.Metro Ethernet teknolojisi konfigürasyon ihtiyaçları ve bant genişliği problemlerini ortadan kaldırmaktadır. Fiber bağlantısı ve “switch” sayesinde internete kolayca ve daha ekonomik erişim imkânı sağlanmaktadır. Bu teknoloji; eskiden kullanılan ve ara bağlantıyı sağlayan bazı cihazlara olan ihtiyacı ortadan kaldırarak daha az yatırım ve maliyet gerektiren, kolayca kapasite artırımına gidilebilen bir sistem sunmaktadır