Genel Müdürlüğümüz koordinasyonunda Genel Müdürümüz Sayın Afire SEVER'in başkanlığında Ulusal Su Bilgi Sistemi (USBS) Veri Entegrasyonu Toplantısı 12 Eylül 2023 tarihinde Ankara'da gerçekleştirildi.
Suyun miktar ve kalite bilgilerinin bir veri tabanı üzerinde toplanması ve bu verilerin bir sistem üzerinden kullanıcıya ve karar vericilere servis edilerek etkin su yönetiminin tesis edilmesi büyük önem arz etmektedir. Bu sistemler sayesinde hayatımızın temel parçası olan suyun güncel durumu hakkında bilgi alınabilmekte ve sürdürülebilir şekilde kullanılması için kısa ve uzun vadeli kararlar verilebilmektedir.
1 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi 421. maddesi (ç) bendinde belirtilen "Ulusal Su Veritabanını Oluşturmak" görevi kapsamında, Ulusal Su Bilgi Sistemi (USBS) geliştirme çalışmaları Genel Müdürlüğümüz koordinasyonunda ve sorumluluğunda devam edecek olup, Bakanlığımız birimlerinin de katkılarıyla USBS'nin orta ve uzun vadede dünyada örnek gösterilen bir bilgi sistemi yapısına kavuşturulması hedefleniyor.
Bu kapsamda yapılan toplantıya, Bakanlığımız birimlerinden Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü ve Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğü üst düzey yetkililer ve teknik personel katılım sağladı.
Su Yönetimi Genel Müdürü Sayın Afire SEVER'in açılış konuşması ile başlayan toplantı ile USBS çalışmaları kapsamında Bakanlığımız birimleri arasındaki işbirliğini güçlendirerek etkin ve kesintisiz veri paylaşımının sağlanmasına ilişkin izlenecek yol haritasının belirlenmesi ve veri paylaşımı konusunda iletişim aksaklıklarının önlenerek süreçlerin hızlandırılması hedefleniyor.
Toplantıda, Genel Müdürlüğümüz çalışmaları kapsamında kritik öneme sahip verilerin Ulusal Su Bilgi Sistemi çatısı altında bütünleştirilmesi, sistemin güncel, doğrulanmış ve standartlara uygun veriler ile beslenmesi için gerekli entegrasyonun sağlanması hususlarının sistemin sürdürülebilirliği açısından önemli olduğu vurgulandı.
Toplantının devamında Ulusal Su Bilgi Sistemi muhteviyatı, kullanım alanları, gelecek dönemlerde gerçekleştirilmesi planlanan geliştirme çalışmaları ve veri entegrasyonu süreçlerinde karşılaşılan darboğazlar hakkında sunum gerçekleştirildi.
Sunumun katılımcılara arz edilmesi sonrasında;
- USBS'ye entegrasyon amacıyla Genel Müdürlüğümüzce Bakanlığımız birimlerinden talep edilen verilere,
- Bakanlığımız çalışmaları kapsamında kurulan ve sürdürülen bilgi sistemlerinin güncel durumlarına ve bu bilgi sistemleri arasında entegrasyonun sağlanmasına,
- Suyun havza bazlı, bütüncül ve etkin yönetiminin sağlanması maksadıyla ihtiyaç duyulan ve gelecek dönemlerde USBS'de yer alması talep edilen verilere,
- Ulusal Su Bilgi Sistemi aracılığıyla Bakanlığımız birimlerine sunulması talep edilen verilere ilişkin istişarelerde bulunuldu.

BAKANLIĞIMIZ BİRİMLERİ ARASINDA ORTAK ÇALIŞMA YÜRÜTÜLMESİNE KARAR VERİLDİ
Etkin ve verimli su yönetimi politikalarının oluşturulması maksadıyla USBS kapsamında yer alması elzem olan verilerin temininde yaşanan sıkıntıların çözüm noktasında Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü ve Bilgi Teknoloji Genel Müdürlüğü personelinin yer aldığı alt çalışma gruplarının oluşturularak Bakanlığımız birimleri arası kurulan entegrasyonlarda yaşanılan aksaklıkların giderilmesi yönünde ortak çalışma yürütülmesine karar verildi.
