Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
KAFKAS ARISI ÜRETİM, EĞİTİM VE GEN MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Ana Sayfa
  • KURUMSAL YAPI
    MÜDÜR
    MÜDÜR YARDIMCISI
    BÖLÜMLER
    • TEKNİK BÖLÜMLER
    • İDARİ BÖLÜMLER
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    GÖREVLERİMİZ
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
    HİZMET STANDARTLARIMIZ
  • LABORATUVARLAR
    ARI ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİ LABORATUVARI
    MORFOLOJİ LABORATUVARI
    ANA ARI SUNİ TOHUMLAMA LABORATUVARI
    MOLEKÜLER GENETİK LABORATUVARI
  • ÜRÜNLER
    GÜNCEL FİYATLAR
    • FİYATLAR
    • ANALİZ TALEP FORMLARI
    ARI ÜRÜNLERİ
    • KURUMUMUZDA ÜRETİLEN BALIN ANALİZ SONUÇLARI
  • PROJELER
  • YAYINLAR
  • BASIN
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksKafkas Arısı Üretim, Eğitim ve Gen Merkezi Müdürlüğü > Link

KAFKAS ARI MÜZESİ

​

KAFKAS ARI MÜZESİ – ARDAHAN 2024

            Dünya Turizm Örgütü 2023 yıl sonu verilerine göre Fransa, İspanya, Amerika ve İtalya'nın ardından 55 milyon turist kabulüyle Türkiye 5. sırada yer almaktadır (unwto.org). Türkiye, 2023 yılı dünya arı kovanı varlığı verilerine göre Hindistan ve Çin'den sonra 9.224.881 kovan ile 3. sırada, bal üretimi verilerine göre Çin'den sonra 114.889 ton üretim ile 2. sırada yer almaktadır (TÜİK, 2023). Bu veriler ışığında Türkiye'nin apiturizm arz kaynaklarının ve potansiyelinin yüksek bir ülke olduğu görülmektedir. Mevcut arz zenginliğini avantaja dönüştürmek ve kırsal bölgede apiturizm olanaklarını arttırmak üzere 2020 yılında Serhat Kalkınma Ajansına Sunmuş olduğumuz, Tarım ve Orman Bakanlığımız, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı (SERKA) ve Ardahan Valiliğinin desteklediği  “Kafkas Arı Konağı Projesi" 2023 yılı sonunda tamamlanarak ülke arıcılığının hizmetine sunulmuştur.   

 

            Alternatif bir turizm çeşidi olan Apiturizm, arıcılıktan arı ürünlerine kadar merkezine "arı"yı alan; çevresine doğayı, kültür ve tarihi yerleştiren alternatif bir turizm anlayışı ve uygulamasıdır. Arıcılık doğa ile insanın el ele verip birlikte ürettiği bir kültürdür. Ülkemizdeki biyoçeşitlilik başlı başına doğa turizmine zenginlik ve çeşitlilik katarken, bal çeşitliliğinin artışına ve bal arısı alt türlerindeki çeşitliliğe de zemin hazırlamaktadır. Doğada ki bitki çeşitliliğinin peşinde olan doğa turizmi katılımcısı için de apiturizm ideal bir alan oluşturmaktadır. Arıcılık turizmi olarak da bilinen apiturizm, giderek daha fazla talep görmeye başlayan ve eşzamanlı olarak bilim dünyasının da ilgisini çeken bir turizm türüdür.

 

Kafkas Arı Müzesi ziyaretiniz ile birlikte birinci bölümde; Kafkas arısı özelinde bal arısının (apis mellifera) özelliklerinin anlatıldığı bir sinevizyon ile bal arısının dünyasına geçiş yapıyorsunuz. Bu dünya'ya, bal arısının Anadolu coğrafyasındaki zengin tür ve ekotiplerinin yer aldığı bilgilendirme   panosu ile devam edip, Kafkas arısının kendine has morfolojisinin numune örnekleriyle sergilendiği alana geçerek, bal arısının anatomisini anlatan işçi arı anatomisi heykeliyle ilk bölümü bitiriyoruz.

İkinci bölümde;  bal arısının birbirinden kıymetli  sekiz adet ürününün hikayesini anlatan stantlar arasında geçiş yaparken, doğadaki en iyi polinatörlerden biri olan bal arısının polinasyona yaptığı katkıyı ve Ardahan  coğrafyasına ait 500 adet ballı, polenli bitki çeşidinin sergilendiği herbaryum alanına  geçiş yaparak tüm bu güzellikleri sağlayan bir arı kolonisinin temel bireyleri olan Ana (kraliçe) arı, işçi arı ve erkek arıların 30 kat büyütülerek yapılan maketlerini detaylı inceleyerek, onlara teşekkür etme fırsatını yakalayabilirsiniz.

Üçüncü bölümde; bir arıcının bu faaliyeti sürdürürken kullandığı temel arıcılık ekipmanlarını gözlemleyerek, bal arısın yaşam alanı, evi olan kovan çeşitlerini inceleyerek “bal ülkemin, bal çeşitleri" standında  bal örneklerini görebilirsiniz. 

Dördüncü ve son bölümde; canlı olarak, Kafkas ırkı arı ailesinin yaşamını birebir camekân arkasında gözlemleyebilir bu gözlemlerinizi, dünyada ilk ve tek olarak Enstitümüz tarafından geliştirilen “Sanal Gerçeklik (VR)" uygulamasını deneyimleyerek siz de bir bal arısı olup, kovanınıza polen ve bal getirmek istemez misiniz?





​

​


İLETİŞİM

    Kafkas Arısı Üretim, Eğitim ve Gen Merkezi Müdürlüğü
  • Adres : Halilefendi mah. Artvin cad. No:18 Merkez/ARDAHAN

  • Telefon : 0478 211 31 71

  • Faks : 0478 211 46 38

  • E-Posta : kagem@tarimorman.gov.tr

  • KEP : tarimveormanbakanligi@hs01.kep.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Intranet
  • Bakanlık e-Posta
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın

MOBİL UYGULAMALAR

©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
N