13 Ağustos 2025 ÇARŞAMBA | Resmî Gazete | Sayı : 32985
|
| YÖNETMELİK
|
|
Tarım ve Orman Bakanlığından:
ETİL ALKOL VE METANOLÜN ÜRETİMİ İLE İÇ VE DIŞ TİCARETİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
MADDE 1- 30/10/2011 tarihli ve 28100 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Etil Alkol ve Metanolün Üretimi ile İç ve Dış Ticaretine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir.
“s) Kap: 250 litreden büyük, 1.000 litre veya altındaki hacme sahip ambalajı,"
MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiştir.
“Gıda alkolünün üretim işlemlerinde mayşenin, rektifikasyon, dimetilizasyon, purifikasyon gibi ayrımsal distilasyon kolonları ve bağlantılı yoğunlaştırıcılardan oluşmuş distilasyon ünitesinde distile edilmesi esastır."
MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesinin üçüncü fıkrasının (a) bendinde yer alan “formu ile içeriği Bakanlık tarafından belirlenen teknik spesifikasyon belgesi" ibaresi “formu" şeklinde değiştirilmiş ve aynı fıkraya aşağıdaki bent eklenmiştir.
“ğ) İçeriği Bakanlık tarafından belirlenen teknik spesifikasyon belgesi."
MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin beşinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 5- Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 14- (1) Etil alkol ve metanolün ihracatı, sadece dağıtım uygunluk belgesini haiz firmalar tarafından yapılır."
MADDE 6- Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin altıncı fıkrasında yer alan “D-2" ibaresi “D" şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 7- Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesinin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı maddenin yedinci fıkrasında yer alan “analiz amaçlı analitik saflıkta etil alkol ve metanolün toptan satışı" ibaresinden sonra gelmek üzere “dördüncü fıkra ile dağıtım uygunluk belgesini haiz firmalara verilen piyasaya arz yetkisi hariç" ibaresi eklenmiştir.
“(4) Dağıtım uygunluk belgesini haiz firmalar; tıbbi kullanım amaçlı etil alkolü, analiz amaçlı analitik saflıkta etil alkolü, analiz amaçlı analitik saflıkta metanolü ve genel kullanım amaçlı etil alkolü, bu ürünleri satmaya yetkili toptan satış belgesine haiz firmalar aracılığı ile veya ayrı bir toptan satış belgesi almadan bu ürünleri satın almaya yetkili gerçek ve tüzel kişilere doğrudan satarak piyasaya arz edebilir."
MADDE 8- Aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesinin altıncı fıkrasının ikinci ve üçüncü cümleleri yürürlükten kaldırılmış, aynı maddenin yedinci fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiş, aynı maddenin sekizinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddenin dokuzuncu fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Tahsis izin belgesi kapsamında alınan etil alkoller, Bakanlığa beyan edilen kullanım amacı dışında başka bir amaçla kullanılamaz."
“(8) Alkol Ticaret Platformu sistemine kayıt başvurusunda Bakanlığa ibraz edilen kapasite raporlarının düzenli olarak güncellenmesinden kapasite raporu sahibi firma sorumludur."
“a) Bu ürünleri sanayi girdisi olarak kullanan dağıtım uygunluk belgesini haiz firmalar; satın alacakları etil alkol veya metanolü kapasite raporunda belirtilen miktarı aşmamak, üretiminde kullanmak ve ticarete konu etmemek kaydı ile diğer dağıtım uygunluk belgesini haiz firmalardan temin edebilir."
MADDE 9- Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı fıkranın (d) bendinde yer alan “D-2" ibaresi “D" şeklinde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“c) Tıbbi kullanım amaçlı etil alkol: Eczaneler ve hastaneler gibi sağlık kuruluşları için 5 litre hacimli mat siyah plastik kap içinde ambalajlanır. Bu alkoller sadece etil alkol üretim tesisinde üretilerek ambalajlanır veya ambalajlı olarak ithal edilir. Üretilen veya ithal edilecek tıbbi kullanım amaçlı etil alkollerin etiketinde karekod bulunması zorunludur. Yetkili etil alkol dağıtım firmaları tarafından piyasaya arz edilen tıbbi kullanım amaçlı etil alkol, toptan satış belgesini haiz Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış veya izin verilmiş beşeri ecza depoları ve ecza ticarethaneleri eliyle eczane ve hastane gibi sağlık kuruluşları ile hayvan sağlığı ile ilgili kuruluşların kullanımına sunulur. İlgili kuruluşlar ürün izlenebilirliğini sağlamakla yükümlüdür. Toptan satış belgesi almak isteyenlerin, belge başvuru tarihi itibarıyla en az üç yıl süreyle ecza deposu veya ecza ticarethanesi faaliyetini sürdürüyor olması şarttır. Birden fazla adreste şubesi bulunan ecza deposu veya ecza ticarethaneleri, merkez adresine alacakları toptan satış belgesi ile diğer şubelerinden de satış yapabilir. Satış yapacak şubelerin satış belgesi üzerinde gösterilmesi ve Alkol Ticaret Platformuna kaydı zorunludur."
