Amasya İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği'nin Tarımsal Amaçlı Örgütlerin Makine Parkı ve Ortak Makine Kullanımı kapsamındaki faaliyetleri dikkat çekiyor. Birlik bünyesinde kendi imkanlarıyla kurulmuş ortak makine parkında Silindir Balya Makinası, Traktör, Anıza Ekim Makinası, Silaj Paketleme Makinası vd. oluşan 34 adet farklı makine-ekipman ve Traktör Kepçe Kovası, Traktör Denge Ağırlığı vd. oluşan 11 adet farklı ataşman bulunmaktadır. Mevcut ekipmanların periyodik bakımları ve onarımları birlik bünyesinde oluşturulan Araç -Makina Bakım ve Onarım Merkezinde personel tarafından yapılarak, faaliyetler aksaksız olarak yürütülmektedir.
Atıl Durumdaki Makine ve Aletler Üretimde Kullanılacak
Ülkemizde ortalama işletme büyüklüğünün küçük olması nedeniyle, mevcut tarımsal mekanizasyon kapasitesi tam ve verimli bir şekilde kullanılamamaktadır. Birliğin kendi imkânlarıyla kurduğu makine parkı atıl mekanizasyon kapasitesinin üretime katılması, gerek bireysel ve gerekse ülke ekonomisi açısından önemli avantaj sağlayacak.
Makine Alet ve Ekipmanını Kullanmayan Yöre Halkı Kalmayacak
Pahalı bir tarımsal girdi özelliğini taşıyan tarımsal makinaların ekonomik kapasitede çalıştırılamadığı ve makina parklarının ekonomik süreler içerisinde yenilenemediği bir gerçektir. Ortak makine kullanımı hem makine için ayrılacak sermayeyi azaltacak hem de makine sahibi olmayan veya olamayanların da bunlardan yararlanmasına imkân sağlayacak. Bu bağlamda birlik bünyesinde bulunan makine-ekipmanlar birliğe asıl üye olan ve aday üye olanlara göre günlük kira/saat hizmet bedelleri belirlenerek çalışma bölgesi kapsamındaki üreticilerin kullanımına sunuluyor. Birlik; üreticilerden gelen talepler doğrultusunda makine parkında mevcut bulunan traktörü üye olana 150 TL, aday üye olana 175 TL, dip kazanı üye olana 35 TL, aday üye olana 40 TL karşılığında üreticilerin hizmetine sunmaktadır.