Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
KAFKAS ARISI ÜRETİM, EĞİTİM VE GEN MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Ana Sayfa
  • KURUMSAL YAPI
    MÜDÜR
    MÜDÜR YARDIMCISI
    BÖLÜMLER
    • TEKNİK BÖLÜMLER
    • İDARİ BÖLÜMLER
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    GÖREVLERİMİZ
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
    HİZMET STANDARTLARIMIZ
  • LABORATUVARLAR
    ARI ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİ LABORATUVARI
    MORFOLOJİ LABORATUVARI
    ANA ARI SUNİ TOHUMLAMA LABORATUVARI
    MOLEKÜLER GENETİK LABORATUVARI
  • ÜRÜNLER
    GÜNCEL FİYATLAR
    • FİYATLAR
    • ANALİZ TALEP FORMLARI
    ARI ÜRÜNLERİ
    • KURUMUMUZDA ÜRETİLEN BALIN ANALİZ SONUÇLARI
  • PROJELER
  • YAYINLAR
  • BASIN
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksKafkas Arısı Üretim, Eğitim ve Gen Merkezi Müdürlüğü > Menu

​

Teknik Bölümler

​

Üretim ve Kontrol

Müdürlüğün ilk kuruluş amacı bölgesel Arıcılık faaliyetleri için materyal üretmektir. Bu amaç doğrultusunda yürütülen tüm işlemler bu birimin çatısı altında birleşmiş durumdadır. Arıcılık faaliyetlerin yoğunlaştığı dönemlerde ve iş yükü dağılımının düzeni itibariyle tüm birimler Üretim ve Kontrol Birimine katkı sağlamaktadır. Bu kurumda çalışan tüm personel zaman içinde Arıcılık Faaliyetlerine doğrudan katkı sağlamaktadır.

Temel Görev ve Sorumluluk Alanı;

 

Arıcılık faaliyetlerinde üretimin sekteye uğramaması amacıyla arıcılık takvimi düzenleyerek  il ve bölge sezonun planlanmasını gerçekleştirmek,

 

Üretimin kalite ve devamlılığı hususunda gereken önlemlerin zamanında tespitini sağlamak, denetlemesini yapmak,

 

Üretimi yapılacak materyal için gerekli girdileri temin etmek,

 

İlimizde üretilen Kafkas arılarının damızlık niteliği taşıyan ana arı sayısını artırmak ,

 

Eğitim birimi ile senkronize çalışmalar ile arıcıların ve bakanlık personelinin bilgi ve beceri düzeylerini yükseltmek amacıyla kurs, seminer ve toplantılar düzenleyerek  uygulamalı teknik bilgi vermek,

 

Arıcılık hususunda ülkesel bilinilirliği olan bir yapıya ulaşmak,

 

Kafkas Arısı ve ürettiği ürünler ile alakalı, kurumsal veya gerektiğinde paydaşlarla birlikte AR-GE  çalışmaları yürütmek,

 

İl arıcılarına teknik-alet-ekipman uygulama yeteneklerini geliştirmek için önder uygulayıcı konumunda olmak,

 

Arıcılık projeleri geliştirilerek, modern arıcılık işletmelerinin oluşması hususunda çalışmalar yapmak,

 

Arıcılık üretiminin çıktısı olan bal, polen, propolis, arı sütü, arı zehri, ana arı-oğul arı üretimlerinde güncel teknolojiyi takip ederek yeni metot takibi yapmak ,var olan tekniğin uygulamadaki pürüzlerine istinaden çalışmalar –araştırmalar yapmak,

 

İlimiz geneli arıcılık istatistiklerinin takibi ve gerekli  çalışmalarını desteklemek,

 

Modern arıcılığın ilimizde ve bölge de geliştirilmesi,  arı ürünlerinin üretim verilerinin ve kalitesinin artırılması için projeler geliştirmek ve uygulamak,

 

Diğer birimlerle işbirliği halinde tespit edilen  arı hastalık ve zararlıları konusunda etkin ve toplu mücadele yöntemleri geliştirmek,

 

Atölyede üretilen ürünlerin arıcılık uygulamalarında kullanım etkinliği konusunda istişare etmek,

​ 

 


​

Görevleri;

1.Kafkas Arı Irkı ile ilgili morfolojik ve moleküler-genetik konularında araştırmalar yapmak,

2.Damızlık materyal üretiminin kontrolü ve üretim devamlılığının sağlanması hususunda tedbirler alarak, planlama ve araştırmalar yapmak,

3.Arı ve arı ürünleri alanında biyoteknolojik prosesler geliştirmek ve uygulamak,

4. Kafkas Arısının Soy kütüğünün oluşturulması ve  araştırma projelerini planlamak ve yürütmek,

5. Ardahan ve Artvin illerinde Kafkas Arı ırkının morfolojik olarak sürekli kontrolünün  sağlanması İzole bölge statüsünün mevcut mevzuat çerçevesinde takibinin yapılarak eksik ve ihtiyaç görülen durumlarda Bakanlığın ilgili birimlerine gerekli bildirimleri yapmak,

6.Damızlık Kafkas Ana Arı kalitesini belirleyen karakterleri belirleyerek ,Bu kriterler doğrultusunda işletmelerin üretim yapmaları için plan, proje ve programlar geliştirmek,

7. Arı gen kaynakları ile ilgili verilerin toplanması, muhafazasını ve konu ile ilgili projeleri hazırlanmasını sağlamak bu projeleri uygulamak, izlemek ve değerlendirmek,

8. Suni Tohumlama ile bal arısı ıslahı ve spesifik çiftleştirmeler yapmak, saf hatların ve melez kombinasyonların oluşturulması, mutant tiplerin korunması ve farklı özelliklere sahip hatların geliştirilmesini ve bal arısı üreme biyolojisi ile ilgili konuların araştırılmasını sağlamak,

Yukarıda belirtilen çalışmalar Gen Kaynağı ve Muhafaza Birimince yürütülecektir.

gen kaynağı ve muhafaza.jpg

Gen Kaynağı Muhafaza Biriminin Çalışma Alanları

  1. Morfometrik Çalışmalar
  2. Suni Tohumlama
  3. Moleküler Genetik Çalışmalar
  4. Damızlık Ana Arı Üretimi
   gen kaynağı ve muhafaza 2.jpg   

​

Arı Ürünleri Teknoloji Bölümü arı ürünlerinin kalite standartlarının belirlenmesi, markalaşmanın güçlendirilerek yaygınlaştırılması, tüketicilerin arı ürünlerinden daha iyi yararlanabilmelerinin sağlanması, arıcılık sektöründe arıcılarımızın ihtiyaçlarına tam olarak cevap verebilmesi için kurulduğu 2018 yılından  bu yana altyapı imkanlarını yaptığı analiz çeşitliliğini geliştirmekte ve yapılan tüm faaliyetler diğer kurum ve kuruluşlar ile koordineli şekilde Arıcılık sektörünü geliştirme ve büyütme odaklı çalışmalarını sürdürmektedir.

1- Enstrümental Analiz Laboratuvarı​

2-Kimyasal ve Fiziksel Analiz Laboratuvarı

2020 yılı itibariyle; 

Bal analizlerinde:

Şeker(Glukoz, Fruktoz, Sakkaroz, Maltoz), prolin, HMF (Hidroksi Metil Furfurol), nem, serbest asitlik, elektrik iletkenliği,   diastaz sayısı, toplam fenolik olmak üzere toplamda 8 parametreye bakılmakta özellikle diğer kalıntı analizleri için gerekli  metod ve validasyon çalışmaları devam etmektedir. 

arı ürünleri teknoloji.jpg

Propolis:   

Kafkas arısının en büyük özelliklerinden biri olan  Propolis toplama eğilimi ile elde edilen propolis'in araştırılması ve değerlendirilerek ekonomik değerinin ortaya çıkartılması için laboratuvarımız bünyesinde bulunan evaparatör kullanılarak el değmemiş doğasıyla ender propolis numunelerini barındıran Ardahan ve bölgemizdeki propolisler saflaştırılarak kullanıma sunmak üzere gerekli ar-ge çalışmaları yapılmaktadır.

Propolis analizlerinde belirleyici Fenolik Madde ve Flavonoidlerin tespiti ile  yakın zamanda propolis analizlerine başlanması hedeflenmektedir.


arı ürünleri teknoloji 2.jpg

arı ürünleri teknoloji 3.jpg

Arı sütü :

Yüksek ekonomik değeri olan arı sütünün  kendi formunda  saklanması ve taşınması kimyasal yapısı nedeniyle zorluk olarak önümüze çıkmaktadır. Arı sütünün liyofilize edilerek kullanıma sunmak ve yine arge çalışmalarında kullanılan laboratuvarımız bünyesindeki Liyofilizatör cihazı ile arı sütü üzerine çalışmalar yapılmaktadır. 

Ayrıca,  Bal Dolum Tesisi ile ilgili organizasyonun koordinasyonunu da birimimiz sağlamaktadır.  Bu tesiste kurumumuzun üretmiş olduğu ballar, bal dolum makineleri ile hijyenik koşullarda paketlenmektedir.

Coğrafi İşaret Tescil Belgeli Ardahan Çiçek balının analizleri ile  dolum ve paketleme işlemleri paydaşlar tarafından alınan ortak karar ile sadece kurumumuza ait dolum ve paketleme tesisinde ambalajlanmaktadır. 


​

Eğitim Birimi, Arıcılık ile ilgili tüm bilgi ve deneyimlerini üreticiye ve ilgi duyan her kesime aktarmak üzere organize olmuştur. 

Müdürlüğümüzde iki alanda eğitim faliyetleri verilmektedir

A-Hizmet İçi Eğitimi

B-Çiftçi Eğitimi

 

Müdürlüğün tüm teknik personeli bu birimde gerekli organizasyonlarla branşlarına ilişkin konularda kursiyerlere  bilgi ve tecrübelerini aktarmaktadır. Bu kapsamda aşağıda belirtilen kurslar verilmektedir.

 

Verilen Kurslar:

1- Arı Yetiştiriciliği Kursu     

2- Ana Arı Yetiştiriciliği Kursu         

3-Diğer Kurslar(Arıcılık, Suni Tohumlama, Arı Sütü, Arı Zehri.)

 

Bakanlık personeline bilgi ve deneyimlerini artırmak üzere Hizmet İçi Eğitim kapsamında  1 ve 2 nolu kurslar, her yıl Haziran ve Temmuz ayları içerisinde verilmektedir. 

Vatandaşlara verilen kurslar  Milli Eğitim Müdürlüğü ile imzalanan protokol kapsamında merkez ve 5 ilçe de ve kurumda bulunan  60 kişilik  eğitim salonumuzda  eğitim faaliyetleri gerçekleştirilmektedir.

 


​

Müdürlüğümüz bünyesinde gerçekleştirilen faaliyetleri ve güncel teknolojileri üretici paydaşlarla  paylaşmak, mevcut durumu bir adım ileriye götürmek amacıyla gerçekleştirilen faaliyetler bütünüdür.

         

Temel Görev ve Sorumluluk Alanı;

 

Bölge ve ülke arıcılığında kullanılan ekipman ve tekniği güncel teknolojiyle harmanlayarak sahaya adapte etme amaçlı çalışmalar yapmak,
 

Arıcılık faaliyetleri ile elde edilen ve standartlaşan  arıcılık ürünlerinin (bal, polen) yanında yeni ürünlerin (arı zehri, arı sütü vb…) üretici tarafından benimsenerek üretime yeni kalem ürünler kazandırmak ,
 

Altyapı faaliyetlerine katkı sağlayarak mevcut yapıyı iyileştirme,
 

Eğitim birimi başta olmak üzere diğer birimlerimiz ile senkronize projeler yaparak arıcılık konusunda sektör ve üreticiler açısından  farkındalıklar yaratmak,
 

Proje uygulama birim –kurum –kuruluşlar arasındaki gerekli süreçleri yürütmek,
 

Proje sürecini düzenli olarak izlemek,
 

Projenin başarıyla tamamlanmasını engelleyebilecek faktörleri erken fark edip önleyici tedbirler alınmasını sağlamak,
 

Yapılacak yeni projelerin gerektirdiği ön etüt , envanter çalışmalarını yürütmek,

Projeler çerçevesinde çeşitli yaş ve cinsiyetteki vatandaşlarımıza hitap edecek istihdam olanağını arttırmak,

Çeşitli kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde çalışarak arıcılık sektörünün içinde bulunduğu mevcut durumun daha iyi kavranması, bir adım ileriye taşınması amaçlı çalışmalar yapmak.​

 


İLETİŞİM

    Kafkas Arısı Üretim, Eğitim ve Gen Merkezi Müdürlüğü
  • Adres : Halilefendi mah. Artvin cad. No:18 Merkez/ARDAHAN

  • Telefon : 0478 211 31 71

  • Faks : 0478 211 46 38

  • E-Posta : kagem@tarimorman.gov.tr

  • KEP : tarimveormanbakanligi@hs01.kep.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Intranet
  • Bakanlık e-Posta
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın

MOBİL UYGULAMALAR

©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
N