Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
BALIKÇILIK VE SU ÜRÜNLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Anasayfa
  • KURUMSAL YAPI
    GENEL MÜDÜR
    GENEL MÜDÜR YARDIMCILARI
    DAİRE BAŞKANLARI
    DAİRE BAŞKANLIKLARI VE GÖREVLERİ
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
  • E-HİZMETLER
    SU ÜRÜNLERİ AVCILIĞI
    SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ
    İSTATİSTİK VE BİLGİ SİSTEMİ
    KAYNAK YÖNETİMİ
  • FAALİYETLER
    SOCMEK
    GÖREVLERİMİZ
    HİZMET STANDARTLARIMIZ
  • YAYINLAR
    BİLGİ DOKÜMANLARI
  • BASIN
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksBalıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü > Haber

Su ürünleri yetiştiricilik tesislerimizle ilgili asılsız iddialara itibar edilmemelidir.

26.07.2018 / Gösterim Saysı : 191 / Arşiv

Bodrum'daki Mandalya Körfezi'nde yer alan balık çiftlikleri konusunda basına yansıyan iddialarla ilgili olarak aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek görülmüştür:

"Su ürünleri yetiştiricilik tesislerinin kurulmasına yönelik iş ve işlemler, ilgili mevzuatlarda belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde yürütülmektedir. Aynı zamanda denizlerde su ürünleri yetiştiriciliği yapan tesislerin ruhsat işlemleri, ilgili Bakanlıklar ile diğer kurum ve kuruluşların olumlu görüşleri alınarak yapılmaktadır.

ÇED olumlu raporu alınmadan hiçbir balık çiftliğinin kurulmasına müsaade edilmemektedir

Çevresel Etki ve Değerlendirme (ÇED) olumlu raporu alınmadan hiçbir su ürünleri yetiştiricilik tesisinin kurulmasına kesinlikle izin verilmemektedir. İddialara konu Mandalya körfezinde bulunan tesislerin bulunduğu Milas ve Bodrum yetiştiricilik alanları için 2007 yılında olumlu ÇED raporu verilmiştir.

Ruhsatı bulunmayan hiçbir tesis faaliyette bulunamaz

Su ürünleri yetiştiricilik tesisleri; kıyıdan uzaklık, derinlik, akıntı hızı ve çevresel koruyucu tedbirler gibi kriterler dikkate alınarak bilimsel kuruluşlar ile 12 ilgili kurumun olumlu görüşleri doğrultusunda ruhsatlandırılmaktadır. Mandalya körfezinde faaliyet gösteren balık çiftlikleri de; gerekli bütün iş ve işlemlerini tamamladıkları ve yerine getirdikleri için yetiştiricilik izni almışlardır. Ruhsatı bulunmayan hiçbir tesisin faaliyette bulunması mümkün değildir.

Tesislerin çevreyi kirlettiği iddiası tamamen asılsızdır

Muğla İli'nde su ürünleri yetiştiriciliği için tespit edilen alanlar, sayı ve kapasiteleri itibariyle çevresel hassasiyetler doğrultusunda koruma ve sürdürülebilirlik ilkesi dikkate alınarak belirlenmiştir. Ayrıca mevzuat gereği bu tesislerin denetimleri ve bulundukları deniz alanına ait su analizleri düzenli olarak yapılmaktadır. Bu noktada su ürünleri yetiştiriciliğinde ülkemiz, diğer ülkeler ile karşılaştırıldığında çevre hassasiyeti en yüksek korumacı ve uygulamalara sahip ülkelerin başında gelmektedir.

Ayrıca yetiştiricilik tesislerine ait kafeslerin kapladığı deniz yüzey alanları, toplam deniz alanına oranlandığında ekosistemi etkilemeyecek düzeydedir.

Çiftliklerdeki balıklar her türlü hijyen, sağlık ve çevre şartlarına uygun olarak yetiştirilmektedir

Bakanlığımız tarafından ruhsatı olmayan hiçbir firmanın yem üretimi yapması mümkün olmadığı gibi firmalar tarafından üretilen yemler, özellikle içerikleri itibariyle sürekli olarak kontrol edilmektedir.

Ülkemizde balık yetiştiriciliği yapılan işletmeler ve bu işletmelerde kullanılan yemler de mevzuat hükümlerine uygunluğu bakımından denetlenmektedir. Bu denetimler, ülkemizin resmi kurumlarının yanında bağımsız uluslararası kalite ve sertifikasyon kuruluşlarınca da yapılmaktadır. Aynı zamanda ülkemizde üretim yapan firmaların yetiştirdiği balıklara, Uluslararası Kalite Enstitüsü tarafından son yıllarda dünyanın en kaliteli balıkları ödülleri verilmektedir.

Ülkemiz genelindeki bütün balık çiftliklerinde kullanılan yemler ve yetiştirilen balıklar, her türlü hijyen, sağlık ve çevre şartlarına uygun olarak üretildiğinden balıklarımızın büyük bir bölümü başta AB ülkeleri olmak üzere 80 farklı ülkeye ihraç edilmektedir.

İlgili mevzuatlar çerçevesinde faaliyetlerini yürüten, Bakanlığımızın her tür denetimine tabi olan ve gerek kaliteli üretimleriyle gerekse de yaptıkları ihracatlar ile ülkemiz tarımına ve ekonomisine ciddi katkılar sunan bu çiftliklerimiz, ülkemizin yüz akı işletmeleridir.

Dolayısıyla sadece bu bölgemizdeki değil ülkemizin diğer yerlerinde üretimde bulunan su ürünleri yetiştiricilik tesislerimizle ilgili asılsız iddialara itibar edilmemesi önem taşımaktadır.

​

Son Haberler
...
Bakanımız, Samatya Balıkçı Barınağı'nda Balıkç ...
...
Türkiye Ve Japonya Arasında Su Ürünleri Yetişt ...
...
Ankara Üniversitesi Deniz Hukuku Ulusal Araştı ...
...
Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Ticari Ve Am ...
...
Bakan Yumaklı, "Son Yılların En Verimli Palamu ...
...
3.2 Milyar Liralık Destekleme Ödemesi Hesaplar ...

Haber Arşiv

İLETİŞİM

    Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü
  • Adres : T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı ,Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü ,Üniversiteler Mah. Dumlupınar Bulvarı, No: 161 / 1-0 , 06800, Çankaya/ANKARA

  • Telefon : 0312 287 3360

  • Faks : 0312 258 3060

  • KEP : tarimveormanbakanligi@hs01.kep.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Biyogüvenlik
  • e-Kütüphane
  • e-İmza Servisi
  • Intranet
  • Hizmet İçi Eğitim
  • Bakanlık e-Posta
  • Arabuluculuk
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın
©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI