DİYARBAKIR BATMAN SİİRT KALKINMA PROJESİ
İŞİN TANIMI / AMACI:
Proje illerinin kırsal bölgelerindeki nüfusun, ekonomik ve sosyal statüsünün geliştirilmesine yardımcı olmaktır.
TARİHÇE:
Proje, Yüksek Planlama Kurulunun 22.11.2006 tarih ve 2006/87 sayılı Kararı ile 2006 yılı yatırım programına alınmıştır. Kredi Kuruluşu IFAD ve T.C. Hükümeti adına Hazine Müsteşarlığı arasında 5 Mart 2007 tarihinde “İkraz Anlaşması” imzalanmış ve anlaşma 14 Mayıs 2007 tarihinde Bakanlar Kurulu tarafından onaylanmıştır.
Hazine Müsteşarlığı ve UNDP arasında 19 Haziran 2007 tarihinde “Hibe Anlaşması” imzalanmıştır. UNDP; Projenin uygulanmasına yönelik, fon akışı, muhasebe, mal ve hizmet tedariki kapsamında program idaresini desteklemektedir.
Proje, gerekli tüm şartlar yerine getirilerek, 19 Aralık 2007’de yürürlülüğe girmiştir. Proje kapanış tarihi 31 Aralık 2013, ikraz kapanış tarihi ise 30 Haziran 2014 dür.
Projenin Finansman Kaynağı ve Yatırım Tutarı (Milyon USD)
İç Kaynak |
4,455 |
Dış Kaynak (IFAD Kredisi) |
24,105 |
UNDP Hibesi |
0,752 |
Faydalanıcı Katkısı |
7,607 |
TOPLAM |
36,919 |
Projenin Bileşenleri:
Bileşen-A: Köy Geliştirme Programı
A1- Bilinçliliği Artırma
A2- Çiftçi Eğitimi ve Öğretim
A3- Köy İyileştirme Altyapısı
Bileşen-B: Kırsal Ekonomik Büyüme
B1- Tedarik Zinciri Yönetimi
B2- Katkı Hibeleri
B3- İş Aracılık Hizmetleri
B4- Kapasite Oluşturma
Bileşen-C: İstihdam İçin Kapasite Oluşturma
Bileşen-D: Proje Yönetimi ve Organizasyonu Bileşeni
YAPILAN ÇALIŞMALAR:
• Alt Yapı faaliyetleri kapsamında;
- 13 adet Kanalizasyon ve Doğal Arıtma Sistemi,
- 2 adet İçme Suyu Deposu
- 7 adet Boru Döşeme İle Yol Geçişi
- 1 adet Dere Islahı
- 2 adet Menfez yapılmıştır.
- 5 adet Hayvan İçme Suyu Göleti
- 5 adet Kapalı Sistem Sulama Kanallarının yapım işlemleri devam etmektedir.
- 6 km arazi yolu ıslahı gerçekleştirilmiştir.
•Çiftçi Eğitim Faaliyetleri Kapsamında; Farklı konularda düzenlenen eğitim programlarına (Süt Sığırı Yetiştiriciliği, Sulama, Bağcılık, Nar yetiştiriciliği, Fıstık Yetiş. ve Aşılama, Meyvecilik, Seracılık, Koyun Yetiştiriciliği v.s.) 1675 çiftçi katılım sağlamıştır.
• Katkı Hibeleri Programı Kapsamında; Proje kapsamında hazırlanan sekiz adet Stratejik Yatırım Planı (SYP) hazırlanmış olup, hazırlanan Stratejik Yatırım Planı çerçevesinde hibe kaynakları kullandırılmaktadır. Söz konusu stratejik yatırım planları:
Diyarbakır ili için; Süt SYP, Meyvecilik SYP
Batman İli için; Süt SYP, Bağcılık SYP, Çilek SYP, Sert Kabuklu Meyveler SYP
Siirt İli için; Zivzik Narı SYP ve Koyunculuk SYP şeklindedir.
Bu çerçevede; 11.230.000 TL lik yatırım tutarının 4.846.000 TL lik kısmı gerçek ve tüzel kişilere Katkı hibe ödemesi olarak yapılmıştır.
•Tarım İl Müdürlüğü Çalışanlarına Yönelik Kapasite Oluşturma;
Proje personeline yönelik, kapasite geliştirme amaçlı düzenlenen farklı konulardaki eğitim programlarına ( 179 teknik personel katılmıştır.
İstihdam İçin Kapasite Oluşturma Faaliyetleri Kapsamında; toplam 267 kişi meslek edindirmeye yönelik düzenlenen eğitim programlarına ( Aşı Ustası Kursu, Fidan yetiştiriciliği, Hayvan Bakıcılığı eğitimi, v.s) katılmıştır.
• Meyveciliğin ve Bağcılığın Geliştirilmesi Kapsamında; Demonstrasyon amaçlı 600 da alanda farklı çeşitler kullanılarak kapma meyve bahçesi (nar, badem, kayısı, elma, bağ, erik) kurulmuştur. Diyarbakır İlinde 400 da alanda 19.770 adet farklı türde fidan, Siirt İlin de 208 da alanda 13.000 adet kiraz fidanı demonstrasyon amaçlı dağıtımı yapılmıştır.
• Proje Organizasyonu ve İdaresi Faaliyetleri Kapsamında; Proje İllerinde Proje Yönetim Birimleri oluşturularak alet, ekipman ve araç ihtiyaçları sağlanmıştır.
DEVAM EDEN ÇALIŞMALAR: Diyarbakır-Batman-Siirt kalkınma Projesi kapsamında; 6 adet hayvan içme suyu amaçlı su depolama inşaatı, hayvan içme suyu göletlerinin etrafına 32 adet hayvan gölgeliği, 11 adet dezenfeksiyon havuzu inşaatı gerçekleştirilecektir.
Projeden sağlanacak finansal destek ile nar, badem, bağ meyve türleriyle ilgili 1500 dekar kapama meyve bahçesi tesis ettirilecektir.
İstihdam için kapasite oluşturma eğitimleri ile çiftçilerin teknik bilgi ve becerilerinin geliştirildiği çiftçi eğitim faaliyetleri yapılacaktır.
HEDEFLER: Proje illerinde yer alan köylerdeki mevcut üretim ve istihdam imkânları esas alınarak, verimlilik ve yaşam kalitesinin arttırılması, tarım ve tarım dışı alanlarda gelir getirici faaliyetlerin çeşitlendirilmesi ve hedef kitlenin istihdam edilebilirliğinin arttırılması için bireysel ve kurumsal kapasite gelişimlerinin desteklenmesi hedeflenmektedir.