Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
KAFKAS ARISI ÜRETİM, EĞİTİM VE GEN MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Ana Sayfa
  • KURUMSAL YAPI
    MÜDÜR
    MÜDÜR YARDIMCISI
    BÖLÜMLER
    • TEKNİK BÖLÜMLER
    • İDARİ BÖLÜMLER
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    GÖREVLERİMİZ
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
    HİZMET STANDARTLARIMIZ
  • LABORATUVARLAR
    ARI ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİ LABORATUVARI
    MORFOLOJİ LABORATUVARI
    ANA ARI SUNİ TOHUMLAMA LABORATUVARI
    MOLEKÜLER GENETİK LABORATUVARI
  • ÜRÜNLER
    GÜNCEL FİYATLAR
    • FİYATLAR
    • ANALİZ TALEP FORMLARI
    ARI ÜRÜNLERİ
    • KURUMUMUZDA ÜRETİLEN BALIN ANALİZ SONUÇLARI
  • PROJELER
  • YAYINLAR
  • BASIN
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksKafkas Arısı Üretim, Eğitim ve Gen Merkezi Müdürlüğü > Menu

​

Teknik Bölümler

​Yetiştiricilik ve Islah Birimi, Müdürlüğün kuruluş amaçlarından biri olan bölgesel arıcılık faaliyetlerine yönelik materyal üretimini, gen kaynağı yönetimini ve ıslah çalışmalarını tek çatı altında yürüten birimdir. Bu birim, Kafkas arı ırkının korunması, geliştirilmesi ve sürdürülebilir üretimin sağlanması amacıyla hem uygulamalı üretim hem de bilimsel araştırma temelli faaliyetler yürütmektedir.

Arıcılık faaliyetlerinin yoğunlaştığı dönemlerde diğer tüm birimlerle koordineli şekilde çalışarak, il ve bölge genelinde üretim planlamasını ve kalite kontrolünü sağlar. Kurum personelinin tamamı, dönemsel olarak arıcılık faaliyetlerine doğrudan katkı sunmaktadır.


Temel Görev ve Sorumluluk Alanları

1.Üretim ve Planlama

  • Arıcılık faaliyetlerinde üretimin kesintisiz sürdürülebilmesi amacıyla arıcılık takvimini hazırlamak, il ve bölge düzeyinde sezon planlamasını yapmak.
  • Üretimin kalite ve devamlılığını sağlamak için gerekli tedbirleri almak, denetim ve kontrol süreçlerini yürütmek.
  • Üretimde kullanılacak materyal için gerekli girdilerin tedarikini sağlamak.


2.Gen Kaynağı Yönetimi ve Islah Çalışmaları

  • Kafkas arı ırkı ile ilgili morfolojik, moleküler-genetik ve biyoteknolojik araştırmalar yürütmek.
  • Kafkas arısının soy kütüğünü oluşturmak, izole bölge statüsünün mevzuata uygun şekilde takibini yapmak ve gerekli bildirimleri ilgili mercilere iletmek.
  • Damızlık materyal üretiminin kontrolünü sağlamak, üretim devamlılığı için planlama yapmak.
  • Damızlık Kafkas ana arı kalitesini belirleyen kriterleri tespit etmek, bu doğrultuda plan ve projeler geliştirmek.
  • Suni tohumlama ile bal arısı ıslahı ve spesifik çiftleştirmeler yapmak, saf hatlar, melez kombinasyonlar ve farklı özelliklere sahip hatlar geliştirmek.
  • Arı gen kaynaklarına ilişkin verileri toplamak, muhafaza etmek, projeler hazırlamak ve yürütmek.

3.Araştırma, AR-GE ve Eğitim

  • Kafkas arısı ve ürünleriyle ilgili kurum içi veya paydaşlarla birlikte AR-GE çalışmaları yürütmek.
  • Arı ve arı ürünleri alanında biyoteknolojik prosesler geliştirmek ve uygulamak.
  • Bal, polen, propolis, arı sütü, arı zehri, ana arı ve oğul üretimlerinde güncel teknolojiyi takip ederek yeni yöntemlerin uygulanmasını sağlamak.
  • Eğitim ve Proje birimiyle koordineli çalışarak arıcılar ve Bakanlık personeline yönelik kurs, seminer ve uygulamalı teknik eğitimler düzenlemek.
  • İl genelinde arıcılık istatistiklerini takip etmek, değerlendirmek ve geliştirme projeleri yürütmek.


4.Proje ve Uygulama Faaliyetleri

  • Modern arıcılık işletmelerinin gelişimini destekleyecek projeler hazırlanmasına katkı sağlamak
  • Arıcılık üretim verimliliğini ve ürün kalitesini artırmaya yönelik çalışmalar yürütmek.
  • Arı hastalık ve zararlılarıyla mücadelede diğer birimlerle işbirliği içinde etkin ve toplu mücadele yöntemleri geliştirmek.
  • İl ve bölge genelinde modern arıcılığın yaygınlaştırılması için örnek uygulamalar geliştirmek.


 Çalışma Alanları

  1. Morfometrik ve Morfolojik Çalışmalar
  2. Suni Tohumlama ve Islah Uygulamaları
  3. Moleküler Genetik ve Biyoteknolojik Araştırmalar
  4. Damızlık Ana Arı Üretimi ve Kalite Kontrolü
  5. Arı Gen Kaynaklarının Korunması ve Veri Yönetimi

 




​

Arı Ürünleri Teknoloji Bölümü arı ürünlerinin kalite standartlarının belirlenmesi, markalaşmanın güçlendirilerek yaygınlaştırılması, tüketicilerin arı ürünlerinden daha iyi yararlanabilmelerinin sağlanması, arıcılık sektöründe arıcılarımızın ihtiyaçlarına tam olarak cevap verebilmesi için kurulduğu 2018 yılından  bu yana altyapı imkanlarını yaptığı analiz çeşitliliğini geliştirmekte ve yapılan tüm faaliyetler diğer kurum ve kuruluşlar ile koordineli şekilde Arıcılık sektörünü geliştirme ve büyütme odaklı çalışmalarını sürdürmektedir.

1- Enstrümental Analiz Laboratuvarı​

2-Kimyasal ve Fiziksel Analiz Laboratuvarı

2020 yılı itibariyle; 

Bal analizlerinde:

Şeker(Glukoz, Fruktoz, Sakkaroz, Maltoz), prolin, HMF (Hidroksi Metil Furfurol), nem, serbest asitlik, elektrik iletkenliği,   diastaz sayısı, toplam fenolik olmak üzere toplamda 8 parametreye bakılmakta özellikle diğer kalıntı analizleri için gerekli  metod ve validasyon çalışmaları devam etmektedir. 

arı ürünleri teknoloji.jpg

Propolis:   

Kafkas arısının en büyük özelliklerinden biri olan  Propolis toplama eğilimi ile elde edilen propolis'in araştırılması ve değerlendirilerek ekonomik değerinin ortaya çıkartılması için laboratuvarımız bünyesinde bulunan evaparatör kullanılarak el değmemiş doğasıyla ender propolis numunelerini barındıran Ardahan ve bölgemizdeki propolisler saflaştırılarak kullanıma sunmak üzere gerekli ar-ge çalışmaları yapılmaktadır.

Propolis analizlerinde belirleyici Fenolik Madde ve Flavonoidlerin tespiti ile  yakın zamanda propolis analizlerine başlanması hedeflenmektedir.


arı ürünleri teknoloji 2.jpg

arı ürünleri teknoloji 3.jpg

Arı sütü :

Yüksek ekonomik değeri olan arı sütünün  kendi formunda  saklanması ve taşınması kimyasal yapısı nedeniyle zorluk olarak önümüze çıkmaktadır. Arı sütünün liyofilize edilerek kullanıma sunmak ve yine arge çalışmalarında kullanılan laboratuvarımız bünyesindeki Liyofilizatör cihazı ile arı sütü üzerine çalışmalar yapılmaktadır. 

Ayrıca,  Bal Dolum Tesisi ile ilgili organizasyonun koordinasyonunu da birimimiz sağlamaktadır.  Bu tesiste kurumumuzun üretmiş olduğu ballar, bal dolum makineleri ile hijyenik koşullarda paketlenmektedir.

Coğrafi İşaret Tescil Belgeli Ardahan Çiçek balının analizleri ile  dolum ve paketleme işlemleri paydaşlar tarafından alınan ortak karar ile sadece kurumumuza ait dolum ve paketleme tesisinde ambalajlanmaktadır. 


​

EĞİTİM VE PROJE BİRİMİ

Eğitim ve Proje Birimi, arıcılık ile ilgili tüm bilgi, deneyim ve teknolojik gelişmeleri üreticilere, kurum personeline ve konuya ilgi duyan tüm kesimlere aktarmak; arıcılık sektöründe yenilikçi, sürdürülebilir ve katma değer sağlayan uygulamaları yaygınlaştırmak amacıyla organize olmuştur.

1. Eğitim Faaliyetleri

Birimin temel hedefi; arıcılıkla ilgili güncel bilgileri yaymak, üreticilerin bilgi ve beceri düzeyini artırmak, sektörde kalite ve verimliliği geliştirmektir.
Bu kapsamda dört ana başlık altında eğitim faaliyetleri yürütülmektedir:

A. Hizmet İçi Eğitim:
Bakanlık personelinin bilgi ve deneyimlerini artırmak amacıyla her yıl Haziran ve Temmuz aylarında düzenlenmektedir.
Bu kapsamda aşağıdaki kurslar verilmektedir:

  • Arı Yetiştiriciliği Kursu
  • Ana Arı Yetiştiriciliği Kursu

B. Çiftçi Eğitimi:
Vatandaşlara yönelik eğitim faaliyetleri, Milli Eğitim Müdürlüğü ile imzalanan protokol kapsamında merkez ve beş ilçede yürütülmektedir. Eğitimler, kurumda bulunan 60 kişilik eğitim salonunda gerçekleştirilmektedir.
Verilen kurslar şunlardır:

  • Arı Yetiştiriciliği Kursu
  • Ana Arı Yetiştiriciliği Kursu
  • Diğer Arıcılık Kursları (Arıcılık Teknikleri, Arı Hastalık ve Zararlılarıyla Mücadele, Ana Arı Suni Tohumlama, Arı Sütü Üretimi, Arı Zehri Üretimi vb.)

Müdürlükte görev yapan tüm teknik personel, branşlarına göre düzenlenen bu kurslarda bilgi ve tecrübelerini katılımcılarla paylaşmaktadır

C. Kurum İçi Eğitimler

Kurum personelinin mesleki ve kişisel gelişimini artırmaya yönelik aşağıda belirtilen eğitim ve bilgilendirmeler değişik zaman aralıklarında kurum personeline verilmiştir:

Afet ve Güvenli Yaşam, Acil Tahliye, Kimyasal Yangın ve Müdahale Eğitimi

Afet Farkındalık Eğitimi

D. Projeler Kapsamında Verilen Eğitimler

Serhat Kalkınma Ajansının desteğiyle yürütülen projeler kapsamında, ilimizdeki arı yetiştiricilerine teorik ve uygulamalı arı ürünleri eğitimleri verilmiştir. ​

2. Proje Faaliyetleri

Eğitim ve Proje Birimi, arıcılık alanında yapılan çalışmaları, güncel teknolojileri ve yenilikleri üreticilerle buluşturmak; sektörü ve üreticileri bir adım ileriye taşımak amacıyla çeşitli proje faaliyetleri yürütür.

Temel Görev ve Sorumluluk Alanları:

  • Bölge ve ülke arıcılığında kullanılan ekipman ve teknikleri güncel teknolojiyle harmanlayarak sahaya adapte etmek,
  • Arı ürünleri (bal, polen, arı sütü, arı zehri, propolis vb.) üretimini teşvik ederek üretime yeni ürün kalemleri kazandırmak,
  • Altyapı faaliyetlerine katkı sağlayarak mevcut yapıyı iyileştirmek,
  • Diğer kurum birimleriyle koordineli projeler yürütmek,
  • Proje uygulamalarında kurum ve kuruluşlar arası gerekli süreçleri yürütmek,
  • Proje sürecini düzenli olarak izlemek ve değerlendirerek olası risklere karşı önleyici tedbirler almak,
  • Yeni projelerin gerektirdiği ön etüt, envanter ve fizibilite çalışmalarını yürütmek,
  • Projeler aracılığıyla farklı yaş ve cinsiyet gruplarına hitap eden istihdam olanaklarını artırmak,
  • Çeşitli kurum ve kuruluşlarla iş birliği yaparak arıcılık sektörünün mevcut durumunu analiz etmek ve gelişmesine katkı sağlamak,
  • Arıcılık sektöründe farkındalık oluşturacak çalışmalar ve tanıtım faaliyetleri düzenlemek.


 


İLETİŞİM

    Kafkas Arısı Üretim, Eğitim ve Gen Merkezi Müdürlüğü
  • Adres : Halilefendi mah. Artvin cad. No:18 Merkez/ARDAHAN

  • Telefon : 0478 211 31 71

  • Faks : 0478 211 46 38

  • E-Posta : kagem@tarimorman.gov.tr

  • KEP : tarimveormanbakanligi@hs01.kep.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Intranet
  • Bakanlık e-Posta
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın

MOBİL UYGULAMALAR

©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
N