30 Mayıs 2025 tarihinde Ankara’da, BM Mukim Koordinatörlüğü ev sahipliğinde ve Birleşmiş Milletler Gıda Sistemleri Koordinasyon Merkezi’nin öncülüğünde gerçekleştirilen “Yakınsama Girişimi Ülke İstişare Toplantısı”, kamu kurumları, BM ajansları, uluslararası kuruluşlar, özel sektör temsilcilerinin katılımıyla düzenlendi. Toplantıya Ziraat Bankası, TKDK, EBRD, UNIDO, UNDP, Ticaret Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, AB Başkanlığı, IFAD, WFP, WHO gibi ulusal ve uluslararası kurumlar katılım sağladı.
Toplantının açılış oturumunda ilk sözü alan BM Türkiye Mukim Koordinatörü Tom Delrue, sürdürülebilir gıda sistemlerine geçişte Türkiye’nin pilot ülke olarak oynadığı rolün altını çizdi. Delrue, iklim eylemi ve gıda sistemleri dönüşümünün entegre biçimde ele alınmasının, hem politika uyumu hem de yatırımların etkinliği açısından önem taşıdığını vurguladı.
Ardından söz alan FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık, gıda sistemleri dönüşümünde FAO’nun Türkiye ile olan güçlü iş birliğine dikkat çekti. Selışık, FAO’nun sağladığı teknik destekle birlikte ulusal yol haritasının uygulamaya geçirilmesi ve çok paydaşlı yapının kurumsallaşmasının kritik olduğuna işaret etti.
İklim Değişikliği Başkanlığı'ndan Başkan Yardımcısı Sayın Dr.Tuğba Dinçbaş, geçtiğimiz yıl Türkiye’de 1.250 doğal afetin meydana geldiğini belirterek, gıda ve su güvenliği ile göçün hem Türkiye hem de dünya için giderek büyüyen sorunlar arasında yer aldığını vurguladı. Dinçbaş, Türkiye'nin Ulusal Katkı Beyanı'nda (NDC) yer alan %41 oranındaki emisyon azaltım hedefinin sürdürülebilir kalkınma açısından büyük önem taşıdığını ifade etti. Ayrıca, 2100 yılına kadar projeksiyon yapabilen 3K İklim Görüntüleme Modeli’nin geliştirildiğini açıklayan Dinçbaş, iklim değişikliğine uyum stratejileri kapsamında havza bazlı planlamaya uygun 372 gösterge belirlendiğini; modern sulama teknikleri, izleme sistemleri, veri temelli uygulamalar ile kurumsal kapasite ve farkındalık eğitimlerinin artırılacağını da sözlerine ekledi.
Açılış oturumunun son konuşmacısı olan Gıda Sistemleri Ulusal Diyalog Koordinatörü Genel Müdürümüz Sayın Ferhat Çolak, Türkiye’nin ulusal düzeyde yürüttüğü planlama ve eşgüdüm mekanizmalarına değindi. Çolak, iklim uyumlu tarım ve gıda sistemlerine yönelik yatırımların artırılması gerektiğini vurgulayarak, özellikle iklim finansmanının mobilizasyonu konusunda çok aktörlü iş birliğinin güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
Toplantı sunum ve tartışma oturumlarıyla devam etti.