HAYVANCILIK
PROJELERİ
İŞİN
TANIMI / AMACI:
Günümüz toplumlarının en önemli
sorunlarından birisi yeterli ve dengeli beslenmektir. Dünya nüfusundaki hızlı
artış, insan beslenmesinde çok önemli bir yeri olan protein içeren besin
maddelerine olan talebi de hızla artırmaktadır. Teknolojik gelişme ve
üretimdeki önemli verimlilik artışlarına rağmen, beslenme sorunu ciddi
boyutlardadır.
Dengeli, yeterli ve sağlıklı
beslenmede 40’ı aşkın türde besin öğesine ihtiyaç olup, bunların yeterli
miktarda alınması gerekmektedir. Söz konusu besin öğelerinden biri olan
proteinler, insan vücudu için temel yapı taşı niteliğinde ve insan
organizmasının. yapısını tamamlamak ve onarımını gerçekleştirmenin yanında,
fetal gelişimi, fizyolojik fonksiyonları ve beyinsel gelişimi gerçekleştirmede
etkisi bulunduğu belirtilmektedir. Tarımda ileri ülkelerin çoğu, bitkisel
üretimin önemli bir bölümünü hayvansal üretimi artırmak amacıyla hayvan
beslemede kullanırlar.
Ayrıca hayvancılık, doğayı
sömürmemesi, ekolojik dengeyi bozmaması, uygun şartlar yaratıldığında kırsal
kesimdeki dar gelirli üretici için ekonomik bir uğraş olması şeklinde
özetlenebilir.
TARİHÇE:
Ülkelerde, hayvancılığın tarımsal
üretim içerisindeki payı daima %50’nin üzerinde bulunmakta ve bu pay devamlı
artmaktadır. Örneğin, Fransa’da %60, İngiltere’de %70 ve Almanya’da %75’e kadar
yükselmektedir. Türkiye’de ise hayvansal üretim bitkisel üretimden hemen sonra
gelmekte olup, tarımsal üretim değerinin %25-30’unu oluşturmaktadır. Tarımda
hayvansal üretime ağırlık verilmesinin teknik ve ekonomik açıdan önemli
nedenleri vardır. Bunlar arasında; insanların düzenli, yeterli ve dengeli bir
biçimde beslenmeleri, bitkisel ürün ve artıklarının daha değerli hayvansal
ürünlere dönüştürülmesi, istihdama katkısı ve işin sürekliliği, hayvansal
Üretimde sermayenin yıl içindeki devir hızının bitkisel üretime göre daha
yüksek olması sayılmaktadır.
Türkiye’deki tarım işletmelerinin
%96.38’inde bitkisel ve hayvansal üretim birlikte yapılırken. yalnızca
hayvansal üretim faaliyetine yer veren işletmelerin oranı %3.62’dir. Bu durum,
Türkiye’de hayvancılığın ihtisaslaşmadığını da göstermektedir.
Hayvancılığın ihtisaslaşması açısından
ülkemizde hayvancılıkla uğraşan üreticilerin örgütlenmeleri, kooperatif dernek
ve yetiştirici birlikleri şeklinde olmaktadır. Söz konusu bu sivil örgütlerin
geliştirilmesi, hayvancılığın gelişimi açısından önemli sayılmaktadır.
Hayvan yetiştiriciliğinde damızlık
materyalden sonra en önemli girdiyi yem oluşturmaktadır. Yemin nitelik ve
nicelik “bakımından yeterli olması, yüksek verimli hayvanların ırk
özelliklerini yeterince göstermesini ve üretim maliyetinde ortalama % 55 - 65
oranındaki payın minimize edilmesini sağlayacaktır. Hayvan hastalık ve
zararlılarıyla mücadele edilmesi, teknik ve hijyenik yapıdaki barınakların inşası,
etkin eğitim ve pazarlama hizmetlerinin sunulması verimli bir hayvancılık için
gerekli diğer şartları oluşturmaktadır.
Türkiye’de var olan hayvancılık
potansiyelini en akılcı yolla değerlendirerek hayvansal üretim gelirinin
tarımsal üretimdeki payını artırmak için gerekli önlemlerin alınması ve bu
kesimin teşvik edilmesi zorunlu görülmektedir.
Verimli hayvancılık yapabilmenin
başlıca koşullarından biri, verim yeteneği yüksek hayvanlara sahip olmaktır.
Hayvanlar ne kadar iyi beslenirse beslensinler, verim düzeyleri ancak genotipik
yapılarının uygunluğu ölçüsünde arttırabilirler. Bu açıdan her kuşakta daha
verimli hayvanlar elde etmek için yeterli sayıda damızlık hayvana gereksinim
vardır.
Tarım işletmelerinde hayvancılıktan
sağlanan gelirin toplam gelirdeki payını arttırmak için girişilecek
faaliyetlerin işletmelerdeki diğer üretim dallarındaki verimliliği de
yükseltecektir.
Ortakların Mülkiyetinde Merkezi Sağım
Üniteli Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Kooperatif Projesi (30 Aile X 10 Baş /
Aile):
Proje’nin kendine özgü ve genel
nitelikli faydaları;
Ana ve babasının verim kayıtları
tutulmuş ve sertifikalanmış daha güvenli damızlık sığırların tüketiciye
sunulması,
YAPILAN
ÇALIŞMALAR:
- İnsanların
düzenli, yeterli ve dengeli bir biçimde beslenmeleri,
- Bitkisel
ürün ve artıklarının daha değerli hayvansal ürünlere dönüştürülmesi,
- İstihdama
katkısı ve işin sürekliliği, hayvansal üretimde sermayenin yıl içindeki
devir hızının bitkisel üretime göre daha yüksek olması sayılmaktadır.
- Damızlık
sığır yetiştiricilerin bir üst birlik kurmalarına zemin hazırlanması,
- Ülkenin
et ve süt ihtiyacını karşılamaya yardımcı olmasının yanı sıra dengeli
beslenmeye katkı sağlanması,
- Sektördeki
işletmelerde verimliliğin arttırılması,
- Veterinerlik
hizmetlerinden daha kolay yararlanılması,
- Girdi
temini ve ürün satışında pazar karşısında daha güçlü olunması,
- Sürekli
işgücü isteyen bir faaliyet kolu olması nedeniyle, kırsal kesimde var olan
gizli işsizliğin çözümüne katkı sağlanması,
- Hayvancılığa
dayalı yem sanayi, et ve mamulleri sanayi, dericilik ve tekstil
sanayileri, veteriner ilaçları ve hayvancılık ekipman sanayilerine yeni
istihdam alanları yaratması, hayvancılığa girdi sağlaması ve hayvansal
ürünlerin işlenmesiyle katma değer artışına neden olması.
- Kırsal
alanda yaşayan nüfusun gelirini artırmak amacı ile hayvansal ürünler
üretiminin geliştirilmesi,
- Toplumun
hayvansal protein bakımından dengeli ve yeterli beslenebilmesinin
sağlanabilmesi, Damızlıkçı işletmelerinin yaygınlaştırılması ve bu
işletmeler tarafından elde edilen hayvanları yetiştirme, dağıtım ve
pazarlanmaları safhalarında desteklenmesi,
- Çayır
ve mera alanlarının geliştirilmesi, kaliteli kesif yem üretiminin
arttırılması, tarım yapılan alanlarda %3-3,5 oranında yer alan kaliteli
kaba yem üretim alanlarını çoğaltılması,
- Toplumun
ihtiyacı olan kaliteli, hijyenik süt elde edilmesi amaçlanmıştır.
- Belirli
bir arazi (min. 22 da) üzerinde her ortağın kendi barınaklarının yapılması
ve kooperatife ait merkezi bir sağım ünitesinde sütlerin modern teknikle
sağılarak değerlendirilmesi ile kaliteli ve kontrollü bir üretim
gerçekleştirilmiş olacaktır.
Bir adet proje uygulandığında; 150 baş
damızlık düve, 150 baş erkek dana, 1500 ton süt, 2738 ton gübre üretimi
sağlanacağı gibi, projeyle 36 kişi istihdam edilecektir.
Projenin Sabit Yatırım Tutarı(2012):
5.948.521,23TL
İşletme Sermayesi Tutarı:
1.027.852,80TL
Toplam Proje Tutarı: 6.976.374,03TL
Ortakların Mülkiyetinde Damızlık Sığır
Yetiştiriciliği Kooperatif Projesi
(50 Aile X 6 Baş/Aile):
Tarımda hayvansal üretime ağırlık verilmesinin
teknik ve ekonomik açıdan önemli nedenleri vardır:
İnsanların düzenli, yeterli ve dengeli
bir biçimde beslenmeleri, bitkisel ürün ve artıklarının daha değerli hayvansal
ürünlere dönüştürülmesi,
İstihdama katkısı ve işin sürekliliği,
hayvansal üretimde sermayenin yıl içindeki devir hızının bitkisel üretime göre
daha yüksek olması sayılmaktadır.
Projenin uygulanmasıyla; ana ve
babasının verim kayıtları tutulmuş ve sertifikalanmış daha güvenli damızlık
sığırların tüketiciye sunulması,
Damızlık sığır yetiştirenlerin bir üst
birlik kurmalarına zemin hazırlanması,
Ülkenin et ve süt ihtiyacını
karşılamaya yardımcı olmasının yanı sıra dengeli beslenmeye katkı sağlanması,
Sektördeki işletmelerde verimliliğin
arttırılması,
Veterinerlik hizmetlerinden daha kolay
yararlanılması,
Girdi temini ve ürün satışında pazar
karşısında daha güçlü olunması,
Sürekli işgücü isteyen bir faaliyet
kolu olması nedeniyle, kırsal kesimde varolan gizli işsizliğin çözümüne katkı
sağlanması,
Hayvancılığa dayalı yem sanayi, et ve
mamulleri sanayi, dericilik ve tekstil sanayileri, veteriner ilaçları ve
hayvancılık ekipman sanayilerine yeni istihdam alanları yaratması,
Bitkisel ürün ve artıklarının daha
değerli hayvansal ürünlere dönüştürülmesi, istihdama katkısı ve işin sürekliliği,
hayvansal üretimde sermayenin yıl içindeki devir hızının bitkisel üretime göre
daha yüksek olması,
Hayvancılığa girdi sağlaması ve
hayvansal ürünlerin işlenmesiyle katma değer artışına neden olacaktır.
Uygulanması düşünülen “Ortakların
Mülkiyetinde 300 Başlık (50 Aile X 6 Baş/Aile) Sığır Yetiştiriciliği Projesi”
ülkemizin damızlık sığır ve hayvansal ürün ihtiyacının karşılanması ile
verimliliğin artırılmasında faydalı olacaktır.
Bir adet proje uygulandığında, 150 baş
damızlık düve, 150 baş erkek dana, 1500 ton süt üretimi sağlanacağı gibi,
projeyle 56 kişi istihdam edilecektir.
Projenin Sabit Yatırım Tutarı (2012):
4.868.211,73TL
İşletme Sermayesi Tutarı:
1.027.873,20TL
Toplam Proje Tutarı: 5.896.084,93TL
Tarımda hayvansal üretime ağırlık
verilmesinin teknik ve ekonomik açıdan önemli nedenleri vardır. Bunlar
arasında; insanların düzenli, yeterli ve dengeli bir biçimde beslenmeleri,
sayılmaktadır.
Ülkemizde hayvancılıkla uğraşan
üreticilerin örgütlenmeleri, kooperatif, dernek ve yetiştirici birlikleri şeklinde
olmaktadır. Bunların dışında; illerde valilerin, ilçelerde kaymakamların
başkanı oldukları süt birlikleri, köye hizmet götürme birlikleri
kurulabilmekte, ayrıca özel şirketlerin de sektörle dolaylı ilgisi
bulunmaktadır. Söz konusu bu sivil örgütlerin geliştirilmesi, hayvancılığın
gelişimi açısından önemli sayılmaktadır.
Ortakların Mülkiyetinde Damızlık Sığır
Yetiştiriciliği Kooperatif Projesi (40 Aile X 6 Baş/Aile):
GAP bölgesinin kalkındırılması ve
sosyoekonomik unsurlar göz önünde bulundurularak hazırlanmış bir projedir.
Bir adet proje uygulandığında, 120 baş
damızlık düve, 120 baş erkek dana, 1200 ton süt üretimi sağlanacağı gibi,
projeyle 46 kişi istihdam edilecektir.
Tarımda hayvansal üretime ağırlık
verilmesinin teknik ve ekonomik açıdan önemli nedenleri vardır. Bunlar
arasında;
İnsanların düzenli, yeterli ve dengeli
bir biçimde beslenmeleri,
Bitkisel ürün ve artıklarının daha
değerli hayvansal ürünlere dönüştürülmesi,
İstihdama katkısı ve işin sürekliliği,
hayvansal üretimde sermayenin yıl içindeki devir hızının bitkisel üretime göre
daha yüksek olması sayılmaktadır.
Ülkemizde hayvancılıkla uğraşan
üreticilerin örgütlenmeleri, kooperatif, dernek ve yetiştirici birlikleri
şeklinde olmaktadır. Bunların dışında; illerde valilerin, ilçelerde kaymakamların
başkanı oldukları süt birlikleri, köye hizmet götürme birlikleri
kurulabilmekte, ayrıca özel şirketlerin de sektörle dolaylı ilgisi
bulunmaktadır. Söz konusu bu sivil örgütlerin geliştirilmesi, hayvancılığın
gelişimi açısından önemli sayılmaktadır.
Türkiye’de var olan hayvancılık
potansiyelini en akılcı yolla değerlendirerek hayvansal üretim gelirinin
tarımsal üretimdeki payını artırmak için gerekli önlemlerin alınması ve bu
kesimin teşvik edilmesi zorunlu görülmektedir.
Verimli hayvancılık yapabilmenin
başlıca koşullarından biri, verim yeteneği yüksek hayvanlara sahip olmaktır.
Hayvanlar ne kadar iyi beslenirse beslensinler, verim düzeyleri ancak genotipik
yapılarının uygunluğu ölçüsünde arttırabilirler. Bu açıdan her kuşakta daha
verimli hayvanlar elde etmek için yeterli sayıda damızlık hayvana gereksinim
vardır.
Uygulanması düşünülen “Ortakların
Mülkiyetinde 240 Başlık (40 Aile X 6 Baş/Aile) Sığır Yetiştiriciliği Projesi”
ülkemizin damızlık sığır ve hayvansal ürün ihtiyacının karşılanması ile verimliliğin
artırılmasında faydalı olacaktır.
Projenin Sabit Yatırım Tutarı(2012):
3.952.438,58TL
İşletme Sermayesi Tutarı: 831.637,20TL
Toplam Proje Tutarı: 4.784.075,78TL
Ortakların Mülkiyetinde Damızlık Sığır
Yetiştiriciliği Kooperatif Projesi
(30 Aile X 6 Baş/Aile):
GAP bölgesinin kalkındırılması ve
sosyoekonomik unsurlar göz önünde bulundurularak hazırlanmış bir projedir.
Girdi temini ve ürün satışında pazar
karşısında daha güçlü olunması,
Sürekli işgücü isteyen bir faaliyet
kolu olması nedeniyle, kırsal kesimde var olan gizli işsizliğin çözümüne katkı
sağlanması,
Hayvancılığa dayalı yem sanayi, et ve
mamulleri sanayi, dericilik ve tekstil sanayileri, veteriner ilaçları ve
hayvancılık ekipman sanayilerine yeni istihdam alanları yaratması, hayvancılığa
girdi sağlaması ve hayvansal ürünlerin işlenmesiyle katma değer artışına neden
olacaktır.
Bir adet proje uygulandığında, 90 baş
damızlık düve, 90 baş erkek dana, 900 ton süt üretimi sağlanacağı gibi,
projeyle 36 kişi istihdam edilecektir.
Uygulanması düşünülen “Ortakların
Mülkiyetinde 180 Başlık (30 Aile X 6 Baş/Aile) Sığır Yetiştiriciliği Projesi”
ülkemizin damızlık sığır ve hayvansal ürün ihtiyacının karşılanması ile
verimliliğin artırılmasında faydalı olacaktır.
Projenin Sabit Yatırım Tutarı(2012):
3.034.330,22TL
İşletme Sermayesi Tutarı: 635.407,20TL
Toplam Proje Tutarı: 3.699.737,42TL
NOT: Müşterek proje
uygulamalarında; (slaj çukuru, kaba yem deposu, gübre çukuru, sağımhane
(2*6,2*12), revir - karantina, buzağı kulubesi) + (Traktör 75 hp 4 silindir çok
amaçlı, Kaşınma fırçası, hayvan altlıları, travay, suluk %5, gübre sıyırıcı,
balya makinesi, ot biçme makinesi, yem karma mak 8 m3, tanımlama 4 kızgınlık
tasmaları, elektrikli su ısıtıcısı, proje çizim bedeli vb. gibi uygun bulunması
durumunda kredilendirilebilmektedir.)
Tarımda hayvansal üretime ağırlık
verilmesinin teknik ve ekonomik açıdan önemli nedenleri vardır. Bunlar
arasında; insanların düzenli, yeterli ve dengeli bir biçimde beslenmeleri,
bitkisel ürün ve artıklarının daha değerli hayvansal ürünlere dönüştürülmesi,
istihdama katkısı ve işin sürekliliği, hayvansal üretimde sermayenin yıl
içindeki devir hızının bitkisel üretime göre daha yüksek olması sayılmaktadır.
Ülkemizde hayvancılıkla uğraşan
üreticilerin örgütlenmeleri, kooperatif, dernek ve yetiştirici birlikleri
şeklinde olmaktadır. Bunların dışında; illerde valilerin, ilçelerde
kaymakamların başkanı oldukları süt birlikleri, köye hizmet götürme birlikleri
kurulabilmekte, ayrıca özel şirketlerin de sektörle dolaylı ilgisi
bulunmaktadır. Söz konusu bu sivil örgütlerin geliştirilmesi, hayvancılığın
gelişimi açısından önemli sayılmaktadır.
Ortakların Mülkiyetinde 200 Baş (50
Aile X 4 Baş/Aile) kapasiteli Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Kooperatif Projesi
Bu projenin uygulanması ile; Kurulacak
damızlık işletmeler sayesinde sığırların sertifikalanması sağlanacak bunun
sonucunda da sertifikalı damızlık satışı yapılabilecektir.
Bu proje ile ülkemizde bir damızlık
pazarının kurulması gerçekleşebilecektir. Kooperatifler aracılığı ile Veteriner
hizmetlerinden daha iyi yararlanılacak ve kooperatifleşme sonucunda hammadde
temininde ve ürün satışında pazarlık gücü gelişecektir.
Proje sayesinde verimli damızlıklar
elde edilecek sonuçta et ve süt üretim miktarı arttırıl acaktır. Böylece
dengeli beslenme sağlanacaktır.
Ülkemizde genelde hayvancılık
ekstansif karakterde olduğundan hayvan doğumları çayır-meraya çıkma dönemine
rastlatılmakta dolayısı ile laktasyon süreleri ve dönemleri farklılıklar
göstermektedir. Bu nedenle süt sanayiinde istikrarsızlık olmaktadır.
Ancak bu projenin uygulanması ile
entansif hayvancılığa geçilecektir. Uygulanacak proje ile inek sütü üretimi
artışına katkıda bulunulacak, bunun sonucu olarak da süt ürünleri işleyen
sanayiinin gelişimi sağlanacaktır.
Damızlık Sığır yetiştiriciliği sürekli
bir işgücü isteyen ve işgücünü tam olarak değerlendiren bir faaliyet kolu
olduğu için kırsal kesimdeki gizli işsizliği kaldırarak istihdama yönelik
faydası olacaktır.
Kooperatif mülkiyetinde olan
projelerde, ortak-kooperatif ilişkisi kurulmamakta ve kooperatifçiliğin ana
ilkelerinden olan risturn prensibi çalışmamaktadır. Bu projede ahırlar ve
damızlık sığırlar ortakların mülkiyetinde olacak; yem temini ile ortaklara
dağıtımı, sütün ortaklardan alınarak uygun şartlarda muhafazası ve pazarlanması
kooperatif tarafından yapılacaktır.
Bu proje KASDP (Kırsal Alanda Sosyal
Destek Projeleri) adı altında olup, daha önce yatırım programına giren
kooperatiflerce uygulanmaktadır. Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma
Genel Müdürlüğü ile Bakanlığımız arasında imzalan protokol gereği 29.07.2010
tarihinden itibaren uygulamadan kaldırılmıştır.
Projenin uygulanması ile bir yılda:
1000 Ton Süt, 200 adet buzağı ve 1500 Ton gübre üretilecektir. Yalnız I. yılda
dişi gebe satışı olmayacak, 2. yıldan itibaren gebe düve satışı
yapılabilecektir.
Projenin uygulanması ile 56 kişi
istihdam edilecektir
Projenin Sabit Yatırım Tutarı (2012):
3.737.186,88TL
İşletme Sermayesi Tutarı: 542.683,20TL
Toplam Proje Tutarı: 4.279.870,08TL
NOT: KASDP( Kırsal Alanda Sosyal
Destek Projeleri ), Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü
ile Bakanlığımız arasında imzalan protokol gereği 29.07.2010 tarihinden
itibaren uygulamadan kaldırılmıştır.
Ortakların Mülkiyetinde Damızlık Koyun
Yetiştiriciliği Kooperatif Projesi (50 Aile X 50 Baş / Aile):
Beslenme hayatın her döneminde
sağlığın temelini oluşturur. insanın yeterli ve dengeli beslenmesi için bütün
besin öğelerinden yeterli miktarda alması gerekir.
Vücut için gerekli enerji;
karbonhidratlar, yağlar ve proteinlerden sağlanır. Proteinler enerji kaynağı
olarak kullanılsa da esas görevi vücut organlarının yapısını tamamlamak ve
onarımını yapmaktır. Bu nedenle protein büyüme ve gelişme için başta gelen
besin öğesidir. Protein bütün hayvansal ve bitkisel besinlerde bulunmasına
rağmen miktar ve kalitesi yönünden farklılıklar vardır. Genellikle hayvansal
besinlerde elde edilen protein üstün kalitelidir.
Bu proje ile ülkemizde hayvan
ürünlerinde gerek tüketiciler gerek sanayiciler tarafından duyulan ihtiyacın
yurt içinden karşılanabilmesi, ihraç imkanlarının genişlemesi ve genel olarak
tarımımızın gelişmesi hedeflenmiştir.
Gerek tarım işletmeleri gerekse mili
ekonomi için en fazla arttırılması gereken hayvan ürünü ettir. Et üretimi
artırılırken diğer bir kısım hayvan ürünü ( deri, süt, yapağı) de kendiliğinden
artmış olur. Ülkemizde ilk planda ele alınması gereken et kaynağı koyundur.
Çünkü yurt içinde ve satabileceğimiz ülkelerde koyun eti diğer etlere tercih
edilmektedir. Ayrıca, koyun kısa zamanda aktive edilebilecek yüksek kabiliyetlere
sahiptir.
Memleketimizde et kaynağı olarak
koyunculuğa en başta önem vermenin başka bir gerekçesi de memleketimizdeki
meraların üçte ikisinin, anızların tamamının ancak koyun tarafından
değerlendirilebilecek nitelikte olmasıdır.
Süt üretimin de kullanılan hayvanların
en başında inek gelir. Keçi, Manda ve koyun sütlerinin genel üretimindeki
toplam payı % 20 civarındadır. Koyun sütü bilhassa Silivri tipi yoğurt imali
için aranmakta ve inek sütünün 2-4 misli fiyatla satılabilmektedir. Koyun
sütünden yapılmış beyaz peynire de talep çoktur.
Projemizde işletmenin gelirini
arttırmak için Akkaraman koyunları ile ivesi koçlarının melezlenmesi
planlanmıştır. Çünkü Güneydoğu Anadolu da yaygın olarak yetiştirilmekte olan ve
en iyi damızlıkları Ceylanpınar Devlet Çiftliği’nde bulunan ivesi koyunu diğer
yerli koyunlarımızın iki misline yakın süt verdiği için Orta, hatta Doğu
Anadolu’ da ki koyun yetiştiricileri tarafından aranmaktadır. Bu ırkın
kuzularında tespit edilen hızlı gelişme kabiliyeti de talebin artmasına sebep
olmaktadır. Planlı bir damızlık seçimi ile senelik sağılan süt verimleri
ortalama 175-205 kg olan nüve sürüler elde edilebilir.
Bir adet proje uygulamasıyla, birinci
yılda toplam 2000 baş kuzu,100 ton süt, 657 ton gübre, 6900 kg yapağı, 5.
yıldan itibaren 2500 baş damızlık dişi koyun üretilecektir. Bu proje ile 58
kişinin istihdam edilecektir.
Projenin Sabit Yatırım Tutarı (2012):
3.793.535,23TL
İşletme Sermayesi Tutarı: 527.784,00TL
Toplam Proje Tutarı: 4.321.319,23TL
Ortakların Mülkiyetinde Seracılık
Kooperatif Projesi (50 Aile X 500 m2)
Proje başına 50 ortağa 500 m2’lik sera
tesisi yapılacaktır. Kooperatifin işletme faaliyetlerinde kullanılmak üzere bir
işletme binası yapılacaktır.
Projenin uygulanması ile artan nüfusun
ihtiyacı olan gerekli sebzenin her mevsim üretilmesi sağlanmış olacaktır.
Üretimin bütün teknik olanaklarından faydalanarak birim alandan daha fazla ürün
elde edilmesi sağlanacaktır.
Her bir kooperatifin 1. mahsül olarak
6 ton domates ve 2. mahsül olarak 5 ton hıyar olmak üzere toplam 11 ton/yıl
sebze üretileceği hesaplanmaktadır. Proje ile 106 kişi istihdam edilmiş
olacaktır.
Uygulanacak proje ile; kış sezonunda
ortaya çıkan geçici işsizlik ve ürün kaybı ortadan kalkacaktır. Yörenin
ekonomik sorunları, elde edilen gelirle asgari düzeye indirilecektir.
Ortakların her türlü ihtiyaçları kooperatifçe karşılanacaktır.
Projenin Sabit Yatırım Tutarı (2012):
1.705.934,27TL
İşletme Sermayesi Tutarı: 216.315,80TL
Toplam Proje Tutarı: 1.922.250,80TL
Ortakların Mülkiyetinde Besicilik Kooperatif
Projesi:
(50 Aile X10 Baş/Aile X 2 Devre)
İnsan beslenmesinde önemli rolü olan
etin üretimini arttırabilmek için projeli yatırımların teşvik edilmesi
gerekmektedir. Süt Sığırcılığı için uygun şartların bulunmadığı ve bilhassa süt
satışı imkanının olmadığı yerlerdeki çiftçilerin tarlalarından çayırlarından
çıkan mahsuller meralarında yetişen otlar en karlı bir şekilde değerlendirilmiş
olacaktır.
1000 Baş (50 Aile X10 Baş/Aile X 2
Devre) kapasiteli bir ünite Besi Sığırcılığı projenin uygulanmasıyla;
Bir yılda 258.000 Kg. Et, 3.600.000
Kg. Gübre üretilecektir. Proje gizli işsizliğin hüküm sürdüğü kırsal kesimde
istihdam açısından faydalı olacaktır.
Projenin uygulanmasıyla 54 kişi
istihdam edilecektir.
Projenin Sabit Yatırım Tutarı(2012):
1.876.708,00TL
İşletme Sermayesi Tutarı:
2.237.487,00TL
Toplam Proje Tutarı: 4.214.195,00TL
Koyunculuk, Arıcılık, KASDP
projelerinde aynı İşletme binaları kullanılmaktadır.
Ortakların Mülkiyetinde Arıcılık
Kooperatif Projesi (50 Aile X 20 Kovan)
Arıcılık, ailelerin başlıca geçimini
sağlayabilecek bir uğraş olduğu gibi, diğer tarımsal faaliyetlerin yanında bir
gelir kaynağı olarak da yapılabilir. Beslenme ve insan sağlığı bakımından
önemli bir besin maddesi olan balın yanında arı sütü, propolis, polen, balmumu,
arı zehiri gibi ürünleri üreten arılar, aynı zamanda çiçekli bitkiler ve meyve
ağaçlarında nektar ve polen toplarken döllenmeye de büyük ölçüde katkıda
bulunmaktadır. Arıcılık az sermaye ile çok kar sağlayan bir uğraştır.
1000 Kovan (50 Aile X 20 Kovan)
Kapasiteli bir ünite Arıcılık projesinin uygulanmasıyla;
Bir yılda 30.000 Kg. bal, 750 Kg.
Balmumu, 200 Adet Oğul üretilecektir.
Projenin uygulanmasıyla 57 kişi
istihdam edilecektir.
Projenin Sabit Yatırım Tutarı(2012):
433.060TL
İşletme Sermayesi Tutarı: 149.058TL
Toplam Proje Tutarı: 582.118TL
Koyunculuk, Arıcılık, KASDP
projelerinde aynı İşletme binaları kullanılmaktadır.