Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
Görme Engelli
×
  • ANA SAYFA
  • BAKAN
    BAKANIMIZ
    FOTOĞRAF GALERİSİ
  • BAKANLIK
    BAKAN YARDIMCILARI
    • ​Ebubekir Gizligider

      EBUBEKİR GİZLİGİDER
    • ​Ahmet Gümen

      PROF. DR. AHMET GÜMEN

    • DR. AHMET BAĞCI
    • ​​ Abdulkadir Polat

      ABDULKADİR POLAT
    POLİTİKALARIMIZ
    • STRATEJİK PLAN
    • ETİK KOMİSYON
    MEVZUAT
    KURUMSAL KİMLİK
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    BAKANLARIMIZ LİSTESİ
  • BİRİMLER
    MERKEZ BİRİMLER
    BAĞLI VE İLGİLİ KURULUŞLAR
    TAŞRA BİRİMLERİ
  • HİZMETLER
    MİRASIMIZ YEREL TOHUM
    KAMU HİZMET ENVANTERİ
    FAALİYET RAPORLARI
    E-HİZMETLER
  • FAALİYETLER
    FAALİYETLER
    • VETERİNER HİZMETLERİ
    • TARIMSAL DESTEKLER
    • TARIM SİGORTALARI VE DOĞAL AFETLER
    • TARIM HAVZALARI
    • TOPRAK KORUMA VE ARAZİ DEGERLENDİRME
    • SU ÜRÜNLERİ
    • RİSK DEĞERLENDİRME HİZMETLERİ
    • PROJELER VE KREDİLENDİRME
    • FAALİYET RAPORLARI
    • MAKRO EKONOMİK GÖSTERGELER
    • KIRSAL KALKINMA
    • HAYVANCILIK
    • GIDA VE YEM HİZMETLERİ
    • EĞİTİM VE YAYIM
    • COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ
    • BİTKİSEL ÜRETİM
    • BİTKİ SAĞLIĞI HİZMETLERİ
    • AVRUPA BİRLİĞİ VE DIŞ İLİŞKİLER
    • ARAZİ TOPLULAŞTIRMA
    • TARIM TEKNOLOJİLERİ VE MEKANİZASYON
    • KORUNAN ALANLAR ÜCRET TARİFESİ
  • İSTATİSTİK
    İSTATİSTİK BÜLTENLERİ TAKVİMİ - 2025
    İSTATİSTİK BÜLTENLERİ - 2025
    • TARIMSAL DESTEK ÖDEMESİ, IV. ÇEYREK VE YILLIK: EKİM-ARALIK, 2024
    • İKLİM, FENOLOJİK DURUM VE SULAMA İZLEME İSTATİSTİKLERİ, ARALIK, 2024
    • GIDA İŞLETMELERİ YURTİÇİ DENETİMLERİ, ARALIK VE YILLIK 2024
    • ORGANİZE TARIM BÖLGELERİ, 2024
    • HAYVAN VARLIĞI İSTATİSTİKLERİ, 2024
    • TARIMSAL ALET VE MAKİNE İSTATİSTİKLERİ, 2024
    • İKLİM FENOLOJİK DURUM VE SULAMA İZLEME İSTATİSTİKLERİ, OCAK,2025
    • GIDA İŞLETMELERİ YURTİÇİ DENETİMLERİ, OCAK, 2025
    • KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARI, 2024
    • GIDA İŞLETMELERİ YURTİÇİ DENETİMLERİ, ŞUBAT, 2025
    • İKLİM, FENOLOJİK DURUM VE SULAMA İZLEME İSTATİSTİKLERİ, ŞUBAT 2025
    • DEVLET DESTEKLİ TARIM SİGORTASI UYGULAMALARI, II. DÖNEM VE YILLIK: TEMMUZ-ARALIK 2024
    • GIDA İŞLETMELERİ YURT İÇİ DENETİMLERİ, MART 2025
    • İKLİM, FENOLOJİK DURUM VE SULAMA İZLEME İSTATİSTİKLERİ, MART 2025
    • TARIMSAL DESTEK ÖDEMESİ, I. ÇEYREK: OCAK-MART, 2025
    İSTATİSTİK BÜLTENLERİ - 2024
    • TARIMSAL DESTEK ÖDEMESİ II. ÇEYREK: NİSAN-HAZİRAN, 2024
    • DEVLET DESTEKLİ TARIM SİGORTASI UYGULAMALARI I. DÖNEM: OCAK-HAZİRAN 2024
    • TARIMSAL DESTEK ÖDEMESİ III. ÇEYREK: TEMMUZ-EYLÜL, 2024
  • BASIN
    HABERLER
    FOTOĞRAF GALERİSİ
    BASIN İLETİŞİM
    İDDİALAR VE GERÇEKLER
    SORULARLA TARIMSAL ÜRETİM PLANLAMASI VE YENİ DESTEKLEME MODELİ
    TARIMSAL ÜRETİM PLANLAMASI
  • İLETİŞİM
    TOB BİLGİ EDİNME
    MERKEZ TEŞKİLAT
Skip Navigation LinksT.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI > Konular > Gıda ve Yem Hizmetleri > Gıda Hizmetleri > Kodeks
Skip Navigation Links.
Collapse Gıda ve Yem HizmetleriGıda ve Yem Hizmetleri
Collapse Gıda HizmetleriGıda Hizmetleri
Kayıt Onay
Kodeks
Resmi Kontroller
Collapse İthalat - İhracatİthalat - İhracat
Bitkisel Gıda ve Yem İhracatı
Bitkisel Gıda ve Yem İthalatı
Laboratuvarlar
Collapse Yem HizmetleriYem Hizmetleri
GDO'lu Yemler
İşletme Kayıt ve Onay İşlemler...
İşletmeler
Özel Besleme Amaçlı Yemler
Yem Katkı Maddeleri
Yem Kontrol Faaliyetleri
Yem Maddeleri Kataloğu
Yem Maddeleri Kayıt Listesi
Yem Sektörü İçin Hazırlanan Kı...
Kodeks

5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu gereği, Türk Gıda Kodeksini hazırlamakla görevli Ulusal Gıda Kodeksi Komisyonu (UGKK) sekretaryasını yapmak,

5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 23 üncü maddesine dayanılarak oluşturulan UGKK; Bakanlıktan gıda konusunda görev yapan iki üye, Sağlık Bakanlığından bir üye, her iki bakanlık tarafından ayrı ayrı seçilecek gıda konusunda uzman, bilim adamı niteliğinde birer üye, Türk Standartları Enstitüsünden bir üye, gıda konusunda faaliyet gösteren ve en fazla üyeye sahip olan sivil toplum kuruluşundan bir üye olmak üzere toplam yedi üyeden oluşur. Komisyon, gıda kodeksi konusunda, ülkede en yetkili merci olup, gıda kodeksinin hazırlanması için çeşitli alt komisyonlarını (AK) seçmek ve çalışmalarını denetlemekle ve alt komisyonlarca hazırlanan kodeks tasarılarını ve değişiklik tasarılarını karara bağlamak ve yayımlanmak üzere Bakanlığa sunmakla görevlidir.

UGKK’nın görev ve yetkileri aşağıda belirtilmiştir:
a) Gıda kodeksi hazırlanması için yöntem belirlenmesi.
b) Gıda kodeksi ile ilgili uluslararası toplantılar için Bakanlık tarafından oluşturulan ulusal görüşlerin değerlendirilerek karara bağlanması.
c) Gıda kodeksinin veya ulusal görüşlerin oluşturulması aşamasında gerekli olacak verilerin sağlanmasında ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapılması ve verilerin toplanması.
ç) Gıda kodeksine ilişkin Bakanlık tarafından sunulan hususların değerlendirilmesi.
d) Avrupa Birliği (AB) mevzuatına uyum çerçevesinde yer alan taahhütler öncelikli olmak üzere hazırlanacak gıda kodeksinin belirlenmesi.
e) Alt komisyonlar tarafından görüş değerlendirilmesi yapılan taslakların;
1) Değişiklik yapılarak veya yapılmaksızın yayım kararının alınması.
2) Gerekli görüldüğünde, gerekçeleriyle birlikte yeniden değerlendirilmek üzere konu ile ilgili tekrar çalışma kararının alınması.
f) Gerekli görüldüğünde, alt komisyon tarafından görüş değerlendirmesi yapılmaksızın, gıda kodeksinin hazırlanması, yayımlanması veya yürürlükten kaldırılması kararının alınması.
 
UGKK sekretaryası Genel Müdürlüğümüz Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı, Kodeks Çalışma Grubu tarafından yürütülmektedir.
 
2) Kodeks Alimentarius Komisyonunun çalışmalarını takip etmek, hazırlanan taslak standartlara görüş vermek
Genel Müdürlüğümüzün irtibat noktası olduğu Kodeks Alimentarius Komisyonunun (KAK)
çalışmaları Kodeks Çalışma Grubu tarafından takip edilmekte ve koordinasyonu sağlanmaktadır. Bu kapsamda Kodeks Çalışma Grubunun sekretarya ve koordinasyonunda UGKK, gıda kodeksi ile ilgili uluslararası toplantılar için Bakanlık tarafından oluşturulan ulusal görüşleri değerlendirilerek karara bağlar. Ülke görüşleri, Kodeks Çalışma Grubu tarafından Kodeks Alimentarius Komisyonunun sekretaryasına iletilir.
3) Avrupa Birliği’ne uyum çalışmaları çerçevesinde verilen görevleri yürütmek
Bu kapsamda UGKK, AB mevzuatına uyum çerçevesinde; Gıda Güvenilirliği, Veterinerlik ve Bitki Sağlığı başlıklı 12.Fasılla ilgili Strateji Belgesinde verilen taahhütler öncelikli olmak üzere 2/97 sayılı AB-Türkiye Ortaklık Konseyi Kararı, Kodeks Alimentarius standartları ve ülke ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanacak gıda kodekslerini ve hangi Alt Komisyonda değerlendirileceğini belirler. UGKK tarafından belirlenen gıda kodeksleri için Kodeks Çalışma Grubunda görevli sekretarya tarafından taslak hazırlanır, ilgili kurum ve kuruluşların görüşü alınarak, ilgili AK’da görüşlerin değerlendirilmesini müteakip UGKK’na sunulur. Taslak UGKK tarafından değerlendirilerek karara bağlanır. Gerek görüldüğünde UGKK taslağı yeniden değerlendirmek üzere AK’na iade eder. UGKK tarafından kabul edilen taslaklar UGKK başkanı tarafından yayımlanmak üzere Bakanlığa sunulur.
Bildirim Yönetmeliği kapsamında yer alan kodeks taslakları Ekonomi  Bakanlığı aracılığı ile AB’ne bildirilmektedir.
4) Ticari münasebette bulunduğumuz ülkelerin gıda mevzuatlarını takip etmek.
Hazırlanan kodeks taslakları, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Sağlık ve Bitki Sağlığı Anlaşması (SPS) ve Ticarette Teknik Engeller Anlaşması (TBT) çerçevesinde bildirim mekanizması aracılığıyla DTÖ’ye de bildirilmekte ve DTÖ’ye üye ülkelerin görüşüne sunulmaktadır. Ayrıca DTÖ’ye üye ülkeler tarafından hazırlanan gıda ile ilgili düzenlemeler temas noktası olarak Kodeks Çalışma Grubuna bildirilmekte ve bu taslaklar için de görüş oluşturulmaktadır.
5) Yayımlanan tebliğ ve yönetmeliklerle ilgili olarak, çeşitli resmi ya da özel kurum ve kuruluşlardan gelen yazılara görüş veya açıklayıcı bilgi mahiyetinde cevap vermek
6) Daire Başkanlığınca verilecek benzeri görevleri yapmak

Tıklayınız ...

İşleme Faktörleri Veritabanı

İşleme Proses Şemaları



26.01.2017 tarihinde yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği kapsamında toplu tüketim yerlerinde 1/1/2020 tarihinden itibaren alerjen bilgisinin son tüketiciye sunulması zorunlu hale getirilmiştir.
Toplu tüketim yeri: gıdanın tüketime hazır hale getirildiği ve tüketilmek üzere son tüketiciye sunulduğu; mobil araçlar veya sabit veya hareketli tezgahlar da dahil olmak üzere hazır yemek hizmeti veren restoranlar, kantinler, okullar ve hastaneler gibi işletmeler olarak tanımlanmıştır. 
Alerjen bildirimi yapılırken Yönetmelikte yer alan ve aşağıda belirtilen 14 alerjen madde esas alınacaktır. Bu bildirim afiş, yazı tahtası, menüler vasıtasıyla yapılabilir. 
Yönetmelik 1169/2011 EC direktifleri ile uyumlu olup Avrupa Birliği üyesi ülkelerde de benzer şekillerde uygulanmaktadır.
Bakanlığımız tarafından Yönetmelik ekinde (Ek-1) yer alan 14 alerjen madde esas alınarak toplu tüketim yerlerinde bulundurulmak üzere “Alerjen Listesi” poster olarak hazırlanmıştır.
Yine aynı Yönetmelik gereği 1/1/2020 tarihinden itibaren hazır ambalajlı gıdalarda beslenme bildirimi yapılması zorunlu hale getirilmiştir.

ALERJİYE VEYA İNTOLERANSA NEDEN OLAN BELİRLİ MADDE VEYA ÜRÜNLER 
​Madde veya ürünler
​1) Gluten içeren tahıllar: buğday (ör. kılçıksız buğday ve kamut), çavdar, arpa, yulaf veya bunların hibrit türleri ve bunların ürünleri
​2) Kabuklular (Crustacea) ve bunların ürünleri
​3) Yumurta ve yumurta ürünleri
​4) Balık ve balık ürünleri
​5) Yerfıstığı ve yerfıstığı ürünleri
​6) Soya fasulyesi ve soya fasulyesi ürünleri
​7) Süt ve süt ürünleri (laktoz dahil)
​8) Sert kabuklu meyveler: Badem (Amygdalus communis L.), fındık (Corylus avellana), ceviz (Juglans regia), kaju fıstığı (Anacardium occidentale), pikan cevizi (Carya illinoiesis (Wangenh.) K.Koch), brezilya fındığı (Bertholletia excelsa), antep fıstığı (Pistacia vera), macadamia fındığı ve Queensland fındığı (Macadamia ternifolia) ve bunların ürünleri
​9) Kereviz ve kereviz ürünleri
​10) Hardal ve hardal ürünleri
​11) Susam tohumu ve susam tohumu ürünleri
​12) Kükürt dioksit ve sülfitler  (tüketime hazır veya üreticilerin talimatlarına göre hazırlanan ürünler için, toplam SO2 cinsinden hesaplanan konsantrasyonu 10 mg/kg veya 10 mg/L’den daha fazla olanlar)
​13) Acı bakla ve acı bakla ürünleri
​14) Yumuşakçalar ve ürünleri


Poster için tıklayınız ... 

​Okul Kantinlerine Dair Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği (5/2/2013 tarihli ve 28550 sayılı Resmi Gazete)

Okul Gıdası Hakkında Tebliğ (22/10/2020 tarihli v​e 31282 sayılı Resmi Gazete)

Okul Kantinlerinde Satılacak Gıdalar ve Eğitim Kurumlarındaki Gıda İşletmelerinin Hijyen Yönünden Denetlenmesi Genelgesi

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Okul Gıdası Kararları - Mart 2025​

Okul Gıdası Sunum

Okul Gıdası Onay Prosedürü

Bakanlığımızca Okul Gıdası Onayı Verilmiş Firmalar ve Ürünler Listesi (30.04​.2025​)​

​tıklayınız ...

​tık​la​yın​ız ...​

​tıklayınız ...

​Bakanlığımız  ve  Birleşmiş  Milletler  Gıda  ve  Tarım  Örgütü  (FAO)  işbirliği  ile  "Gıda Okuryazarlığı Kapasitesinin Geliştirilmesi" (TCP/TUR/3805/C5) projesi tamamlanmıştır.

Proje kapsamında oluşturulan Türkiye Gıda Okuryazarlığı Stratejisi ve Eylem Planı için tıklayınız ...



Kılavuza ulaşmak için tıklayınız ...

İLETİŞİM

    T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
  • Adres : Üniversiteler Mah. Dumlupınar Bulvarı, No: 161, 06800, Çankaya/ANKARA

  • Telefon : 0312 287 33 60 (PBX)

  • KEP : tarimveormanbakanligi@hs01.kep.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

Android
IOS

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Biyogüvenlik
  • e-Kütüphane
  • e-İmza Servisi
  • Intranet
  • Hizmet İçi Eğitim
  • Bakanlık e-Posta
  • Arabuluculuk
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın
©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI