Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
BALIKÇILIK VE SU ÜRÜNLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Anasayfa
  • KURUMSAL YAPI
    GENEL MÜDÜR
    GENEL MÜDÜR YARDIMCILARI
    DAİRE BAŞKANLARI
    DAİRE BAŞKANLIKLARI VE GÖREVLERİ
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
  • E-HİZMETLER
    SU ÜRÜNLERİ AVCILIĞI
    SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ
    İSTATİSTİK VE BİLGİ SİSTEMİ
    KAYNAK YÖNETİMİ
  • FAALİYETLER
    SOCMEK
    GÖREVLERİMİZ
    HİZMET STANDARTLARIMIZ
  • YAYINLAR
    BİLGİ DOKÜMANLARI
  • BASIN
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksBalıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü > Haber

Ülkemiz ile Endonezya arasında balıkçılık alanında işbirliğinin geliştirilmesi için Endonezya heyeti Genel Müdürlüğümüzü ziyaret etti.

2.12.2024 / Gösterim Sayısı : 606 / Arşiv

​

Türkiye – Endonezya

Su Ürünleri ve Balıkçılık Alanında İstişare Toplantısı

26.11.2024

 

Su ürünleri alanında farklı ülkeler ile yapılan çalışmalar ve işbirliği kapsamında Endonezya Balıkçılık Genel Müdürü Lotharia LATİF ve BSGM Genel Müdürü Turgay TÜRKYILMAZ başkanlığındaki heyet 26.11.2024 tarihinde saat 14.30'da Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü ev sahipliğinde bir araya gelmiştir.

Endonezya heyeti adına Genel Müdür Latif'in teşekkürü ile başlayan toplantıda, ziyaret amaçlarının sadece ikili ilişkilerin güçlendirilmesi değil aynı zamanda balıkçılık ile ilgili konularda fikir alışverişi yapılması ve tecrübelerin paylaşılması olduğu ifade edilmiştir. Latif, Endonezya hakkında kısa bir bilgi vermiş ve bu kapsamda Endonezya'nın adalar ülkesi olduğunu, 17.000 adanın bulunduğu, yeni Cumhurbaşkanlarının seçildiği, program önceliklerinden birinin de gıda güvenliği olduğunu belirtmiştir. Denizcilik ve Balıkçılık Bakanlığı olarak 2045 hedefleri kapsamında 25 yıllık bir Mavi Ekonomi Yol Haritası oluşturduklarını ifade etmiştir. Bu bağlamda:

1. Kota tabanlı sürdürülebilir balıkçılığı teşvik etmek,

2. Sürdürülebilir su ürünleri yetiştiriciliğini sağlamak

3. Köy veya küçük adalar yönetimini güçlendirmek amacıyla kontrol etmek olduğunu belirtmiştir.

Aynı zamanda plastik atıklar kaynaklı deniz kirliliğini önlemek için de balıkçılarla bir program oluşturduklarını eklemiştir. Ayrıca, heyetlerin daha sonra balıkçılık alanında bilgi alışverişi yapabileceğini vurgulamıştır. 20 yıl içerisinde ton balığı yetiştirmek istediklerini ve Türkiye'de yetiştiricilik yoluyla elde edilen ürün miktarının avcılıktan fazla olduğunu, Endonezya'da ise yıllık 6,5 milyon ton avcılık yaptıklarını ve Türkiye'ye göre durumun tam tersi olduğunu ve avcılığın Türkiye gibi daha dengeli olmasını arzuladıklarını belirterek, Genel Müdürümüzü  Jakarta'ya beklediklerini ifade etmiştir.

Genel Müdürümüz Sayın Turgay TÜRKYILMAZ, bu toplantıyı bir masa etrafında iki dost ülkenin birbirleriyle fikir alışverişinde bulunacağı bir toplantı olarak gördüklerini, Endonezya Denizcilik ve Balıkçılık Bakanlığı tarafından Genel Müdürlüğümüzü muhatap iletilen ve ton balığı avcılığı ve yetiştiriciliğinin geliştirilmesi konusunda ülkemiz ile mevcut potansiyeli değerlendirmek ve balıkçılık alanında bir işbirliği anlaşması hazırlanmasına zemin oluşturmak üzere Cakarta'ya davet edildiğini ancak bu ziyaretin gerçekleşmediğini  belirtmiştir. Ancak Bakanımın Sayın İbrahim YUMAKLI ile de Endonezya ziyareti konusunda görüştüklerini ve bu ziyaretin en kısa sürede gerçekleştirilmesine yönelik çalışmalara başlandığı belirtilmiştir.

Sayın TÜRKYILMAZ, Endonezya ile balıkçılık alanında bir işbirliği anlaşması taslak metni hazırladıklarını resmi olarak Dışişleri Bakanlığı üzerinden Endonezya tarafına gönderilebileceğini ve bunun bu toplantının somut bir çıktısı olarak ele alınabileceğini önermiştir. Endonezya'nın balıkçılık yapısı hakkında (dünya çapında 13 milyon üretim yapan ve bu değerle ilk 5 ülke arasında yer almıştır) kısa bilgi aktaran TÜRKYILMAZ, Türkiye olarak avcılık üretimimizi stabil tutmak için gayret ettiklerini ve Türkiye'nin yetiştiricilikten elde ettiği miktarın avcılıktan elde ettiği miktarı aştığını aktararak Endonezya tarafını doğrulamıştır. Ayrıca, Türk balıkçı gemilerinin başta Afrika olmak üzere, dünyanın pek çok ülkesinde avcılık yaptığını, Moritanya'da ciddi bir üretim kapasitemizin olduğunu, 10 farklı ülkede balıkçılık faaliyetimiz sürerken 10 kadar ülke ile de anlaşma imzalama safhasında olduğumuzu belirtmiştir.

Bununla birlikte, Türk balıkçı gemilerinin Endonezya'ya gönderilip, avcılık yapabilme imkanlarının da amaçlarımızdan biri olduğu ifade edilmiştir. Sayın TÜRKYILMAZ, yetiştiricilik alanında Türkiye'nin güçlü olduğunu, Endoneya'nın 4 uluslararası örgüte üye olduğu ve avcılığı kotaya tabii mavi yüzgeçli orkinos gibi türlerin kotayı kullanımı konusunda Türk Balıkçıların daha istekli olduğunu ve Türk balıkçıların böyle bir iradeyi ortaya koyabileceğini aktarmıştır. Akabinde böyle bir talep olması durumunda memnuniyetle avcılarımızın Endonezya sularına yönlendirilebileceği belirtilmiştir. Buna ilaveten orkinos yetiştiriciliği konusunda dünyada örnek ülkelerden biri olduğumuzu ve yetiştiricilikten elde edilen miktarı artırmaya çalışmakla birlikte, iklim değişikliğinin de son yıllardaki etkisi nedeniyle Türkiye'de yetiştiriciliği yapılan pek çok türün yetiştiriciliğinin Endonezya'da da yapılabileceğini, belki bu konuda bir araştırma yapmak gerekeceğini de vurgulamıştır. Ayrıca, balıkçılık alanındaki tecrübeleri karşılıklı paylaşabileceğimizi, yetiştiricilik konusunda sahip olduğumuz, bilgi deneyim ve araç-gereci bir yatırımcımızın Endonezya'ya götürebileceğini ifade etmiştir.

Toplantı sonucunda, Sayın Türkyılmaz, Endonezya Balıkçılık Genel Müdürü Lotharia LATİF' ve heyetinin ziyaretlerinden çok memnun olduğunu ve çok faydalı bir toplantı olduğunu belirtmiştir. Endonezya Balıkçılık Genel Müdürü Lotharia LATİF de sıcak karşılama ve verimli geçen toplantı için teşekkür etmiş ve en kısa sürede Jakarta'ya beklediklerini ifade etmiştir.​


Fotoğraf Galerisi (5)

Tüm fotoğrafları görüntülemek için buraya tıklayınız.
Son Haberler
...
Türkiye Ve Venezuela Arasında Balıkçılık Ve Su ...
...
251 Milyon Liralık Destekleme Ödemesi Hesaplar ...
...
Bakanımız, Samatya Balıkçı Barınağı'nda Balıkç ...
...
Türkiye Ve Japonya Arasında Su Ürünleri Yetişt ...
...
Ankara Üniversitesi Deniz Hukuku Ulusal Araştı ...
...
Türkiye Ve Venezuela Arasında Su Ürünleri Alan ...

Haber Arşiv

İLETİŞİM

    Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü
  • Adres : T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı ,Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü ,Üniversiteler Mah. Dumlupınar Bulvarı, No: 161 / 1-0 , 06800, Çankaya/ANKARA

  • Telefon : 0312 287 3360

  • Faks : 0312 258 3060

  • KEP : tarimveormanbakanligi@hs01.kep.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Intranet
  • Bakanlık e-Posta
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın

MOBİL UYGULAMALAR

©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI