Hassas tarım teknolojileri kapsamında bilgi paylaşımı ve kullanımı konusunda işbirliği ve uygulanacak projelere temel olması amacıyla çalışmalarımız devam etmektedir. Bu doğrultuda Almanya'nın Bavyera Bölgesine 17-23 Temmuz 2022 tarihleri arasında Ülkemiz tarımında yeni tarım makinaları, hassas tarım uygulamaları ve bunların entegrasyonu üzerine çalışmalarımıza katkı sağlamak üzere bir dizi ziyarette bulunuldu. Program Bakanlığımız ile AHK Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası, Bavyera Ekonomi, Enerji ve Teknoloji Bakanlığı ortaklığı ile düzenlendi.
Söz konusu teknik ziyarete Genel Müdürümüz Sn. Kerim ÜSTÜN, Bilgi Teknolojileri Genel Müdürü Sn. Mehmet Tekin ARPACIK, Genel Müdür Yardımcısı Sn. Yasin Hakkı KOCAMAN, Bakan Danışmanı Sn. Doç. Dr. M. Sait SAY ve Tarım Teknolojileri ve Mekanizasyon Daire Başkanı Sn. Mustafa GEZİCİ ve Daire Başkanlığından teknik personel katıldı. Teknik ziyarete ayrıca özel sektörü temsilen Türk Tarım Alet ve Makineleri İmalatçıları Birliği (TARMAKBİR) yönetim ve üyeleri de katıldı. Akıllı tarım teknolojileri kapsamında; Sensorik Bayern, Same Deutz-Fahr, Holmer, Horsch, Kuka, Hannes Schallmayer'in Çiftliği, Bundesverband der Maschinenringe eV (Makine Halkaları Federal Birliği), Bayerische Landesanstalt für Landwirtschaft (LfL, Bavyera Eyaleti Tarım Araştırma Merkezi- Ruhstorf an der Rott) ve Bayerische Landesanstalt für Landwirtschaft (LfL, Bavyera Eyaleti Tarım Araştırma Merkezi -Poing) isimli kurumlar ziyaret edildi.
Sensorik Bayern GmbH (Sensör Teknoloji Kümesi) Ziyareti
Tarımda dijitalleşme kapsamında ilk olarak Regensburg'ta Sensorik Bayern Gmbh ziyaret edilerek uygulamada yer alan "Sensör Teknolojisi Kümesi" hakkında bilgi alındı. Bavyera'da yer alan şirketlerin, üniversitelerin ve araştırma kurumlarının sensör teknolojisi uzmanlığı konusunda 80 üyesi ve 250 partneri bulunan ağın ve 2006 yılından beri devam eden akıllı sensör sistemleri konusunda yapmış oldukları çalışmalar hakkında bilgi edinildi.
Bavyera Eyaleti Tarım Araştırma Merkezi (Bayerische Landesanstalt für Landwirtschaft, Poing) Ziyareti
Dijitalleşme konusunda Poing'de yer alan Bavyera Eyaleti Tarım Araştırma Merkezi tarafından özellikle hayvancılık konusunda (hayvansal üretim, besleme ve yem yönetimi v.b.) yapılan çalışmalar yerinde incelendi. Araştırma Enstitüsünde uygulanan DigiMilch projesinde, süt üretim proses zinciri için mevcut dijital çözümlerin uygunluğu testleri, çiftçi kullanımında yaşanan sorunların çözümü ve eğitim konuları incelendi.
Bavyera Eyaleti Tarım Araştırma Merkezi (Bayerische Landesanstalt für Landwirtschaft, Ruhstorf an der Rott) Ziyareti
Ruhstorf an der Rott'a bulunan Bavyera Eyaleti Tarım Araştırma Merkezi ziyaretinde ise özellikle tarla tarımı konusunda yapılan çalışmalar incelendi. Bitkisel Üretim ve Bitki Islahı Enstitüsü tarafından tarla tarımında sürdürülebilir yenilikçi sistemler üzerinde çalışmaktadır. Soya, mısır ve bakla başta olmak üzere yabancı ot mücadelesinde geliştirilen farklı projeler çerçevesinde otonom araçlar konusunda teknik bilgilendirmeler yapıldı. Araştırma Merkezinde genel anlamda işbirliği içinde yeni teknolojilerin geliştirilmesi ve test edilmeleri konusunda önemli teknik bilgiler edinildi.
Akıllı Tarım Kapsamında Örnek Çiftlik Ziyareti (Hannes Schallermayer'in Çiftliği, Bergirchen)
Alınan bilgiler çerçevesinde Bergirchen'de bulunan bir çiftlik ziyaret edildi. FarmFacts GmbH şirketi tarafından desteklenen 160 hektarlık çiftlik alanında akıllı tarım çözümleri ve yapılan çalışmalar ile çiftlikte 30 yıldır masraf ve kaynak endeksli modern teknolojilerin kullananımı konusunda teknik anlamda bilgi alış verişi sağlandı.
Bundesverband der Maschinenringe eV (Makine Halkaları Federal Birliği) Ziyareti
Teknik heyet tarafından Neuburg ad Donau'da Merkezi bulunan Makine Halkaları Federal Birliğinin ziyaretinde ise tarım ve tarım dışı konularda üyelerinin işgücü ve makine kullanımının koordinasyonunun nasıl yapıldığı konusunda gerekli bilgiler alındı. Bir tür ortak makine kullanımı diyebileceğimiz sistemde yapının nasıl çalıştığı konusunda detaylı bilgilendirmeler yapıldı. Makine Ringinin Almanya genelinde 193.000 çiftçiye hizmet vermekte olduğu bilgisi alındı.
Tarım Makinelerinde Yeni Teknolojiler (Horsch, SDF DEUTZ ve Holmer) Ziyareti
Tarımda yeni teknolojik trendleri ürettikleri makine ve ekipmanlarına uygulayan bir traktör ile iki tarım makinesi imalatı yapan üç üreticiye fabrika ziyaretinde bulunuldu. Söz konusu ziyaretler ağırlıklı olarak ekim-dikim-gübreleme, traktör ve pancar hasat makinesi üretimi yapan firmalar olup; sektörde söz sahibi olan ve yeni teknoloji kullanımı ile birlikte ARGE çalışmalarına devam eden üretici firmalardan (HORSCH, DEUTZ-FAHR ve HOLMER) teknik boyutuyla mevcut durum ve geleceğe yönelik yaptıkları çalışmalar hakkında gerekli bilgiler alındı.
İkili işbirliği kapsamında teknik gezinin karşılığı ve ortak projelerin hayata geçirilmesi adına bir programda yakın bir tarihte Ülkemizde düzenlenmesi planlanmaktadır.