Bitki Listesi, gıdaların bileşiminde kullanılmak istenen bitkiler/bitki kısımları veya bunlardan elde edilen bitkisel preparatlar ile “aroma verici"lerin üretiminde kaynak materyal olarak kullanılabilecek bitkileri içermekteydi. Bitki Listesi'nde yapılan son düzenleme ile, aroma vericilerin üretiminde kullanılacak bitkiler, Bitki Listesi kapsamından çıkarılmıştır. Değişikliğin temel gerekçesi, aroma vericilere ilişkin hususların Bitki Listesi'nden ayrı bir mevzuat olan “Türk Gıda Kodeksi Aroma Vericiler ve Aroma Verme Özelliği Taşıyan Gıda Bileşenleri Yönetmeliği" ile düzenleniyor olmasıdır. Söz konusu Yönetmelik, aroma vericilerin kaynak materyallerine ilişkin özel bir liste içermemekte; bunun yerine değerlendirme süreçlerinde EFSA, IOFI, FCC, Blue Book gibi uluslararası kurumların yayımladığı bilimsel dokümanlar esas alınmaktadır.
Bitki Listesi'nde yapılan bu değişiklik, söz konusu bitkilerin aroma vericilerin üretiminde kullanımına ilişkin bir kısıtlama getirmemektedir. Bilimsel değerlendirmeler sonucunda bahse konu bitkilerin güvenilirlik değerlendirmeleri uygun bulunduğundan
aroma vericilerde kullanımına devam edilebilecektir.
Bu çerçevede, Bitki Listesi'nden çıkarılan ancak aroma vericilerin üretiminde kullanılmasında sakınca bulunmayan bitkilerin listesi aşağıda yer almaktadır:
Bitki Listesinden Çıkarılan Bitkiler – Güncel Liste