Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan taşkın riski taşıyan alanların belirlendiği "Van Gölü Havzası Taşkın Yönetim Planı" kapanış toplantısı 26 Kasım 2020 Perşembe günü Van İlinde ilinde Su Yönetimi Genel Müdürü Sayın Bilal DİKMEN ve Van Vali Yardımcısı Ömer Faruk Canpolat'ın katılımıyla gerçekleştirildi.
Van İlinde düzenlenen "Van Gölü Havzası Taşkın Yönetim Planı" kapanış toplantısına; Van Valiliği, Van Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü, DSİ 17. Bölge Müdürlüğü, DKMP 14. Bölge Müdürlüğü, Elazığ Orman Bölge Müdürlüğü, İller Bankası Van Bölge Müdürlüğü, Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü, Meteoroloji 14. Bölge Müdürlüğü, Tarım Sigortaları Erzurum Bölge Müdürlüğü, Van İl Sağlık Müdürlüğü, Bitlis İl Sağlık Müdürlüğü, Van Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Bitlis Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Van İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Van İl Afet Ve Acil Durum Müdürlüğü Bitlis Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansıdan idareci ve teknik personeller ile Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinden akademisyenler ile yüklenici firma temsilcileri katılım sağlamışlardır.
Toplantı açılış konuşmalarında Su Yönetimi Genel Müdür Bilal DİKMEN, Türkiye'nin küresel iklim değişikliğinin hissedildiği Akdeniz iklim kuşağında bulunduğunu, iklim değişikliğinden olumsuz yönde etkilendiğini ve Van Gölü Havzasının da bu olumsuz etkilere en fazla maruz kalacak havzaların başında geldiğini belirtmiştir.Sayın DİKMEN, konuşmasında Van Gölü Havzası Taşkın Yönetim Planının Hazırlanması Projesi kapsamında havzalarda riskli alanların belirlendiğini, belirlenen bu riskli alanlarda suyun yayılımının ve derinliğinin gösterildiği Taşkın Tehlike Haritalarının hazırlandığını, tehlikenin risk açısından sınıflandırılarak Taşkın Risk Haritalarının oluşturulduğunu, riskleri bertaraf etmek için alınması gereken tedbirlerin belirlendiğini ifade etmiştir.Taşkın risk yönetim çalışmalarının son zamanlarda, iklim değişikliğinin etkisi ile şiddeti ve sıklığı artan şehir taşkınları açısından büyük önem arz ettiğini vurgulayan Sayın DİKMEN, Genel Müdürlüğümüz bünyesinde Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve Genel Müdürlüğümüz personellerinden oluşan Taşkın Tahmini ve Erken Uyarı Merkezinin kurulduğu ve çalışmalarına başladığını belirtmiştir. Bu merkez tarafından Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan yağış uyarısı değerlendirilerek ilgili birimlerle istişare edilmekte ve taşkın öncesinde gerekli tedbirlerin alınması maksadıyla yağış ve taşkın ikazları yapılmaktadır.Suyun sınırsız bir kaynak olmadığını vurgulayan Sayın DİKMEN, ülkelerin gelişmesine paralel olarak kullanılabilir, temiz su kaynaklarına olan ihtiyacın her geçen gün arttığını vurgulamıştır. Ayrıca ülkemizin de kurak ve yarı kurak iklim şartlarının karakteristik özelliklerinden dolayı kuraklık afetine karşı oldukça duyarlı bir yapıda bulunduğunu belirtmiş olup Kuraklık Yönetim Planlarının önemini vurgulamıştır. Konuşmalarının devamında Su Yönetimi Genel Müdürü Sayın Bilal DİKMEN Su Kanunu başta olmak üzere Su Yönetimi Genel Müdürlüğü çalışmaları kapsamında birçok mevzuat çalışmasının yapıldığını vurgulamış, Ülkemiz Havzaları için Havza Koruma Eylem Planlarının tamamlandığı ve bu planların Havza Yönetim Planlarına dönüştürüldüğünü ifade etmiştir. Sayın DİKMEN ayrıca ülkemizde sektörel su tahsisi çalışmalarının, çevresel kalite standartlarının belirlenmesi çalışmalarının ve su kütleleri ve kalitesinin korunması çalışmalarının Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olduğunu belirtmiştir.
Açılış konuşmalarının ardından Su Yönetimi Genel Müdürlüğü ile yüklenici firmalar tarafından Van Gölü Havzası Taşkın Yönetim Planı hususunda detaylı bilgi verilmiştir.