Bitkisel gıda ve yem ile gıda ile temas eden madde ve malzemelerin ithalat işlemleri aşağıda belirtilen mevzuat kapsamında gerçekleştirilmektedir.
1- İthalatçı bağlı bulunduğu İl Müdürlüğüne başvuru yaparak öncelikle kendi bilgilerinin (dilekçe ve imza sirküleri ile) kaydını ve sistemde kayıtlı olmaması durumunda üretici ve ihracatçı bilgilerinin de kaydını GGBS sistemine yaptırması gerekmektedir.
2- İthalatçı ürünün mevzuata uygun olduğunun kontrol edilmesi amacıyla “Ön Bildirim"de bulunmak zorundadır. Ürün bildirimi GGBS sistemi (https://ggbs.tarim.gov.tr/) üzerindeki “Bitkisel Gıda Ve Yemin İthalat Ön Bildirim İşlemleri" bölümünden elektronik olarak yapılmaktadır.
a- Ürün bildirimi aşamasında 8.459 TL (2025 Yılı Fiyatı) inceleme bedeli tahsil edilmektedir.
b- Sistem ön bildirim numarası ve şifre üretmektedir. Aynı bildirim numarası ve şifre ile sevkiyat bildirimi yapılacağından bu bilgilerin kaydedilmesi gerekmektedir.
c- Ürün bildiriminde; içerik belgesi, ürün adı, ürün sınıfı, markası, ihracatçı gibi sevkiyatlarda değişmeyecek bilgiler talep edilmektedir.
3- Ürün bildirimi yetkili İl Müdürlüğü tarafından bildirimin onaya gönderildiği tarihten sonraki 2 (iki) iş günü içerisinde incelenir Bildirimde eksiklik, düzeltilebilecek hatalar olması ya da ek bilgi-belge talep edilmesi durumunda İl Müdürlüğünce iade edilir ve eksikliğin tamamlanmasını takiben inceleme sonuçlandırılır. Bileşenin mevzuata aykırı olması durumunda ürün bildirimi reddedilir.
4- Ürün bildiriminin onaylanması durumunda İthalatçı tarafından sevkiyat bildirimi yapılır. Bir ürün bildirimi ile birden fazla sevkiyat bildirimi yapılabilir.
5- Sevkiyat bilgileri aşamasında; Sertifika ve ürünün miktarı, ürünün geldiği Gümrük Müdürlüğü, kontrolün talep edildiği tarih ile ilgili bilgiler talep edilmektedir.
6- Kontrolün talep edildiği tarihten itibaren en geç 3 gün içerisindeki kontrol tarihi İl Müdürlüğünce belirlenecektir.
7- İthalatçı, resmi kontrolün yapılacağı tarihte asıl belgeler ile İl Müdürlüğüne müracaat eder.
8- İl Müdürlüğünce Resmi Kontroller risk esasına göre 3 aşamalı olarak gerçekleştirilmektedir.
a- Doküman Kontrolü: Evrak bazında ürünün Türk Gıda Kodeksine uygun olup olmadığı kontrol edilir.
b- Kimlik Kontrolü: İthal edilmek istenen ürün ile Bakanlığımıza sunulan belgelerin birbiri ile uyumlu olup olmadığı kontrol edilir.
c- Fiziksel Kontrol: Organoleptik muayene, ambalaj kontrolü, numune alma ve laboratuvar analizlerini kapsamaktadır.
9- Yapılan kontroller sonucunda Türk Gıda ve Yem Mevzuatına uygun olan ürünlerin yurda girişi için Gümrük Müdürlüğüne Tek Pencere Sistemi üzerinden uygunluk numarası gönderilmektedir.
10- Yapılan Kontroller sonucunda Türk Gıda Mevzuatına uygun olmayan ürünler sahibinin bilgisi dahilinde:
a- Reddedilir. (Mahrece yada 3. ülkeye gönderilir.)
b- Özel işleme tabi tutulur. (Tekrar kontrol)
c- Başka amaçla kullanılabilir.
d- İmha edilir.