Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından finanse edilen ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından “FAO – Türkiye Gıda ve Tarım Ortaklık Programı (FTPP-II)" çerçevesinde üç yılı aşkın süredir yürütülmekte olan “Orta Asya, Azerbaycan ve Türkiye'de Gıda Kaybı ve İsrafının Önlenmesi Projesi" sona eriyor.
17 Nisan Pazartesi günü, 11.00'de yapılan çevrim içi toplantıda, ulusal paydaşlar ve alt bölgede yer alan ortak kuruluşlar bir araya gelerek 2020 yılında projenin başlamasından bugüne kadar gerçekleştirilen faaliyetlerin sonuçlarını sundu.
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Fuat Kasımcan ve FAO Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu'nun açılış konuşmaları ile başlayan toplantıda uzmanlar proje çıktılarına ilişkin sunumlar yaptı, Bakanlığımız ise “Gıdanı Koru" kampanyamızın sonuçları hakkında bilgi verdi.
Gıda Kaybı ve İsrafının Azaltılması Projesi, gıda değer zincirindeki tüm aktörleri ve tüketicileri hedef alarak, gıda kaybı ve israfını önlemek ve azaltmak için ulusal stratejiler ve eylem planları geliştirmede Azerbaycan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkiye, Türkmenistan ve Özbekistan'a destek verdi. Proje, ayrıca, uygulama aşaması öncesinde, alt-bölgesel diyaloğu destekleyerek hem kamu hem de özel sektördeki aktörleri harekete geçirdi ve konu hakkında halkı bilinçlendirerek farkındalık yaratmaya çalıştı.
Tarım ve Orman Bakanlığı koordinasyonunda ve FAO iş birliğinde yürütülmekte olan “Gıdanı Koru" kampanyası sonucunda ise Türkiye'de her 4 kişiden 1'i kampanya hakkında bilgi sahibi oldu. Hanelerde yılda 664 milyon TL tasarruf edildi. Alışverişe planlı çıkan kişi sayısı arttı. Son Tüketim Tarihi (STT) ve Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT) arasındaki fark bilinirliği %20 oranında arttı. Tüketiciler TETT'si geçmiş ancak tüketimi güvenilir durumdaki gıdaları çöpe atmayarak israfı azalttı. Yanlış porsiyon planlamasından kaynaklanan gıda israfı %22'den %13'e düştü. İsraf edilen gıdaların yeniden değerlendirilme olanı %45'ten %55'e yükseldi. Gıda atıklarından kompost yapım oranı %3'ten %6'ya çıktı. Gıda israfı yapmayacağına dair 790 bin kişinin sofranasahipcik.com adresinden söz vermesiyle “çevresel sürdürülebilirlik alanında verilen en fazla söz", 881 bin kişinin söz vermesiyle de “bir kampanya için verilen en fazla söz" başlıkları altında iki Guinness Dünya Rekoru kırıldı.