Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
TARIM REFORMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Anasayfa
  • KURUMSAL YAPI
    GENEL MÜDÜR
    GENEL MÜDÜR YARDIMCILARI
    DAİRE BAŞKANLARI
    DAİRE BAŞKANLARI VE GÖREVLERİ
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
    TARIMSAL YATIRIMCI DANIŞMA OFİSİ
  • E-HİZMETLER
  • PROJELER
    DESTEK HESAPLAMA
  • YAYINLAR
    KAMU ETİĞİ
    BİLGİ EDİNME
    E-BÜLTEN
    YAYINLARIMIZ
    TİP SÖZLEŞMELER
    • SÖZLEŞMELİ TARIM UYUŞMAZLIKLARINDA ARABULUCULUK REHBERİ
    • HAYVANSAL ÜRETİM TİP SÖZLEŞMELERİ
    • SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ TİP SÖZLEŞMESİ​
    • BİTKİSEL ÜRETİM TİP SÖZLEŞMESİ
    MEVZUAT
  • BASIN
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksTarım Reformu Genel Müdürlüğü > Haber

Sason'da Çilekli İlkokulu ve Ortaokulu Diyarbakır Batman Siirt Projesi Meyvelerini Veriyor

24.04.2014 / Gösterim Saysı : 110 / Arşiv
SASON’DA ÇİLEKLİ İLKOKULU VE ORTAOKULU
DİYARBAKIR BATMAN SİİRT PROJESİ MEYVELERİNİ VERİYOR

   Her şey, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından bölgede uygulanan Diyarbakır-Batman-Siirt Kalkınma Projesi (DBSKP) ile başladı. Bölgede uygulanan ilk entegre kırsal kalkınma projesi unvanına sahip olan Diyarbakır-Batman-Siirt Kalkınma Projesi, bilinçlendirme çalışmalarından, kırsal altyapı faaliyetlerine, çiftçi ve teknik personelin tarım ve hayvancılık konularında eğitiminden, örnek uygulama faaliyetlerine, istihdam oluşturma faaliyetlerinden hibe programlarına uzanan çok çeşitli alanlarda faaliyetleri ile bölgenin kırsal kalkınmasına önemli bir rol oynuyor. 


   Projenin uygulandığı illerde modern meyveciliği yaygınlaştırmak amacıyla 3 ilde toplam 6 bin 224 dönüm alanda modern kapama meyve bahçeleri kurulmuştur.


   Proje ilimiz Batman’da,  2011 yılından itibaren toplam 216 Dönüm çilek bahçesi kurulmuştur. 2014 yılında ise toplam 785 Dönüm çilek bahçesi kurulumu için çiftçilerimizle sözleşme imzalanmıştır. 2014 yılı sonu itibariyle Batman ilimizde toplam 1001 Dönüm çilek bahçesi ve yıllık tahmini 4000 Ton’a yakın çilek üretimi gerçekleşeceği tahmin edilmektedir. Bu üretimin yaklaşık 973 dönüm ekiliş alanıyla, 3900 Tonu Sason ilçesinde gerçekleşecektir.


   Sason, Batman ilinde dağların arasında kurulmuş eski bir yerleşim birimidir. Sason’da son yıllara kadar tütün ilçenin en büyük ve en önemli geçim kaynağı idi. Ama artık Sason’da ürün deseni değişti. Tütün yetiştiriciliği yerini çilek yetiştiriciliğine bıraktı.


   Sason’un dağlık yapısından dolayı genelde küçük ve parçalı arazilere sahip olan Sasonlu çiftçiler için küçük arazilerde bile yüksek kar getiren çilek yetiştiriciliği en fazla talep edilen geçim kaynağı haline gelmeye başladı. Ancak, bahçelerin ilk kurulum maliyetinin yüksekliği çiftçileri için zorlu bir engeldi.


   Burada devreye Bakanlığımızca uygulanan DİYARBAKIR BATMAN SİİRT PROJESİ girdi. Çilek yetiştiricilerine %50 hibe (2014 yılında %70) desteği vererek bahçe kurmaları sağlandı. Yetiştiricilik yapan çiftçilerimize  eğitimler ve teknik geziler düzenlendi.


   Şimdi Sason’da yol kenarlarında çiftçilerin açmış olduğu tezgahlarda nefis Sason Çileği satılıyor. Güneydoğu’da artık herkes çileği adı ile istiyor: “SASON ÇİLEĞİ.” Sason artık çileği ile ünlü bir ilçe olma yolunda ilerliyor. Sason’da çilek kasası üretimi yapılıyor, hanımlar tarafından çilek reçeli yapılarak satılıyor. Sason ilçesi Yeniköy halkı yarına umutla bakmalarına neden olan çileğe vefalarını köylerinin okuluna “Çilekli İlkokulu ve Ortaokulu” ismini vererek göstermişlerdir. 


   Çilekli İlkokulu ve Ortaokulu … Evet, yanlış duymadınız, Çilekli. Ambleminde de çilek resmi olan şirin bir okulumuz.

   Tüm bu olumlu gelişmeler üzerine okul aile birliğinin kararı ile Sason Yeniköy İlkokulunun ismi “Çilekli İlkokulu” olarak değiştirilmiştir.

   Bakanlığımızca uygulanan projelerle üreticilerimiz yarına daha umutlu bakıyorlar.  













Son Haberler
...
Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi D ...
...
Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi P ...
...
"Güney-Güney Ve Üçlü İş Birliği Ekseninde Kıt ...
...
Türkiye İle Kazakistan Arasında Tarım Sigortal ...
...
Genel Tarım Sayımı Süreci Değerlendirme Toplan ...
...
Çorum’Da Kkydp Ve Uzman Eller Destekleri Kapsa ...

Haber Arşiv

İLETİŞİM

    Tarım Reformu Genel Müdürlüğü
  • Adres : Üniversiteler Mah. Dumlupınar Bulvarı, No: 161, 06800, Çankaya/ANKARA

  • Telefon : 0312 287 33 60 (10 hat)

  • Faks : 0312 258 80 60

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Biyogüvenlik
  • e-Kütüphane
  • e-İmza Servisi
  • Intranet
  • Hizmet İçi Eğitim
  • Bakanlık e-Posta
  • Arabuluculuk
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın
©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI