TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI TARIMSAL YATIRIMCI DANIŞMA OFİSİNİN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç ve Kapsam
MADDE 1– (1) Bu Yönergenin amacı, kırsal alanda gelir düzeyini yükseltmek ve ekonomik faaliyetleri çeşitlendirmeye yönelik tarım ve tarıma dayalı sanayi yatırımlarının desteklenmesi amacıyla Bakanlık Makamının 1/2/2007 tarihli ve 14 sayılı olurları ile Strateji Geliştirme Başkanlığı bünyesinde çalışma grubu niteliğinde kurulmuş olan Tarımsal Yatırımcı Danışma Ofisinin (TARYAT) çalışma usul ve esaslarını düzenlemektir.
(2) Bu Yönerge, Tarımsal Yatırımcı Danışma Ofisi ve Birimlerince (TARYAT) yürütülecek iş, işlem ve çalışmalarla ilgili görev yetki ve sorumlulukları kapsar.
Dayanak
MADDE 2- (1) Bu Yönerge, 10/7/2018 tarihli ve 30474 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin 425 inci maddesi ile Bakanlık Makamının 1/2/2007 tarihli ve 14 sayılı Olurlarına dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 3 - (1) Bu Yönergede geçen;
a) Bakanlık: Tarım ve Orman Bakanlığını,
b) Başkanlık: Strateji Geliştirme Başkanlığını,
c) Destek, hibe ve teşvikler: Bakanlık, diğer bakanlıklar, kurum ve kuruluşlar tarafından çiftçi /yatırımcıya verilen ulusal/ uluslararası her türlü destek, hibe ve teşvikleri,
ç) Hizmet Birimi: Bakanlık merkez birimleri ile bağlı ve ilgili kuruluşlarını,
d) İl Müdürlüğü: İl Tarım ve Orman Müdürlüklerini,
e) İl Müdür Yardımcısı: Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürlüğünün bağlı olduğu İl Müdür Yardımcısını,
f) Şube Müdürlüğü: Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürlüğünü,
g) Tarımsal Yatırım: Tarım ve orman sektöründe; birincil üretim/ürün işleme alanlarında gerçekleştirilen gelir artırıcı faaliyetlerin tümünü,
ğ) Tarımsal Yatırımcı Danışma Ofisi: Bakanlık Strateji Geliştirme Başkanlığı bünyesinde kurulan Tarımsal Yatırımcı Danışma Ofisini,
h) Tarımsal Yatırımcı Danışma Birimi: 81 İl Müdürlüğü bünyesinde kurulan Tarımsal Yatırımcı Danışma Birimini,
ı) TARYAT Bilgi Sistemi: Bakanlık merkez bünyesinde kurulacak veri giriş sistemini,
i)Yatırımcı: Tarım ve orman sektöründe; birincil üretim/ürün işleme alanlarında yatırım yapmak isteyen yerli ve yabancı gerçek ve tüzel kişileri,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Görev, Yetki ve Sorumluluklar
Hizmet birimlerinin görevleri
MADDE 4-(1) Hizmet Birimleri görev alanlarıyla ilgili olarak aşağıdaki görevleri yürütür.
a) Görev alanlarıyla ilgili olarak gerek birincil üretim ve gerekse ürün işleme konularında arz-talep dengesi, dış pazar verileri ve gelecek projeksiyonunu da dikkate alarak yatırım alanlarını belirlemek.
b) Belirlenen yatırım alanlarıyla ilgili olarak örnek yatırım maliyet analizlerini hazırlamak.
c) Belirlenen yatırım alanları, maliyet analizleri, veri, destek, hibe ve teşviklerle ilgili bilgi ve dokümanları Tarımsal Yatırımcı Danışma Ofisi ile paylaşmak.
Tarımsal Yatırımcı Danışma Ofisinin görevleri
MADDE 5 - (1) Tarımsal Yatırımcı Danışma Ofisi, kırsal alanda gelir düzeyini yükseltmek ve ekonomik faaliyetleri çeşitlendirmeye yönelik tarım ve tarıma dayalı sanayi yatırımlarının desteklenmesi amacıyla aşağıdaki görevleri yürütür.
a) Kalkınma planları, Bakanlık politika ve stratejileri ile hizmet birimlerinin belirlemiş oldukları alanlar doğrultusunda ihtiyaç duyulan yeni yatırımların yapılması, kaynakların verimli kullanılarak ülke ekonomisine katkı sağlanması ve atıl kapasitenin oluşmaması için yatırımcılara rehberlik etmek.
b) Yatırımcılar ile çiftçilere ülkemizdeki fırsatlar, tarım sektörüne sağlanan destek, hibe ve teşvikler hakkında bilgi vermek.
c) Yatırımcıların karar alma ve uygulama süreçlerine katkıda bulunmak,
ç) Yatırımcıların yönlendirilmesi faaliyetleri kapsamında Bakanlık ve diğer kurum ve kuruluşların ilgili birimleri arasında koordinasyonu sağlamak.
d) İl birimleri ile koordineli olarak il yatırım rehberlerini güncellemek ve yayınlamak,
e) Tarım ve orman sektörü yatırım fırsatları ile ilgili tanıtım faaliyetleri yapmak amacıyla ulusal ve uluslararası fuar, kongre, seminer ve benzeri organizasyonlar düzenlemek ve bu amaçla düzenlenmiş olan organizasyonlara katılmak.
f) Çalışma konularına ilişkin yazılım, Türkçe ve yabancı dillerde basılı ve elektronik ortamda yayınlar hazırlamak ve hazırlatmak.
g) Yurtdışı yatırım olanakları ile ilgili olarak yerli yatırımcıları bilgilendirmek.
ğ) Tarımsal Yatırımcı Danışma Birimlerinin faaliyetlerini izlemek, koordine etmek sonuçlarını raporlamak, birim görevlilerinin ihtiyaç duyduğu gerekli eğitimleri sağlamak.
h) Çalışma konularına ilişkin verilecek diğer görevleri yerine getirmek.
Tarımsal Yatırımcı Danışma Birimlerinin görevleri
MADDE 6– (1) Tarımsal Yatırımcı Danışma Birimleri, yetkili oldukları il müdürlüğü sınırları içinde il müdür yardımcısı başkanlığında, şube müdürlüğü bünyesinde aşağıdaki görevleri yürütür.
a) Kaynakların verimli kullanılarak ülke ekonomisine katkı sağlanması ve atıl kapasitenin oluşmaması için; kalkınma planları, Bakanlık politika ve stratejileri ile hizmet birimlerinin belirlemiş oldukları alanlar doğrultusunda, ilin potansiyeli de dikkate alınarak ihtiyaç bulunan yeni yatırımların yapılması amacıyla yatırımcılara rehberlik etmek.
b) Başvuran yatırımcıları/çiftçileri, ilin yatırım fırsatları ve sektöre yönelik sağlanan destek, hibe ve teşvikler hakkında bilgilendirerek yönlendirmek, rehberlik yapmak.
c) İllere özgü öne çıkan önemli yatırım konuları hakkında maliyet analizi yapmak/yaptırmak ve bu konular ile ilgili yatırımcıları bilgilendirmek.
ç) Başvuran yatırımcıların ve yatırım konularının bilgilerini kayıt altına almak, takibini yapmak ve gerçekleşen yatırımları raporlamak.
d) Oluşturulan kayıtları, üçer aylık dönemler halinde Tarımsal Yatırımcı Danışma Ofisine göndermek ve kurulacak TARYAT bilgi sistemine kaydetmek.
e) Tarımsal Yatırımcı Danışma Ofisi koordinasyonunda hazırlanan il yatırım rehberlerini güncellemek.
f) Tarım ve orman sektörü yatırım fırsatları ile ilgili tanıtım faaliyetleri yapmak amacıyla seminer ve benzeri organizasyonlar düzenlemek, ulusal/uluslararası fuar ve kongrelere katılmak.
g) Çalışma konularına ilişkin verilecek diğer görevleri yerine getirmek.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Birden fazla ili kapsayan hizmetler
MADDE 7 - (1) İl müdürlüğünün yetki sınırlarını aşan veya birden fazla ili ilgilendiren hizmet ve faaliyetler Tarımsal Yatırımcı Danışma Ofisince koordine edilerek yürütülür.
Sorumluluklar
MADDE 8–(1) Tarımsal Yatırımcı Danışma Ofisinin çalışmalarını yürütebilmesini teminen görev alanları kapsamında ihtiyaç duyulacak her türlü teknik bilgi, belge ve destek başkanlık ve bütün hizmet birimlerince sağlanır.
(2) Tarımsal Yatırımcı Danışma Birimlerinin çalışmalarını yürütebilmesi için ihtiyaç duyulan fiziki mekan, personel desteği ve mali imkanlar il müdürlüğü tarafından sağlanır.
(3) Tarımsal Yatırımcı Danışma Ofisinin/ Biriminin ihtiyaç duyduğu verilerin doğruluk ve güvenilirliği, veriyi sağlayan hizmet biriminin sorumluluğundadır.
Hüküm bulunmayan haller
MADDE 9 – (1) Bu Yönergede hüküm bulunmayan veya uygulamada tereddüde düşülen hallerde tereddütleri gidermeye Başkanlık yetkilidir.
Yürürlükten kaldırılan yönerge
MADDE 10 – (1) 30/1/2015 tarihli ve 77918440.010.04/45-88 sayılı Bakanlık Makamı Olur'u ile yürürlüğe giren "Tarımsal Yatırımcı Danışma Ofisinin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönerge" yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürürlük
MADDE 11– (1) Bu Yönerge onayı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 12 - (1) Bu Yönerge hükümlerini Tarım ve Orman Bakanı yürütür.