“(5) Bakanlık, ilgili kurum ve kuruluşların görüşünü de alarak etil alkolün kullanım amacını ve miktarını belirlemeye yetkilidir. Buna ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça belirlenir."
MADDE 10- Aynı Yönetmeliğin 22 nci maddesinin altıncı fıkrasının (b) ve (c) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“b) Kolonya dahil kozmetik sanayiinde kullanılacak tarımsal etil alkoller için; K tipi denatürasyonda, 0,8 gram denatonyum benzoat ve 78,0 gram tersiyer butanol ilave edilir.
c) Diğer sanayi girdisi kullanımlar için yapılacak D tipi denatürasyonda, 5,0 kg isopropanol ve 78,0 gram tersiyer butanol ilave edilir."
MADDE 11- Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesinin başlığı “Etil alkol ve metanollerin etiketlenmesi" şeklinde değiştirilmiş ve aynı maddenin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(2) Ambalajlı veya kaplı olarak piyasaya arz edilen etil alkol ve metanolün etiket bilgilerinde; ürünün adı, hacmen yüzde alkol miktarı, net ambalaj hacmi, etil alkolde "tarımsal" veya "tarımsal olmayan" şeklinde köken bilgisi ve uygulanan denatürasyon şekli, kullanım amacı, üreten, işleyen, ithal eden ve ambalajlayan firmanın ticaret ünvanı ve adresi bulunmak zorundadır. Yurt içinde metanolün dökme olarak stoklandığı tanklar ile metanol ambalaj ve kaplarının üzerinde, “METANOL İÇİLMEZ, ÖLDÜRÜR" ibaresinin yer alması zorunludur. Buna ilişkin uygulama esaslarını belirlemeye ve değiştirmeye Bakanlık yetkilidir. Uygulama esasları, Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığının internet sitesinde yayımlanır."
MADDE 12- Aynı Yönetmeliğin 32 nci maddesinin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“(4) Deneme üretimi, firma talepleri ve bir takvim yılında iki kez resmî kontroller kapsamında alınacak numunelerin analiz ücretleri firma tarafından karşılanır. Bir takvim yılında ikiden fazla yapılan resmî kontrollerde numune alınması durumunda, analiz ücreti Bakanlıkça karşılanır. Analiz sonuçlarının olumsuz olması hâlinde veya şahit numune analizinin firma tarafından talebi durumunda ise analiz ücretleri firma tarafından karşılanır."
“(6) Bakanlık, etil alkol veya metanol dağıtım uygunluk belgesini haiz firmalar ile toptan satıcı veya kullanıcılarından; üretim, işleme, ithalat, satış ve kullanıma yönelik faaliyetlerini yeminli mali müşavir tasdik raporu ile doğrulama zorunluluğu getirmeye, buna ilişkin esasları belirlemeye yetkilidir. Bakanlık tarafından bu fıkra kapsamında belirlenen esaslar, Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığının internet sitesinde yayımlanır."
MADDE 13- Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“Geçiş süreci
GEÇİCİ MADDE 6- (1) Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla faal toptan satış belgesini haiz satıcılar hakkında 20 nci maddenin birinci fıkrasının (c) bendi ile belirlenen üç yıllık süre şartı, toptan satış belgeleri geçerliliğini koruduğu sürece uygulanmaz.
(2) Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla yurt içi depolarda bulunan K-2 ve D-1 tipi denatüre edilmiş ürünler ile ithalat ön değerlendirme belgesi onayı verilen ancak millîleşmemiş K-2 ve D-1 tipi denatüre edilmiş ürünlerin ithalatı ve satışı 1/1/2026 tarihine kadar yapılabilir."
MADDE 14- Aynı Yönetmeliğin Ek-2'sinde yer alan “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından" ibaresi “Tarım ve Orman Bakanlığından" şeklinde değiştirilmiş ve “Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu'na" ibaresi “Tarım ve Orman Bakanlığına" şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 15- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 16- Bu Yönetmelik hükümlerini Tarım ve Orman Bakanı yürütür.